FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 januari 2024

Uitslagen Eredivisie 27/01/2024

In de Eredivisie werden er vanavond vier wedstrijden gespeeld. Koploper PSV won moeizaam met 2-0 van Almere City FC terwijl Ajax in een vermakelijke wedstrijd met 2-4 te sterk was voor Heracles Almelo. Sparta Rotterdam kwam tegen RKC Waalwijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel en ook Excelsior tegen FC Utrecht eindigde in 1-1.

PSV

2 - 0

Almere City FC

 45' De Jong
 63' De Jong(pen)
   
 
 Gele kaart: , Floranus,Pena, (Almere City FC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.400
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Benitez
Teze
Ramalho
Boscagli
Dest
Til
Lang (Mauro Junior/66)
Schouten
Bakayoko
De Jong (Pepi/82)
Lozano (Vertessen/74)
  Bakker
Jacobs
Mbe Soh
v.Bruggen
Floranus
Ritmeester vd.Kamp (Akujobi/46)
Resink (v.La Parra/80)
Pena (v.Duiven/70)
Koopmeiners
Cathline (Corryn/80)
Robinet

RKC Waalwijk

1 - 1

Sparta Rotterdam

 53' Verschueren (e.d)    82' Kitolano (pen)
 
 Gele kaart: Gaari,Kramer, v.d.Buijs,Vaessen, Meijers, (RKC Waalwijk), Metinho, Verschueren, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Roemeratoe (75) (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.517
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari (Lelieveld/ 46)
Adewoye
v.d.Buijs
Meijers
Cleonise (Felida/86)
Roemeratoe
Seuntjens
Oukili
Lokesa (Min/86)
Kramer (Niemeijer/73)
  Olij
Bakari (Neghli/65)
Vriends
Eerdhuijzen
v.d.Kust
Mito (Saito/65)
Metinho (Clement/67)
Verschueren
Kitolano
Warmerdam
Brym

Heracles Almelo

2 - 4

AFC Ajax

 12' Hornkamp
 60' Engels
   16' Brobbey
 55' Berghuis
 57' Brobbey
 84' Hlynsson
 
 Gele kaart: De Keersmaecker, Cestic, (Heracles Almelo), Taylor, (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.080
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Wieckhoff
Bultman
Cestic (Bakboord/90 3)
Hoogma
Willems
Bruijn (Engels/56)
Vejinovic (Bruns/46)
De Keersmaecker
Hansson (Limbombe/56)
Hornkamp (Sankoh/79)
  Ramaj
Gooijer (Gaaei/84)
Rensch
Hato
Martha
Tahirovic
Hlynsson
Taylor
Berghuis
Brobbey
Forbs (Banel/90 2)

Excelsior

1 - 1

FC Utrecht

 65' Horemans    63' Toornstra
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
El Yaakoubi
Widell
Zagre (Pierie/46)
Baas
Naujoks (Sandra/66)
Goudmijn
Sanches Fernandes (Uddenäs/66)
Parrott
Driouech
  Barkas
Ter Avest
v.d.Hoorn
Viergever
El Karouani
Booth (Romeny/ 66)
Flamingo (Bozdogan/80)
Toornstra (Jensen/80)
Fraulo
Boussaid
Lammers

Hamas mogelijk gefinancieerd met VN-geld, Nederland stopt financiering UNRWA

Nederland heeft besloten om tijdelijk de financiering van de VN-hulporganisatie UNRWA stop te zetten. UNRWA verleent hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Minister Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft dit bevestigd in een gesprek met Nieuwsuur en de NOS. Hij verklaarde: "We zijn zeer geschrokken van de beschuldiging dat er op 7 oktober een aanslag is gepleegd met VN-geld, met ons geld."

Nederland zal voorlopig geen nieuwe betalingen doen aan de VN-hulporganisatie. Hiermee voegt Nederland zich bij een groeiende lijst van landen die hun steun aan de organisatie opschorten in afwachting van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van enkele UNRWA-medewerkers bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.

De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) komt steeds meer onder druk te staan door de beschuldiging dat sommige werknemers betrokken zouden kunnen zijn geweest bij de grote aanval van Hamas tegen Israël op 7 oktober. Verschillende landen hebben hun betalingen aan de VN-organisatie tijdelijk opgeschort. Dit zijn onder andere de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Italië en Finland.

UNRWA commissaris-generaal Philippe Lazzarini deelde mee dat hij door Israël was geïnformeerd dat verschillende medewerkers betrokken waren bij het bloedbad op 7 oktober. Lazzarini en VN-secretaris-generaal António Guterres waren ontzet en dreigden de betrokkenen met strafrechtelijke vervolging als de verdenkingen waar blijken te zijn. Lazzarini had de betrokken werknemers ontslagen en een onderzoek gelast. 

Israël: 'UNRWA is de civiele tak van Hamas'.
Voor de Israëlische VN-ambassadeur zijn de nieuwe beschuldigingen gewoon weer een teken van de vooringenomenheid van de Verenigde Naties. Gilad Erdan sprak zich hard uit op een evenement ter gelegenheid van de Internationale Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van de Holocaust. "De Verenigde Naties worden niet alleen misbruikt als wapen om ons het recht op bestaan te ontzeggen. Ze worden ook gebruikt om ons fysiek uit te roeien," zei hij.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz beschuldigde de VN-hulporganisatie ervan veel medewerkers te hebben die lid zijn van Hamas en terreur steunen. Hij leverde hiervoor geen bewijs. In een artikel op Platform X schreef hij dat UNRWA dient als de civiele tak van Hamas in de Gazastrook. Volgens hem zou de organisatie na het einde van de oorlog geen rol meer mogen spelen in de Palestijnse gebieden.

Hamas spreekt van lastercampagne
Hamas sprak van een lastercampagne door Israël tegen internationale organisaties die de Palestijnen helpen. De islamistische organisatie veroordeelde ook het feit dat de UNRWA de acties van Hamas had bekritiseerd en had opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars die door Israël waren ontvoerd. Het zou niet de taak zijn van UNRWA om politieke standpunten in te nemen in het conflict.

Lazzarini had de aanvallen van 7 oktober vorig jaar als gruwelijk omschreven. 

Hulporganisatie herhaaldelijk bekritiseerd
Na 7 oktober waren er onbevestigde berichten dat UNRWA-leraren het bloedbad hadden gevierd. Volgens een eveneens onbevestigd bericht in de Israëlische media zou een van de gijzelaars ook door een medewerker van de organisatie zijn vastgehouden. Geen van beide berichten kan op dit moment onafhankelijk worden geverifieerd.

De hulporganisatie, die ongeveer 30.000 werknemers heeft, wordt herhaaldelijk bekritiseerd omdat ze Hamas in de kaart speelt. Leden van de terroristische militie hebben de VN-organisatie herhaaldelijk onder druk gezet om zich te rechtvaardigen door faciliteiten zoals ziekenhuizen of scholen voor hun eigen doeleinden te misbruiken.

Sinds Israël is begonnen met het bombarderen van de Gazastrook als reactie op het bloedbad van Hamas, zijn er ook tientallen UNRWA-hulpverleners gedood. De Verenigde Naties hebben UNRWA in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen. Volgens de organisatie hebben nu ongeveer 5,9 miljoen mensen recht op haar diensten. Hieronder bevinden zich Palestijnen die in 1948 gevlucht of verdreven zijn en hun nakomelingen. UNRWA is onder andere actief in Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden.

Beginnend bestuurder mag voor de tweede keer zijn rijbewijs inleveren

Iedereen die ooit zijn rijbewijs heeft moeten inleveren, weet hoe frustrerend dat kan zijn. Je neemt je voor om ervoor te zorgen dat het nooit meer gebeurt. Maar in Utrecht komen de verkeerspolitieagenten iemand tegen die  nog dommer blijkt te zijn dan een ezel. Zijn rijbewijs wordt opnieuw ingetrokken en hij wordt aangemeld bij het CBR om een verkeerscursus te volgen.

Boardercrosser De Blois 8e in World Cup St Moritz, Adamczykova en Grondin winnen

De beste snowboardcrossers van de wereld zijn in de World Cup in actie gekomen in Zwitserland. In skioord St Moritz stonden de fraaie wedstrijden op het programma, wat voor de thuisfans in elk geval twee keer reden tot juichen gaf.

Vrouwen
De Zwitserse Sophie Hediger kon voor eigen publiek haar eerste World Cup-podium pakken en moest daarvoor afrekenen met Chloe Trespeuch uit Frankrijk, de Italiaanse Michela Moioli en de Tsjechische grootheid Eva Adamczykova. Moioli en Adamczykova kenden de beste start, maar Hediger kwam met een fraaie buitenbocht naar voren en pakte plek twee. Op Adamczykova stond geen maat en de ooit zo dominante wereldkampioene won na bijna drie jaar weer eens in de World Cup, terwijl Hediger haar eerste podium pakte, voor Trespeuch.

Mannen
Glenn de Blois wist zich knap voor de halve finales te plaatsen, maar daarin was de koek op en in de kleine finale finishte hij als vierde. De Tsjech Krystof Choura kende een droomwedstrijd: slechts één keer eerder stond hij in de kwartfinales, dit keer schopte hij het tot de finale. Daarin maakte hij bij de start al gelijk een feit, waardoor hij helaas kansloos was. De winst ging naar de Canadees Eliot Grondin, die de race domineerde en thuisfavoriet Kalle Koblet naar plek twee verwees, voor de Italiaan Omar Visintin.

Eerste afdalingszege Mowinckel in Cortina, vijf vrouwen op het podium en val Shiffrin

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo hebben 's werelds beste alpineskiesters op de snelle onderdelen twee World Cup-wedstrijden op de afdaling afgewerkt. Op de fraaie Olympia delle Tofane-piste was het af en toe knokken tegen de wind, wat niet altijd even goed afliep.

Vrijdag
De Zwitserse Lara Gut-Behrami was de eerste die een op het oog echt snelle tijd neer wist te zetten en die tijd bleef ook geruime tijd staan. Toch was het niet goed genoeg voor de winst, want de Oostenrijkse Stephanie Venier dook er 0,39 seconden onderdoor.

Sofia Goggia was voor eigen publiek al op 0,32 seconden van Gut-Behrami genaderd en dat zou genoeg zijn voor plek drie, maar ze was niet de enige: Christina Ager uit Oostenrijk én Valerie Grenier uit Canada noteerden ook de derde tijd. Het was de eerste keer sinds december 2019 dat een Oostenrijkse een afdaling won, terwijl Grenier voor het eerst op een afdalingspodium stond.

Het was niet alleen feest aan de Olympia della Tofane: World Cup-leidster Mikaela Shiffrin kende een nare val en raakte geblesseerd. Dat lijkt niet al te hevig te zijn, maar de rest van het weekeinde en volgende week is ze er in elk geval niet bij.

