FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 januari 2024

Sinner verslaat Djokovic en staat in Australian Open-finale tegen Medvedev

Tennisser Jannik Sinner staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van een Grand Slam-toernooi. Op de Australian Open in Melbourne plaatste de 22-jarige Italiaan zich voor de eindstrijd door niemand minder dan tienvoudig winnaar Novak Djokovic uit het toernooi te knikkeren.

De als vierde geplaatste Sinner schoot uit de startblokken en blies de wereldranglijstaanvoerder met fenomenaal spel van de baan in de eerste twee sets: Djokovic won daarin slechts drie games, nooit eerder in zijn ongekend succesvolle carrière kwam hij in twee sets op een Grand Slam-toernooi tot zo weinig gewonnen games.

In set drie wist Djokovic zich op zijn eigen service in elk geval staande te houden en er een tiebreak uit te slepen, waarin Sinner een matchpoint kreeg. Die pakte hij niet, waarna Djokovic de set pakte, maar het bleek niet genoeg: een break op 2-1 was in de vierde set genoeg voor Sinner om met 6-1, 6-2, 6-7 (6), 6-3 de winst te pakken.

In de finale speelt Sinner tegen de Rus Daniil Medvedev (3), die de Duitser Alexander Zverev (6) opzij schoof. Dat werd een fraaie wedstrijd, waarin Zverev in de eerste twee sets duidelijk de betere was. Medvedev knokte zich echter terug door in set drie de tiebreak te pakken, wat hij een set later herhaalde.

Zverev raakte duidelijk gefrustreerd en begon alsmaar meer fouten te maken, wat nog meer frustratie en nog meer fouten opleverde. Op 2-2 plaatste Medvedev een break en niet veel later maakte hij het op de service van Zverev af: 5-7, 3-6, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3.

Verandert Veldhoven in ASML-city?

In de lithografie is ASML heer en meester, maar ook in het dorp Veldhoven gaat het die kant op. Het bedrijf breidt steeds verder uit en heeft daarvoor al complete straten opgekocht.

Ook de samenstelling van de bevolking verandert. Veel werknemers van ASML zijn afkomstig uit het buitenland en vestigden zich in de omgeving van hun nieuwe werkgever. En dat beperkt zich niet tot Veldhoven, de omgeving wordt steeds ruimer bevolkt door ASML medewerkers.

De fysieke uitbreiding van ASML zorgt voor sloop en nieuwbouw in de directe omgeving. Voor het dorp betekent het echter ook dat er behoefte is aan nieuwe voorzieningen. Dit maakt dat er nieuwe horeca bijkomt en er ook geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld scholen en zorgvoorzieningen.

Omroep Brabant maakte een reportage over de opkomst van ASML in Veldhoven en schetst een beeld van hoe het zich verder zal ontwikkelen.

Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman en Veenhuis schaatsen naar goud en zilver

Op de Olympische Jeugdwinterspelen in Gangwon was het vrijdag een opmerkelijk rustig dagje: er stonden slechts vier sets medailles klaar om verdeeld te worden, maar dat leverde Nederland dit keer wel twee medailles op.

Schaatsen, massastart vrouwen
Niemand wilde in de finale echt een poging wagen om weg te komen, waardoor het aan zou komen op een langgerekte sprint. Angel Daleman en Jasmijn Veenhuis voerden het tempo op en de rest moest vechten om het brons: Daleman pakte goud, Veenhuis zilver, een Nederlands 1-2'tje. Brons ging naar China dankzij Liu Yunqi, die de Poolse Zofia Braun klopte in de sprint.

Schaatsen, massastart mannen
Leo Huber plaatste een vroege aanval en sloeg een enorm gat, maar na de eerste tussensprint liet de Duitser het opvallend genoeg lopen, om vervolgens onzichtbaar naar plek zeven te rijden. Sem Spruit was de volgende die het probeerde, nadat hij in de halve finales onderuit werd gekegeld, maar toch een finaleplek kreeg. Spruit's aanval werd geneutraliseerd door de Duitse topfavoriet Finn Sonnekalb, die in de laatste meters naar het goud sprintte, vlak voor de Chinees Pan Baoshuo en Eirik Andersen uit Noorwegen.

Alpineskiën, gemengde teamwedstrijd
Astrid Hedin en Elliot Westlund uit Zweden namen het in de finale op tegen Maja Waroschitz en Florian Neumayer uit Oostenrijk, wat een spannende strijd werd. Waroschitz klopte Hedin twee keer, maar Westlund was twee keer sneller dan Neumayer, waarna Oostenrijk op basis van de gecombineerde tijden het goud pakte. In de strijd om brons stonden Annika Hunt en Jevin Palmquist namens de VS tegenover Amelie Bjorksten en Altti Pyrro uit Finland, maar Hunt kon haar twee races niet starten, vermoedelijk vanwege een blessure. Palmquist won zijn beide races wel van Pyrro, maar voor een gecombineerde tijd is ook een vrouwentijd nodig en dus pakte Finland het brons.

