FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 juli 2023

Random Pics van de Dag #985

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Perez crasht in Hongarije, Russell en Leclerc bovenaan

Op de Hungaroring zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen verreden voor de Grand Prix van Hongarije. Dat verliep met name in het begin allemaal niet zo soepel, maar later op de dag konden er toch gewoon flink wat rondes gedraaid worden.

In de eerste training begon het gelijk al niet zo lekker voor Sergio Perez: de nummer twee van het Red Bull-team raakte het gras en knalde de bandenstapel in, wat voor een rode vlag zorgde. Daarna begon het flink te regenen, wat voor een wat vertekend beeld zorgde. Zo stond George Russell bovenaan de tijdenlijst, voor Oscar Piastri en Lance Stroll - onder meer Max Verstappen reed geen getimede ronde.

Training twee ging met een droge baan van start en dus werd er voor het eerst op regulier tempo gereden. De Red Bulls reden weinig ronden en leken met andere zaken bezig te zijn dan snelle tijden, terwijl Charles Leclerc in de Ferrari het snelst was, welgeteld 0,015 seconden voor Lando Norris en diens McLaren. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda deden het uitstekend, de Mercedes-coureurs zaten er dit keer wat realistischer bij met plek zestien en twintig.

De volledige uitslagen en het hele programma zijn hier te vinden.

Kipyegon loopt fenomenaal wereldrecord in Monaco, Klaver weer sterk

In Monaco is vrijdagavond weer een fraaie atletiekavond in de Diamond League afgewerkt. Zoals gebruikelijk werden er weer wereldrecordpogingen gedaan in het Monegaskische stadion en dat leverde er weer eens één op.

400m horden mannen
Topfavoriet Karsten Warholm maakte zijn rol weer volledig waar: de wereldrecordhouder uit Noorwegen snelde bijzonder overtuigend naar de winst in een beste wereldjaarprestatie én Diamond League-record van 46,51 seconden. Plek twee was in 47,66 seconden voor de Braziliaan Alison dos Santos, die verrassend snel terugkeerde van een zware knieblessure. De Amerikaan CJ Allen werd derde in 47,84 seconden, Nick Smidt liep met 48,57 seconden zijn tweede tijd ooit en werd zesde.

Verspringen vrouwen
De jonge Italiaanse sensatie Larissa Iapichino deed er weer een schepje bovenop: met 6,81 meter had ze plek drie in handen, maar in de laatste sprong van de wedstrijd vloog ze naar een nieuw PR van 6,95 meter en de winst. De Amerikaanse Tara Davis-Woodhall werd met 6,88 meter tweede in de uitstekende wedstrijd, vlak voor de 6,86 meter van de Servische Ivana Vuleta.

400m vrouwen
De Amerikaanse Shamier Little leek op weg naar de overwinning, maar dat ging niet door: Natalia Kaczmarek uit Polen kende weer een fantastische laatste paar meters en won in 49,63 seconden, voor de 49,68 van Little. Plek drie ging naar Lieke Klaver, die met 49,99 seconden voor de tweede keer in haar carrière onder de vijftig seconden dook.

800m mannen
De Keniaan Wyclife Kinyamal plaatste zich op de Keniaanse trials verrassend níet voor het WK van komende maand, maar hij leek flink zin te hebben in wraak: met een ziedend eindschot knalde hij langs de Canadees Marco Arop en naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:43,22 minuten. Plek twee was in 1:43,40 voor de Algerijn Slimane Moula, voor Arop (1:43,51). In de B-race ging de winst naar het Nederlandse toptalent Niels Laros, die met 1:44,78 minuten een gigantisch PR liep, net als zijn op plek drie eindigende landgenoot Ryan Clarke (1:45,52).

Speerwerpen mannen
Jakub Vadlejch gooide zijn speer in poging één naar 85,95 meter en dat bleek achteraf ook de winnende afstand. Plek twee was met 84,23 meter voor de Duitser Julian Weber, terwijl de Trinbagoniaan Keshorn Walcott met 81,31 meter plek drie pakte.

