FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 juli 2023

Oppenheimer: een politieke wetenschapsthriller met een filosofische ondertoon

Met Oppenheimer maakt Christopher Nolan één van zijn meest normale films ooit; een biografisch verhaal rondom de man die de ontwikkeling van de atoombom leidde en spijt kreeg van wat hij de mensheid heeft aangedaan. Maar de film is toch geen standaard biopic; Nolans kenmerkende vertelstijl maakt het tot een politieke wetenschapsthriller.

Gunbrella-gameplaytrailer toont uniek wapen

Gunbrella is een aankomende game van Devolver Digital die later dit jaar moet uitkomen. In de nieuwe onderstaande trailer zien we hoe die het 'Gunbrella' wapen precies werkt. Het geeft het hoofdpersonage de mogelijkheid om bijvoorbeeld even te zweven.

Het verhaal van Gunbrella draait om wraak. Het hoofdpersonage is om zoek naar de moordenaar van zijn vrouw en moet iedereen die in zijn weg staan doodschieten. De game is in de maak voor Switch en pc.

One Piece: Pirate Warriors 4 krijgt drie jaar na de release nieuwe DLC

One Piece: Pirate Warriors 4 krijgt later dit jaar nieuwe DLC-personages. Dit is ietwat opmerkelijk, omdat de game in maart van 2020 uitkwam en al jaren niet meer wordt ondersteund.

Bandai Namco gaat op 22 juli bekendmaken welke personages worden toegevoegd. Vermoedelijk gaat het om personages uit de Wano arc of misschien ook wel nieuwere arcs. One Piece: Pirate Warriors 4 is beschikbaar voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 29

Het is Barbenheimer-week! Je keuzes deze week zijn: ga je eerst naar Barbie en daarna naar Oppenheimer, of eerst naar Oppenheimer en dan naar Barbie?

Oppenheimer

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. De hoofdrollen worden vertolkt door Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer en Emily Blunt als zijn vrouw: bioloog en botanicus Katherine ‘Kitty’ Oppenheimer. Matt Damon speelt generaal Leslie Groves Jr., de directeur van het Manhattan Project, en Robert Downey, Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission. 

Barbie

In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt. Of als je een Ken bent. Barbie is een film van de voor een Oscar genomineerde schrijver/regisseur Greta Gerwig met in de hoofdrollen de voor een Oscar genomineerde acteurs Margot Robbie en Ryan Gosling als Barbie en Ken, en daarnaast America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae, Rhea Perlman en Will Ferrell.

Small, Slow But Steady

Keiko is een jonge vrouw met een gehoorbeperking en maar één droom: professioneel bokser worden. Ondanks de grote uitdaging spendeert ze elke vrije minuut in de ring, waar ze dankzij haar toegewijde coach haar mannetje staat. Maar wanneer haar vertrouwde boksclub dreigt te sluiten vanwege de pandemie en de kwakkelende gezondheid van haar coach, maakt een angst zich meester van Keiko. Haar grootste obstakel blijkt niet haar volgende gevecht, maar om zichzelf en haar drijfveer te begrijpen.

The Great Silence

De 29-jarige Alma leidt een rustig leven in een klooster waar ze op het punt staat haar eeuwige geloften als non af te leggen. Het leven krijgt opeens een andere wending als haar broer na vele jaren zijn gezicht weer laat zien en zijn deel van hun vaders erfenis opeist. Hoewel de kerkelijke ceremonie in aantocht is, zal Alma eerst haar verleden en een verdrongen trauma onder ogen moeten komen.

Juniper

Sam (17), een rebelse depressieve tiener, moet noodgedwongen voor zijn vervreemde oma Ruth zorgen. Gebonden aan haar rolstoel en overspoeld door herinneringen aan haar tijd als oorlogsfotografe grijpt ze naar de fles. Langzaam maar zeker komen de twee ondanks Ruth’s woede-uitbarstingen en hun moeilijke karakters dichter tot elkaar. Met hun nieuw ontstane band bloeien ze allebei op en beteren ze zichzelf, tot de tijd ze inhaalt en ze de realiteit onder ogen moeten zien.

