FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 mei 2002

Strijd om leiderschap LPF begonnen

Bij de Lijst Pim Fortuyn lijkt de strijd te zijn ontbrand over het leiderschap na de moord op leider en voorzitter Pim Fortuyn.

Het LPF-bestuurslid en vice-voorzitter John Dost, mede oprichter van LPF, zei in NOVA dat hij nu de nieuwe leider is van de partij. Volgens Dost beslist de LPF morgen wie de nieuwe partijleider wordt. "Er is er maar een die de lijnen gaat uitzetten en dat ben ik".

LPF-woordvoerder en nummer 6 van LPF Matt Herben spreekt de woorden van John Dost echter tegen. "Voorlopig ben ik hier de leider", zei hij tegen NOVA. Herben liet verder weten het gekonkel in de Lijst zat te zijn.

Dat er al strubbelingen met Dost waren blijkt uit het feit dat Dost naar zijn zeggen als "enige vriend van Pim" niet uitgenodigd was voor de begrafenis.

Dost staat zelf overigens niet op de kandidatenlijst van de LPF.

Mens

Dost was ook niet te spreken over Harry Mens die op de begrafenis van Fortuyn zij aan zij liep met Hans Wiegel (VVD). Volgens Dost heeft Mens de opvolger voor Fortuyn in Business Class (RTL5) kennelijk al weer gevonden. Dost zei Mens, die "een van mijn beste vrienden was", nooit meer te willen spreken.

Mens pleitte eerder deze week voor de opheffing van LPF.

Marten Fortuyn

De broer van Pim Fortuyn, Marten, die eerder ook voor opheffing pleitte kwam daar vandaag in 2Vandaag op terug. Als de kiezers op Pim Fortuyn willen stemmen moeten ze dat vooral niet laten volgens hem.

Tv-programma Harry Mens extra bewaakt

Het tv programma Business Class van Harry Mens wordt aanstaande zaterdag zeer streng bewaakt na aanleiding van de aanslag op Pim Fortuyn. De vermoorde lijsttrekker was wekelijks te gast bij zijn vriend Harry Mens. Het programma van Harry Mens wordt elke zondagmorgen uitgezonden op RTL 5.

Alle televisieprogramma's waarbij publiek aanwezig is wordt extra streng beveiligd aldus een woordvoerder van RTL. Ook zijn er extra bewakingsmensen ingezet bij het programma Villa BvD van Barend en Van Dorp in het Scheveningse Kurhaus.

De studio's van RTL zijn niet gelegen op het Media Park maar in een ander deel van Hilversum en worden ook extra streng bewaakt volgens een RTL-woordvoerdster. Volgens de woordvoerster heeft de redactie van Business Class niet overwogen om vanwege de heftige reacties na de dood van Fortuyn het programma een keer niet uit te zenden.

ETA plande acties aan Spaanse kust

De Spaanse kranten melden dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA aankomende zomer aanslagen wilt plegen op de Spaanse kust. Dat hebben Spaanse kranten gisteren op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De Spaanse politie kreeg deze informatie van vijf mensen die deze week in Frankrijk zijn aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de ETA. Vier van de vijf verdachten zouden deel uitmaken van commando's die in de zomer autobommen wilden plaatsen in onder meer de Costa Brava en de Costa del Sol.

Duitse huurling krijgt 23 jaar cel in Kosovo

De rechtbank in Pristina in de Servische provincie Kosovo heeft een Duitse huurling schuldig bevonden aan moord en terrorisme. De 31-jarige Roland Bartetzko is veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

Bartetzko wordt schuldig bevonden aan de bomaanslag vorig jaar op een kantoor van de Servische ministerie van Binnenlandse Zaken in Pristina. Daarbij vielen één dode en vier gewonden. De Duitser vocht in het einde van de jaren negentig mee aan de zijde van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Roland Bartetzko gaat wel in hoger beroep tegen de uitspraak.

RTL4's Frits Wester mishandeld

Youri, _Yero_ en CaptainSoup hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politiek verslaggever Frits Wester is gisteravond bij zijn huis in Voorburg door twee onbekende mannen mishandeld. Dat meldt RTL4 vanavond. De aanvallers sloegen Wester een aantal malen in de nek.