Freestyleskiën, dual moguls gemengde teamwedstrijd
De Amerikaanse Elizabeth Lemley heeft al vier World Cup-podiums op haar naam staan en dat ze met Porter Huff het goud pakte was dan ook geen verrassing; het duo was in de finale te sterk voor Yun Shi-ee en Lee Yoon-seung uit Zuid-Korea. Brons ging ook naar de VS en wel dankzij Abby McLarnon en Jiah Cohen, die te sterk waren voor Hikaru Sakai en Takuto Nakamura uit Japan.

Een leeuw als bijrijder niet toegestaan in Thailand

Een vrouw in Thailand is aangeklaagd wegens illegaal bezit van een leeuwenwelp, nadat haar video van de welp in een Bentley viral ging. De politie stelde een onderzoek in nadat de video online meer dan 2,6 miljoen keer was bekeken. Sawangjit Kosoognern werd beschuldigd van het overtreden van de wet op milieu en natuurlijke hulpbronnen door "het zonder toestemming bezitten van beschermde wilde dieren", aldus het centrale onderzoeksbureau. Volgens de Thaise wet kan ze een boete krijgen tot 100.000 baht (£ 2.200) en een jaar gevangenisstraf.

Hubble-ruimtetelescoop vindt waterdamp op kleine exoplaneet

De Hubble-ruimtetelescoop heeft waterdamp ontdekt in de atmosfeer van een kleine exoplaneet. Volgens onderzoekers is de planeet met de naam 'GJ 9827d' tot nu toe de kleinste planeet buiten ons zonnestelsel in wiens atmosfeer waterdamp is ontdekt.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevindt de in 2017 ontdekte exoplaneet zich op 97 lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Vissen. GJ 9827d is ongeveer zes miljard jaar oud en bijna twee keer zo groot als de aarde. De wetenschapper die betrokken was bij het onderzoek, Laura Kreidberg van het Max Planck Instituut voor Astronomie in Heidelberg, zei dat water op zo'n kleine planeet een baanbrekende ontdekking is. Ondanks zijn waterrijke atmosfeer zou GJ 9827d echter onbewoonbaar zijn voor mensen: er heersen temperaturen van meer dan 400 graden Celsius.

ICJ: IsraŽl mag door met oorlog, maar moet de Palestijnen in Gaza beschermen

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) legt Israël geen verplichting op om zijn militaire operatie in de Gazastrook te beëindigen.

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties heeft Israël in Den Haag echter wel opgedragen meer beschermende maatregelen te nemen voor de Palestijnen. Zuid-Afrika had het hof opgeroepen Israël te bevelen zijn militaire operatie in de Gazastrook te beëindigen.

Het hof kondigde ook aan dat het de genocidezaak die Zuid-Afrika ook tegen Israël had aangespannen, niet zou seponeren. Israël had verzocht de zaak te seponeren. Het hof deed vandaag echter geen uitspraak over de vraag of de acties in de Gazastrook voldoen aan de criteria van genocide - een uitspraak hierover kan nog jaren duren.

De president van het Internationaal Gerechtshof, mevrouw Donoghue, zei tijdens de hoorzitting dat het hof zich zeer bewust was van de omvang van de menselijke tragedie die zich afspeelt in de Gazastrook en zich grote zorgen maakt over het voortdurende verlies van mensenlevens en menselijk lijden.

Boswijk (CDA) pleit voor boycot op producten illegale nederzettingen Westbank

Derk Boswijk, lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, pleit voor een boycot van producten die afkomstig zijn uit illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hij deed deze oproep tijdens een interview met Sven op 1. Boswijk benadrukt dat de Israëlische nederzettingenpolitiek onmiddellijk moet worden gestaakt en dat Nederland als bondgenoot Israël moet behoeden voor de ernstige fouten die de regering begaat in de bezette gebieden.

Afgelopen week heeft de parlementariër op eigen initiatief een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden. Hij is geschokt door wat hij heeft gezien in de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Boswijk zegt: "Veel Palestijnen voelen zich niet langer veilig op de plekken waar ze wonen." Hij herhaalt dat de Israëlische nederzettingenpolitiek onmiddellijk moet worden gestaakt en dat de Tweede Kamer regelmatig geïnformeerd moet worden over dit onderwerp.

Volgens Boswijk vormt zowel Hamas als het Israëlische nederzettingenbeleid een obstakel voor een tweestatenoplossing. Om tot een duurzame oplossing te komen, is het volgens hem noodzakelijk dat Nederland zowel streng optreedt tegen Hamas als tegen het nederzettingenbeleid door Israël.

Boswijk is van mening dat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op dit moment niet wenselijk is. Hij betoogt dat er nog veel tunnels zijn die niet ontdekt zijn. "Hamas zal onmiddellijk beginnen met het herstellen van de tunnels en het aanleggen van munitievoorraden."