Zaterdag
De Française Laura Gauche mocht als vierde naar beneden en stond lang bovenaan de tijdenlijst, waarna de wedstrijd twee keer een tijdje stil lag: een val van de Amerikaanse Isabella Wright en een paar forse windstoten zorgden voor vertraging.

Goggia was de eerste die Gauche's tijd wist te verbeteren en wel met 0,15 seconden. Dat was niet genoeg voor de winst, want de Noorse Ragnhild Mowinckel dook er 0,44 seconden onder, waarna nog één vrouw een grote bedreiging vormde: Jacqueline Wiles werd op 0,35 seconden tweede, pas de derde podiumplek ooit voor de Amerikaanse en haar eerste in zes jaar, terwijl Mowinckel haar vierde World Cup-zege pakte en haar eerste op de afdaling.

Vitesse verliest opnieuw

Mogge!  

Een sport-item dit keer. 

Gisteravond is er een nieuwe ronde van de competitite gestart. Alleen is dat veel sites ontgaan, aangezien het blijkbaar niet zo'n belangrijke wedstrijd was. 

We hebben het over FC Zwolle tegen Vitesse. Wat natuurlijk wel degelijk een zeer belangrijke wedstrijd was. Opnieuw liet Vitesse zien dat degradatie toch echt wel realistisch is geworden. 

Edward Sturing doet zijn best. Het is absoluut een man van de club, maar of hij degradatie kan ontlopen is maar zeer de vraag. Je kan er absoluut niet omheen dat er vrijwel geen kwaliteit is. Ik vind dat Edward vaak de boel mooier maakt voor de buitenwereld dan het feitelijk is. Het is niet voor niets dat Vitesse pas 13 doelpunten heeft gemaakt. Er zijn hooguit 1 tot 3 spelers die enigszins een wedstrijd nog wat kleur kunnen geven. 

Op een gegeven moment moet je toch echt een keer woest worden, ook naar de pers toe. Almere City en Go Ahead uit... dat zijn geen redenen om fatsoenlijk te blijven. 

Er zijn veels te veel zwakke schakels. En gezien de afgelopen wedstrijden kan je echt niet altijd even rustig blijven. 

Ik vind ook de omstandigheden geen excuus. Talent is er werkelijk nauwelijks, ondanks 2/3 ervaren krachten. Maar daar win je de wedstrijd niet mee. 

Ik heb persoonlijk het idee dat de spelers donders goed weten dat ze te slecht zijn, en dan maar meteen de boel de boel laten. Manhoef/Propper en Edward zijn de enige die het woord voeren. 

Ook gisteren was Zwolle gewoon overduidelijk beter, en 1-0 was al voldoende. 

Het gebrek aan gezag en autoriteit bij Edward lijkt mij duidelijk iets wat ontbreekt, ondanks de gebrekkige financiele mogelijkheden. 

Snowboardster Dekker tweede en vierde in World Cup

De beste alpinesnowboarders van de wereld hebben weer een drukke week in de World Cup. Donderdag stonden er wedstrijden op het programma in het Sloveense Rogla, zaterdag kwam men in het Oostenrijkse Simonhöhe in actie.

Parallelreuzenslalom vrouwen, Rogla
Michelle Dekker was in de kwalificaties het snelst en maakte dat in de wedstrijd waar, door zich knap voor de finale te plaatsen. Daarin lukte het nét niet om de winst te pakken: de Japanse Miki Tsubaki was 0,03 seconden te snel, maar Dekker kon wel de vijfde podiumplek in haar loopbaan vieren. In de strijd om plek drie won de Oostenrijkse Sabine Schöffmann nipt van Ramona Hofmeister uit Duitsland.

Parallelreuzenslalom mannen, Rogla
De Oostenrijkse veteraan Benjamin Karl stond in de finale tegenover Aaron March en was de Italiaan met twee honderdsten van een seconde nét de baas. In een Italiaans onderonsje om de derde plek wist Mirko Felicetti op zijn beurt met 0,04 seconden af te rekenen met Edwin Coratti.

Parallelreuzenslalom vrouwen, Simonhöhe
Dekker was ook in Oostenrijk lekker bezig, maar in de halve finale tegen Zuzana Maderova uit Tsjechië ging ze onderuit en wist ze dat net niet meer in te halen. Ook in de wedstrijd om plek drie tegen Elisa Caffont uit Italië ging het fout en schoof Dekker onderuit, waardoor ze het met een alsnog keurige vierde plek moest doen. De winst ging naar Schöffmann, die in de finale zag hoe Maderova onderuit ging - voor de Tsjechische was het wel haar eerste podiumplek ooit.

Parallelreuzenslalom mannen, Simonhöhe
Karl stond wederom in de finale, maar dit keer moest hij het doen met plek twee: Daniele Bagozza uit Italië pakte zijn derde overwinning van het seizoen. De derde plek ging naar de Oostenrijker Fabian Obmann, die de Italiaanse veteraan Roland Fischnaller nipt de baas was.

Dennis domineert race ťťn bij ePrix Saoedi-ArabiŽ, Frijns 10e

Op het stratencircuit van Diriyah in Saoedi-Arabië is vrijdagavond de tweede ePrix van het tiende Formule E-seizoen verreden. Het was de eerste van twee races, zaterdag staat om 18.00 uur nog een race op het programma in Diriyah.