Mijl vrouwen
Sifan Hassan liep in 2019 een wereldrecord van 4:12,33 minuten, maar dat ging er vrijdagavond kneiterhard aan. Faith Kipyegon werd uitstekend op gang gebracht door Kristie Schoffield en Winnie Nanyondo, waarna ze het zelf af moest maken. Dat deed de Keniaanse op werkelijk fenomenale wijze: in 4:07,64 minuten snelde ze over de finish met een bizar nieuw wereldrecord. Plek twee ging in 4:14,58 naar de Ierse Ciara Mageean, voor de 4:14,79 van de Ethiopische Freweyni Hailu - de vijfde en achtste tijden ooit gelopen, de gehele top-8 van vrijdagavond staat nu bij de twintig snelste tijden ooit.

100m horden vrouwen
Zonder de voorlopig geschorste wereldrecordhoudster Tobi Amusan werd het een volledig Amerikaans feestje: Nia Ali pakte in een beste wereldjaarprestatie van 12,30 seconden de winst, één honderdste voor Kendra Harrison. Plek drie was voor Alaysha Johnson, die in 12,39 dezelfde tijd noteerde - maar op de duizendsten íets sneller - dan Tia Jones.

5000m mannen
Een fantastische Ethiopische strijd: Hagos Gebrhiwet móest onder de 12:46,21 lopen én landgenoot Telahun Bekele verslaan om naar het WK te mogen, dus in de slotfase voerde hij het tempo stevig op. Dat pakte geweldig uit, want Gebrhiwet snelde naar de winst én een WK-ticket in 12:42,18 minuten, voor landgenoot Berihu Aregawi (12:42,58) en Bekele (12:42,70). Plek vier was voor de Spanjaard Mohamed Katir, die met 12:45,01 een nieuw Europees record liep.

200m vrouwen
De Jamaicaanse topfavoriete Shericka Jackson moest even extra aanzetten, maar deed dat overtuigend: winst in 21,86 seconden. Plek twee ging ietwat verrassend naar de Luciaanse Julien Alfred in 22,08 seconden, voor de 22,23 van de Britse Dina Asher-Smith.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis deed mee, dus won...Christopher Nilsen! De Zweed Duplantis bleef zowaar steken op 5,72 meter en moest genoegen nemen met plek vier, terwijl Nilsen als enige over 5,92 meter sprong. Plek twee ging naar de Filipijn Ernest John Obiena met 5,82 meter, dezelfde hoogte als Kurtis Marschall uit Australië.

3000m steeplechase mannen
De Keniaan Simon Kiprop Koech had überhaupt nog nooit buiten Kenia gelopen, maar zijn eerste uitstapje liep behoorlijk lekker: met vooral een geweldig eindschot snelde hij naar de winst in een heel dik PR van 8:04,19 minuten, voor landgenoot Abraham Kibiwot (8:09,54). Een Ethiopisch onderonsje om plek drie werd beslist in het voordeel van Abrham Sime in 8:10,56 minuten, één honderdste voor Samuel Firewu.

Hoogspringen vrouwen
In de breedte een bijzonder sterke wedstrijd, hoewel de échte tophoogte wel uit bleef. De winst ging naar de Australische Nicola Olyslagers, die als enige over de 1,99 meter sprong. De Oekraïnse Iryna Gerashchenko sprong over 1,96 meter met minder foutpogingen dan landgenote Yaroslava Mahuchikh, de Australische Eleanor Patterson en Angelina Topic uit Servië - Patterson en Topic deelden plek vier.

Hinkstapspringen mannen
De pas 18-jarige Jaydon Hibbert uit Jamaica sprong een fantastische wedstrijd en leek met 17,66 meter de winst te pakken, maar dat was buiten de Burkinees Hugues Fabrice Zango gerekend: in de allerlaatste sprong van de wedstrijd ging hij naar 17,70 meter en de winst. Plek drie was met 17,32 meter voor de Algerijn Yasser Mohammed Triki.