Naar verluidt is Wester niet ernstig gewond en heeft hij zijn werkzaamheden hervat. De daders wisten te ontkomen, Wester heeft aangifte gedaan. Sinds de moord op Pim Fortuyn worden journalisten regelmatig bedreigd.

Foto: RTL4

NIPO en NSS gaan weer peilen

eddy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politieke peilingen worden dit weekend hervat. Het onderzoeksbureau NIPO hervat zaterdag de peilingen, Interview NSS begint maandag weer te peilen. De resultaten van de NIPO-peiling worden maandag gespresenteerd door 2Vandaag. NOVA maakt dinsdag de uitslag van de Interview-peiling bekend.

Na de moord op Fortuyn besloten de onderzoekbureaus in ieder geval tot zaterdag geen verkiezingsonderzoeken uit te voeren.

De enige peiling die op dit moment nog loopt is die van de Politieke Aandelen Markt* (PAM) van de Volkskrant. De laatste dagen is daar de LPF fors gestegen, wat vooral ten koste ging van de PvdA.


PAM-peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 27 (-18)
VVD ---> 27 (-11)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 9 (-5)
GroenLinks ---> 11 (-)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 3 (-)
Leefbaar Nederland ---> 4 (+4)
Lijst Pim Fortuyn ---> 27 (+27)
Overigen ---> 3 (+3)


De PAM-peiling week altijd af van de NIPO en NOVA peilingen (die overigens onderling ook weer afweken).

* De politieke aandelenmarkt van de Volkskrant is een markt waarop met echt geld kan worden gespeculeerd op de uitkomst van de Tweede Kamer- verkiezingen in mei. Door aandelen te kopen en te verkopen laat men zien wat men verwacht van die verkiezingen en de daarop volgende formatie. Het gaat dus anders dan bij peilingen niet om de politieke voorkeur, maar om de inschatting: wat wordt de grootste partij, wie volgt Kok op als premier, welke partijen zullen samen het nieuwe kabinet vormen?


LPF maximaal 49 zetels

De Lijst Pim Fortuyn kan bij de verkiezingen volgens de Kieswet maximaal 49 zetels halen, ook al zou bijna iedereen op die lijst stemmen. Dat komt omdat er 49 kandidaten (50 - Pim Fortuyn) op de Lijst staan.

Mocht de Lijst meer zetels halen dan worden de stemmen automatisch verdeeld over de andere partijen. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor het verdelen van normale restzetels. De LPF kan de zetels dus niet zelf verdelen.

Geen verkiezingscampagnes meer

De verkiezingscampagnes zullen na de begrafenis van Pim Fortuyn niet hervat worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de fractievoorzitters van de partijen morgen met leden van de Lijst Pim Fortuyn zouden samenkomen om te praten over hervatting van de campagnes. Maar dit gesprek gaat niet door.

Na de moord op Pim Fortuyn, afgelopen maandag, besloten de kopstukken van de partijen om de campagnes stil te leggen. Maar de dagen daarna werd in Den Haag achter de schermen toch overleg gepleegd om de politieke windstilte op de een of andere manier op te heffen. Vooral de SP en D'66 zouden door willen gaan. Met name het CDA, VVD, CU, SGP, maar ook de PvdA waren tegen.

Een lijsttrekkersdebat aan de vooravond van de verkiezingen is hiermee definitief uitgesloten. De verkiezingsavond zelf zal sober in beeld gebracht worden door de publieke omroep.

Doden bij religieus geweld in India

Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen bij gevechten tussen Hindoes en moslims in de Indiase deelstaat Gujarat. De partijen gingen elkaar te lijf met vuurwapens en explosieven.

Bij de gevechten raakten dertig mensen gewond en veertig krotwoningen werden in de as gelegd. Volgens een politiewoordvoerder lopen de spanningen hoog op, en ziet het er niet goed uit. Tevens is er een uitgaansverbod ingesteld om een einde te maken aan het geweld.

Het geweld tussen beide groepen laaide eind februari op toen moslims een trein met Hindoes in brand staken, daarbij vielen 59 doden. Daarna volgende een aantal wraakacties met als gevolg 900 doden, vooral moslims.

