Column: De Frontpage, het Forum en de knuppels...

Sinds de oprichting van Fok! is er een gigantische kloof tussen de Frontpage en het Forum. De Forummers vinden de FP stug, humorloos en saai. FP-ers vinden de users op het Forum luidruchtig, blaters en oversekste pubers.
Kort door de bocht? Ongetwijfeld, want zo zwart wit kan het toch niet zijn? Dus zette mijn vooroordelen aan de kant en probeerde met mijn columns de twee kampen meer naar elkaar toe te brengen. Ja, soms voel ik me net Moeder Teresa.

Ik weet trouwens niet eens of je mijn stukjes tekst van ongeveer negenhonderd woorden wel columns kunt noemen. Wat mij betreft noem je het kutstukjes, flutteksten of een leuk geprobeerde poging tot.
Feit is dat ik ze leuk vind om te schrijven. Ik begon er een week of 6 geleden mee toen Fok!radio van start ging. Het leek me leuk om in drie minuten mijn eigen commentaar op Fok! te geven. En verrek, er waren er meer die het leuk vonden, zowel Forummers als FP-ers. En hoewel de columns erg Forum-georiŽnteerd waren, wilde de Frontpage ze ook plaatsen. Ik werd officieel gevraagd FP-columnist te worden. One small step for man, one giant leap for Fokzine.

Helaas verdween Fok!radio al na drie uitzendingen van de kabel. Maar omdat iedereen zo enthousiast reageerde op mijn stukjes bleef ik ze gewoon voor de FP schrijven. Ik begon er zelf ook meer plezier aan te beleven. Elke dinsdagavond met een deadline die steeds dichterbij kwam wist ik toch weer negenhonderd woorden op papier te zetten. Ik begon mijn draai te vinden op de FP! Ik kon het zelf ook niet geloven. Maar mijn therapeut zei dat verandering goed is en dat ik er niet van wakker hoefde te liggen.

Tot ik vorige week via officieuze kanalen vernam dat een gedeelte van de FP-crew onderling de toekomst van mijn columns aan het bespreken was. Wat? De toekomst van mijn stukjes? Welke toekomst? Ik schreef elke dinsdag simpelweg een column die vervolgens op de FP verscheen. Wat valt daar aan te bespreken?
Maar goed. Er waren dus drie opties werd mij verteld. A: De FP zou stoppen de columns te plaatsen. B: De FP zou stoppen tot Fok!radio weer online was. C: De FP zou er mee doorgaan.

Ik was verbijsterd. Niet zozeer dat ze twijfelden aan mij als FP-colomnist. Ik bedoel, het kan best zijn dat een aantal leden van de FP-crew vindt dat ze niet passen op de Frontpage. Maar zeg het mij dan rechtstreeks en ga niet achter mijn rug om dingen zitten te bespreken, het gaat tenslotte om mijn stukjes.
Bovendien zijn wij hier op Fok!, en daarmee bedoel ik zowel de FP als het Forum, allemaal vrijwilligers die proberen het elkaar leuker te maken. Waarom dan die achterkamertjespolitiek? Mijn vijf columns werden goed gelezen, er kwamen leuke reacties op, waarom dan zo stiekem twijfelen of je er mee door moet gaan?
Ik trok daarop mijn conclusies en hield de eer aan mezelf. Dan niet. In een mail, eerlijk is eerlijk, op redelijk hoge poten, noemde ik de FP-crew achterbaks, een stel kleuters en eikels. Sja, ik geef toe, ik ben niet altijd even subtiel en ik weet dat niet de hele FP-crew op de hoogte was. Maar soms ben ik net een mens.

De afgelopen dagen heb ik mezelf afgevraagd waarom de FP ineens tot deze actie kwam. Past het niet op de FP? Zijn ze slecht geschreven? Of kregen ze teveel klachten?
Na enig speurwerk vond ik in Chili een mannetje die bevestigde dat er inderdaad klachten waren binnengekomen. Alleen niet van lezers, maar van een aantal andere Frontpage-columnisten. Want het kon toch niet zo zijn dat zij destijds moesten solliciteren en dat ene SunChaser, notabene van het Forum, zomaar zijn stukjes kwijt mocht op de FP? Stukjes die betere reacties kregen dan bijvoorbeeld een column over de ontvoering van Kezman.
Het was dus pure penisnijd. Terwijl je je als vaste FP-colomnist ook kunt afvragen of je dan niet gewoon betere columns moet schrijven, columns die de lezer wel leuk vindt.

Op mijn boze e-mail kreeg een mailtje terug van AliSalami, waarin hij mij beloofde zo snel mogelijk op de situatie terug te komen. Ik heb nog niets gehoord, maar naar het schijnt komt er vandaag officieel bericht. Daarna volgt er een persconferentie en maak ik samen met AliSalami mijn opwachting bij NOVA.
Kom nou toch mensen, waarom nou zo moeilijk doen. Intussen ligt de Forumcrew overhoop met de FP-crew, krijgt Yvonne de schuld van alles en wordt er overlegd met de AIVD voor damage-control.

Ik had oprecht gehoopt dat de Frontpage en het Forum wat dichter naar elkaar zouden trekken. Maar de kloof lijkt nu groter dan ooit. Natuurlijk kun je je afvragen of ik met mijn zevenmijlslaarzen niet te rigoureus heb rondgebanjerd in de FP-porseleinkast. Op het forum kennen ze mij inmiddels wel, als het te soft wordt gooi ik graag twintig knuppels in het hoenderhok. En soms, heel, heel soms, ben ik zelf de grootste knuppel in dat hoenderhok. Misschien moeten de FP en het Forum gewoon opnieuw beginnen. En dat we dan samen die brug slaan, inplaats van elkaar.