100m mannen
Een Afrikaanse strijd, waarin de Keniaan Ferdinand Omanyala nét de snelste was: 9,92 seconden, tegen de 9,93 seconden van de jonge Botswanees Letsile Tebogo. De Jamaicaan Ackeem Blake werd in 10,00 seconden derde, vlak voor landgenoten Yohan Blake (10,01) en Kishane Thompson (10,04).

Amsterdam stelt geld beschikbaar alternatief onderzoek verraad Anne Frank

Amsterdam kan de 100.000 euro die gegeven is voor het omstreden onderzoek naar de verrader van Anne Frank definitief niet laten terugvorderen, dat is het resultaat van een second opinion die de gemeente heeft laten uitvoeren. Wel stelt het stadsbestuur geld beschikbaar voor een eventueel alternatief onderzoek.

De gemeente wilde het geld terugvorderen, nadat was gebleken dat het boek 'Het verraad van Anne Frank' met gebrekkig bewijs Joodse notaris Arnold van den Bergh als vermoedelijke verrader van de familie Frank had aangewezen. Maar volgens experts is het onderzoek door een coldcaseteam naar het verraad amateuristisch uitgevoerd en zijn er conclusies getrokken op basis van misinterpretatie en tunnelvisie.

Op basis van juridisch advies concludeerde oud-wethouder Shula Rijxman dat terugvordering niet mogelijk was, maar dat bleek slechts te gaan om een mondelinge toelichting van een ambtenaar. Na aandringen van de gemeenteraad beloofde ze een second opinion te laten uitvoeren naar een eventuele terugvordering.

Second opinion
Die second opinion bevestigt nogmaals de conclusie van het eerste advies, blijkt uit de brief die verantwoordelijk wethouder Alexander Scholtes aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het geld dat door Amsterdam aan Proditione Media was gegeven was géén subsidie, maar een bijdrage.

Om die reden zijn er geen uitgebreide afspraken gemaakt over het onderzoek, waardoor het geld definitief niet kan worden teruggevorderd. "Achteraf gezien hebben wij dit niet goed aangepakt. Wij hebben hiervan geleerd", aldus een woordvoerder van Scholtes.

Nieuw onderzoek
Wel maakt de wethouder in de brief bekend dat er geld beschikbaar komt voor een eventueel nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers. "In overleg met de nabestaanden kijken we hoe we dit vormgeven", aldus Scholtes. Om wat voor budget het gaat, is nog niet duidelijk.

Amsterdam wil cruiseschepen weren uit stadscentrum omwille van schonere lucht

Amsterdam wil cruiseschepen uit de binnenstad weren. Het stadsbestuur nam een overeenkomstige motie met grote meerderheid aan. Het verbod is opnieuw een maatregel in de strijd tegen massatoerisme en toenemende luchtverontreiniging. De terminal aan het IJ bij het centraal station moet daarom worden verplaatst.

"De vervuilende cruises passen niet bij de duurzame doelstellingen van onze stad", zegt de links-liberale politica Ilana Rooderkerk. "Het is tijd om te handelen, het klimaat wacht niet." Uit een onderzoek van onderzoeksinstituut CE Delft blijkt dat een cruiseschip in de Amsterdamse haven op één dag net zoveel vervuilende stoffen uitstoot als 31.000 vrachtwagens op de stadssnelweg.

De Amsterdamse gemeenteraadpartij D66 verwijst naar Venetië, dat sinds 2021 geen grote cruiseschepen meer toestaat. Sindsdien is de uitstoot van verontreinigende stoffen met 80 procent gedaald, blijkt uit een recent gepubliceerde studie. De beslissing komt niet als een verrassing: de eerste plannen waren al in 2016 gemaakt. De vraag is hoe snel het besluit kan worden uitgevoerd. Want eerst moet er ergens anders een terminal gebouwd worden, ver weg van het centrum van Amsterdam.