Hindoe-organisaties manen tot kalmte

De grootste hindoe-organisaties in Nederland manen hindoes tot kalmte, na de dreigbrieven met poeder die naar verschillende hindoe-organisaties werden verzonden.

Hindoes moeten hun kalmte bewaren totdat het onderzoek is afgerond. Het is namelijk nog niet bekend wie deze brieven heeft verzonden. Het zou voor hetzelfde geld ook een gefrustreerde hindoe kunnen zijn, menen de organisaties.

De voorzitter de Nederlandse hindoegemeenschap wil dat de tegenstellingen tussen de moslims en hindoes niet worden verscherpt door deze gebeurtenis. Zolang het justitieel onderzoek loopt, moeten de solidariteitsbanden met de moslimgemeenschap niet verstoord raken.

De brieven zouden zijn verzonden door een moslimorganisatie namens "een geheime cel van het al Qaeda-netwerk in Nederland" en worden hindoes met "moord, verkrachting en chantage bedreigd", omdat ze op Fortuyn zouden willen stemmen. Justitie onderzoekt de zaak.

Spong: Onderzoek naar haat jegens Fortuyn

De advocaten van Pim Fortuyn gaan onderzoeken of mensen strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens aanzetten tot haat jegens de politicus.

Een van Nederlands bekendste advocaten, mr. Gerard Spong, sloot niet uit dat ook mensen uit de regering in het onderzoek worden betrokken.

Fortuyn heeft eerder gezegd in een tv-programma bij Robert Jensen dat hij premier Kok persoonlijk verantwoordelijk zou houden mocht hem wat overkomen. De minister-president zou namelijk een sfeer gecreeërd hebben waardoor Fortuyn gehaat werd.

In de Nieuwe Revu van deze week staat nog een interview met Fortuyn waarin hij zegt dat de politiek hem als een grote bedreiging zag, en hij niet gek zou opkijken als hij opgepakt zou worden, mocht hij de verkiezingen winnen.

Afwijzing

Verschillende juristen hebben met ongeloof gereageerd op het aangekondigde onderzoek van Spong. Volgens hen is de zaak kansloos, en gooit Spong olie op het vuur van mensen die nu politici haten.

Nieuwste Star Wars film al op internet

De nieuwste Star Wars film Episode II Attack of the Clones gaat, zoals je al misschien al weet, op 16 mei in première. Op 17 mei is de film voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscopen.

Op internet is de film een week voor de officieel première al uit. De film kan al worden gedownload van internet doormiddel van de vele peer-to-peer programma's. Vele fans zijn inmiddels al begonnen met het downloaden ervan.

Hoe de film op internet kon komen zijn de makers van de film nog niet over uit. Wel verwachten ze enorme verliezen te leiden door de vroeg tijdige illegale première.

Je kunt de trailer hier bekijken.

Amerikaanse spion Hanssen krijgt levenslang

De FBI-agent HanssenEen rechter uit de Amerikaanse staat Virginia heeft de FBI-agent Robert Hanssen tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Robert Hanssen speelde twintig jaar lang staatsgeheimen van de VS door aan Rusland. Voor het geven van de staatsgeheimen ontving hij z'n 1,4 miljoen dollar (1,55 miljoen euro). Hanssen veroorzaakte de dood van minimaal twee Amerikaanse agenten in Rusland. Hij werkte overigens volledig mee aan zijn onderzoek en betuigde zijn spijt. Daarmee voorkwam hij dat hij ter dood werd veroordeeld.

foto: Cnn

Eerste mensen voorzien van chip

pulse80 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten worden bij acht mensen een chip onder de huid aangebracht. De chip zal gegevens bevatten met informatie over de persoon.

Door middel van een scanner kan de chip worden uitgelezen. De chip staat in contact via een radiosignaal met een centrale database waarin alle gegevens van de persoon in staan en de gegevens van familie en vrienden. Onder de acht mensen bevind zich een Alzheimerpatiënt, iemand met verscheidene allergieën en een man die leidt aan de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker).