Jean-Eric Vergne zette zijn Penske op poleposition, met Mitch Evans in zijn Jaguar naast hem. Jake Dennis van Andretti stond op de derde plek, naast ERT-coureur Sergio Sette Camara en voor Norman Nato (Andretti), Pascal Wehrlein (Porsche), Nick Cassidy (Jaguar), Maximilian Günther (Maserati) en McLaren-coureurs Sam Bird en Jake Hughes - Robin Frijns (Envision) moest het doen vanaf plek twaalf, Nyck de Vries (Mahindra) stond op de 22e en laatste plek.

Vergne kende een topstart, maar achter hem werd stevig geknokt in de openingsfase. Toch behielden Evans, Dennis, Sette Camara en Nato hun positie, terwijl Bird opschoof van de negende naar de zesde plek. Al vrij snel gebruikte Vergne zijn eerste Attack Mode, waardoor Dennis er voorbij kon. Evans deed dat nog iets later en zo schoof Dennis op naar de leiding, tot hij zelf de Attack Mode pakte en Vergne weer langszij kwam.

De Attack Mode-dans ging nog even door tussen Dennis, Evans en Vergne en na negen ronden had Dennis de leiding én had hij nog vijf minuten Attack Mode te gaan. Een paar ronden later deed Evans een poging om Dennis' leiding over te nemen, maar hij verremde zich en had gelijk Vergne weer in zijn nek hijgen. Dat leverde Vergne nog iets later de tweede plek op, terwijl Nato, Sette Camara en een hele trein weer aan konden sluiten door het gevecht.

Tien ronden voor het einde werd Evans te grazen genomen door teamgenoot Cassidy, die in rap tempo naar voren was gereden. Evans kreeg de plek in de slotfase weer terug en dichtte het gat zelfs naar Vergne, terwijl Dennis onbedreigd naar de winst reed. Evans deed een alles-of-nietpoging in de laatste paar bochten, zonder succes: Vergne werd tweede, Cassidy derde, voor Bird en de verslagen Evans. Frijns moest het doen met plek tien, De Vries werd zeventiende.

Is Europa voldoende voorbereid op een oorlog?

Is het noodzakelijk voor Europa om zich voor te bereiden op een mogelijke oorlog met Rusland? Kunnen de Europese Unie en Oekraïne in de toekomst nog steeds rekenen op Amerikaanse steun? In deze video onderzoekt Nieuwsuur de huidige staat van het Nederlandse leger en de uitdagingen waarmee de Europese defensie-industrie te maken heeft. 

00:00 Intro
00:52 Rusland en de NAVO
04:17 De ongelijke granaatproductie
12:22 Het Nederlandse leger

Spotify beschuldigt Apple van "chantage" inzake core technology fee

Apple wil zijn App Store op de schop nemen vanwege nieuwe EU-regelgeving. Het bedrijf presenteerde onlangs zijn nieuwe plannen, waarin ook de "core technology fee" is opgenomen. De muziekstreamingdienst Spotify bekritiseert het plan en hoopt dat de EU zal ingrijpen.

Spotify-baas Daniel Ek heeft scherpe kritiek geuit op de plannen van Apple om zijn app-business te reorganiseren vanwege nieuwe EU-regelgeving. Het plan is een "totale farce" en moet worden afgewezen door de EU-Commissie, aldus de Zweedse marktleider op het gebied van muziekstreaming in een blogpost. Spotify viel met name een nieuwe jaarlijkse app-vergoeding van 50 eurocent aan: "Dit is chantage."

De nieuwe EU Digital Markets Act (DMA) bepaalt dat exploitanten van grote platforms moeten toestaan dat apps worden gedownload van externe bronnen. Het bepaalt ook dat app-ontwikkelaars externe betalingssystemen kunnen gebruiken in plaats van de eigen betalingsdiensten van het platform. Geen van beide was voorheen mogelijk op Apple's iPhones. De DMA-regels worden op 7 maart van kracht.

Apple presenteerde daarom donderdag overeenkomstige alternatieven voor de app-business in de EU. Deze omvatten een verlaging van de belasting op de verkoop van digitale artikelen en abonnementen via de eigen App Store. De eerdere 30 procent en 15 procent voor abonnementen vanaf het tweede jaar worden respectievelijk 17 en 10 procent. Apple benadrukt echter dat dit percentage wordt geïnd ongeacht welke betaaldienst een app-ontwikkelaar gebruikt. Als een app het betalingssysteem van Apple gebruikt, is er drie procent extra verschuldigd.

Spotify: Apple plan is "een onacceptabel alternatief"
De nieuwe "core technology fee" is van toepassing op apps die vaak worden geïnstalleerd. De vergoeding is verschuldigd nadat een app één miljoen eerste installaties heeft bereikt binnen een periode van twaalf maanden - opeenvolgende updates in hetzelfde account vallen niet onder deze periode. Zodra de grens van één miljoen is bereikt, wordt 50 eurocent in rekening gebracht voor elke extra eerste installatie van de app tot het einde van de periode van twaalf maanden. Zodra de volgende periode van twaalf maanden begint, moet je opnieuw betalen.

Deze "core technology fee" is ook van toepassing als een app wordt gedownload via het platform van een andere provider, zonder verdere kosten voor Apple. Spotify benadrukte dat het met een basis van ongeveer 100 miljoen gebruikers op Apple-apparaten in de EU een flinke vergoeding zou moeten betalen. Ze zullen ook de heffing moeten betalen voor mensen die de dienst helemaal niet gebruiken, maar alleen de app op hun iPhone hebben. 

