Opinie: Waarom LPF zou moeten stoppen...

Pim Fortuyn is dood. Pas 4 dagen geleden overleden, vandaag wordt hij begraven en nu al wordt er gediscussieerd over de vraag of zijn partij moet doorgaan, of niet. Het lijkt misschien wat oneerbiedig, maar met de verkiezingen voor de deur is het noodzakelijk er over te praten.

De mensen van de LPF willen doorgaan, om Nederland te besturen naar het gedachtegoed dat Pim achterliet. Goede vriend Harry Mens en broer Marten Fortuyn pleitten voor opheffing van de LPF. "Pim is de partij, en de partij is Pim", zo zeiden zij.

Ik denk dat Harry en Marten gelijk hebben. Het gezicht van de lijst was Pim, het programma van de lijst was Pim, de lijst was Pim. Met het wegvallen van Pim, valt de lijst weg.
Voor zijn dood hoorden we Pim telkens roepen: Ik word premier! Over de rest van zijn lijst heb ik hem nooit iets horen zeggen. Ik geloof daarom ook wel dat Harry Mens gelijk had toen hij zei dat de lijst meer een noodzakelijk kwaad was. Pim was immers niet voor niets zo'n voorstander van een rechtstreeks gekozen premier. De mensen op de lijst had hij nodig om z'n doel te behalen, maar uiteindelijk draaide het hele circus, met alle respect, toch écht om zijn eigen persoontje!

Okay, nu valt de leider weg, maar zouden zijn volgelingen dan niet verder kunnen zonder hem? Gewoon, volgens zijn gedachtegoed verder gaan met de partij?
Ik denk van niet.
Het probleem schuilt hier juist in dat ene woordje in bovenstaande zin. Volgelingen. Dat is de indruk die ik krijg als ik de mensen van de lijst Pim Fortuyn zie op tv. Niet alleen na Pims dood, want over de doden immers niets dan goeds, maar ook zeker daar voor bespeur je bij de leden op de LPF echte liefde voor de leider. Pim was de bindende factor van die lijst. Verheerlijking van Pims persoon is het gevolg. De mensen op zijn lijst lijken idolaat te zijn van Pim.
Is dat erg dan?
Op zich niet natuurlijk. Er is, zolang het Hollands nuchter blijft, niks mis mee. Maar nu Pim dood is, wordt het wel een ander verhaal.

Of je nu fan bent van Pim of niet, je moet toegeven dat ook Pim fouten heeft gemaakt en dat ook Pim rare uitspraken heeft gedaan, die af en toe niet met elkaar strookten. Op verscheidene punten is zijn mening in de afgelopen maanden veranderd of behoorlijk afgezwakt. Het verhaal van de asielzoekers is daar slechts één voorbeeld van. De echte fans van Pim, waarvan er ook op de LPF staan, zien echter alleen de harde lijn van eerst, waar ze nou juist zo op vielen. Nu zij met de LPF door willen gaan, met het boek van Pim in de hand, schuilt er het gevaar in dat zij té strak vasthouden aan zn boek (zo had hij het immers gewild!) en weinig inschikkelijk zijn.

Pim Fortuyn was een intelligent man, die z'n kansen uitstekend had berekend. Ook hij wist, dat als hij door zou gaan met het doen van extreme uitspraken, hij nooit in de regering zou komen. De laatste paar weken schikte hij daarom hier en daar ook al wat in. Hij kwam al wat dichter bij de standpunten van de VVD en van zijn liefde voor het CDA heeft hij al helemààl nooit een geheim gemaakt. Niet voor niets ligt er in Rotterdam nu een regeer-akkoord waar niemand zich voor hoeft te schamen. Ook daar heeft Pim ingeschikt, heeft hij dingen teruggenomen en heeft hij zaken minder hard gespeeld dan hij in eerste instantie zou doen. Dat duidt simpelweg op intelligentie en verstand van zaken. Als geen ander wist hij hoe hij het volk voor zich moet winnen, terwijl hij daarna toch écht wel wat stapjes terugnam van zijn harde uitspraken, zonder dat zijn aanhangers het echt zagen.