De chip is niet groter dan een rijstkorrel en kan op een simpele manier door de huisarts worden aangebracht onder de huid. Het bedrijf dat de chip ontwikkelde Applied Digital Solutions uit Florida zit er over na te denken de chip te gaan verkopen aan lokale ziekenhuizen en eerste hulpcentra. De kosten van de chip bedragen 200 dollar "inbouw kosten" en 10 dollar maandelijks voor het contact met de database.

Meer informatie over de chip kan je hier vinden.

Opnieuw grote ijsberg afgebroken

da_blonde had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Opnieuw is op de Zuidpool een grote ijsberg afgebroken. De ijsbrok had een afmeting van 76 bij 7 kilometer en maakte deel uit van het Ross Ice Shelf. Amerikaanse onderzoekers hadden het afbreken al enige tijd in de gaten, zij volgden het afbreken op de voet door middel van satellietbeelden.

Sinds begin dit jaar zijn er al meerdere ijsvlakten afgebroken op de Zuidpool. Het totaal afgebroken ijs moet een oppervlakte hebben wat twee keer zo groot is als het Spaanse eiland Mallorca. Duitse onderzoekers denken niet dat het iets te maken heeft met het broeikaseffect. Ze denken eerder dat de relatief warme zomer op de Zuidpool de oorzaak is.

Zeker drie doden bij treinongeluk in Londen

CorteX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een treinongeval zijn vrijdag zeker drie mensen om het leven gekomen toen een sneltrein ontspoorde. Hulpverleners spreken van een "aanzienlijk aantal slachtoffers".

De sneltrein die op weg was van station Kings Cross naar Kings Lynn is door een nog onbekende oorzaak ontspoord. Een aantal ooggetuigen vertelde de pers dat de ontspoorde wagons tegen een voetgangersbrug en het stationsgebouw van Potters Bar botste.

Update 16.24
Cnn meld dat er zeker vijf mensen zijn omgekomen bij het treinongeluk.

Update 16.38
Het ANP nieuws meldt dat er drie mensen in levensgevaar verkeren. 25 tot 50 mensen raakten lichtelijk gewond.

Tampongooier veroordeeld tot geldboete

De politierechter in Amsterdam heeft de 27-jarige tampongooier uit Monnickendam een geldboete opgelegd van 250 euro wegens het beledigen van het koninklijk huis.

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) een geldboete geëist van 5000 euro en twee weken voorwaardelijke celstraf.

Op de trouwdag van Willem-Alexander en prinses Máxima gooide de man een tampon gedoopt in limonade naar de Gouden Koets. Direct daarna werd de man overmeesterd door de politie.

Volleybalsters doen eindexamen in Moskou

Zes volleybalsters van het Jong Oranje team zullen tijdens het kwalificatietoernooi voor het EK van 22 mei tot 26 mei in Moskou hun eindexamen doen. De Top Volleybal Nederland (TVN) heeft voor een speciale regeling gezorgd.

Het zestal zal het examen maken in de Nederlandse ambassade in de Russische hoofdstad. Caroline Wensink en Quinta Steenbergen doen examen voor de havo, Manon Flier, Suzanne Freriks, Susan van den Heuvel en Sanne Visser voor het vwo. De zes maken een volledig examen of doen een aantal vakken.

NOS zendt geen wedstrijdbeelden uit van Giro

De NOS zal dit jaar geen wedstrijdbeelden uitzenden van de Ronde van Italië. Zaterdag begint de start van de ronde van Italië in Groningen. De onderhandelingen met de Italiaanse tv-zender Rai zijn mislukt.

De NOS zal overigens wel aandacht besteden aan de Ronde van Italië. Dit zal gebeuren in de vorm van interviews en achtergrondreportages aldus een woordvoerster. De Giro d'Italia is overigens wel te volgen op Eurosport en de Belgische tv-zender VRT.

M. Fortuyn: hef LPF op, geen mythevorming

De broer van Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, heeft vandaag in de Vlaamse krant 'Het Laatste Nieuws' andermaal opgeroepen om de Lijst Pim Fortuyn op te heffen. Hij vreest een chaos als veel mensen nu (opeens) op de LPF gaan stemmen. Verder waarschuwde de in België wonende broer voor teveel mythevorming rond Pim. "We moeten van Pim geen heilige maken", zo zei hij.