ANWB: 8 op de 10 verkeerdeelnemers verblind door voertuigverlichting

Verblindende voertuigverlichting is een doorn in het oog van Nederlandse verkeersdeelnemers. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek onder ruim 13.000 weggebruikers. Maar liefst 78 procent geeft aan regelmatig of altijd verblind te worden door felle lampen van andere verkeersdeelnemers. De ANWB maakt zich hierover ernstig zorgen. Samen met haar zusterclubs vraagt de ANWB, de Europese Commissie om betere regelgeving van voertuigverlichting.

Uit het onderzoek blijkt dat weggebruikers vooral worden verblind door grootlicht (76%), dimlicht (65%) en zelfs door fietsverlichting (39%). Ruim 20 procent van de respondenten vindt de verblinding ondraaglijk, 71 procent noemt het storend. Het is een ergernis onder zowel jonge als oudere verkeersdeelnemers.

Het gevolg is dat weggebruikers wegkijken (72%), knijpen met de ogen (60%) of recht in de lichtbron blijven kijken (10%). Het merendeel geeft aan dat door verblinding alles rondom de lichtbron nauwelijks meer te zien is. Minder goed verlichte verkeersdeelnemers vallen hierdoor ook minder op. Het kan tot negen seconden kan duren voordat de ogen zijn hersteld na verblinding, blijkt uit Brits onderzoek. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Bij een snelheid binnen de bebouwde kom van 30 kilometer per uur is dat een afstand van 75 meter. Op een autoweg met 100 kilometer per uur is dat zelfs 250 meter.

De belangrijkste oorzaak van voertuigverblinding is dat moderne koplampen feller zijn door het kleiner worden van LED-lichtbronnen en dat de lichtstralen rechtstreeks op de weg geprojecteerd worden in plaats van door spiegelreflectie. De ANWB en haar zusterclubs zijn al langer in gesprek met autofabrikanten over het aanpassen van lampenunits en vraagt nu ook de Europese Commissie om zich te buigen over regelgeving voor veilige autoverlichting.

Goede autoverlichting is van cruciaal belang voor automobilisten en andere weggebruikers. Automobilisten kunnen de verlichting handmatig aanpassen aan de belading en de afstelling laten controleren bij de garage. Ook kunnen zij autoruiten en brilglazen goed schoon houden en bij schemer sneller overschakelen van dagrijverlichting naar dimlicht. Fietsers kunnen de verlichting meestal handmatig afstellen.

Het onderzoek is in negen andere Europese landen uitgevoerd

Fun met Funda #285: leuk voor een bankstel

Vroeger, toen ik nog jong was, had je in ieder dorp in elk geval drie vaste waarden: een kerk, een kroeg en een Rabobank. In Poortvliet is die laatste er niet meer. Wel kun je nu wonen in deze voormalige Rabobank!

Het voormalige bankgebouw is daar omgebouwd tot een vrijstaande woning met een moderne uitstraling. De ingebouwde kluis is gebleven, mét de originele kluisdeur. Ideaal voor de modern day prepper.

Er is flink verbouwd om het allemaal woningwaardig te maken, en op veel punten is dat behoorlijk goed geslaagd. Alleen moet je niet gesteld zijn op heel veel lichtinval. Maar als je bang bent voor pottenkijkers: qua privacy zit het wel goed met de veelal kleine en hoog geplaatste ramen.

De keuken is ruim bemeten voor een huis met drie slaapkamers. Je hebt wel 10 gaspitten en 2 ovens ter beschikking en 4 meter aan aanrechtblad. Ook de zwarte plafonds her en der zijn best wel... euh... speciaal.

Interessant? Voor €649.000 kan deze woning, op een perceel van ruim 750 vierkante meters, plaats bieden aan uw bank.

FOK! Wat een weer: wind en neerslag, later opklaringen

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanochtend komen zware windstoten voor van 75 tot 80 km per uur. Deze zijn plaatselijk en duren kort. Hiervoor staat code geel uit en hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Vanmiddag waait het minder hard.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het zwaar bewolkt en trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. Hierbij komen plaatselijk zware windstoten voor van 75 tot 80 km per uur. Later vanochtend wordt het in het westen droog en breekt de zon door. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is vrij krachtig. Aan de kust waait het hard, windkracht 7, in het noordelijk kustgebied mogelijk kortdurend stormachtig, windkracht 8.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft droog, op misschien nog een enkele bui in het noordoosten na. De temperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6, in het noordelijk kustgebied hard, windkracht 7.

Vanavond zijn er brede opklaringen, het blijft droog. De wind komt uit westelijke richtingen en is zwak tot matig, aan zee matig tot vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5°C op de Waddeneilanden tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

                   


Nog wat sneeuw in de Overhasseltse Vennen (Foto: StateOfMind)
Nog wat sneeuw in de Overhasseltse Vennen (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1170

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.