Hamas mogelijk gefinancieerd met VN-geld, Nederland stopt financiering UNRWA

Nederland heeft besloten om tijdelijk de financiering van de VN-hulporganisatie UNRWA stop te zetten. UNRWA verleent hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Minister Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft dit bevestigd in een gesprek met Nieuwsuur en de NOS. Hij verklaarde: "We zijn zeer geschrokken van de beschuldiging dat er op 7 oktober een aanslag is gepleegd met VN-geld, met ons geld."

Nederland zal voorlopig geen nieuwe betalingen doen aan de VN-hulporganisatie. Hiermee voegt Nederland zich bij een groeiende lijst van landen die hun steun aan de organisatie opschorten in afwachting van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van enkele UNRWA-medewerkers bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.

De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) komt steeds meer onder druk te staan door de beschuldiging dat sommige werknemers betrokken zouden kunnen zijn geweest bij de grote aanval van Hamas tegen Israël op 7 oktober. Verschillende landen hebben hun betalingen aan de VN-organisatie tijdelijk opgeschort. Dit zijn onder andere de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Italië en Finland.

UNRWA commissaris-generaal Philippe Lazzarini deelde mee dat hij door Israël was geïnformeerd dat verschillende medewerkers betrokken waren bij het bloedbad op 7 oktober. Lazzarini en VN-secretaris-generaal António Guterres waren ontzet en dreigden de betrokkenen met strafrechtelijke vervolging als de verdenkingen waar blijken te zijn. Lazzarini had de betrokken werknemers ontslagen en een onderzoek gelast. 

Israël: 'UNRWA is de civiele tak van Hamas'.
Voor de Israëlische VN-ambassadeur zijn de nieuwe beschuldigingen gewoon weer een teken van de vooringenomenheid van de Verenigde Naties. Gilad Erdan sprak zich hard uit op een evenement ter gelegenheid van de Internationale Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van de Holocaust. "De Verenigde Naties worden niet alleen misbruikt als wapen om ons het recht op bestaan te ontzeggen. Ze worden ook gebruikt om ons fysiek uit te roeien," zei hij.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz beschuldigde de VN-hulporganisatie ervan veel medewerkers te hebben die lid zijn van Hamas en terreur steunen. Hij leverde hiervoor geen bewijs. In een artikel op Platform X schreef hij dat UNRWA dient als de civiele tak van Hamas in de Gazastrook. Volgens hem zou de organisatie na het einde van de oorlog geen rol meer mogen spelen in de Palestijnse gebieden.

Hamas spreekt van lastercampagne
Hamas sprak van een lastercampagne door Israël tegen internationale organisaties die de Palestijnen helpen. De islamistische organisatie veroordeelde ook het feit dat de UNRWA de acties van Hamas had bekritiseerd en had opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars die door Israël waren ontvoerd. Het zou niet de taak zijn van UNRWA om politieke standpunten in te nemen in het conflict.

Lazzarini had de aanvallen van 7 oktober vorig jaar als gruwelijk omschreven. 

Hulporganisatie herhaaldelijk bekritiseerd
Na 7 oktober waren er onbevestigde berichten dat UNRWA-leraren het bloedbad hadden gevierd. Volgens een eveneens onbevestigd bericht in de Israëlische media zou een van de gijzelaars ook door een medewerker van de organisatie zijn vastgehouden. Geen van beide berichten kan op dit moment onafhankelijk worden geverifieerd.

De hulporganisatie, die ongeveer 30.000 werknemers heeft, wordt herhaaldelijk bekritiseerd omdat ze Hamas in de kaart speelt. Leden van de terroristische militie hebben de VN-organisatie herhaaldelijk onder druk gezet om zich te rechtvaardigen door faciliteiten zoals ziekenhuizen of scholen voor hun eigen doeleinden te misbruiken.

Sinds Israël is begonnen met het bombarderen van de Gazastrook als reactie op het bloedbad van Hamas, zijn er ook tientallen UNRWA-hulpverleners gedood. De Verenigde Naties hebben UNRWA in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen. Volgens de organisatie hebben nu ongeveer 5,9 miljoen mensen recht op haar diensten. Hieronder bevinden zich Palestijnen die in 1948 gevlucht of verdreven zijn en hun nakomelingen. UNRWA is onder andere actief in Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden.