FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 januari 2024

Pithie wint Great Ocean Road Race, Reijnhout stunt bij de vrouwen

In het Australische Geelong is de eerste eendaagse World Tour-koers van het wielerjaar verreden, de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De mannen reden hun wedstrijd zondag, een dag eerder kwamen de vrouwen al in actie.

Bij de mannen probeerden meerdere renners in de slotfase een aanval te plaatsen, waaronder Archie Ryan en Quinn Simmons. De Amerikaan van Lidl-Trek sloeg een mooi gat, maar werd toch weer bijgehaald door een jagende groep, aangevoerd door Chris Hamilton van Team dsm. Het mondde zo uit in een sprint en daarin was de jonge Nieuw-Zeelander Laurence Pithie van Groupama-FDJ de rapste, voor de Eritreeër Natnael Tesfatsion van Lidl-Trek en de Duitser Georg Zimmermann voor Intermarché.

De vrouwen reden hun wedstrijd zaterdag, waarbij de koers dit jaar is omgedoopt tot Deakin University Elite Women's Road Race. Het leverde een prachtige overwinning op voor de pas 19-jarige Rosita Reijnhout, die in de slotfase ontsnapte uit een klein kopgroepje. Dominika Wlodarczyk en Cecilie Uttrup Ludwig probeerden alles om Reijnhout bij te halen, maar kwamen nét tekort en dus soleerde de Visma-renster op prachtige wijze naar haar eerste World Tour-zege.

Moestuinvoedsel slechter voor klimaat

Onderzoek door de University of Michigan levert een verrassende uitkomst op: zelf groenten verbouwen in je moestuin veroorzaakt meer broeikasgassen dan standaard voedsel.

In vergelijking met conventioneel geproduceerd voedsel kan de uitstoot tot wel vijf keer zo hoog zijn. Het grootste deel van de uitstoot komt niet door de teelt van het voedsel zelf, zeggen de wetenschappers, maar door de voorzieningen die nodig zijn om het voedsel te kunnen verbouwen. Dat betreft bijvoorbeeld de tuinhuisjes en paden, zaken waarvoor bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten. In mindere mate dragen ook het slecht omgaan met compost en andere synthetische hulpmiddelen bij aan het verschil.

Uitzonderingen op het gemiddelde zijn er wel. Zo zijn bijvoorbeeld zelf verbouwde tomaten wel beter dan tomaten uit de energie-intensieve kassen. Ook producten die normaliter ingevlogen worden kun je beter zelf verbouwen.

Wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)
Wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)

Uitslag FC Volendam - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd gewonnen. Op bezoek bij FC Volendam won het met 0-1.

In de eerste helft viel er niet veel te genieten. Volendam had het meest de bal, maar deed daar nauwelijks iets mee. Alleen Zeefuik probeerde af en toe iets, maar kansen vielen er niet te noteren.

Vlak na rust was het uit het niets ineens raak. Op aangeven van Peterson bracht Cordoba Fortuna op voorsprong. Hierna ging de amusementswaarde wel iets omhoog maar kansen bleven schaars. Vlak voor tijd was invaller Özyakup nog wel dicht bij de 0-2 en Zuifuik kon bijna de gelijkmaker binnenglijden maar hij kwam net niet bij de bal.

FC Volendam

0 - 1

Fortuna Sittard

     49' Cordoba
 
 Gele kaart: Zeefuik,De Haan, (FC Volendam), Cordoba, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.458
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Backhaus
Buur
Plat
Mirani (Vivaldo/76)
Benamar
Cox
Twigt (Maulun/ 76)
De Haan (Mühren/83)
Le Roux
Ould-Chikh (Booth/63)
Zeefuik
  Verrips
Pinto
Guth
Siovas
Dijks (Voet/63)
Halilovic (özyakup/83)
Rosier
Lonwijk (Oratmangoen/64)
Ferati (Peterson/46)
Sierhuis (Da Cruz/89)
Cordoba

Van der Poel en Van Empel winnen laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen

Mathieu van der Poel heeft ook de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op zijn naam geschreven. In Hoogerheide won hij voor zijn landgenoten Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar.

In de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Hoogerheide reed er lange tijd een grote kopgroep samen met daarin onder anderen Mathieu van der Poel, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar, Eli Iserbyt en Thibau Nys. Van der Poel deed het lange tijd rustig aan, maar na een eerdere versnelling zou de Nederlandse wereldkampioen in de voorlaatste ronde wegrijden.

Nys probeerde nog wel Van der Poel te volgen en bleef ook enkele minuten op tien meter hangen, maar moest uiteindelijk buigen voor de grootmeester en de Nederlander reed eenvoudig naar de winst in de GP Adrie van der Poel, de wedstrijd vernoemd naar zijn vader.

Bij de vrouwen ging de winst naar Fem van Empel. De Nederlandse wereldkampioene lijkt daarmee ook klaar te zijn voor het WK van volgende week in Tabor. In een sprintje won Van Empel simpel voor de Hongaarse Kata Blanka Vas. Nederlands kampioene Lucinda Brand finishte als derde.

Uitslag Feyenoord - FC Twente

De topper in de eredivisie van dit weekend tussen Feyenoord en FC Twente heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Mede door een gemiste penalty van Santiago Giménez bleef het 0-0 in De Kuip.

FC Twente was in de eerste helft het meest gevaarlijk. Gelegenheidsspits Daan Rots zorgde voor het eerste gevaar, maar hij schoot wild over. Daarna dacht Michel Vlap Twente op 0-1 te schieten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Na rust kwam Feyenoord beter in het spel en was het vooral tegenhouden voor FC Twente. Vroeg in de tweede helft kreeg Feyenoord de beste kans via een strafschop, alleen Santiago Giménez kon dat buitenkansje niet benutten. Later in de wedstrijd kreeg de Mexicaanse spits nog een kans, maar ook die kon hij niet afmaken, waardoor het in Rotterdam 0-0 bleef.

Slovenen met overmacht naar wereldtitel skivliegen

De Sloveense schansspringers hebben zich op het wereldkampioenschap skivliegen laten kronen tot wereldkampioenen in de landenwedstrijd. In het Oostenrijkse Bad Mitterndorf/Tauplitz was het Sloveense kwartet een flinke maat te groot voor de rest.