Verder vertelde Marten Fortuyn dat Pim gebukt ging onder het feit dat hij geen vaste relatie had. Volgens Marten was Pim een echte familieman, dol op kinderen en had hij eigenlijk vader moeten zijn van een groot gezin.

Hammerstein

De advocaat van Pim Fortuyn, Mr. Oscar Hammerstein, gelooft niet dat Fortuyn voor zijn dood gezegd heeft dat er na zijn dood niet meer op de LPF gestemd moet worden.

Dat werd eerder deze week beweerd door Pim's vriend Harry Mens.

Waardig afscheid van Fortuyn

De vermoorde politicus Pim Fortuyn heeft in de Rotterdamse Laurentius- en Elisabeth-kathedraal een waardige uitvaartdienst gekregen. Voorafgaand aan de mis trok de rouwstoet met het stoffelijk overschot van Fortuyn door de binnenstad van Rotterdam. Tienduizenden mensen stonden langs de route om Fortuyn de laatste eer te bewijzen. Er klonk luid applaus en veel mensen wierpen bloemen op de auto met de kist. Ook werd Fortuyn toegezongen.


Bisschop Van Luyn van Rotterdam zei dat veel mensen grote verwachtingen hadden van Fortuyn, die door een meedogenloze daad in de kracht van zijn leven is omgekomen. Het Evangelie toont volgens Van Luyn het ideaal van een samenleving van zorg, respect en verdraagzaamheid en wijst elke vorm van geweld af.

Simon

De jongste broer van Pim Fortuyn, Simon, sprak namens de familie. Hij zei dat Pim bevlogen was in de politiek, maar dat hij nooit een rechts-extremist is geweest. "Elke keer dat Fortuyn als rechts-extremist werd betiteld, draaide mijn maag om. Het was jouw achilleshiel, en ook die van ons", zie Pim's broer.

Volgens Simon Fortuyn was 'onze Pim' bevlogen, soms een driftkikker, charmant, hij had een hard oordeel, maar was hij menselijk en sociaal. "Pim, jij gaat niet de geschiedenis in als voetnoot, maar als voetstuk", zei Simon verder namens Pims vriend Jan en zijn butler Herman.

De dienst werd bijgewoond door tal van prominente Nederlanders onder wie premier Kok en de vice-premiers Borst en Jorritsma.


Vanmiddag wordt Fortuyn in besloten kring begraven in zijn geboorteplaats Driehuis bij IJmuiden.

Belangrijke wapenvondst in Afghanistan

Britse mariniers hebben in het oosten van Afghanistan een belangrijk wapenarsenaal gevonden dat de strijders rond Osama bin Laden hebben aangelegd.

Het wapenarsenaal werd gevonden in een van de vele grotten in Afghanistan achter zware metalen deuren. De Britse mariniers kwamen op de vondst nadat de lokale bevolking had verklaard dat zelfs de dorpsleiders niet in de buurt kwamen van de grotten, dit was dus een duidelijke aanwijzing dat de Taliban en de al-Qaedastrijders daar belangrijke wapens opsloegen.

De hoofdmissie van de Britten is het zoeken in de bergen naar achtergebleven strijders. De Britse militairen hebben voor als nog geen strijders gevonden. De Taliban en al-Qaedastrijders houden zich mogelijk over de grens in Pakistan schuil

Nationale rouwdag na explosie Dagestan

De Russische autoriteiten hebben vrijdag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Donderdag reed een bus op een mijn en daarbij kwamen zeker 34 mensen om het leven en raakten 130 anderen gewond. De bus reed mee in een herdenkingsparade op de overwinning van toenmalige Sovjetunie op nazi-Duitsland. Onder de doden bevonden zich veel militairen, kinderen en oorlogsveteranen.

Volgens het Russische persbureau Itar-Tass hangen vrijdag alle vlagen halfstok om respect te betuigen aan de slachtoffers.

De aanslag is nog niet opeist.

Van der G. mogelijk apart in gevangenis

Als Volkert van de G wordt veroordeeld tot gevangenisstraf zal hij mogelijk worden geplaatst in een aparte cel. Het ministerie van Justitie kan op die manier voorkomen dat hij het slachtoffer wordt van gevangenen die de moord op Pim Fortuyn willen wreken.