"Als een sprinkhanenplaag"
Het verbod op cruiseschepen is opnieuw een maatregel tegen het massatoerisme. Jaarlijks komen er zo'n 20 miljoen bezoekers naar de stad met zo'n 800.000 inwoners - de meeste mensen komen rond de historische grachtengordel, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Zo'n 300.000 passagiers per jaar op de grote cruiseschepen is maar een relatief klein deel, maar het is ook een signaal voor de stad. Politici klaagden onlangs dat de passagiers als "een sprinkhanenplaag" over de stad zouden neerdalen.

Tot nu toe zijn de regels voor het verhuren van appartementen aan vakantiegangers streng ingeperkt, bijvoorbeeld via Airbnb. De openingstijden van kroegen en bordelen op de Wallen zijn ingekort. Ook is het roken van wiet niet meer toegestaan in het oude centrum. Ook probeert de hoofdstad beruchte Britse feesttoeristen af te weren met de 'Stay Away'-campagne op sociale media.

Plan om locaties kinderhartchirurgie Utrecht en Leiden te sluiten mag doorgaan

De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat demissionair zorgminister Kuipers door kan gaan met zijn plan om de kinderhartchirurgie te centraliseren. De zorgminister besloot eerder dit jaar dat de operaties vanaf oktober 2025 alleen nog mogen plaatsvinden in Rotterdam en Groningen, dit zou de kwaliteit ten goede komen omdat artsen meer ervaring opdoen met specialistische ingrepen.

Ondanks bezwaren van de universitaire medische centra van Utrecht en Leiden, heeft de rechter geoordeeld dat het besluit van Kuipers momenteel geen onomkeerbare gevolgen heeft. Daarom is er geen reden om het plan te pauzeren. Er zal aan het einde van dit jaar een inhoudelijke behandeling plaatsvinden, waarin de rechter definitief zal oordelen over de rechtmatigheid van het besluit van Kuipers. Hierna kunnen de partijen eventueel nog in beroep gaan.

'Scannen van online berichten gebeurt nooit zomaar'

Momenteel wordt er op Europees niveau onderhandeld over een voorstel voor het opsporen van online kindermisbruik. Het is een misverstand dat deze wet voor het eerst het scannen van berichten toestaat - dit gebeurt al meer dan tien jaar en op grote schaal.

Vorig jaar werden er in de Europese Unie anderhalf miljoen meldingen gedaan van seksueel misbruik van kinderen, met vijf miljoen afbeeldingen en video's. 70 procent van de meldingen in de EU is afkomstig uit chats, e-mails en andere online berichten. Deze opsporingsmethode is vaak de enige manier om een onderzoek te starten en kinderen te redden van misbruik. Misbruik dat achter gesloten deuren plaatsvindt.

Dit digitale speurwerk, dat bedrijven nu nog op vrijwillige basis doen, wordt vanaf augustus 2024 onmogelijk als de tijdelijke wetgeving die dit nu regelt afloopt. Online opsporing wordt dan wettelijk verboden. De realiteit is dat een op de vijf kinderen te maken heeft met een vorm van seksueel geweld en het internet de verspreiding van dit kindermisbruik sterk heeft verergerd. Het is in het belang van die kinderen dat er voor de Europese verkiezingen volgend jaar een akkoord wordt bereikt over nieuwe regels. Doen we dit niet dan geven we het signaal aan misbruikers op ons hele continent dat ze online ongestraft hun gang kunnen gaan.

Het is overigens niet zo dat digitale bedrijven straks zomaar ongelimiteerd in onze berichten kunnen rondneuzen. Zij zijn straks verplicht een analyse maken van de mogelijke risico’s op de aanwezigheid van strafbaar materiaal op hun platform en deze voor te leggen aan de nationale autoriteiten. Alleen als wordt vastgesteld dat er een verhoogd risico is, en dat dit risico opweegt tegen de negatieve gevolgen van detectie voor iedereen, kan er een bevel uitgaan voor opsporing. Maar dat is een laatste redmiddel. En het is uiteindelijk de nationale rechter die besluit of dit bevel wordt uitgegeven of niet.