Apple laat ontwikkelaars ook vrij om in de App Store te blijven onder de oude app-voorwaarden. Spotify bekritiseerde het iPhone-bedrijf omdat het met een onacceptabel alternatief kwam voor ontwikkelaars, zodat ze liever in het oude systeem zouden blijven. In een reactie op de kritiek van Spotify stelde Apple dat met de nieuwe regels 99 procent van de ontwikkelaars het bedrijf hetzelfde bedrag zou moeten betalen als voorheen of minder. De veranderingen zouden hen meer keuze geven.

Mondiaal grondwaterpeil zakt razendsnel

Grondwater is van vitaal belang voor ons leven - voor landbouw en industrie, maar bovenal voor mensen als dagelijkse voedselbron. Uit een analyse van tienduizenden metingen uit vele landen blijkt nu dat het grondwaterpeil wereldwijd steeds sneller daalt. Maar er is een andere manier.

De wereldwijde grondwaterreserves slinken - en op veel plaatsen steeds sneller. Dit is de conclusie van een internationaal onderzoeksteam dat 170.000 meetreeksen in meer dan 40 landen wereldwijd heeft geanalyseerd. Volgens het onderzoek daalt het grondwaterpeil in één op de acht van de bijna 1.700 grondwatersystemen - ook wel aquifers genoemd - met meer dan een halve meter per jaar. Dit geldt met name voor droge gebieden die intensief voor landbouw worden gebruikt. Het onderzoek toont echter aan dat de trend kan worden vertraagd en zelfs omgebogen.

"Grondwater is de belangrijkste bron van water voor veel huishoudens, boerderijen, industrieën en steden over de hele wereld," schrijft de groep onder leiding van Scott Jasechko van de University of California in Santa Barbara en Hansjörg Seybold van het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zürich in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature'. "Niet-duurzame onttrekking van grondwater en klimaatverandering kunnen ervoor zorgen dat het grondwaterpeil daalt en de toegang tot deze bronnen moeilijker wordt."

Grootste onderzoek tot nu toe
In het grootste onderzoek tot nu toe naar de ontwikkeling van het mondiale grondwaterpeil analyseerde de groep gegevens van 170.000 meetreeksen over ten minste acht jaar in de 21e eeuw. In ruim een derde (36 procent) van de 1693 onderzochte grondwatersystemen daalde het niveau met meer dan 10 centimeter per jaar, in 12 procent zelfs met meer dan 50 centimeter.

Een regio in het noordoosten van Iran bereikte een piekwaarde met een gemiddelde daling van 2,62 meter per jaar, terwijl in delen van India en de VS sommige niveaus met meer dan een meter per jaar daalden. In Europa wordt een grondwatersysteem in het zuidoosten van Spanje genoemd - in het noorden van de regio Murcia, dat intensief voor landbouw wordt gebruikt: het niveau daalde daar met 1,60 meter per jaar. Volgens Seybold hebben andere gebieden in Zuidoost-Spanje, die fruit en groenten produceren voor grote delen van Europa, ook te maken met sterke dalingen.

Minder regenval mede-oorzaak
Vergelijkingen met gegevens uit het eind van de 20e eeuw laten zien dat de verlaging van het waterpeil in 30 procent van de grondwatersystemen in de 21e eeuw is toegenomen. In de meeste van deze systemen - 80 procent - was de lagere neerslag op zijn minst een bijdragende factor.

"Het verbaasde ons niet dat de grondwaterstanden wereldwijd sterk zijn gedaald," zegt Seybold in een persbericht van de ETH. "Maar de snelheid waarmee ze sinds 2000 zijn gedaald, heeft ons geschokt." Een reden voor de snelle daling, vooral in droge gebieden, is dat deze gebieden intensief worden gebruikt voor landbouw en dat er veel grondwater naar de oppervlakte wordt gepompt om gewassen te irrigeren, niet alleen in Zuidoost-Spanje, maar bijvoorbeeld ook in de Central Valley in Californië.

Zelfs tegengestelde trends
Er zijn echter ook tegengestelde trends: "Onze analyse van grondwaterniveaus geeft aan dat grondwaterverliezen noch universeel noch onvermijdelijk zijn," schrijft de groep. In een derde (36 procent) van de 542 systemen waarvan de gegevens teruggaan tot de 20e eeuw, is de daling sinds 2000 namelijk vertraagd (20 procent) of zelfs omgekeerd (16 procent) - deels als gevolg van politieke maatregelen die de waterwinning reguleren.

De groep noemt regio's in Saoedi-Arabië, het westen van Iran en het Bangkok-bekken als voorbeelden. Nog een positief voorbeeld uit Europa: het grondwatersysteem van Genève voorziet ongeveer 700.000 mensen in het kanton Genève en het aangrenzende Franse departement Haut-Savoye van drinkwater. Toen hieruit in beide landen op ongecoördineerde wijze water werd opgepompt, daalde het niveau tussen 1960 en 1970 zo drastisch dat de putten opdroogden. Zwitserland en Frankrijk kwamen toen overeen om water uit de rivier de Arve op te pompen om het grondwaterpeil te verhogen. "Deze aquifer heeft misschien niet meer zijn oorspronkelijke niveau bereikt, maar dit voorbeeld laat toch zien dat grondwaterniveaus niet zomaar hoeven te dalen," benadrukt Seybold.