L'Envol

Normandië, 1919. Juliette groeit op met haar vader Raphaël, een soldaat die de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Tijdens een zomer ontmoet ze als klein meisje een jongen van haar eigen leeftijd, Jean, een rijke erfgenaam die gepassioneerd is door de opkomst van de luchtvaart. Tussen deze twee dromerige kinderen wordt een geheime band gesloten die tijd en tragedies zal weerstaan

El Castigo

Ana zit achter het stuur. Naast haar zit Mateo, haar man. Samen rijden ze door het bos. De spanning in de auto is om te snijden. Mateo smeekt haar terug te keren, maar Ana rijdt verder. Na twee lange minuten keert ze uiteindelijk om. Op de plaats waar ze hun zoon Lucas achterlieten, vinden ze alleen zijn petje. Wat bedoeld was als een straf, draait al snel uit op een nachtmerrie voor de ouders. Een golf van opgekropte reflecties, beschuldigingen en ongemakkelijke waarheden komt naar boven. In een doorlopende scène van net geen anderhalf uur volgen we Ana en Mateo, terwijl hun huwelijk langzaam uit elkaar valt.

Juf Roos: Op Reis naar de Regenboog

Ga je mee op vakantie met Juf Roos? In haar tweede bioscoopfilm gaat de populaire juf! - bekend uit de gelijknamige RTL4 serie - samen met haar buurjongen Gijs op zoek naar de kleuren van de regenboog. Uiteraard zit de film opnieuw vol vrolijke, bekende kinderliedjes.

Eva Jinek verlaat RTL en tekent bij AVROTROS

Eva Jinek gaat vanaf begin 2024 exclusief samenwerken met AVROTROS en keert daarmee voor minimaal vier jaar terug naar de publieke omroep. De basis van de samenwerking is een nieuw te ontwikkelen programma waarin actualiteiten en cultuur centraal staan.

Eric van Stade, algemeen directeur AVROTROS: "AVROTROS heeft de nadrukkelijke wens om een onderscheidend programma te brengen waarbij actualiteiten en cultuur de basis vormen. Eva heeft ruimschoots bewezen dat zij zo’n programma met verve kan dragen. Daarom heb ik haar benaderd met de vraag of ze open stond voor een terugkeer naar de publieke omroep. Haar komst is een verrijking voor AVROTROS en de publieke omroep in het algemeen."

Eva Jinek: "Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen jaren bij RTL. De hele periode was avontuurlijk en ook nog eens heel leerzaam. Nu is het tijd voor iets anders. Toen AVROTROS me vroeg terug te keren naar de publieke omroep om samen met hen een programma te ontwikkelen waarin ik zowel mijn journalistieke kant maar vooral ook mijn hart voor cultuur een plek kan geven, werd ik meteen enthousiast. We hebben heel veel zin om de kijker daar straks mee te inspireren. Op een later moment gaan we de plannen voor onze samenwerking in detail uitwerken, maar eerst komt mijn baby en daar kijk ik nu natuurlijk heel erg naar uit.'"

Eenkhoorn komt net te kort tegen Asgreen voor ritzege in Tour de France

De achttiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Kasper Asgreen. De 28-jarige Deen maakte deel uit van een kopgroep van vier en won net voor de Nederlander Pascal Eenkhoorn. Jasper Philipsen won de sprint van het peloton, maar hij kwam enkele seconden te kort voor zijn vijfde ritzege.

De achttiende etappe was gemaakt voor de sprinters. Na een aantal dagen door de Alpen kregen de sprinters eindelijk weer eens een kans om te strijden voor de ritzege. Het begin van de etappe verliep uitstekend voor de sprintersploegen. Snel ontstond er een kopgroep van drie (Jonas Abrahamsen (Uno-X), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), waarna de sprintersploegen snel de controle namen.

De drie kregen in de laatste zestig kilometer gezelschap van Pascal Eenkhoorn, die in eerste instantie nog in de weg werd gereden door Jasper Philipsen, maar toch de sprong wist te maken naar de kopgroep. Het viertal werkte in het laatste uur van de wedstrijd uitstekend samen en het peloton had alle moeite om de kopgroep in te rekenen. Uiteindelijk kwam het peloton een aantal seconden te kort en mocht de kopgroep sprinten voor de dagze en daarin was Asgreen net te snel voor Eenkhoorn. In het algemeen klassement veranderde er weinig en is Jonas Vingegaard nog maar drie etappes af van zijn tweede Tour de France-zege.

Results powered by FirstCycling.com

Dag drie van de 4Daagse Nijmegen 2023, de zevenheuvelenweg

De 4daagse van Nijmegen is druk bezig. 4 dagen met zon, regen, muziek, feest, vrolijkheid, blaren en vooral veel wandelaars. En onze FOK!-fotograaf qltel wandelt ook vandaag mee om voor jullie leuke foto's te maken onderweg.