"Als wij het gevoel hebben dat een gedetineerde gevaar loopt omdat hij bijvoorbeeld bedreigd wordt, worden er speciale maatregelen genomen om hem te beschermen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. "We hebben een zorgplicht voor de gedetineerden. Dat houdt in dat we moeten voorkomen dat deze mensen iets overkomt. Dat gebeurt ook wel bij gedetineerden die een straf uitzitten voor seksueel misbruik van kinderen. Dat zijn meestal niet de meest gevierde jongens in de gevangenis."

De rechter-commissaris heeft al bepaald dat Volkert van der G apart zal worden gelucht en niet in aanraking zal komen met de buitenwereld of medegedetineerden.

GroenLinks kamerlid krijgt hersenbloeding

anoniempje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tweede-Kamerlid Ab Harrewijn (48-jaar) van GroenLinks is getroffen door een zwaar herseninfarct. Als gevolg daarvan is de rechterzijde van zijn lichaam verlamd geraakt.

Over zijn precieze toestand is verder nog niets bekend. Harrewijn, woordvoerder Defensie en Sociale Zaken bij GroenLinks, is opgenomen in een ziekenhuis in Utrecht.

GroenLinks info pagina over Harrewijn.

Veel stille tochten voor Pim Fortuyn

Ter nagedachtenis van Pim Fortuyn worden in een aantal steden vanavond stille tochten georganiseerd. Politie en gemeenten hebben voor de tochten overal toestemming verleend.

In Groningen vertrekt om 19:00 uur een stoet vanaf de Grote Markt. Via onder meer de Vismarkt, het A-Kerkhof, Zuiderdiep en de Oosterstraat keert de stoet weer terug naar de Grote Markt.

In Amsterdam start om 20:00 uur een tocht vanaf de Dam bij het monument waar nu al veel bloemen liggen voor Fortuyn.

Ook om 20:00 uur vertrekt een stille tocht vanaf het Canadaplein in Alkmaar. De route loopt van het Canadaplein via De Laat, Huigbrouwerstraat, Waagplein, en Kanaalkade weer terug naar het Canadaplein.

Een tocht door Eindhoven is vervroegd van zaterdag naar vanavond 20:00 uur. De tocht begint vanaf het stadhuisplein in Eindhoven en trekt dan via het Begijnenhof naar de Markt en weer terug.

In de binnenstad van Haarlem begint vrijdag ook om 20.00 uur een stille tocht voor Fortuyn. De stoet vertrekt vanaf de Grote Markt, loopt door de winkelstraat Grote Houtstraat, de Gierstraat, de Botermarkt en keert via de Zijlstraat terug op de Grote Markt.

Ten slotte begint in Utrecht om 19:00 uur een manifestatie. Het thema van de manifestatie in Utrecht is volgens de organisatoren niet zo zeer Fortuyn zelf, maar de vrijheid van meningsuiting, veiligheid en democratie. Het begint met een toespraak om 19:00 uur op het Domplein. Dan volgt een tocht door de binnenstad. De manifestatie eindigt op het Domplein met een optreden van een slagwerkgroep.

Op het Plein in Den Haag wordt vanavond om 20:00 een stille wake gehouden ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn. De wake komt in plaats van de stille tocht, die afgelast is omdat er voor onregeldheden werd gevreesd. De organisatie van de wake verwacht dat de kans daarop bij een stilstaande bijeenkomst kleiner is.
De wake is niet aangemeld bij de politie en er is dus ook geen officiële toestemming voor de bijeenkomst gegeven.


Stormfront

Een negatieve bijklank krijgt wellicht de demonstratie in Eindhoven, daar heeft het extreemrechtse Stormfront zijn leden via internet opgeroepen mee te lopen tijdens de stille tocht. Stormfront is een organisatie van "blanke nationalisten", die vanuit de VS wereldwijd een website onderhoudt. De oproep om deel te nemen aan de stille tocht wordt besloten met de leus: "Dood aan links!".

Merkwaardig is dat eerder op de site van Stormfront haatteksten tegen Fortuyn zijn homo-zijn waren te lezen.