Het voorbeeld van Tucson in de Amerikaanse staat Arizona laat zien dat het omleiden van water soms problematisch kan zijn. Er wordt water onttrokken aan de Colorado rivier om het grondwaterniveau daar te stabiliseren. Deze rivier, waaruit ook water voor andere doeleinden wordt onttrokken, bereikt nu echter zelden zijn monding in de Golf van Californië.

Algemene trend wereldwijd duidelijk negatief
Over het geheel genomen is de wereldwijde trend duidelijk negatief: in alle afnemende grondwatersystemen is de gemiddelde daling 20 centimeter per jaar, terwijl in de stijgende systemen het niveau slechts met 5 centimeter stijgt. En de regio's die het zwaarst getroffen worden door de daling bevinden zich voornamelijk in droge klimaatzones - wat het aanzienlijk moeilijker maakt om het grondwater aan te vullen, zelfs als het waterverbruik afneemt. "Je moet je realiseren dat het vaak honderden jaren duurt voordat watervoerende lagen in halfwoestijnen en woestijnen zich herstellen, simpelweg omdat er niet genoeg neerslag valt om in het grondwater te sijpelen," zegt Jasechko.

Er dreigt nog een gevaar langs de kust. Als het grondwater daar onder een bepaald niveau zakt, kan zeewater binnensijpelen. Dit verzilte water is onbruikbaar als drinkwater en voor het irrigeren van akkers. Bomen waarvan de wortels tot in de grondwaterstroom reiken, sterven af. Het fenomeen kan worden waargenomen aan de oostkust van de VS, waar uitgestrekte spookbossen zijn waar geen bomen meer in kunnen overleven.

'Bodem dreigt te verzakken'
Naast de watervoorziening noemt Seybold nog een andere reden om dalende grondwaterniveaus te stabiliseren - bijvoorbeeld in de regio Bangkok: "Als het grondwater weg is, dreigt de grond daar te verzakken," zegt de expert. "Dat is dan een veel groter probleem."

In een commentaar in Nature benadrukt Donald John MacAllister van de British Geological Survey dat grondwater essentieel is voor de water- en voedselvoorziening van de mensheid - vooral met het oog op de klimaatverandering. De hoeveelheid gegevens die in het onderzoek is geanalyseerd, is ongekend en biedt belangrijke informatie over afzonderlijke regio's in de wereld. Op sommige plaatsen zijn er echter nog grote hiaten, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika - en het zijn juist deze regio's waar de bevolking momenteel sterk groeit. De monitoring van de essentiële hulpbron water moet dringend worden verbeterd.

Italiaanse president hekelt antisemitisme

Aan de vooravond van de holocaustherdenkingsdag heeft de Italiaanse president Mattarella het groeiende antisemitisme aan de kaak gesteld.

In een ceremonie in het Quirinal Paleis in Rome, bijgewoond door premier Meloni en vooraanstaande vertegenwoordigers van de Italiaanse Joodse gemeenschap, beschreef Mattarella de Holocaust als de gruwelijkste van alle misdaden. Hij herinnerde aan de medeplichtigheid van Italianen aan de deportatie van Joden tijdens het fascisme.

Vorig jaar werden in Italië meer antisemitische incidenten geregistreerd dan ooit tevoren, namelijk 454. Daarvan vonden 216 plaats in de laatste drie maanden van 2023, d.w.z. in de periode na de Hamas-aanval op Israël. In het hele voorgaande jaar 2022 werden 241 incidenten gemeld. De cijfers zijn gebaseerd op het Observatorium voor antisemitisme in Italië.

Trump veroordeeld tot betalen $83 miljoen, tweede overwinning voor Carroll

De voormalige Amerikaanse president Trump is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal ongeveer 83 miljoen dollar in een smaadzaak.

Dit bedrag werd bepaald door de jury van een federale rechtbank in New York. Trump kondigde onmiddellijk aan dat hij in beroep zou gaan. Hij was al voor de tweede keer aangeklaagd door de schrijfster Jean Carroll. Trump werd vorig jaar mei nog veroordeeld voor aanranding. De schrijfster had hem ervan beschuldigd dat hij haar halverwege de jaren 90 in een warenhuis had verkracht. Toen Trump haar in juni 2019, toen hij nog president was, beschuldigde van fraude en liegen, spande ze haar tweede rechtszaak aan, dit keer wegens smaad.

De procedure is een van de vele waarbij de gegadigde voor een nieuwe presidentskandidatuur betrokken is.

ArgentiniŽ: president Milei annuleert hervormingsplannen

Gezien het groeiende verzet onder de bevolking trekt de Argentijnse president Milei verschillende hervormingsprojecten in. 

Volgens een regeringswoordvoerder in Buenos Aires worden de geplande pensioen- en belastinghervormingen geannuleerd. Milei had bij zijn aantreden op 10 december een "schocktherapie" voorgeschreven voor het land wat een hoge schuldenlast heeft. Hij vaardigde een decreet uit dat gevolgen heeft voor meer dan 300 bestaande wetten. Zo worden onder meer de arbeidsrechten ingeperkt en de prijsplafonds voor huur en belangrijke consumptiegoederen opgeheven.

Kort daarna presenteerde hij de zogenaamde omnibuswet. Deze bestond oorspronkelijk uit 664 artikelen over deregulering en bezuinigingsmaatregelen. Ongeveer 150 bepalingen zijn al ingetrokken in commissies.

Alleen al in de hoofdstad Buenos Aires gingen woensdag tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van Milei. De vakbonden riepen op tot een algemene staking.