Dag 3. De zevenheuvelenweg. Gehaat en geliefd. Door Malden, Molenhoek, Mook, Plasmolen, Milsbeek, Gennep (voor de extra stoere wandelaars die 50 km lopen), Breedeweg, Groesbeek en Berg en Dal.

De blarenprikkers van het Rode Kruis hebben het dit jaar veel drukker. In de eerste drie dagen van de Vierdaagse zijn er twee keer zoveel mensen met blaren behandeld als tijdens de 'driedaagse’ van vorig jaar. Nu staat de teller op 3582 lopers, vorig jaar was de eindstand op de derde dag 1876 lopers.

Hoogtepunten en dieptepunten.Dag 3 , 4Daagse 2023 - 12.03 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 - 12.03 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 -5.31 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 -5.31 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 - 5.01 uur -  (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 - 5.01 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 -10.53 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 -10.53 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 - 11.09 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 - 11.09 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 -11.27 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 -11.27 uur - (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 - 13.17 uur- (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 - 13.17 uur- (Foto: qltel)

Dag 3 , 4Daagse 2023 - 13.44 uur - (Foto: qltel)
Dag 3 , 4Daagse 2023 - 13.44 uur - (Foto: qltel)

Random Pics van de Dag #984

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Darter Van Duijvenbode na thriller uitgeschakeld op World Matchplay

In de Winter Gardens in het Engelse Blackpool wordt deze week de dertigste editie van het World Matchplay gespeeld, een van de grote majors in het dartsjaar. Inmiddels is men toe aan de kwartfinales, maar alle Nederlanders zijn er al uit.

Eerste ronde
De Welshman Gerwyn Price rekende in de openingsronde met 10-3 soepel af met de Engelsman Stephen Bunting, maar dat was niet de grootste verrassing: Michael van Gerwen sneuvelde met 7-10 tegen de Noord-Ier Brendan Dolan, die een voorsprong uit handen gaf, maar vanaf 5-5 toch de betere was.

Danny Noppert opende prima met een 10-8 overwinning tegen de Duitser Martin Schindler, terwijl Dirk van Duijvenbode een spannende strijd met 12-10 won van Kim Huybrechts. Naast Van Gerwen was het ook snel afgelopen voor Raymond van Barneveld: de veteraan werd met 4-10 weggespeeld door een fenomenaal goede Ryan Searle.

Achtste finales
De Noord-Ier Daryl Gurney opende met een 11-4 overwinning op de Schot Gary Anderson in een bijzonder hoogstaande wedstrijd, waarna de Engelsman Nathan Aspinall in een spannend duel Noppert met 9-11 naar huis stuurde. Een ware thriller tegen Price werd vervolgens met 13-11 gewonnen door de Engelsman Joe Cullen, gevolgd door een 11-7 overwinning van Chris Dobey op wereldkampioen Michael Smith.

Woensdagavond kwam Dolan nagenoeg niet opdagen: de Australiër Damon Heta gaf hem met 11-1 een flink pak slaag. Jonny Clayton uit Wales was indrukwekkend goed en won met 11-6 van Dimitri van den Bergh, gevolgd door een fraaie 11-8 zege van Searle tegen Wright. Tot slot een échte thriller: Van Duijvenbode tegen Luke Humphries. De Nederlander liet een matchdart liggen en gaf het zo uit handen, want Humphries won met 12-14 alsnog.

Kwartfinales
Donderdagavond vanaf 20.00 uur worden de eerste twee halve finales gespeeld, Cullen tegen Gurney en Dobey tegen Aspinall. Vrijdagavond speelt Searle tegen Clayton en neemt Heta het op tegen Humphries.

Rusland voert opnieuw aanvallen uit op Oekraïense havensteden

Oekraïense havensteden liggen opnieuw onder vuur. Na het einde van de graanovereenkomst kondigde Rusland aan dat het alle schepen met bestemming Oekraïne als mogelijke vijanden zou beschouwen. De VS waarschuwden ook voor mogelijk aanvallen op burgerschepen door de Russen.

De regio Odessa in Zuid-Oekraïne is voor de derde nacht op rij beschoten. Volgens berichten in de lokale media waren er opnieuw explosies te horen in de buurt van de haven van Odessa. Volgens de lokale gouverneur, Oleg Kiper, zijn twee mensen naar het ziekenhuis gebracht.