Het is ook een misverstand dat dit de deur openzet voor misbruik voor andere doeleinden: juridisch en technisch is het onmogelijk om deze wetgeving te gebruiken voor iets anders dan het voorkomen en opsporen van seksueel misbruik van kinderen. Daarnaast heeft het nieuwe in Den Haag te vestigen EU-centrum als taak de berichten te filteren en de fout-positieven eruit te halen.

Vandaag gepubliceerd opinieonderzoek wijst uit dat 60 procent van de Europeanen vindt dat de opsporen van kindermisbruik belangrijker is dan het recht op privacy; voor Nederland ligt dit percentage op 62 procent. Laten we niet aarzelen. Deze nieuwe wetgeving is nodig en onmisbaar.

Beroepsvisser aangehouden voor aalstroperij en bedreigen inspecteurs

Een beroepsvisser is in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juli aangehouden op het Ketelmeer. Hij werd tijdens een gezamenlijke actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek en Sportvisserij Oost-Nederland betrapt op het zonder vergunning vissen op aal. Bovendien mag er in Ketelmeer helemaal niet worden gevist in verband met verontreiniging met dioxine.

Tijdens de controle weigerde de beroepsvisser mee te werken en hij bedreigde de inspecteurs. Daarop is de politie ingeschakeld. Een arrestatieteam heeft de man vervolgens aangehouden. De verdachte is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Tegen hem wordt proces-verbaal wordt opgemaakt.

De laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023, over de Via Gladiola!

De laatste dag van de 105e Vierdaagse zit erop. 4 dagen met zon, regen, muziek, feest, vrolijkheid, blaren en vooral veel wandelaars. En onze FOK!-fotograaf qltel wandelde ook deze dag 40 km mee om onderweg leuke foto's voor jullie te maken.

Op de laatste dag is er gewandeld rondom en door Cuijk. Dwars over de Maas, en door Overasselt, Linden, Beers, Mook, Molenhoek, Malden en dan de eindeloze Via Gladiola naar het einddoel. Het welverdiende en zeer begeerde kruisje of cijfer.

De Vierdaagse is eigenlijk een feest der debutanten: bijna vier op de tien lopers doen voor de eerste keer mee. Na vier mooie dagen finishten de laatste wandelaars om 18.00 uur op de Wedren, wandelaars die na 18.00 uur binnenkomen al is het maar 1 minuut, ontvangen geen kruisje.

Naast onze razende reporter qltel hebben nog veel meer FOK!'ers de tocht der tochten uitgelopen, een hele dikke felicitatie voor qltel, Nober, Bzzzzp, gers, Janneke141, Tele6, Aquila360, Snodesnuiter, Prisha, MorganLeFay en alle andere sportieve helden wiens namen ik heb gemist.

De feesten gaan de zevende en laatste avond in.

Bedankt qltel voor je foto's en verslagen!

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Gefeliciteerd!- (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Gefeliciteerd!- (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Pontonbrug in Cuijk 12.54 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Pontonbrug in Cuijk 12.54 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Live muziek om 7.38 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Live muziek om 7.38 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 7.43 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 7.43 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.14 uur -  (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.14 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.17 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.17 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.25 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 8.25 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Au! om 8.45 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Au! om 8.45 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 10.47 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 10.47 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Richting Via Gladiola 15.36 uur - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - Richting Via Gladiola 15.36 uur - (Foto:qltel)

Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 16.37 - (Foto:qltel)
Laatste dag 4Daagse Nijmegen 2023 - 16.37 - (Foto:qltel)

En uiteraard gladiolen voor iedereen op de Via Gladiola! (Foto:Freepik)
En uiteraard gladiolen voor iedere 4Daagse wandelaar op de Via Gladiola! (Foto:Freepik)

Mohoric wint negentiende rit in Tour de France na millimetersprint met Asgreen

De negentiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Matej Mohoric. Na het bekijken van de finishfoto werd de Sloveen uitgeroepen tot ritwinnaar ten opzichte van Kasper Asgreen, de ritwinnaar van donderdag. Jonas Vingegaard kende een makkelijke dag en bleef ruim aan de leiding in het algemeen klassement.