Oppermachtige Sabalenka wint tweede Australian Open-titel op rij

Tennisster Aryna Sabalenka heeft voor het tweede jaar op rij de titel gepakt op de Australian Open. De als tweede geplaatste Wit-Russische was in de eindstrijd een flinke maat te groot voor de Chinese Qinwen Zheng, de nummer twaalf van de plaatsingslijst.

Zheng had het nodige geluk met de loting en met toppers die vroegtijdig uitgeschakeld werden, waardoor ze tot en met de halve finale telkens een ongeplaatste speelster trof. Gedurende de afgelopen twee weken speelde de Chinese uiteraard wel uitstekend, maar het was simpelweg niet genoeg om Sabalenka te verslaan.

Al in Zheng's eerste servicegame van de wedstrijd plaatste Sabalenka een break, wat uiteindelijk genoeg bleek om de set te pakken. In set twee opende Sabalenka wederom met een break, waarna Zheng er geen moment echt aan te pas kwam. Na ruim vijf kwartier was het gedaan: 6-3, 6-2 en Sabalenka pakte de titel zonder ook maar één set te verliezen.

Snowboarders en freestyleskiŽrs springen en draaien op Laax Open

Voor de liefhebber van freestyleskiën- en snowboarden beginnen we het weekeinde even met een blik op het vorige weekeinde. Daarin trok men naar Laax in Zwitserland, voor het beroemde Laax Open, de meest prestigieuze van alle wedstrijden in het World Cup-circuit.

Snowboarden slopestyle, mannen
In de finale kwam Liam Brearly in zijn tweede run tot 89,93 punten en dat leverde de Canadees zijn eerste World Cup-zege op. Plek twee was voor de Japanner Ryoma Kimata met 85,31 punten, voor een tweede Canadees: de jonge Cameron Spalding pakte met 83,90 punten de derde plek. Sam Vermaat moest het doen met de 34e plek in de kwalificaties, Niek van der Velden werd daarin 45e.

Snowboarden slopestyle, vrouwen
De Amerikaanse Julia Marino was de beste in de finale, dankzij 83,08 punten in haar tweede run. De tweede plek was met 80,75 punten voor de Duitse Annika Morgan, terwijl veterane Anna Gasser uit Oostenrijk met 75,93 punten de derde plek pakte. Romy van Vreden eindigde in de kwalificaties op de twintigste plek.

Snowboarden halfpipe, mannen
De Australische grootheid Scotty James sprong en draaide zich met 94,00 punten naar de overwinning in de grote pipe van Laax, vlak voor zijn elf jaar jongere landgenoot Valentino Guseli (92,25). Het podium werd gecompleteerd door de Japanner Ruka Hirano, die tot 90,00 punten kwam.

Snowboarden halfpipe, vrouwen
Een Japanse overwinning bij de vrouwen, waar Mitsuki Ono met 81,75 punten de beste was in de finale. De piepjonge Amerikaanse Bea Kim pakte met 77,50 punten de tweede plek, voor een andere Japanse, Ruki Tomita (60,50). Het Amerikaanse fenomeen Chloe Kim kwam voor het eerst sinds de Olympische Spelen van twee jaar geleden weer in actie in de World Cup en moest het doen met plek vier.

Freestyleskiën slopestyle, mannen
Niet bepaald voor het eerst boekte de Noor Birk Ruud een overwinning, in de finale was hij met 87,01 punten te sterk voor de rest. De Amerikaan Mac Forehand pakte met 86,28 punten de tweede plek, voor de 85,91 punten van de Canadees Max Moffatt.

Freestyleskiën slopestyle, vrouwen
Een thuiszege bij de vrouwen, waar Mathilde Gremaud met afstand de beste was: 86,00 punten in haar eerste finalerun bleek genoeg, de Chinees-Amerikaanse Eileen Gu moest het met 78,13 punten doen met plek twee. De Amerikaanse Jay Riccomini completeerde het podium met 60,46 punten in een finale die in de breedte niet echt geweldig was.

Zajc op koers voor wereldtitel skivliegen

In het Oostenrijkse Bad Mitterndorn/Tauplitz is het wereldkampioenschap skivliegen in volle gang. Vrijdagmiddag werden de eerste en tweede ronde afgewerkt op de grote Kulm, zaterdag staan vanaf 14.00 uur de derde en beslissende vierde ronde op het programma - zondag volgt de landenwedstrijd.

De Sloveen Timi Zajc kende een topdag en was in zowel de eerste als de tweede doorgang de beste van het hele stel, met sprongen van 228,5 en 227 meter. Voor eigen publiek bleef Stefan Kraft enigszins in de buurt, terwijl de Noor Johann André Forfang en de Duitser Andreas Wellinger vooralsnog strijden om het brons.

Ook de Sloveen Lovro Kos, Piotr Zyla en de verrassende Fin Niko Kytosaho lijken nog hier en daar een kans te maken op de medailles, met Michael Hayböck als enige andere Oostenrijker die daar nog een klein beetje hoop op mag hebben. De wedstrijden zijn dit keer helaas niet bij Eurosport te zien, dus men zal zaterdag in moeten schakelen op de Duitse ZDF.

Voor de Oostenrijkse outsider Manuel Fettner ging het bijna flink fout

FOK! Wat een weer: een fris begin

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend start de dag koud met plaatselijk temperaturen rond het vriespunt. Verder schijnt de zon volop en is het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag blijft het droog en schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, in het Waddengebied eerst mogelijk vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De zwakke tot matige wind komt uit een zuidelijke richting.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. De zwakke tot matige wind komt uit een zuidelijke richting.