Alle vier Slovenen waren in topvorm: Lovro Kos, Peter Prevc, jongere broer Domen Prevc en Timi Zajc deden allemaal nauwelijks iets onder voor de concurrentie. De grote voorsprong van het kwartet na de eerste ronde werd in de finaleronde nog wel iets kleiner, maar Oostenrijk kwam met Michael Hayböck, Manuel Fettner, Jan Hörl en Stefan Kraft tekort - vooral Hörl's tweede sprong was pijnlijk voor de punten.

Duitsland stond na de eerste ronde op de derde plek en Pius Pascke, Karl Geiger, Stephan Leyhe en Andreas Wellinger maakten dat in de finaleronde keurig af door Noorwegen van het lijf te houden. Het is de tweede keer op rij dat Slovenië het goud pakt, nadat de ploeg twee jaar geleden voor het eerst de wereldtitel pakte.

Zweedse langlaufsers domineren in Zwitserland, Klæbo boekt dubbele zege

's Werelds beste langlaufers kwamen dit weekeinde bijeen in Zwitserland, waar voor het eerst in een jaar of twintig weer eens een World Cup-wedstrijd in Goms werd gehouden. Op vrijdag werd het feest geopend met een estafette, daarna volgden nog de sprint en massastart in de vrije stijl.

Gemengde estafette
De startlopers van de twee Noorse ploegen waren het sterkst: Mattis Stenshagen (NOR-2) en Martin Løwstrøm Nyenget (NOR-1), maar de gaten werden daarna wel gedicht door de twee Zweedse teams en Finland. Na William Poromää's optreden voor Zweden-1 nam Frida Karlsson het over en zij sloeg een gat met de rest, maar Jens Burman werd daarna bijgehaald en zakte flink terug. Hij gaf over aan de Zweedse slotloopster Linn Svahn, die op haar beurt dan weer het gat dicht wist te skieën.

Noorwegen-2 was met slotloopster Maria Hartz Melling afgehaakt, net als Finland met Krista Pärmäkoski, maar Noorwegen-1 en de twee Zweedse teams streden nog om de winst. Svahn had echter weinig zin in een sprint en op het laatste klimmetje ging ze er op machtige wijze vandoor, wat Zweden-1 de winst bezorgde. Het werd zelfs op de estafette een 1-2'tje, want Maja Dahlqvist bracht Zweden-2 met verder nog Johan Häggström, Ebba Andersson en Edvin Anger naar plek twee, voor het Noorwegen-1 van Nyenget, Margrethe Bergane, Simen Hegstad Krüger en Tiril Udnes Weng.

Sprint vrije stijl, vrouwen
Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Emma Ribom en Frida Karlsson zorgden voor een bijna volledig Zweedse finale, alleen thuisfavoriete Nadine Fähndrich kwam er nog bij. De Zwitserse moest al vrij vroeg afhaken, terwijl Sundling vanaf de koppositie onderuit ging. Svahn opende vervolgens de aanval en pakte met grote overmacht de winst, terwijl Dahlqvist in de slotmeters nét voorbij de weer opgekrabbelde Sundling naar plek twee sprintte.

Sprint vrije stijl, mannen
Met Håvard Solås Taugbøl, Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes had Noorwegen drie finalisten, Frankrijk had er met Lucas Chanavat en Richard Jouve twee en de thuisfans konden juichen voor Valerio Grond. Chanavat voerde het tempo bijzonder hoog op, alleen Klæbo kon hem richting de eindsprint echt volgen en de Noor sprintte er in de laatste meters nog nét voorbij. Chanavat werd tweede, Taugbøl kwam als derde over de meet.

20km massastart vrije stijl, vrouwen
Lange tijd bleef een forse groep samen, die beetje bij beetje uit begon te dunnen. Vooral de Zweedse Frida Karlsson leek constant sterk en zij was dan ook degene die in de slotronde de eerste serieuze aanval opende. Jessie Diggins wist aan te haken en met de Amerikaanse ging Karlsson op de finish af, wat eigenlijk op voorhand een verloren strijd is. Dat bleek, want Diggins sprintte Karlsson er met overmacht uit, terwijl Nadine Fähndrich voor eigen publiek naar een mooie derde plek sprintte.

20km massastart vrije stijl, mannen
Ook bij de mannen kreeg men lange tijd een groot peloton te zien, maar na een ruime zestien kilometer begon Simen Hegstad Krüger het tempo serieus op te voeren en gelijk spatte de groep uit elkaar. Na nog een nieuwe versnelling op een van de laatste klimmetjes kreeg hij alleen landgenoot Johannes Høsflot Klæbo mee, voor antisprinter Krüger precies de verkeerde: Klæbo legde hem er met gemak op in de sprint. De derde plek ging ruim achter Krüger naar de verrassende Fransman Jules Lapierre, voor World Cup-leider Harald Østberg Amundsen.

Skiër Allegre pakt eerste World Cup-zege in Garmisch, Gut-Behrami wint in Cortina

In de World Cup alpineskiën was het een weekeinde met veel snelle onderdelen. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werkten de vrouwen vrijdag en zaterdag al een afdaling af op de Olympia della Tofane, zondag stond er een super-G op het programma. De mannen kwamen in actie op de Kandahar 1-piste in Garmisch-Partenkirchen en kregen daar zaterdag én zondag een super-G voor de kiezen.

Super-G 1 mannen, Garmisch-Partenkirchen
De Zwitser Loïc Meillard dook als vijfde de piste op en noteerde de snelste tijd, waarna hij zag hoe Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk 0,07 seconden tekort kwam en zijn landgenoot en topfavoriet Marco Odermatt op 0,03 seconden strandde. Toch zou het niet helemaal de dag van Meillard worden, want Guglielmo Bosca uit Italië dook 0,07 seconden onder zijn tijd door.

Een stunt leek in de maak, maar Bosca zou ook niet de snelste blijken. Gelijk na hem ging Nils Allegre naar beneden en na ruim honderd World Cup-starts lukte het de Fransman niet alleen om eindelijk een podiumplek te pakken, maar met 0,18 seconden pakte hij zijn eerste World Cup-zege. Bosca stond wel voor het eerst in zijn loopbaan op het podium, Meillard werd derde.

Super-G 2 mannen, Garmisch-Partenkirchen
Odermatt mocht dit keer als achtste naar beneden en was een klap sneller dan de tot dan leidende Kriechmayr. Dit keer zou niemand aan Odermatt's tijd komen, de tweede plek ging op 0,30 seconden naar Raphael Haaser uit Oostenrijk. Een stunt kwam er wel: Franjo von Allmen uit Zwitserland snelde op 0,61 seconden naar plek drie en in zijn twaalfde World Cup-start pakte de jongeling zo gelijk al zijn eerste podiumplek.