Politie haalt wielrenners van de snelweg

Frenkie en Jan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Groningse politie heeft donderdag wielrenners van de Giro d'Italia van de (auto)snelwegen gehaald. Er werden enkele tientallen renners aangetroffen op de A7 bij Hoogezand, bij Oude Pekela en op de N366 tussen Veendam en Stadskanaal. Zij waren daar aan het trainen voor de Ronde van Italië, die morgen in Groningen start.

Met name Italiaanse renners denken dat ze met hun fiets overal kunnen rijden, zo zei een woordvoerder. "Dat is schijnbaar de gewoonte daar. Op de ringweg hebben we de hele Mappei-ploeg van de weg kunnen halen."

De wielrenners zijn niet bekeurd. Wel is aan de organisatie van de Giro gevraagd of zij de rijders erop willen wijzen dat snelwegen in Nederland voor fietsers verboden gebied zijn.

Brief met kogels en kieslijst bij RTV Oost

gerritdekzijl en Greatgonzo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de studio van RTV Oost in Hengelo is vrijdag een brief binnengekomen met een kieslijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen en drie kogels. Op de kieslijst zijn verschillende lijsttrekkers omcirkeld en staat diverse malen het woord 'dood' geschreven.

Eindredacteur M. Visch van de regionale omroep van Overijssel heeft dat vandaag bevestigd. Welke lijsttrekkers precies zijn omcirkeld is niet zichtbaar, omdat de kieslijst is dichtgeniet. Volgens Visch zijn ook kruizen op het papier getekend.

Donderdagochtend werd door een man telefonisch aangekondigd dat er een 'bijzondere brief' zou komen. Uit welke regio de kieslijst afkomstig is, is niet zichtbaar. De brief wordt overgedragen aan de politie.

Dode jongen op straat gevonden

In Twello, op de Prinses Beatrixstraat, heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag het lichaam van een jongeman aangetroffen. De jongen is volgens de politie op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het betreft een jongeman tussen de 20 en 25 jaar oud. Iets verderop trof de politie een bromfiets aan die wellicht van het slachtoffer was. Nadere bijzonderheden ontbreken.

[Voetbal] Romario boos op bondscoach

Romario, oud speler van onder meer PSV, heeft verbijsterd en boos gereageerd op het feit dat de Braziliaanse bondscoach Scolari hem niet heeft geselecteerd voor het wereldkampioenschap voetbal, eind deze maand in Japan en Zuid-Korea. Scolari heeft de vedette ongedisciplineerd gedrag verweten.

Ook rekent de bondcoach de 36-jarige Romario zwaar aan dat hij vorig jaar ontbrak bij het toernooi om de Copa America.

,,Dat kan ik niet geloven. Andere jongens waren daar ook niet, maar zijn nu wel geselecteerd'', reageerde Romario.
De spits vroeg toen aan Scolari vrijaf voor de Copa America in Colombia, omdat hij een oogoperatie moest ondergaan. Romario stelde de operatie echter uit en ging met zijn club Vasco da Gama voor een oefentrip naar Mexico. Scolari gaf vorige week toe dat hij daar zeer boos over was.

Linkse activisten in het nauw

Frenkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Links-activistisch Nederland voelt zich gestigmatiseerd en bedreigd nadat bekend werd dat de waarschijnlijke moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., een linkse milieuactivist is. ,,Doe je je best de wereld te verbeteren, krijg je dit.''

Een woordvoerder van de Internationale Socialisten ondervond de angst voor Links Nederland aan den lijve. De drukker waar de socialisten al jaren mee samenwerken zegde dinsdag op stel en sprong het contract op. "Je mag niet heel links Nederland verantwoordelijk stellen voor de actie van een waanzinnige eenling."

"In de mensenmassa opgaan"

Precies, zegt GroenFront-activist Rutger, maar dat gebeurt tóch. ,,Ik zie wel parallellen met de situatie van de allochtonen na 11 september. Maar allochtonen hebben een groot nadeel: ze zijn veel beter zichtbaar door hun huidskleur. Als activist ben je nauwelijks herkenbaar als je niet aan het actievoeren bent. We kunnen in de mensenmassa opgaan.''

