Eerste afdalingszege Mowinckel in Cortina, vijf vrouwen op het podium en val Shiffrin

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo hebben 's werelds beste alpineskiesters op de snelle onderdelen twee World Cup-wedstrijden op de afdaling afgewerkt. Op de fraaie Olympia delle Tofane-piste was het af en toe knokken tegen de wind, wat niet altijd even goed afliep.

Vrijdag
De Zwitserse Lara Gut-Behrami was de eerste die een op het oog echt snelle tijd neer wist te zetten en die tijd bleef ook geruime tijd staan. Toch was het niet goed genoeg voor de winst, want de Oostenrijkse Stephanie Venier dook er 0,39 seconden onderdoor.

Sofia Goggia was voor eigen publiek al op 0,32 seconden van Gut-Behrami genaderd en dat zou genoeg zijn voor plek drie, maar ze was niet de enige: Christina Ager uit Oostenrijk én Valerie Grenier uit Canada noteerden ook de derde tijd. Het was de eerste keer sinds december 2019 dat een Oostenrijkse een afdaling won, terwijl Grenier voor het eerst op een afdalingspodium stond.

Het was niet alleen feest aan de Olympia della Tofane: World Cup-leidster Mikaela Shiffrin kende een nare val en raakte geblesseerd. Dat lijkt niet al te hevig te zijn, maar de rest van het weekeinde en volgende week is ze er in elk geval niet bij.

Zaterdag
De Française Laura Gauche mocht als vierde naar beneden en stond lang bovenaan de tijdenlijst, waarna de wedstrijd twee keer een tijdje stil lag: een val van de Amerikaanse Isabella Wright en een paar forse windstoten zorgden voor vertraging.

Goggia was de eerste die Gauche's tijd wist te verbeteren en wel met 0,15 seconden. Dat was niet genoeg voor de winst, want de Noorse Ragnhild Mowinckel dook er 0,44 seconden onder, waarna nog één vrouw een grote bedreiging vormde: Jacqueline Wiles werd op 0,35 seconden tweede, pas de derde podiumplek ooit voor de Amerikaanse en haar eerste in zes jaar, terwijl Mowinckel haar vierde World Cup-zege pakte en haar eerste op de afdaling.