De luchtverdediging was actief. De Oekraïense luchtmacht waarschuwde Telegram dat er supersonische anti-scheepsraketten waren gelanceerd in de richting van de regio Odessa. Ze riep mensen op om te schuilen. In de voorgaande twee nachten had Rusland ook luchtaanvallen uitgevoerd in de regio Odessa aan de Zwarte Zee.

Er werden ook aanvallen gemeld vanuit de Oekraïense havenstad Mykolaiv. "De Russen hebben het stadscentrum getroffen", zei de gouverneur van de regio, Vitaly Kim, op Telegram. Er viel één dode en minstens 19 mensen raakten gewond, onder wie minstens vijf kinderen. Volgens de informatie vlogen een gebouw met drie verdiepingen en verschillende garages in de stad in brand.

Tienduizenden tonnen graan vernietigd
In een interview met het dagelijkse nieuws zei de Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solskyj dat tienduizenden tonnen graan en belangrijke technologie zijn vernietigd vernietigd tijdens de eerste twee luchtaanvallen. De mogelijkheid tot verdere export via de Zwarte Zee is daardoor onzeker geworden.

In zijn nachtelijke videotoespraak riep de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op tot verdere hulp bij de luchtverdediging. "Bij elke aanval blijven we een beroep doen op onze partners: de luchtverdediging van Oekraïne moet worden versterkt", zei hij woensdagavond. Hij benadrukte dat niet alleen Oekraïne het slachtoffer is van de Russische aanvallen op de havens aan de Zwarte Zee, maar ook landen in Afrika en Azië die afhankelijk zijn van voedselleveringen.

VS: Rusland heeft zeemijnen geplaatst in havens
De Verenigde Staten waarschuwden voor mogelijke aanvallen van het Russische leger op civiele schepen in de regio. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, Adam Hodge, zei dat ze informatie hadden dat Rusland meer zeemijnen had geplaatst in de toegangswegen naar Oekraïense havens. Het Witte Huis gaat ervan uit dat dit een gecoördineerde aanpak is om aanvallen op burgerschepen in de Zwarte Zee te rechtvaardigen en hiervan Oekraïne de schuld te geven.

Rusland had eerder aangekondigd dat vanaf middernacht Moskou-tijd (23.00 uur CEST) schepen die Oekraïense havens aandoen, zouden worden beschouwd als "potentiële vervoerders van militaire vracht". Hun vlaggenstaten zouden dan worden aangemerkt als strijdende partijen die de kant kozen van Oekraïne. Er was een waarschuwing aan de scheepvaart afgegeven in verband met het einde van het Zwarte Zee-initiatief. Dienovereenkomstig zijn gebieden in het noordwesten en zuidoosten van de internationale wateren van de Zwarte Zee geclassificeerd als gevaarlijk geclassificeerd voor de scheepvaart.

Onder grote internationale kritiek stapte het Kremlin maandag na ongeveer een jaar uit het graanakkoord, als reden werd opgegeven dat niet alle beloftes aan Rusland zijn nagekomen. Als gevolg hiervan werden veiligheidsgaranties voor het veilige vervoer van landbouwproducten uit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens ingetrokken. 

Zweedse ambassade in Irak bestormd wegens geplande koranverbranding

In Irak zijn demonstranten die woedend zijn over plannen om een kopie van de Koran in Zweden te verbranden, woedend de straat opgegaan en hebben de Zweedse ambassade in Bagdad bestormd.

Volgelingen van de invloedrijke sjiitische geestelijke al-Sadr hadden opgeroepen tot protesten vanwege een nieuw aangekondigde verbranding van een koran voor de Iraakse ambassade in Stockholm, waar de Zweedse politie woensdag toestemming voor had gegeven.

Op videobeelden is te zien hoe Irakezen met vlaggen zwaaiden en borden droegen van de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr toen ze woensdagavond naar het terrein oprukten en over de muren van de ambassade het complex zijn geklommen. Op een gegeven moment probeerden ze door een ingang te breken en brand te stichten in het ambassadecomplex.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billstrom heeft de bestorming van de ambassade van zijn land in Bagdad veroordeeld. Hij beschuldigde het Iraakse leiderschap ervan zijn verantwoordelijkheid om diplomatieke faciliteiten en personeel te beschermen niet na te komen.