Super-G vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Lara Gut-Behrami mocht als zesde naar beneden en pakte met afstand de op dat moment snelste tijd. Vervolgens kon de Zwitserse achterover leunen en toekijken hoe de één na de ander zich stuk zou bijten op haar run, wat uiteindelijk voor iedereen zou gelden. De Oostenrijkse Stephanie Venier pakte op 0,21 seconden een prima tweede plek, terwijl de Française Romane Miradoli op 0,41 seconden haar derde World Cup-podium ooit behaalde.

Op de twee afdalingen in Cortina ging het eerder al meerdere malen fout: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin ligt er in elk geval een ruime week uit, Corinne Suter en Joana Hählen uit Zwitserland scheurden beiden een kruisband af. Ook zondag was het raak: de Canadese Valerie Grenier, vrijdag nog derde, vloog hard de netten in - over een diagnose is nog niks bekend.

Uitslag sc Heerenveen - AZ

sc Heerenveen en AZ hebben zondag de punten gedeeld in Heerenveen. De Friezen leken op weg naar de overwinning, maar door een fout van doelman Andries Noppert werd het alsnog 2-2.

Na zes minuten werd de wedstrijd al stilgelegd doordat vanaf de tribunes vuurwerk werd gegooid. Na een pauze van twintig minuten werd het duel weer hervat en kwam AZ op voorsprong via Vangelis Pavlidis. Vijf minuten was het echter alweer gelijk door een eigen doelpunt van Jordy Clasie. AZ moest vlak voor rust met tien man verder na een directe rode kaart van Denso Kasius.

Na rust nam Heerenveen de wedstrijd over. Snel in de tweede helft kwam de thuisploeg op voorsprong via Luuk Brouwers, die een voorzet van Osame Sahraoui binnenwerkte. AZ moest op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook een aantal kansen op de 2-2, maar die waren niet besteed aan de aanvallers van AZ en Heerenveen leek er met de zege ervandoor te gaan, tot Andries Noppert in de fout ging. Een lange bal van Jens Odgaard kwam uit bij de keeper, die de bal vlak voor tijd tegen zijn eigen verdediger Bochniewicz schoot en deze binnen ging, waardoor het 2-2 werd in Friesland.

Van Gerwen klopt Littler in finale Dutch Masters

In de Maaspoort in Den Bosch is vrijdag- en zaterdagavond het tweede toernooi van het jaar in de World Series of Darts gespeeld. De Dutch Masters maakte na 2022 voor de tweede keer onderdeel uit van de reeks, die niet meetelt voor de wereldranglijst.

Acht wereldtoppers namen het op tegen acht 'locals' in de eerste ronde, waarbij het niveau uiteraard een stuk hoger lag dan eerder in de Bahrain Masters. Er waren dan ook beduidend meer 'locals' die de kwartfinales bereikten: Kevin Doets was met 6-2 te sterk voor Peter Wright, Raymond van Barneveld klopte Rob Cross met 6-5, Gian van Veen versloeg Michael Smith met 6-3 en Danny Noppert was Nathan Aspinall met 6-2 de baas.

De kwartfinales begonnen met een herhaling van de WK-finale en dit keer was Luke Littler met 6-5 te sterk voor wereldkampioen Luke Humphries. Doets ging er vervolgens met 6-3 af tegen Gerwyn Price, waarna Michael van Gerwen een fraaie wedstrijd met 6-5 won van Van Barneveld. Van Veen stoomde wel door, hij stuurde Noppert met 6-3 naar huis.

In de halve finales was Littler met 7-4 een maatje te groot voor Price, terwijl Van Gerwen met diezelfde cijfers een einde maakte aan Van Veen's toernooi. In de finale ging het enige tijd gelijk op, maar Van Gerwen was toch net even te sterk voor Littler en won de wedstrijd van hoog niveau met 8-6.

Jannik Sinner wint Australian Open als eerste Italiaan ooit

Tennisser Jannik Sinner heeft als eerste Italiaan ooit de Australian Open gewonnen. De 22-jarige Süd-Tiroler is pas de derde Italiaanse man ooit die een Grand Slam-titel pakt, na Roland Garros-titels van Nicola Pietrangeli (1959, 1960) en Adirano Panatta (1976).

In de finale in Melbourne stond Sinner tegenover de Rus Daniil Medvedev, die voor de derde keer in de eindstrijd stond. De Rus begon bijzonder lekker en zowel in de eerste als in de tweede set was een vroege break voldoende om de setwinst binnen te harken, maar Sinner kwam vanaf set drie steeds beter in zijn spel.

Set drie ging volledig gelijk op, tot Sinner op 5-4 een break wist te plaatsen voor setwinst, wat hij in set vier nog eens herhaalde. In de beslissende vijfde set brak Sinner op 3-2 door de service van zijn opponent en dat wist hij vervolgens fraai af te maken: 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Waarom pornografische AI-foto's Taylor Swift leiden tot bezorgde overheid

Valse pornografische afbeeldingen van popsuperster Taylor Swift gingen deze week viral op sociale media, en dit attendeerde de politiek op de snelle opkomst en doorontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI)-technologie. "Het is alarmerend", zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, vrijdag.

Swift is een van 's werelds grootste popsterren en haar Fakebeelden laten zien hoe iedereen een doelwit kan zijn. Met de Amerikaanse campagne voor de presidentsverkiezingen in volle gang en de diverse verkiezingen wereldwijd, gaan er steeds meer stemmen op voor strengere wetten om de productie van schadelijke deepfakes tegen te gaan.

Fans van de populaire zangeres overspoelden na de fake porno beelden X met een enorme lading gewone foto's van hun idool.

ISW: valt Rusland opnieuw aan met leugens over bestrijden 'naziregime'?

De ongegronde beschuldigingen van Rusland aan het adres van Oekraïne dat daar een 'naziregime' aan het werk is dat moet worden uitgeschakeld, zijn niets nieuw. Het leiderschap van het Kremlin rolt dit verhaal week na week af om de oorlog tegen het land te rechtvaardigen. Ondertussen beperken soortgelijke uitspraken zich echter steeds vaker niet meer tot Oekraïne, maar verwijzen ze ook naar andere landen. Dit werd vooral duidelijk tijdens de herdenking van de blokkade van Leningrad door de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Russische president Poetin nam bijvoorbeeld deel aan de opening van een gedenkteken en herhaalde volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet alleen de bekende "nazi-beschuldigingen" aan het adres van Oekraïne, maar beweerde ook dat landen de "nazi-ideologie en -methoden" hadden overgenomen. Hij koppelde deze beschuldiging aan een aantal Europese staten die "Russofobie promoten als staatsbeleid". Poetin verklaarde dat Rusland "alles zou doen om het nazisme te onderdrukken en uiteindelijk uit te roeien".

