FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 mei 2023

Random Pics van de Dag #946

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Musk's Neuralink mag experimenteren met hersenimplantaten bij mensen

Neuralink, een start-up mede opgericht door Elon Musk, mag experimenteren op mensen. Dat heeft de Amerikaanse medische toezichthouder FDA besloten. Zo meldt de NOS

Het bedrijf ontwikkelt onder meer hersenimplantaten waarmee verlamde mensen kunnen communiceren met computers. Deze technologie die Neuralink gebruikt, wordt een 'Brain-Computer Interface' (BCI) genoemd. Hierbij wordt een computerchip in iemands hersenen geplaatst. Via deze chip kan met een computer communiceren en zo taken uit laten voeren. Zo kan men berichten laten typen door aan de woorden te denken en is het mogelijk om zonder muis programma's te openen.

Tot nu toe zijn de prototypes ter grootte van een muntstuk alleen in dieren geïmplanteerd. Het bedrijf werkt aan een hersenimplantaat dat volgens het bedrijf neurologische ziekten kan genezen en verlamde mensen weer kan laten lopen. Begin 2022 wees de FDA een eerste aanvraag voor een klinische studie bij mensen af, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de veiligheid van het implantaat.

NBA: Celtics blijven overleven in Eastern Conference-finale

Het is alsmaar spannender in de Eastern Conference-finale van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Miami Heat won de eerste drie wedstrijden van de Boston Celtics en staat dus al enige tijd op matchpoint, maar de Celtics weten van geen opgeven, zo ook in de vijfde wedstrijd.

In de eigen TD Garden kwamen de Celtics na krap vijf minuten spelen op voorsprong en er werd snel een flinke voorsprong opgebouwd. De spanning kwam vanaf dat moment eigenlijk ook niet eens meer terug in de wedstrijd: Jayson Tatum (21 punten, 11 assists), Marcus Smart (23 punten), Derrick White (24 punten) en Jaylen Brown (21 punten) verdeelden het allemaal keurig en zorgden dat Miami geen moment meer terug kon komen. De Celtics wonnen overtuigend met 110-97 en dus gaat er in elk geval een zesde wedstrijd nodig zijn.

Game 6: Zaterdagavond 27 mei, 02.30u (NL); Miami Heat - Boston Celtics

NHL: Stars houden hoop op finale in leven

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is de finale van de Western Conference nog niet beslist. De Dallas Stars ontvingen donderdagavond de Vegas Golden Knights in de vierde wedstrijd van de serie, waarin de Golden Knights op een 3-0 voorsprong stonden.

Al na ruim vier minuten werd het even stil in het American Airlines Center, want William Karlsson had de Golden Knights een 0-1 voorsprong bezorgd. Jason Robertson trok de stand dik tien minuten later gelijk, waarna de tweede periode een vergelijkbaar patroon toonde: Jonathan Marchessault zette Vegas op voorsprong, Robertson tekende voor de gelijkmaker.

In de derde periode hielden beide goalies hun doel schoon en dus was overtime nodig, net als in de eerste twee wedstrijden. Lang duurde het niet: na ruim drie minuten kwam de puck voor de stick van Joe Pavelski, die de Stars hard naar de 3-2 zege knalde en zo de hoop op de finale in leven hield.

Game 5: Zaterdagavond 27 mei, 02.00u (NL); Vegas Golden Knights - Dallas Stars

De Balie-directeur Yoeri Albrecht vliegt journalist aan na kritische vraag

De directeur van debatcentrum De Balie, Yoeri Albrecht, ging gisteren even behoorlijk tekeer tegen een journalist nadat hem een aantal kritische vragen werden gesteld. Op sociale media is een video te zien waar Albrecht de journalist aanvliegt en de microfoon uit zijn handen rukt. Nadat het vandaag online kwam duurde het niet lang voordat Albrecht zijn excuses aanbood. Zo meldt AT5.

Op het Leidseplein werd donderdag door De Balie samen met burgemeester Halsema een Russische tank onthuld die door Oekraïense soldaten kapot is gemaakt. Het doel van het debatcentrum is om het gesprek aan te wakkeren over democratie en de kwetsbaarheid daarvan. De meningen hierover liepen uiteen, waarbij het kritische geluid vond dat de stad hiermee een partijdig standpunt inneemt. 

Gesprek met handen
Burgemeester Halsema gaf een speech, waarna er een discussie ontstond. Kort hierna vroeg een journalist van Left Laser aan de directeur van De Balie over hun geldstromen. "Hebben jullie projectfinanciering uit de Navo?", vroeg hij. Hier reageerde Albrecht op dat hij de journalist graag een andere keer ziet, andere dingen moest doen, zich omdraaide en richting De Balie aan de overkant van de straat liep. De journalist ging achter hem aan en zei, "maar even serieus open kaart, hier voor het debatcentrum De Balie." Dit schoot bij Albrecht kennelijk in het verkeerde keelgat, hij greep de verslaggever in zijn nek en trok de microfoon hardhandig uit zijn handen.

'Van journalisten blijf je af'
Thomas Bruning, de algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en verbonden aan Persveilig, schrijft op Twitter dat hem een royaal excuus op zijn plaats lijkt. "Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af."

