Twee weken bij de Commando's - deel 1

Aan het einde van het eerste jaar aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) neemt iedere cadet (‘leerling’) deel aan een tiendaagse gevechtscursus. Deze cursus wordt al tientallen jaren gegeven door het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal, dé elite-eenheid van het Nederlandse leger. Ook ik moest er dus, na een half jaar militaire opleiding en een half jaar studie, aan geloven.

Al maanden van tevoren word je voorbereid op ‘de cursus’. Niet alleen in de opleiding, maar ook door spannende verhalen van ouderejaars en jaargenoten. Iedereen kent wel iemand die ‘bij KCT is geweest’ en alle verhalen komen hier op neer: het is verschrikkelijk, ja misschien wel onmenselijk zwaar. Achteraf gezien ben ik blij dat er veel sterke verhalen de ronde doen; je verwacht het ergste en het blijkt dan toch mee te vallen.

De cursus heeft als doel ‘leren leidinggeven onder verzwaarde fysieke en mentale omstandigheden’. Door dat nu al aan te leren willen ze er voor zorgen dat iedereen maximaal voorbereid is op een eventuele uitzending later, waarbij jij als officier (want daarvoor wordt je opgeleid op de KMA) het hoofd koel houdt en jouw mensen op een juiste manier weet aan te sturen onder moeilijke omstandigheden. De cursus wordt van oudsher gegeven door de commando’s omdat zij over de beste middelen en mensen beschikken om ons dat zo goed mogelijk te leren.

En tja, hoe worden die verzwaarde fysieke en mentale omstandigheden dan gecreëerd? Wat dacht je van heel veel lopen, veel bezig zijn, alles binnen een bepaalde (strakke) tijd moeten doen, alles perfect in orde hebben (goed is goed, niet goed is opnieuw), minder en vooral heel snel eten, minder slaap etc... Enfin, lees maar!