De negentiende rit in de Tour de France was gemaakt voor de vluchters en de renners die daarvoor in aanmerking wagen hun kans. Het duurde zeer lang voordat een kopgroep de ruimte kreeg. Even leek een kopgroep van negen met onder anderen Mads Pedersen, Julian Alaphilippe en Matteo Trentin de zegen te krijgen, maar in het peloton lieten een aantal ploegen niet begaan.

Bij de tussensprint reden er een dertig tal renners weg uit het peloton, met daarbij Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen. Ze maakte snel de sprong naar de kopgroep toe en kregen we een kopgroep van maar liefst 38 renners. Op dertig kilometer van de streep lag er een klimmetje en daar reden Ben O'Connor, Matei Mohoric en Kasper Asgreen weg. Op de top van het klimmetje had het drietal een voorsprong van een halve minuut, en hoewel er volop werd achtervolgd op het drietal bleven ze voorop. In een sprint met drie ging O'Connor als eerste aan op 500 meter van de streep, maar Asgreen volgde direct op zijn wiel. De Deense ritwinnaar van donderdag leek op weg naar zijn tweede ritzege op rij, maar op de streep was het na het bekijken van de finishfoto ging de ritwinst naar Mohoric.

Results powered by FirstCycling.com

Het nutteloze feitje van de dag: Melk door de Waddenzee

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Eerder kon je bij de rubriek al lezen over de dam die Ameland enige tijd met het vaste land verbond, maar wist je dat Ameland ook op een andere bijzondere manier met de wal verbonden was? Jarenlang liep er namelijk vanaf Nes op Ameland een melkpijpleiding naar Holwerd. In 1978 werd de 4,5 miljoen gulden kostende melkleiding in gebruik genomen en daarmee was het de eerste melkpijpleiding voor lange afstand ter wereld. De kosten werden gedeeld door de boeren op het eiland en het Ministerie voor Landbouw.

Omdat de melk niet 24 uur per dag door de leiding stroomde werd er een speciaal systeem ontwikkeld. "De leiding voerde niet continu melk naar de wal, maar elke dag een hoeveelheid van ongeveer 30.000 liter. De melk werd in een soort pakket gelanceerd. Er kwam eerst een oppompbare rubberbal in de buis met daarachter spoelwater en vervolgens weer een rubberbal. Daarna volgde de melk, afgesloten door een laatste bal. De installatie, aangedreven door pompen, stuwde de melk met een snelheid van 1,7 meter per seconde naar het ontvangststation op de Friese wal", zo legt Wikipedia uit.

De melk moest zo snel mogelijk door de buis omdat de melk onderweg de temperatuur van de bovengelegen Waddenzee aannam. Dit zorgde er geregeld voor dat de zuivel ruim warmer dan 4 graden werd waardoor de partij afgekeurd moest worden. Daarom werd uiteindelijk in 1995 besloten te stoppen met de melkpijpleiding en vanaf dat moment werd de melk via vrachtwagens met de boot naar de vaste wal gebracht.