De leden van de Lijst Pim Fortuyn zijn niet zo slim als Pim. Fortuyn zei zelf vorige week nog in een tv-programma dat hij geen van z'n kandidaten capabel genoeg achtte om minister of staatssecretaris te worden. Ik heb zelf ook verschillende leden van de lijst op tv gezien, waarbij gevoelens van vertrouwen in hem/haar bij mij niet de overhand kregen. Ik noem een advocaat, wiens integriteit vanaf dag 1 wordt betwist, een man die volgens twee knappe dames gefrustreerd raakt als hij niet aan ze mag zitten, een andere kerel die voorgenoemde man daarom maar op z'n bek timmert, een rare pijprokende varkensboer van de Veluwe.
Zoals eerder gezegd, Pim was de bindende factor, Pim had dit zooitje wel in toom kunnen houden en zij hadden op hun beurt veel van Pim kunnen leren. Het opheffen van de LPF is daarom ook geen zwaktebod, maar een goede analyse van de 'partij'. Het zou laten zien dat de mensen van de LPF zichzelf kennen en weten dat zij, met deze bij elkaar geraapte club, niet op de juiste wijze (en zoals Pim het zou hebben gedaan!) het land kunnen besturen. De beslissing om door te gaan is in mijn ogen een grondige zelfoverschatting. In ogenschouw nemende dat de strijd om het leiderschap binnen de partij na 16 mei zal losbarsten (sommige partijleden waar zelfs maandagavond al bang voor een coup!), zijn veel politicologen het er over eens dat LPF geen lang leven beschoren is zonder Pim.
Ook andere partijen zullen dit zien en het is zeer de vraag of de beoogde coalitie-partijen CDA en VVD nu nog wel met dit hoopje ongeregeld willen samenwerken. Ik acht de kans klein.


Nu Lijst Pim Fortuyn besloten heeft om toch door te gaan, is de verwachting is dat LPF een hoop stemmen gaat trekken. Zeker ook omdat daar een aantal stemmers bij zitten die uit piëteit toch op Pim zullen stemmen.
Niet verstandig. De piëteit, medeleven, verdriet en woede zijn al getoond door de vele tienduizenden mensen die het condoleance-register hebben getekend en/of die hun belangstelling hebben getoond in Rotterdam of op zovele andere plaatsen. Een stem tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen is daar niet voor! Dat gaat immers over het bestuur van ONS land voor de komende 4 jaar. Daarom hoop ik ook alle mensen nog eens goed luisteren naar de woorden van woordvoerder Herben van de LPF: "Stem alleen op Pim als u het eens bent met zijn gedachtengoed. Stem op de partij die u voor de moord in uw gedachten had."
Ik voeg daar aan toe: Als je van plan was op Pim te stemmen, denk dan nu nog eens goed na. Heb je er wel vertrouwen in dat de LPF zijn ideeën zal uitvoeren zoals hij dat zelf zou hebben gedaan? Harry Mens en Marten Fortuyn hebben dat vertrouwen in ieder geval niet. Mens adviseerde de kiezers gewoon op CDA of VVD te stemmen.

Een leger is niks zonder generaal, een schip niks zonder kapitein. LPF kan gewoon niet zonder Pim Fortuyn. Ons land moet als één man achter de democratie staan. We moeten samen verder! Fortuyn zal als een martelaar de geschiedenis in gaan en ik heb er echt vertrouwen in dat de gevestigde politici zich achter de oren krabben om na te gaan waarom Pim op zoveel steun kon rekenen. Er leeft dus wat onder het volk, dat zij nog niet hadden ontdekt. Zeker het CDA en de VVD zullen toch delen van Pims plannen wel meenemen in hun verdere beslissingen.

Besef goed: wat er op 15 mei gekozen wordt, is wél het landsbestuur voor de komende 4 jaar! Laat de moord op Pim Fortuyn niet het einde zijn, maar het begin. Samen verder bouwen aan een groot, sterk en vrij Nederland!
Alleen op die manier zal Pim een onuitwisbare invloed op Nederland achterlaten.
En dàt is wat hij zou hebben gewild...!