Volgens ISW verklaarde de directeur van de buitenlandse inlichtingendienst, Sergej Narysjkin, ook dat Rusland zijn strijd tegen de huidige "nazi-aanhangers" niet halfslachtig zou voeren. En de voorzitter van de Russische Staatsdoema, Vyacheslav Volodin, beweerde onlangs in een Telegram-post: "Fascistische ideologie is de norm geworden voor het leiderschap van NAVO-landen." Tegelijkertijd beschuldigde hij Westerse landen ervan een vermeende "genocide" op Russen in Oekraïne te steunen en waarschuwde hij voor een derde wereldoorlog.

Een recente analyse van Amerikaanse oorlogsonderzoekers stelt dat Poetin al lange tijd probeert een ideologie voor Rusland te construeren "die hij kan gebruiken om een geopolitieke confrontatie met het Westen te ondersteunen die doet denken aan de Koude Oorlog". De Russische president zou daarom de retoriek van de strijd tegen het nazisme kunnen gebruiken om deze inspanningen te ondersteunen. De Leningradherdenking was mogelijk een welkome gelegenheid voor het Kremlin om bepaalde verhalen verder te populariseren.

Beschuldigingen tegen Baltische staten
ISW schrijft: "Het Kremlin heeft misschien besloten dat het simpelweg beweren dat Rusland en andere staten vechten tegen een geopolitieke nazi-macht een effectiever onmiddellijk verhaal is dan Poetins poging om Russische burgers en Russischtaligen op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie en het Russische Rijk aan te vallen met de ideologie van de 'Russische wereld' (Russkiy Mir)."

De angst achter dit alles moet duidelijk zijn: Oekraïne is misschien niet het laatste land dat militair wordt aangevallen door Rusland onder de beschuldiging van een vermeend 'nazi-regime' dat de Russische bevolking slecht behandelt.

"Poetin noemde specifiek dat de Baltische staten het 'nazisme' hebben overgenomen, waarschijnlijk als onderdeel van de voortdurende inspanningen van het Kremlin om informatievoorwaarden te creëren voor toekomstige Russische agressie tegen NAVO-leden," analyseert ISW. Hoewel de Russische president niet expliciet heeft beweerd dat de Baltische staten Russen of Russischtaligen vervolgen, hebben functionarissen van het Kremlin de Baltische regeringen beschuldigd van het voeren van een "neonazistisch" beleid en het onderdrukken van Russen en Russischtaligen.

Oekraïne ontdekt fraude van $40 miljoen bij aankoop wapens

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een corruptiezaak aan het licht gebracht van ongeveer 40 miljoen dollar aan niet geleverde wapens.

"Volgens het onderzoek zijn voormalige en huidige hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie en hoofden van dochterondernemingen betrokken bij de de fraude", aldus de SBU. Een onderzoek had "ambtenaren van het ministerie van Defensie en managers van wapenleverancier Lviv Arsenal ontmaskerd".

'Melding van verdachte activiteiten' tegen vijf personen
De fraude betreft de aankoop van 100.000 mortiergranaten voor het leger die nooit op plaats van bestemming aan zijn gekomen, aldus de verklaring. Volgens de SBU werd er in augustus 2022, zes maanden na het begin van de oorlog, een contract gesloten met Lviv Arsenal voor de aankoop van de granaten. De betaling vond vooraf plaats, waarbij een deel van het geld naar het buitenland werd overgemaakt.

Volgens SBU zijn er echter nooit wapens geleverd. Er werden "meldingen van verdachte activiteiten" - de eerste fase van een Oekraïense gerechtelijke procedure - opgesteld tegen vijf mensen, zowel in het ministerie als bij de wapenleverancier. Eén verdachte werd gearresteerd toen hij probeerde de Oekraïense grens over te steken.

Ook het Oekraïense ministerie van Defensie heeft de massale fraude bij aanbestedingen bevestigd. Corruptie binnen het leger is een bijzonder gevoelig onderwerp in Oekraïne, omdat het land het publieke moraal in de oorlog hoog wil houden en probeert toe te treden tot de EU.

Frijns op Formule E-podium in Diriyah

Op het stratencircuit van Diriyah is zaterdagavond de tweede ePrix van het weekeinde in Saoedi-Arabië verreden. Ook dit keer was het niet de meest sensationele race ooit, hoewel de verschillen rondom de podiumplekken wel een stukje kleiner waren.

Oliver Rowland vertrok met zijn Nissan vanaf poleposition, Robin Frijns stond er met de Envision naast. Op rij twee stonden de Jaguar van Nick Cassidy en de Penske van Stoffel Vandoorne, voor Jehan Daruvala's Maserati, Jake Hughes' McLaren, Sacha Fenestraz (Nissan), Jean-Eric Vergne (Penske), Sergio Sette Camara (ERT) en Pascal Wehrlein (Porsche) - Nyck de Vries zette zijn Mahindra op plek zeventien neer.

Frijns kende een topstart en pakte de leiding, gevolgd door Rowland, Cassidy, Vandoorne, Hughes en Daruvala. Na een paar ronden raakte Frijns de leiding kwijt op het moment dat hij de Attack Mode pakte, want Cassidy kwam onderlangs. Cassidy reed met zijn Jaguar wat weg en wist zelf Attack Mode te pakken zonder Frijns voorbij te laten gaan, hoewel de Jaguar-rijder later nog wel een tweede keer Attack Mode moest nemen.

Cassidy pakte zijn tweede en laatste Attack Mode een paar ronden later en behield de leiding, met Frijns, die ook zijn Attack Modes had gehad, vlak achter hem - Rowland voerde op forse afstand de rest van het veld aan, maar kwam met rasse schreden richting Frijns. Van een echte aanval was echter geen sprake meer en ook Frijns kon niet aanvallen. Cassidy reed zo dus naar de winst, voor Frijns en Rowland - De Vries finishte als vijftiende.