De route van de melkpijpleiding (bron: Amelander Historie)
De route van de melkpijpleiding (bron: Amelander Historie)

De melkpijpleiding (Bron: Amelander Historie)
De melkpijpleiding (Bron: Amelander Historie)

Polen ongerust over training Wit-Russische troepen door Wagner nabij de grens

Huurlingen van het Russische militaire bedrijf Wagner lanceerden donderdag (20 juli) gezamenlijke oefeningen met het Wit-Russische leger nabij de grens met Polen, volgens een video vrijgegeven door het Wit-Russische ministerie van Defensie. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid bij het NAVO-lid Polen, waardoor het land militaire troepen van het westen naar het oosten van het land verplaatst. Polen ziet een mogelijke dreiging vanwege de aanwezigheid van huurlingenleger Wagner aan de grens met Belarus. Het land spreekt van een provocatie. Het is nog onduidelijk om hoeveel troepen het gaat.

Het Wit-Russische ministerie van Defensie zei dat de manoeuvres van een week zullen worden uitgevoerd op een schietbaan nabij de grensstad Brest en dat er Wit-Russische speciale troepen bij betrokken zullen zijn. Het ministerie voegde eraan toe dat Wagners gevechtservaring zal helpen bij de modernisering van het Wit-Russische leger. 

Wagner-chef Yevgeny Prigozhin toonde woensdag in een video hoe hij zijn mankrachten verwelkomde in Wit-Rusland, en hen vertelde dat ze enige tijd in Wit-Rusland zullen doorbrengen om het leger daar op te leiden voordat ze naar Afrika worden uitgezonden.

De baas van Wagner zei: "Wat er nu aan de frontlinie in Oekraïne gebeurt, is een schande waar we geen deel van mogen uitmaken. We moeten wachten op het moment waarop we ons op volle kracht kunnen laten zien." 

Record aantal verkrachtingen Brazilië, ruim 60 % was jonger dan 14 jaar

Volgens het Braziliaanse Public Safety Forum Institute werden vorig jaar in totaal 74.930 verkrachtingen gemeld. Dat was het hoogste aantal sinds de start van de gegevensverzameling in 2011 en een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2021.

Dit zijn de bij de autoriteiten gemelde gevallen, het aantal niet-gemelde gevallen ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Volgens de informatie was ruim 60 procent van de slachtoffers jonger dan 14 jaar. Bijna 70 procent van de verkrachtingen vond plaats in de woning van het slachtoffer. De wetenschappers benadrukten dat veel kinderen en jongeren tijdens de coronapandemie niet naar school gingen en meer tijd thuis doorbrachten.

Ook het aantal gevallen van vrouwenmoord, femicide, steeg het afgelopen jaar fors in Brazilië, met 6 procent naar 1437 moorden. Ruim 60 procent van de slachtoffers was zwart en zeven op de tien werden thuis vermoord. Meer dan de helft van de delicten werd gepleegd door (ex-)partners. Er waren in 2022 meer dan 245.000 gevallen van huiselijk geweld, een stijging van bijna 3 procent.

Waar het (seksuele) geweld tegen vrouwen en kinderen is toegenomen, is het totale aantal moorden gedaald in 2022. Er werden ongeveer 47.500 mensen vermoord, dit is een daling van 2,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Experts vinden dit opmerkelijk omdat de laatste jaren er een enorme toename is van het vuurwapenbezit onder de bevolking. Brazilië heeft zo'n 200 miljoen inwoners.

'Datadeal tussen EU en VS is nog geen gelopen race'

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een nieuwe deal bereikt over het uitwisselen van data. Daarmee mogen bedrijven Europese persoonsgegevens weer opslaan op Amerikaanse servers. Amerikaanse inlichtingendiensten mogen volgens de nieuwe afspraak niet zomaar bij de persoonsgegevens van Europeanen.

Bedrijven moeten zich realiseren dat deze overeenkomst nog niet in beton gegoten is. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems heeft al aangekondigd dat hij deze nieuwe deal zal aanvechten bij het Europees Hof. Hij is van mening dat de privacy nog steeds onvoldoende gewaarborgd wordt. Ook eerdere deals werden al onvoldoende bevonden door het Europese Hof. Bedrijven kunnen dus beter nog geen wijzigingen aanbrengen in de manier hoe ze data uitwisselen totdat er meer duidelijkheid over is.