Het ambassadepersoneel is volgens het ministerie veilig. De aanval was volkomen onaanvaardbaar, zei Billstrom.

Ook het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de gebeurtenissen. Volgens een verklaring had de regering de hulpdiensten opgedragen de daders te identificeren en ter verantwoording te roepen. In Zweden heeft de politie volgens rechterlijke uitspraken niet de macht om dergelijke acties te stoppen.

Het zou de derde dergelijke actie in het land binnen enkele maanden zijn: in juni verbrandde een Irakees enkele pagina's uit de Koran voor de Grote Moskee van Stockholm. Een Zweedse rechtsextremist had in januari al een exemplaar van de Koran in brand gestoken. De acties leidden tot protesten in islamitische landen.

Na de verbranding van de Koran in juni sprak de Turkse president Erdogan van een "misdaad onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting". Hij gaf destijds aan dat hij om deze reden de aanvraag van Zweden voor het NAVO-lidmaatschap zou blijven blokkeren. Verrassend genoeg maakte Erdogan later de weg vrij voor een stemming in het Turkse parlement.

Frans Timmermans wil lijsttrekker GLPvdA worden, ziet premierschap wel zitten

Zijn naam werd al veel genoemd: PvdA'er Frans Timmermans (62) wil de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks aanvoeren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een eventueel premierschap ziet hij wel zitten.

Op dit moment is de 62-jarige Timmermans nog vicevoorzitter van de Europese Commissie. De afgelopen jaren zette hij zich als Eurocommissaris in voor de zogenoemde Green Deal om Europa te verduurzamen. De recent aangenomen natuurherstelwet is van zijn hand. 

Naast Timmermans hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld om lijsttrekker van de PvdA/GroenLinks-lijst te worden.

De Amsterdamse PvdA wethouder Marjolein Moorman liet donderdag weten zich niet beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor GLPvdA en het kandidaatschap van Timmermans te steunen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA voorvrouw Attje Kuiken hebben eerder al aangegeven geen lijsttrekker te willen worden. Het is nog niet duidelijk hoe de procedure rond het lijsttrekkerschap van de gecombineerde kieslijst eruit gaat zien.

Het nutteloze feitje van de dag: trekvogels langs de snelweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie regelmatig over de A2 rijdt kan het zijn opgevallen dat de tunnels en geluidsschermen van de snelweg een opvallend thema hebben, namelijk trekvogels. Diverse objecten langs de route hebben bijvoorbeeld reliëfs in de vorm van vogels. Dit alles heeft te maken met het routeontwerp  dat is gemaakt voor de A2. De trekvogels symboliseert de zuidwaartse richting van de A2. Vandaar dat de snelweg de trekvogelroute genoemd wordt.

Tour: Etappe 18 - De Tour is beslist, nu mogen de sprinters weer

De Tour de France is beslist, na de buitenaardse tijdrit van Jonas Vingegaard op dinsdag deelde hij woensdag de genadeklap uit aan de gebroken Tadej Pogacar, zonder ziekte of ernstige valpartij is de Tour nu beslist. Nog vier etappes te gaan, daar moet natuurlijk nog wel om gestreden gaan worden.

De achttiende etappe begint vandaag in Moûtiers, midden in de Alpen. Een mooie bergrit dus...maar daar dacht de organisatie anders over: we gaan 185 kilometer rijden naar Bourg-en-Bresse en mogen genieten van allerlei bergen waar we níet op gaan rijden, op een paar puistjes halverwege de rit na. In principe telt het gewoon als een volledig vlakke rit, misschien dat een aanvallende renner er nog enthousiast van wordt.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we weer alle toeristische details, maar zien we ook dat de laatste kilometer niet helemaal vlak is: het gaat vals plat omhoog naar de finish, een ietwat lastige sprint, maar goed te doen voor de echte sprinters. De etappe begint rond half twee, na een neutralisatie van een half uur, Eurosport is er als enige gelijk live bij - de rest schakelt een uur later bij, de finish staat tussen half zes en zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: bewolkt met een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komt er in het begin plaatselijk mist voor. Vooral in het zuiden is er kans op een enkele bui. Er staat weinig wind, in het Waddengebied staat een matige wind uit het noordwesten.

Vanmiddag is er af en toe zon. Vooral in het zuiden komt er plaatselijk een bui voor. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het westen.

Vanavond zijn er in het begin enkele buien die oplossen. Er staat weinig wind, langs de kust staat een matige wind uit west tot noordwest.