VN-secretaris-generaal Guterres vreest voor voortzetting werk UNRWA

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer Guterres, heeft een beroep gedaan op donoren na de opschorting van betalingen aan de Palestijnse hulporganisatie van de VN (UNRWA). De bevriezing van de betalingen werd veroorzaakt door beschuldigingen tegen medewerkers van de hulporganisatie.

Guterres zei in New York dat hij de bezorgdheid begreep en dat hij zelf ontsteld was over de beschuldigingen tegen verschillende medewerkers van de organisatie. Als reactie op de beschuldigingen tegen UNRWA-medewerkers kondigden verschillende landen - waaronder Nederland - aan dat ze hun financiering zouden opschorten. De secretaris-generaal wees erop dat de huidige gelden van UNRWA niet voldoende was om de twee miljoen burgers in de Gazastrook in februari te ondersteunen. Hij deed een beroep op de landen die hun bijdragen hebben opgeschort om de continuïteit van het werk van UNRWA te waarborgen. De tienduizenden personeelsleden mogen niet worden gestraft. "Er moet worden voldaan aan de dringende behoeften van de wanhopige bevolking die zij dienen." Guterres zei dat hij zelf ontzet was door de beschuldigingen. 

UNRWA-werknemers vermoedelijk betrokken bij aanval op 7 oktober
De Israëlische regering had informatie gegeven waar uit bleek dat twaalf UNRWA-medewerkers betrokken zouden zijn geweest bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. De VN stelde daarop een onderzoek in. Volgens Guterres zijn negen van de verdachten weer vrijgelaten. Eén medewerker is dood en de identiteit van de andere twee is nog niet bekend. Kort na 7 oktober waren er onbevestigde berichten dat UNRWA-leraren de Hamas-aanval hadden gevierd.

De Verenigde Naties hebben UNRWA in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen. Volgens de organisatie hebben nu ongeveer 5,9 miljoen mensen recht op haar diensten. Hieronder bevinden zich Palestijnen die in 1948 zijn gevlucht of verdreven, evenals hun nakomelingen. UNRWA is onder andere actief in Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden.

Steeds meer queers op zelfverdedigingsles na geweldsgolf

Na een reeks gewelddadige incidenten in korte tijd is de maat vol voor de Amsterdamse regenbooggemeenschap. De roep om actie te ondernemen tegen de groeiende agressie groeit. Bij één van de oudste roze sportverenigingen van het land zien ze de interesse in hun weerbaarheidscursus explosief groeien. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt." Zo meldt AT5.

"In beeld? Liever niet, als het kan." Een aantal cursisten wil nadrukkelijk niet op camera. Nog een flink aantal mensen heeft de training helemaal overgeslagen. "Vanwege de camera, inderdaad", legt JP de Lugt uit. Hij coördineert het Krav Maga-programma bij Tijgertje, een van de bekendste lhbtiq+-sportverenigingen van Amsterdam.

Michiel Westbeek durft wel te praten. Hij werd bedreigd door twee mannen in een volle trein. Niemand deed iets. "Omstanders zaten een beetje op hun telefoon. Alsof er niets aan de hand was."  Sinds deze zomer traint Westbeek mee. Coördinator De Lugt begrijpt de aarzelingen van de andere leden. "Velen hebben wat naars meegemaakt, dus ook wat dat betreft gaat veiligheid voor alles."

En die veiligheid is onder grote delen van de regenbooggemeenschap een akelig actueel onderwerp. In korte tijd werd de stad Amsterdam opgeschrikt door een reeks gewelddadige incidenten.

Groeiend geweld
Dat gaat verder dan een paar vernielde vlaggen. In de Reguliersdwarsstraat, nota bene dé roze uitgaansstraat van de stad, werden in november dragqueens met flessen bekogeld. En in de Kerkstraat kregen twee mannen eerder deze maand rake klappen van een jongeman, wiens vriend het incident filmde en deelde op Threads. En in augustus, in de nacht na Pride, werd dragqueen Skyla Versai geweigerd door een taxichauffeur - en die Skyla daarna schampte bij het wegrijden.

Uit cijfers blijkt dat queers in Amsterdam steeds vaker last hebben van discriminatie en agressie. Homo's, trans-personen en andere leden van de regenbooggemeenschap deden in 2022 in totaal 84 meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA), ten opzichte van 71 meldingen in het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 18 procent. Opmerkelijk: het totaal aantal meldingen bij het MDRA daalde juist met 17 procent.

Krav Maga
Een groot deel van die incidenten vond plaats op straat, en De Lugt ziet de interesse voor de cursussen Krav Maga, een Israëlische zelfverdedigingstechniek, dan ook snel groeien. "Ik loop hier nu zeven jaar rond", zegt De Lugt in de sporthal op de Zuidas waar de cursussen plaatsvinden, "maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

 Zeven jaar geleden bood Tijgertje nog alleen karate aan en telde de zelfverdedigingsafdeling hooguit tien leden. "Nu zitten we bij onze Krav Maga-lessen op dertig. En hebben we ook nog tien proeftrainers" - proefleden - "die regelmatig meelopen."

Dat hij ook buiten de aanvangsperiode in september door geïnteresseerden wordt gebeld over de cursus, is volgens De Lugt uitzonderlijk. Dat kan niet anders door de geweldsincidenten van de afgelopen tijd komen, denkt hij. "Voor mij is er heel duidelijk een verband", zegt De Lugt.

Gratis cursus
Noah Millman, een Amsterdammer met Canadese wortels, ziet de groeiende interesse ook. Samen met Tijgertje werkt hij aan een extra cursus. "Eén keer per maand in de binnenstad." Een locatie heeft Millman al, maar die houdt hij nog even geheim: de gesprekken met de sponsor lopen nog. Kosten voor de deelnemers: nul euro.

Niet dat er geen kosten gemoeid zijn met de cursus. "Die zijn 150 euro per keer, ik hoop daar nog sponsoren voor te vinden." Tot dat rond is, betaalt Millman de cursussen uit eigen zak. "We zijn het wachten zat. We gaan het zelf veiliger maken, op een positieve manier."

Twee jaar gevangenisstraf voor poging in brand steken auto in Amsterdam

Een 34-jarige man is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, omdat hij vorig jaar februari een auto in Amsterdam-Zuidoost in brand probeerde te steken. Naast zijn gevangenisstraf mag de man zich voor vijf jaar niet meer in de buurt begeven waar hij probeerde brand te stichten. Ook mag de man geen contact hebben met het slachtoffer en diens gezin. Zo meldt AT5.