Geen Europees alternatief
Op dit moment zijn veel bedrijven afhankelijk van grote Amerikaanse techbedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft. Er zijn weinig tot geen Europese alternatieven met een vergelijkbaar product- en dienstenaanbod. Hierdoor brengen Europese bedrijven hun data voornamelijk onder bij deze Amerikaanse partijen.

Deze volledige afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven kan de soevereiniteit van Europa in het geding brengen. Daarom is het goed als er een Europees alternatief wordt ontwikkeld dat zowel economisch voordelig als gebruiksvriendelijk is.

Het debat over dit onderwerp zal naar verwachting voortduren. Het is noodzakelijk dat er goede regelgeving en afspraken worden gemaakt om de privacy van data te beschermen en tegelijkertijd de soevereiniteit van Europa te waarborgen. Het is een complexe kwestie waarbij verschillende perspectieven en belangen meespelen. Overheden en bedrijven moeten daarom zorgvuldig blijven kijken naar de ontwikkelingen op dit gebied.

Vertrouwen consumenten onverminderd negatief in juli

De stemming onder consumenten is in juli 2023 niet veranderd in vergelijking met een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam net als in juni uit op -39. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid veranderde niet. Consumenten zijn al 4 jaar onafgebroken negatief.

Met -39 lag het consumentenvertrouwen in juli ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten onveranderd pessimistisch over economisch klimaat
Consumenten waren in juli net zo pessimistisch over de economie als in juni. De deelindicator economisch klimaat bleef staan op -54. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende twaalf maanden was wat negatiever, maar het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden een fractie minder negatief.

Koopbereidheid even negatief
De koopbereidheid kwam ook in juli uit op -29. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden vrijwel hetzelfde bleef als in juni. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten een fractie ongunstiger.

Tour: Etappe 19 - Sprintende aanvallers of aanvallende sprinters?

Dat de Tour de France wat de eindzege betreft beslist is - op de hele kleine kans op een extreem stukje pech voor Jonas Vingegaard na - mag de pret uiteraard niet drukken: de achttiende etappe zou een sprintersrit worden, maar de sprintersploegen reden nogal dom en de kopgroep reed nogal slim, wat Kasper Asgreen een fraaie zege opleverde.

Vandaag een rit waar het voor de sprinters nog wel lastiger is, zeker gezien de situatie van gisteren lijkt het toch vooral een dag voor de aanvallers te worden. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we in Moirans-en-Montagne vertrekken voor een 173 kilometer lange rit naar Poligny, waarin het bijna geen kilometer vlak is.

In de laatste twintig kilometer is het klimwerk wat minder, maar tot die tijd gaat het continu op en af, met zo'n dertig kilometer voor de meet een klimmetje van de derde categorie als mogelijke scherprechter. Rond half twee gaan we van start, Eurosport is er logischerwijze gelijk bij, de NOS en Sporza snappen het niet zo goed en laten het eerste aanvalsuur voor wat het is. De finish staat tussen tien over vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er weinig ruimte voor de zon en komen er vooral in het westen enkele buien voor. De zwakke wind neemt toe naar matig en gaat uit het westen waaien.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er trekken enkele buien over het land, mogelijk met onweer en kans op windstoten tot 60 km/u. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noorden tot 23°C in het zuiden. De wind komt uit het westen en is matig.

Vanavond klaart het van het westen uit op. In het oosten komen eerst nog enkele buien voor, met daarbij een kleine kans op onweer. Er staat een matige wind uit een westelijke richting.

Komende nacht is het overwegend droog maar in het westen kan lokaal een bui voorkomen. Er staat weinig wind, in het Waddengebied is de wind westelijk en matig. De minimumtemperatuur ligt vlak aan zee rond 14°C, verder landinwaarts rond 10°C. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

"Even bij de nevel achter kijken" (Foto: PLY)
"Even bij de nevel achter kijken" (Foto: PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.