Komende nacht kan er vooral in het Waddengebied nog een bui voorkomen. Zeer plaatselijk ontstaat er mogelijk mist. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 9°C in het noorden tot 14°C in het zuidoosten. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Over de IJssel met het pontje bij Deventer (Foto: Pukeko)
Over de IJssel met het pontje bij Deventer (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Drie doden bij schietpartij in Nieuw-Zeeland op eerste dag WK vrouwen

In Nieuw-Zeeland heeft een schutter (24) vlak voor het begin van het WK voor vrouwen twee mensen doodgeschoten. Zes personen raakten gewond bij de schietpartij. De schutter zelf is omgekomen.

Het incident gebeurde bij een bouwplaats in de stad Auckland, vlak bij het hotel van de Noorse ploeg die later vandaag de openingswedstrijd speelt tegen Nieuw-Zeeland. Even voor 07.30 uur plaatselijke tijd begon de man te schieten. De politie kwam ter plaatse en sloot de omliggende straten af. De schutter ging hierop een gebouw binnen en opende daarvandaan opnieuw het vuur op mensen.

Een politiewoordvoerder zei: “Toen de man de bovenste verdiepingen van het gebouw bereikte, verschanste hij zich in de liftschacht, waar we probeerden contact met hem te krijgen.” De man loste meerdere schoten en werd kort daarna dood aangetroffen. Het is niet duidelijk of de schutter door politiekogels om het leven is gekomen of dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Nieuw-Zeeland organiseert samen met Australië het WK. In Auckland begint vandaag (09.00 uur Nederlandse tijd) het WK vrouwenvoetbal, maar van nationale dreiging is volgens de Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins geen sprake.

Taakstraffen tegen milieuactivisten XR geëist voor opruien tot blokkades

Het Openbaar Ministerie heeft taakstraffen geëist tegen acht activisten die opruiden tot blokkades van de Utrechtsebaan in november en januari. "Terwijl zij wisten dat die blokkades ernstig gevaar konden opleveren," aldus de officieren van justitie. Twee van de verdachten zijn volgens het OM ook schuldig aan vernieling, door de tunnelbak te bekladden.

De officieren van justitie begonnen hun requisitoir met de constatering dat sinds de strafbare feiten veel is gebeurd. Er zijn meer blokkades geweest, die mede dankzij inzet van de politie veiliger verlopen. Dat was in november en januari wel anders. Toen was er nog redelijke vrees voor ernstige verstoringen van de openbare orde en ernstig gevaar voor verkeersdeelnemers.

De verdachten onderkenden dit zelf ook. Over de blokkade van 26 november verklaarde een van de verdachten bij de politie dat zij "erg geschrokken was van hoe het verlopen was, het ging er gevaarlijk aan toe". Een ander verklaarde: "Dat het er onveilig uitziet, is doordat die banner werd meegetrokken [over de weg]. Ik riep nog dat ze die banner moesten achterlaten. Dit is wel een leermoment."

Meest actieve aangehouden
Bij de blokkade van 26 november waren het de automobilisten die voorkwamen dat er ongelukken gebeurden, stelden de officieren van justitie. Niet verwonderlijk dus dat het Openbaar Ministerie en de politie ingrepen toen voor eind januari opnieuw een blokkade werd aangekondigd. Een blokkade die niet alleen potentieel gevaarlijk zou zijn, maar waarvan de rechter inmiddels ook had bepaald dat die strafbaar is. "We kunnen niet wegkijken als wordt aangespoord tot gevaarlijke situaties."

Het Openbaar Ministerie heeft er in januari voor gekozen de meest actieve en invloedrijke personen aan te houden. "Op basis van eerdere ervaringen was ernstig gevaar voorzienbaar," betoogden de officieren. "En het ontbrak ons aan inzicht en informatie. Wij hebben de inschatting gemaakt dat uit de telefoons van verdachten belangrijke informatie kon komen, en we hadden niet de verwachting dat we die zouden verkrijgen als ze zich uit eigen beweging op het bureau kwamen melden. Daarom zijn de verdachten aangehouden."

Strafrecht kleurloos
Het Openbaar Ministerie herhaalde op zitting dat geen sprake was, zoals destijds door velen werd gesuggereerd, van preventieve aanhoudingen. "Dat mag van de wet ook helemaal niet," zei de officier van justitie. "Het ging om voltooide strafbare feiten, namelijk herhaaldelijk gepleegde opruiing. Iedereen was weer ruim op tijd op vrije voeten om op legale wijze deel te nemen aan welke demonstratie dan ook."