De man gooide op 12 februari vorig jaar eerst een baksteen door de ruit van de auto waar hij brand probeerde te stichten. Nadat hij de auto had vernield, goot hij een hoeveelheid benzine in de auto en gooide hij brandende lucifers richting de auto. Daarmee was hij volgens de rechtbank niet alleen een gevaar voor goederen, maar ook voor omliggende 'beplanting en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor die personen'. 

"Verdachte heeft hiermee welbewust een groot gevaar voor anderen in het leven geroepen. Dat de poging tot brandstichting er niet toe heeft geleid dat er een gevaarlijke brand is ontstaan, is buiten de invloed van de verdachte gebleven", aldus de rechtbank. "De rechtbank is van oordeel dat het hier gaat om een ernstig feit, vanwege het grote gevaarzettende en intimiderende karakter."

Conflict
De 34-jarige blijkt een conflict te hebben met de eigenaar van de auto. Uit de verklaring van de aangever blijkt dat er bij het hele gezin veel 'onrust, angst en gevoelens van onveiligheid' zijn bezorgd. Volgens de rechtbank is het onduidelijk waarom de man de auto van het gezin in brand wilde steken. "De onduidelijkheid over het motief heeft gedurende een lange periode een grote impact gehad op het gezin." Omdat de man zijn motief voor poging tot brandstichting niet openlijk wil maken, ziet de rechtbank een 'samenhangend gevaar voor herhaling van het begaan van soortgelijke feiten door verdachte'. 

Naast een gevangenisstraf van twee jaar wordt de man ook een locatie- en contactverbod van vijf jaar opgelegd. "Aangezien verdachte geen inzicht heeft geboden in zijn motieven, kan de rechtbank niet anders dan uit de aard van het bewezen strafbare feit afleiden dat verdachte gericht de familie iets heeft willen aandoen."

Rolstoeltennisster De Groot wint Asutralian Open in enkel- en dubbelspel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft haar dertiende opeenvolgende Grand Slam-titel in het enkelspel gewonnen. De 27-jarige Nederlandse was in Melbourne in de finale van de Australian Open weer eens te sterk voor de Japanse eeuwige nummer twee, Yui Kamiji: 7-5, 6-4. De Groot had eerder al gewonnen van landgenotes Jiske Griffioen (6-1, 6-2) en Aniek van Koot (3-6, 6-1, 6-0).

In het dubbelspel kwam De Groot in actie met Griffioen, met wie ze in de eerste ronde van landgenotes Lizzy de Greef en Van Koot wonnen (6-3, 6-2). In de finale zaten ze tegenover Kamiji en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, wat een 6-3, 7-6 (3) zege opleverde. Voor De Groot was het haar zeventiende Grand Slam-titel in het dubbelspel, met het enkelspel erbij staat de teller nu op 38 titels. Veterane Griffioen pakte haar zestiende Grand Slam-dubbeltitel, nadat ze in 2006 in Melbourne al haar eerste pakte.

Bij de mannen ging de titel in het enkelspel naar de Japanner Tokito Oda, die met 6-2, 6-4 van de Brit Alfie Hewett won. Ruben Spaargaren en Tom Egberink gingen er beiden in de kwartfinales uit, Maikel Scheffers nog een ronde eerder. In het dubbelspel kwamen de Nederlanders de kwartfinales niet door, terwijl Hewett en landgenoot Gordon Reid in de finale met 6-3, 6-2 van Oda en diens landgenoot Takuya Miki wonnen.

De jonge Nederlanders Sam Schröder en Niels Vink domineren de afgelopen jaren bij de quads, en dit keer was het Schröder die de titel pakte. In de finale won hij met twee keer 6-3 van de Israëliër Guy Sasson, die in de halve finales van Vink won. Door een blessure van Vink konden de twee Nederlanders in de halve finales niet in actie komen, waardoor de Brit Andy Lapthorne daar met de Amerikaan David Wagner de titel kon pakken.

Bopanna (43) oudste Grand Slam-winnaar ooit, Hsieh wint dubbele dubbeltitel

Op de Australian Open zijn de finales in de diverse dubbelspeltoernooien afgerond. Dat leverde wat mooie zaken op, zoals een echte veteraan die voor het eerst een Grand Slam-titel won in het mannendubbelspel en een dubbele titel voor een andere specialiste.

Mannendubbel
De Indische veteraan Rohan Bopanna en de Australiër Matthew Ebden, als tweede geplaatst, namen het op tegen de Italiaanse verrassingen Simone Bolelli en Andrea Vavassori. Dat was in set één lange tijd spannend, maar in de tiebreak namen Bopanna en Ebden het heft in handen.

In de tweede set wist het Indisch-Australische duo eerder een break te plaatsen en met een heerlijke smash maakte Bopanna het af: 7-6 (0), 7-5. Voor de 43-jarige Bopanna was het eindelijk zijn eerste Grand Slam-titel in het mannendubbel, hij is daarmee de oudste man in het moderne tennis die een Grand Slam-titel pakt en bovendien wordt hij de nieuwe nummer één van de wereld.

Vrouwendubbel
Hsieh Su-wei speelde in Melbourne haar laatste toernooi in het enkelspel, maar in het dubbelspel gaat de Taiwanese gewoon door. Met de Belgische Elise Mertens was ze als tweede geplaatst en in de finale rekenden ze af met Lyudmyla Kichenok uit Oekraïne en de Letse Jelena Ostapenko, als elfde geplaatst: 6-1, 7-5.

Voor Hsieh was het haar zevende Grand Slam-titel in het vrouwendubbelspel, maar wel de eerste keer dat ze de titel op de Australian Open pakte. Mertens won drie keer eerder een Grand Slam-titel, waaronder in 2021 op Wimbledon samen met Hsieh.

Gemengd dubbel
Voor de vrouwendubbelfinale speelde Hsieh als nummers drie van de plaatsingslijst samen met de Pool Jan Zielinski ook al de finale in het gemengd dubbelspel, met het als tweede geplaatste duo Amerikaans-Britse duo Desirae Krawczyk/Neal Skupski als opponenten. Hsieh en Zielinski pakten in een fraaie wedstrijd met 6-7 (5), 6-4 [11-9] de winst, Hsieh's eerste Grand Slam-zege in het gemengd dubbelspel en Zielinski's eerste Grand Slam-titel überhaupt.

Politie betrapt meer bestuurders onder invloed van drugs dan alcohol

Tijdens een integrale verkeerscontrole in Vlissingen bleken zaterdagavond en -nacht twee bestuurders te veel alcohol op te hebben. Opvallend genoeg werden er vijf betrapt op het rijden onder invloed van drugs.