Tot morgen!

                   


Nog wat sneeuw in de Overhasseltse Vennen (Foto: StateOfMind)
Nog wat sneeuw in de Overhasseltse Vennen (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Stolz schaatst wereldrecord 1000 meter uit de boeken, drama voor Leerdam

Het World Cup-weekeinde voor de schaatsers in Salt Lake City is vrijdag bijzonder lekker begonnen. Al in de tweede A-divisie van het weekeinde sneuvelde een vier jaar oud wereldrecord, dankzij een werkelijk fenomenale rit van het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz.

1000m mannen
Alle ogen waren gericht op Stolz en de 19-jarige Amerikaan schoot uit de startblokken met een opening van 16,12 seconden. Hij liet dat volgen door een fantastisch rondje van 24,16 seconden, om het vervolgens af te maken in 1:05,37 minuten, ruim drie tienden sneller dan de Rus Pavel Kulizhnikov in februari 2020.

De verschillen met de rest waren ook werkelijk bizar: Ning Zhongyan uit China werd tweede met 1:06,97 minuten, waardoor het verschil tussen de nummers één en twee beduidend groter is dan tussen de nummers twee en achttien. David Bosa pakte voor Italië in 1:07,06 een fraaie derde plek, Tim Prins werd vijfde (1:07,20), Jenning de Boo zevende (1:07,37) en een zieke Kjeld Buis bolde rustig naar 1:15,16 - in de B-groep pakten Joep Wennemars (1:07,54) en Kai Verbij (1:07,82) een 1-2'tje.

1000m vrouwen
Jutta Leerdam ging er uiteraard wel gewoon voor, maar het kwam er totaal niet uit: 1:14,65 minuten en uiteindelijk een elfde plek, waarna ze haar tranen nauwelijks kon bedwingen in het interview na afloop, vooral wijzend op de slepende problemen die ze met haar enkel heeft. Antoinette Rijpma-De Jong was in 1:14,11 op plek vijf de beste Nederlandse, Isabel Grevelt werd negende (1:14,41), Femke Kok tiende (1:14,42) en Naomi Verkerk zestiende (1:15,32).

De winst ging naar Miho Takagi uit Japan, die naar 1:12,77 snelde. Ze was daarmee net te snel voor thuisfavoriete Kimi Goetz, die in 1:12,85 over de meet kwam. Mei Han werd namens China verrassend derde in 1:13,64 minuten.

3000m vrouwen
Elisa Dul kwam als eerste Nederlandse in actie en reed naar 4:02,04 minuten, uiteindelijk goed voor plek acht. Irene Schouten had de magische benen nog niet helemaal, hoewel dat ook nog niet de verwachting was: 3:58,20 minuten. Een rit later legde Joy Beune een dijk van een race neer en met 3:56,86 minuten pakte zij zowaar haar eerste World Cup-zege, want niemand kwam meer aan die tijd.

Sterker nog, Schouten's tijd zou genoeg blijken voor plek twee, met de derde plek voor de Canadese Valerie Maltais (3:59,71). Marijke Groenewoud had het ook nog lastig en werd in 4:00,92 vierde, voor de 4:01,03 van Sanne in 't Hof.

Massastart mannen
Een groepje van vier mannen probeerde te ontsnappen, maar zij werden in de slotfase weer bijgehaald. In het peloton werd flink gebeukt en helaas ook gevallen, vooral rondom Bart Hoolwerf, die dit keer zelf wel overeind bleef. Hij sprintte uiteindelijk naar de derde plek, achter de Zuid-Koreaanse winnaar Chung Jae-won en de Belg Bart Swings. Marcel Bosker eindigde in het achterveld, nadat hij vooral druk was geweest om Hoolwerf in goede positie te brengen.

Skeletonster Bos ook in Lillehammer op World Cup-podium

Na bijna twintig jaar is de World Cup skeleton weer terug in het Noorse Lillehammer. Op de baan waar in 1994 het bobsleeën en rodelen tijdens de Olympische Spelen werd gehouden kwamen de mannen en vrouwen vrijdag in actie, zaterdag en zondag mogen de bobsleeërs naar beneden.

Vrouwen
De Nederlandse Kimberley Bos was in de eerste run goed voor de vierde tijd, maar nog wel met prima podiumkansen. Dat maakte ze waar door in de tweede run de snelste tijd van iedereen neer te zetten en zo een plekje te klimmen: derde. De verschillen waren minimaal, met winst voor de Duitse Hannah Neise, die na de eerste manche nog op plek drie stond.

Achter Neise ging de tweede plek op slechts 0,05 seconden naar het Amerikaanse startkanon Mystique Ro, bezig aan haar eerste World Cup-seizoen. Bos werd dus derde, maar het verschil was met 0,06 seconden richting Neise ook uiterst klein. De Oostenrijkse Janine Flock moest het op 0,12 seconden doen met plek vier, voor de Belgische Kim Meylemans (+0,17), die na de eerste run nog aan de leiding stond.

Mannen
Een geheel Duits feestje bij de mannen, met Christopher Grotheer als grote winnaar. Hij stond na run één nog op de vierde plek, maar een dijk van een tweede run bracht hem de winst. Landgenoot Axel Jungk werd op 0,08 seconden tweede, terwijl het podium verrassend werd gecompleteerd door Felix Seibel (+0,10), voor de Chinees Yin Zheng (+0,21) en de vierde Duitser, Felix Keisinger (+0,26).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.