Voor welk doel werd opgeruid of beklad, doet volgens het Openbaar Ministerie niet ter zake. "Het strafrecht is op dat punt kleurloos, de boodschap maakt niet uit," legde de officieren van justitie uit. "Het is duidelijk dat de verdachten een noodsituatie voor ogen zien, daarom hebben ze op zitting ook uitgebreid het woord gekregen. Het OM is niet blind voor het klimaatprobleem. Maar in een rechtsstaat gelden regels en wetten die overeind moeten blijven, dat kan niet opzij worden gezet voor een bepaalde groep die een voor hen belangrijk punt wil maken."

Pressiemiddel
Voor het Openbaar Ministerie staat buiten discussie dat werd opgeruid tot een strafbaar feit. De Haagse rechter had een blokkade van de Utrechtsebaan eerder al beoordeeld als strafbaar en ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) biedt hiervoor geen ruimte. De blokkade valt niet onder de artikelen waarop de activisten zich beroepen. "Omdat er gevaar te duchten was en sprake is van dwang," vatte de officieren van justitie het samen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft eerder al bepaald dat een blokkeeractie die de blokkade zélf als doel heeft (en niet een gevolg is van een demonstratie) klaarblijkelijk is bedoeld als pressiemiddel om de overheid te dwingen gestelde eisen te accepteren. Dat valt niet onder bescherming van de vrijheid van vergadering. De overheid mag dan optreden, juist om de rechten van anderen te waarborgen.

"Hierbij weegt mee dat de Utrechtsebaan geen directe link heeft met het doel van de demonstratie. Er zijn alternatieve locatie die voldoen aan de wens om te demonstreren tussen het ministerie van Economische zaken en de Tweede Kamer. Het heeft er alle schijn van dat de activisten de A12 blokkeren voor de aandacht. En dat is geen legitiem doel, volgens het EVRM."

Krijtspray niet afwasbaar
Tegen vijf activisten werd een taakstraf voor de duur van 60 uur geëist. Voor één activist eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak, omdat zij haar oproep tot een blokkade deed in een besloten groep, met leden die zich al bereid hadden getoond te gaan blokkeren. "De aansporing was in zijn aard opruiend, maar gericht tegen activisten die geen aansporing meer nodig hadden," vatte de officier van justitie het samen.

Twee andere activisten hoorden 90 en 80 uur taakstraf tegen zich eisen, omdat zij ook nog de tunnelbak hadden vernield door er teksten op de muren te spuiten. De zogenaamd afwasbare krijtspray, was zelfs met een hogedrukspuit niet te verwijderen. De muren moesten worden overgeschilderd. Dat hadden ze op de bus kunnen lezen, maar ook met eigen ogen kunnen zien. "Verdachte twitterde dat het met een regenbuitje weer zou verdwijnen, maar toen hij een tweede keer kwam bekladden kon hij zien dat zijn tekst van een maand eerder nog niet was weggespoeld."

Hoge temperaturen, eitje bakken op straat mogelijk in Marmaris

Extreme temperaturen in Turkije maakten het mogelijk om een eitje te bakken met een koekepan op de stoeptegels.

Op beelden die Chantelle Warnock op 16 juli op TikTok plaatste, is te zien hoe een vakantieganger in Marmaris een ei in de pan gooit, waar die meteen wit begint te kleuren door de hitte.

In het weekend liepen de temperaturen in delen van Turkije op tot boven de 40 graden, met Antalya - een populaire toeristische bestemming - met een temperatuur van 44 graden.

Ele Hands, plaatsvervangend hoofdmeteoroloog van het Met Office, vertelde aan The Independent dat grote delen van Griekenland, Turkije, Zuid-Spanje en Italië en de omliggende eilanden de komende week temperaturen van wel 45 graden zullen bereiken.

'Activiste aan de haren van de weg af getrokken'

De Duitse politie heeft een onderzoek gestart naar een vrouwelijke automobiliste die een jonge klimaatdemonstrante aan haar haren van de weg af trok.

Afgelopen vrijdag gingen vier demonstranten van de "Last Generation" midden op de weg zitten met spandoeken om de weg te blokkeren om zo aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Maar een groep automobilisten en voorbijgangers waren de protesten zo zat dat ze eigenhandig de activisten met wisselend geweld van de weg af sleepten, zo blijkt uit een deze week gepubliceerde video.