Tussen 20.00 en 01.30 uur stonden agenten van de politie samen met handhavers van de gemeente aan de Govert Flinklaan in Vlissingen opgesteld. De controle was vooral gericht op het terug dringen van het rijden onder invloed van alcohol of drugs. In deze periode werden zo’n 400 voertuigen gecontroleerd. Al deze bestuurders moesten blazen en 1 op de 10 bestuurders werd bovendien onderworpen aan een speekseltest. Dit leverde twee processen verbaal op voor het rijden onder invloed van alcohol en vijf voor het rijden onder invloed van drugs.

Naast deze alcohol- en drugscontrole werd op de technische staat van het voertuig gelet, op het zich kunnen identificeren en op bezit van verdovende middelen. Ook werd voor een grote diversiteit aan overtredingen bekeurd zoals het niet kunnen tonen van het rijbewijs, het weigeren van een adem- of speekseltest, een verlopen APK of technische mankementen aan het voertuig. Voor een groot aantal kleine technische mankementen werd een waarschuwing gegeven. Als klap op de vuurwijl werd nog 19 gram verdovende middelen in beslag genomen en voor 700 Euro aan openstaande boetes geïnd.

Honkai: Star Rail maakt update 2.0 bekend

Ontwikkelaar miHoYo heeft de 2.0 update van Honkai: Star Rail onthuld. De update is vanaf 6 februari beschikbaar en introduceert onder andere een nieuwe planeet genaamd Pecanony. Volgens miHoYo wordt het verhaal van Pecanony wel pas in 2.3 afgesloten.

Honkai: Star Rail is een turn-based RPG die vorig jaar is uitgekomen. Net als miHoYo's andere populaire game, Genshin Impact, is Star Rail een live-service gacha-game. De 2.0-update introduceert verder twee nieuwe vijfsterren personages: Black Swan en Sparkle. Daarnaast zijn Dan Hen Imbibitor Lunae en Jing Yuan, twee oude personages, ook tijdelijk beschikbaar. Als bedankje krijgen spelers bovendien twintig gratis Warp Tickets en een gratis viersterren personage.

De onderstaande presentatie toont wat je precies van de 2.0-update kunt verwachten.

Persona 3 Reload-trailer toont nieuwe vechtmechanieken

Persona 3 Reload komt al over een paar dagen uit, dus Atlus toont nog even middels een nieuwe trailer een paar van de nieuwe mechanieken die in deze remake zijn gestopt.

Allereerst is er de 'Shift'-mechaniek. Dit werkt eigenlijk precies hetzelfde als de 'Baton Pass'-functie uit Persona 5. Als je een zwakke plek raakt van een vijand kun je zonder een beurt te verspillen schakkelen naar een ander personage in je team. Dit maakt het een stuk makkelijker om alle vijanden neer te halen voor een All-Out-Attack. 'Theurgy' is wel helemaal nieuw. Dit is een nieuwe supermove die per personage anders is. Om het te gebreuken moet je eerst een nieuwe meter opladen door specifieke vaardigheden uit te voeren.

Persona 3 Reload komt op 2 februari uit voor alle consoles en pc.

Shadow of the Ninja remake komt deze zomer uit

Shadow of the Ninja Reborn, de remake van de NES-klassieker, komt deze zomer uit voor alle consoles en pc. De remake wordt verzorgd door de originele ontwikkelaars en krijgt een vraagprijs van twintig euro.

Ontwikkelaar Tengo Project had in 2022 ook al een andere klassieker teruggebracht. Pocky & Rocky Reshrined was een geweldige remake (lees onze review hier). Nu is dus een andere Natsume-game aan de beurt. Shadow of the Ninja is een arcade-achtige 2D actie-game. Uitgever ININ Games heeft tevens een nieuwe trailer gepubliceerd waarin de graphics van de oude en de nieuwe game worden vergeleken.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er dunne bewolking, de zon schijnt daar op veel plaatsen doorheen. Het blijft droog. De wind komt uit een zuidoostelijke richting en is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanmiddag is het droog. Naast zon is er ook wat bewolking aanwezig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 12°C plaatselijk in Zuid-Limburg. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer af en toe vrij  krachtig.

Vanavond is het droog en de zuidelijke wind is meest matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3°C. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig, langs de kust eerst nog af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

                   


Inmiddels is veel water al gezakt (Foto: Anouk)
Inmiddels is veel water al gezakt (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Kraft pakt wereldtitel skivliegen voor eigen publiek

In het Oostenrijkse Bad Mitterndorf/Tauplitz is zaterdag de individuele wedstrijd op het wereldkampioenschap skivliegen afgerond. Vrijdag stonden de eerste twee rondes op het programma, zaterdag de laatste twee, hoewel dat er uiteindelijk maar één werd.

Na de eerste twee rondes, op vrijdag, was de leiding in handen van de Sloveen Timi Zajc, die een vrij ruime voorsprong had richting Stefan Kraft uit Oostenrijk en de Noor Johann André Forfang.

Op zaterdag werd alles echter nog eens overhoop gegooid en in de derde ronde sprong Kraft naar de wereldtitel, nét voor Andreas Wellinger. De Duitser stond na dag één nog op de vierde plek, maar sprong het best van iedereen en verwees Zajc daarmee naar het brons.

Doordat zaterdag vanwege de wind lang gewacht moest worden met starten, en het donker daardoor in de weg zou gaan zitten, werd al gedurende ronde drie besloten dat de vierde ronde niet door zou gaan.

Random Pics van de Dag #1172

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Mogulskiester Anthony wint vier keer in één week, Kingsbury slaat terug

's Werelds beste mogulskiërs zijn de afgelopen dagen weer volop in actie gekomen. Dat gebeurde eerst in het Canadese Val St. Come, waar het een graad of vijftien onder nul was, en daarna in het Amerikaanse Waterville.

Val St. Come, moguls vrouwen
Bepaald niet voor het eerst deze winter was Jakara Anthony de beste: de Australische scoorde in de finale met 82,01 punten ruimschoots meer dan de rest. Die rest werd aangevoerd door de Amerikaanse Jaelin Kauf en haar 74,87 punten, vlak voor de Japanse Hinako Tomitaka (74,19). Janneke Berghuis eindigde als 26e in de kwalificatie.