Kort nieuws rond Moord Fortuyn

Het advocatenkantoor Franken, Böhler, Koppe en De Feijter maakte donderdagmiddag bekend dat het de van de moord verdachte Volkert van der G. gaat verdedigen. Het advocatenkantoor verleende eerder bijstand in geruchtmakende zaken zoals het Clickfonds en de Koerdische leider Öcalan. Advocaat A. Franken leidt de verdediging.

Greenpeace Nederland en advocaat uit elkaar

De voorzitter Britta Böhler en Greenpeace gaan per direct uit elkaar. De milieuorganisatie vindt het voorzitterschap onverenigbaar met Böhlers werk als advocaat van Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn.

Greenpeace signaleert een belangenconflict. ,,We willen alle schijn vermijden. Als de voorzitter van Greenpeace de verdachte verdedigt, dan wekt dat de schijn dat de milieu-organisaties hem hebben gestuurd'', zegt directeur H. Crielaars. Böhler was voorzitter sinds 2000. Ze weigerde af te zien van Van der G.'s verdediging omdat ze volgens Greenpeace vindt dat iedereen recht heeft op juridische bijstand.

Gedegen voorbereiding Van Der G.

Behalve met de tijd die gemoeid was met het bestuderen van de situatie op het Mediapark in Hilversum, verdiepte Van der G. zich zowel in de woonomstandigheden van zijn tegenstanders als in plek voor een aanslag. Door de gerechtelijke procedures die hij voor de Vereniging Milieu Offensief voerde, kende Van der G. alle trucs om bij locale overheden plattegronden van bedrijven of woonhuizen boven water te krijgen.

Ook bij de uitvoering van zijn aanslag liet Van der G. niets aan het toeval over. Niet alleen vuurde hij van dichtbij meerdere kogels af op vitale lichaamsdelen van Fortuyn, Van der G. gebruikte tevens een ongebruikelijk zwaar kaliber 9 mm-pistool. "Zijn enige intentie was om te doden", aldus een veiligheidsdeskundige.

mr_fok,gerritdekzijl voor de newssubmits!

[Voetbal] Van Bommel met Van Gaal naar Barca

Ferrari4ever had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voetbaltoekomst van Mark van Bommel ligt vrijwel zeker bij FC Barcelona. De transfer van de limburger is gekoppeld aan de komst van trainer Louis van Gaal, met wie de Catalaanse club inmiddels een principe-accoord heeft bereikt over een tweejarig contract.

Van Bommel moet de eerste belangrijke versterking worden voor FC Barcelona. Van Gaal is zeer gecharmeerd van de kwaliteiten van Mark van Bommel.

PSV ging er na de winterstop van uit dat het storm zou lopen voor de ex-fortunees, maar behalve Lazio Roma, dat in financiele problemen verkeert, heeft zich niemand meer gemeldt. Lazio heeft nog wel naar de transfersom geinformeerd, maar heeft daarna niks meer van zich laten horen.

Van Der G. had adressen LPF in auto

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de auto van Volkert van der G. zijn papieren gevonden die wijzen op het feit dat de milieuactivist van plan was meerdere mensen van de Lijst Pim Fortuyn uit te weg te ruimen.

De man bezat plattegronden van de omgeving van woningen van Pim Fortuyn, en drie andere leden van Fortuyn's lijst. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen voor de drie LPF'ers omdat het OM zo lang het onderzoek loopt met alles rekening houdt, maar justitie gaat er nog steeds van uit dat de verdachte als eenling opereerde.

Niettemin neemt justitie de berichten zeer serieus dat Van der G. samen met twee anderen op de dag van de moord ook in Breda was toen Fortuyn daar campagne voerde. Medewerkers van het hotel waar de bijeenkomst plaatsvond,zeggen Van der G. herkend te hebben. De verdachte heeft overigens nog steeds geen verklaring afgelegd.

Het LPF-bestuurslid P. Langendam liet weten dat vijf kandidaten die op de Lijst Pim Fortuyn staan, extra beveiliging hebben gekregen: Jim Janssen van Raay, W. de Jong, M. Herben, B. Eerdmans en H. Smulders. Ook het bestuurslid zelf heeft beveiliging gekregen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.