Een vrouw met een blonde paardenstaart greep een 18-jarige activiste uit het nabijgelegen Lippstadt bij de haren vast en schreeuwde tegen haar "je zit niet vast, hè?" voordat ze opmerkte "kijk eens naar de ellende die je veroorzaakt" voordat ze de activisten aan haar haren van de weg trok.

Energierekening in juni zo'n 37 procent hoger dan jaar geleden

Met de energieprijzen van juni 2023 betaalde een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2.320 euro per jaar aan energie, 630 euro (of 37 procent) meer dan in juni 2022. De hogere energieprijzen en hogere belasting voor energie maakten de rekening 670 euro hoger ten opzichte van juni 2022. Een iets lager gemiddeld verbruik dan een jaar eerder drukte de energierekening met 40 euro. Bij deze berekeningen is rekening gehouden met het prijsplafond. De totale energierekening verschilt per huishouden, door verschillen in het verbruik en in de afgesloten contractvormen. Dit meldt het CBS over de energierekening van juni 2023.

De gemiddelde energierekening in juni 2023 ligt wel een stuk lager dan in november en december 2022, toen deze rond de 3.000 euro per jaar uitkwam. Door de invoering van het prijsplafond in januari 2023 en de dalende variabele leveringstarieven vanaf februari is de gemiddelde energierekening in 2023 elke maand gedaald. De prijzen van de vaste en variabele leveringstarieven zijn bepaald op basis van energiecontracten van circa 82 procent van de Nederlandse huishoudens.

Belastingwijzigingen en hogere energieprijzen maken energie duurder
Bij een gelijkblijvend jaarverbruik, stijgt de energierekening tussen juni 2022 en juni 2023 met 670 euro. Deze prijs van energie steeg vooral doordat de vermindering op de energiebelasting kleiner werd. In juni 2022 was die nog 825 euro, in 2023 was dat 597 euro. Tegelijkertijd namen de tarieven van de variabele energiebelasting toe. Op de energierekening was dit +193 euro op jaarbasis, voor gas en elektriciteit samen. Voor de variabele leveringstarieven was een gemiddeld huishouden in juni 2023 op jaarbasis 145 euro meer kwijt dan in juni 2022, ondanks het prijsplafond dat per januari 2023 is ingegaan. Dit komt vooral doordat in juni 2023 minder huishoudens nog een vast contract hadden met lage tarieven voor gas en elektra. De transportkosten namen ook in prijs toe, ruim 100 euro op jaarbasis. Vaste leveringskosten daarentegen bleven nagenoeg gelijk.

Prijsplafondkorting hoger bij hoog verbruik en hoge variabele tarieven
De totale energierekening verschilt sterk per huishouden en woonvorm: woningtype, bouwjaar, isolatiegraad, huishoudensgrootte, leefpatroon, gebruik van apparaten en stookgedrag zorgen voor een grote spreiding in het energieverbruik van huishoudens. Hierdoor verschilt niet alleen de energierekening tussen huishoudens, maar ook het voordeel dat huishoudens hebben van het prijsplafond dat in 2023 is ingevoerd. Het prijsplafond geldt vanaf januari 2023 voor alle contracten waarvan de variabele tarieven voor aardgas en elektriciteit hoger liggen dan de vastgestelde prijzen van het prijsplafond, tot aan een van te voren vastgesteld verbruik. Daarboven betalen huishoudens de contractprijzen die zij met hun energieleverancier hebben afgesproken.

Met het prijspeil van januari 2023, toen de tarieven voor gas en elektra ver boven het vastgestelde plafondtarief lagen, kregen huishoudens met een hoger verbruik meer euro’s korting dan huishoudens met een veel lager gebruik. Gemiddeld was de korting bijvoorbeeld 1.070 euro voor een alleenwonende in een klein nieuw appartement. Meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande villa kregen gemiddeld 2.140 euro korting door het prijsplafond. Deze plafondkortingen zijn alleen berekend voor woningen die voornamelijk gestookt worden met aardgas.

Met het prijspeil van juni 2023, daalde de gemiddelde korting. Een alleenwonende in een nieuw, klein appartement, kreeg gemiddeld nog 120 euro korting op jaarbasis. Een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande woning had met het prijspeil van juni 2023 gemiddeld 250 euro voordeel van het prijsplafond.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.