Val St. Come, moguls mannen
Olympisch kampioen Walter Wallberg ging er in de finale met de winst vandoor, dankzij 84,92 punten. Hij klopte daarmee thuisskiër Elliot Vaillancourt (82,37) en landgenoot Filip Gravenfors (77,70), terwijl de legendarische thuisheld Mikael Kingsbury in de eerste finaleronde onderuit ging en niet verder kwam dan plek dertien.

Val St. Come, dual moguls vrouwen
Wederom was Anthony de beste, dit keer won ze in de finale van Kauff, die onderuit ging. In de kleine finale was de Amerikaanse Olivia Giaccio de sterkste, geholpen door een valpartij van de Japanse Rino Yanagimoto. Berghuis werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Anastassiya Gorodko uit Kazachstan.

Val St. Come, dual moguls mannen
Kingsbury had het niet makkelijk, maar wist in de finale wraak te nemen door Gravenfors met 19-16 te verslaan. In de kleine finale ging de winst naar de Australiër Matt Graham, hoewel dat de nodige voeten in de aarde had: de Fransman Benjamin Cavet ging onderuit bij de eerste sprong en kwam precies terecht op de plek waar Graham landde, waardoor de Australiër min of meer op zijn gezicht landde. Graham kwam gelijk geschrokken naar Cavet toe, maar de beide heren waren gelukkig in orde en konden er aan de finish wel om lachen.

Waterville, moguls vrouwen
Geen verrassing: Anthony was wéér de beste, dit keer met 81,22 punten. Alle vijf overige finalisten kwamen uit de Verenigde Staten, maar slechts twee van hen wisten een min of meer degelijke en valpartijloze run neer te zetten. Kauf pakte met 71,71 punten de tweede plek, Hannah Soar werd met 67,93 punten derde.

Waterville, moguls mannen
Kingsbury finishte dit keer wel, maar kon weer niet winnen: met 80,07 punten moest hij het doen met de derde plek. De Japanner Ikuma Horishima ging er met 85,84 punten met de winst vandoor, voor de 81,04 punten van de Australiër Cooper Woods.

Waterville, dual moguls vrouwen
Weer stond Anthony in de finale en weer was ze de beste. Dit keer kon Kauf haar wel goed partij bieden, maar ze kwam nét tekort en met 18-17 kreeg Anthony de winst. In een Amerikaans onderonsje in de kleine finale was Giaccio opnieuw goed voor plek drie, dit keer door Tess Johnson te verslaan.

Waterville, dual moguls mannen
Met Kingsbury en Horishima kreeg men de droomfinale van de afgelopen jaren, en Kingsbury maakte het dit keer helemaal waar door met 30-5 de winst te pakken. De strijd om plek drie werd een Zweeds onderonsje, met 18-17 gewonnen voor Wallberg tegen Gravenfors.

Schaatswonder Stolz wint ook 500m en 1500m, Rijpma-De Jong en Beune op 1500m-podium

In Salt Lake City is zaterdagavond de tweede dag afgewerkt van het World Cup-weekeinde voor de langebaanschaatsers. Er stonden vier individuele afstanden op het programma, met daarna de ploegenachtervolgingen als afsluiter van de dag wat de A-divisies betreft.

1500m mannen
Na zijn wereldrecord op de 1000 meter waren alle ogen gericht op het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz en ook op de schaatsmijl leverde hij indrukwekkend werk af: met 1:40,87 minuten reed hij naar de derde tijd ooit, achter Kjeld Nuis en Thomas Krol. De tweede tijd werd met 1:41,78 neergezet door de Chinees Ning Zhongyan, terwijl Wesly Dijs in 1:42,77 een prima podiumplek pakte. Patrick Roest moest het in 1:44,44 doen met plek veertien, terwijl Tim Prins met een fraaie 1:43,53 eerder de B-groep won - Marcel Bosker werd daarin met 1:44,77 zevende.

500m vrouwen
Niet geheel onverwacht werd het een Amerikaans feestje, waarbij Erin Jackson de snelste was: 36,90 seconden, alleen landgenote Kimi Goetz kwam met 37,08 een beetje in de buurt. Plek drie ging in 37,22 seconden naar de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, voor Femke Kok (37,26). Marrit Fledderus werd in 37,59 seconden achtste, Jutta Leerdam werd met 37,70 elfde en Naomi Verkerk reed de negentiende tijd (38,24) - Isabel Grevelt won eerder op de dag in een sterke 37,54 de B-groep.

1500m vrouwen
De Nederlandse vrouwen zaten er goed bij, maar op Miho Takagi stond geen maat. De Japanse snelde naar 1:51,60 en pakte daarmee de winst, voor de 1:52,04 van Antoinette Rijpma-De Jong en een sterk nieuw PR van Joy Beune (1:52,23). Marijke Groenewoud reed in 1:53,17 naar een keurige vijfde plek, Melissa Wijfje werd met 1:53,91 achtste en Esther Kiel noteerde met 1:57,31 de achttiende tijd.

500m mannen
Uiteraard waren ook hier de ogen op Stolz gericht en wederom stelde hij bepaald niet teleur: met 33,96 dook hij als negende man ooit onder de 34 seconden en pakte hij zijn derde zege van het weekeinde. De Canadees Laurent Dubreuil kwam met 34,05 nog flink in de buurt, Yuma Murakami uit Japan werd in 34,16 seconden derde. Niet verrassend was Jenning de Boo met een mooi nieuw PR van 34,21 de snelste Nederlander op plek vijf, Janno Botman werd met 34,35 seconden negende en Hein Otterspeer finishte in 34,59 als zestiende.

Ploegenachtervolging mannen
De Amerikanen raakten eerder deze maand hun wereldrecord kwijt aan Noorwegen, maar pakten die voor eigen publiek alweer terug: Casey Dawson, Emery Lehman en Ethan Cepuran reden naar een snaarstrakke tijd van 3:33,66 minuten. Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen moesten zich namens Noorwegen gewonnen geven met 3:35,30 minuten, de Italianen Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti reden in 3:36,69 naar plek drie, voor Chris Huizinga, Beau Snellink en Bart Hoolwerf (3:38,35).

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Valerie Maltais, Isabelle Wiedemann en Ivanie Blondin was de Canadese ploeg in 2:54,07 minuten te sterk voor de rest, aangevoerd door het Japan van Yuna Onodera, Ayano Sato en Momoka Horikawa (2:55,51). Brittany Bowe, Mia Manganello en Giorgia Birkeland pakten in 2:57,66 de derde plek namens de VS, Nederland komt later in de nacht in actie in de B-groep.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.