Albrecht heeft, ook op Twitter, gereageerd op zijn actie. "Ik had nooit zo moeten reageren op deze journalisten. Hiervoor bied ik mijn excuses aan. Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen en met respect in gesprek blijven."

Het is niet duidelijk wat er aan het incident vooraf gegaan is. Albrecht is vooralsnog niet beschikbaar voor een reactie. 

Zie ook: Russische kapotte tank op Leidseplein roept veel verschillende emoties op

Buitrago de sterkste in koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden terug op Thomas

Santiago Buitrago heeft de koninginnenrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan was de sterkste van een vroege vlucht. Hij won voor Derek Gee. Bij de favorieten voor de eindwinst wist Primoz Rolgic drie seconden terug te pakken op Geraint Thomas, waardoor de achterstand van Roglic nu 26 seconden bedraagt op Thomas.

In de koninginnenrit in de Giro met aankomst naar Tre Cime di Lavaredo werd in het begin van de etappe volop gedemarreerd en pas na een uurtje koers ontstond er een kopgroep van vijftien renners. Ineos, de ploeg van klassementsleider Geraint Thomas, controleerde in het peloton en liet de kopgroep begaan. Op de eerste klim probeerde Ben Healy nog wel de sprong naar de kopgroep te maken om kans te houden voor de bergtrui, maar kreeg direct Thibaut Pinot in het wiel en de Ier liet zich inlopen door het peloton.

De voorsprong van de kopgroep groeide naar de zeven minuten en werd duidelijk dat de ritwinnaar in de kopgroep zat. Santiago Buitrago was op papier in de kopgroep de beste klimmer, maar de Colombiaan had op de slotbeklimming zijn handen vol aan Derek Gee. Pas in de laatste steile kilometers haalde Buitrago de Canadees bij en liet hem vervolgens ook direct achter. Buitrago kwam op de bekklimming van de Tre Cime di Lavaredo als eerste boven pakte en de Colombiaan pakte een mooie ritzege.

Bij de klassementsrenners was het vooral kijken naar elkaar en pas in de slotkilometers probeerde Primoz Roglic met een kleine aanval. Thomas reageerde direct op zijn aanval en zat al snel weer in het wiel. In de laatste 500 meter plaatste Thomas zelf zijn aanval en nam wat afstand van Roglic, maar viel daar stil, waarna de Sloveen in de laatste 100 meter drie seconden wist terug te pakken op Thomas.

Results powered by FirstCycling.com

Paniek nadat passagier vliegtuigdeur opent tijdens landing in Zuid-Korea

Een man opende tijdens een landing in Zuid-Korea in de lucht een vliegtuigdeur. Hierdoor ontstond paniek aan boord toen de wind door de cabine joeg.

De persoon werd door de luchthavenpolitie aangehouden op verdenking van het overtreden van luchtvaartbeveiligingswetten, aldus een verklaring van het ministerie. De identiteit en het motief van de persoon werden niet onmiddellijk vrijgegeven, maar volgens lokale media ging het om een forse man van in de dertig.

De wet verbiedt passagiers om de uitgangsdeuren en andere apparatuur aan boord te hanteren en voorziet in straffen tot 10 jaar gevangenisstraf, aldus het ministerie.

Ondanks alle consternatie ie er niemand van de 194 passagiers gewond geraakt, maar zo'n twaalf mensen werden vanwege ademhalingsmoeilijkheden of flauwvallen naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Het vliegtuig met 194 passagiers en zes bemanningsleden aan boord was op weg naar Daegu vanaf het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. De vlucht duurt normaal gesproken ongeveer een uur en het incident deed zich voor toen het vliegtuig de luchthaven van Daegu bereikte en het toestel zich ongeveer 250 meter boven de grond bevond. De man opende een deur aan de linkerkant. Op sociale media circuleren video's van mensen die zich vastklampen aan de armleuningen van hun stoelen, terwijl hun haren en kleding wapperden in de wind.

Minister Yeşilgöz: 'boa's moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven'

Niet alleen politieagenten, ook boa’s moeten boetes uit kunnen schrijven aan daders van straatintimidatie. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tegen het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van Yeşilgöz waarin straatintimidatie wordt verboden. De boetes hiervoor kunnen oplopen tot maximaal 9000,- euro. Zorgen zijn er over de handhaafbaarheid van de wet, omdat de huidige politiecapaciteit niet voldoende is. Daarom gaat er onder meer in Rotterdam een pilot van start hoe boa's hierbij kunnen worden ingezet. Ook wordt er gewerkt aan een landelijke meld-app waar men straatintimidatie op kan melden.

 

Waar blijft die mannenpil?

Al sinds het begin van de jaren zeventig wordt er gekeken naar de mannenpil: anticonceptie voor mannen. Maar meer dan vijftig jaar later, is deze er nog steeds niet. Waar blijft die pil voor mannen?  Zo meldt AT5.

Vorige maand verscheen het zoveelste slechte nieuws over mogelijke bijwerkingen van de vrouwenpil. Volgens onderzoek is er een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap (zoals zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte) als een vrouw minder dan drie maanden gestopt is met slikken. Andere nadelen van de pil slikken zijn al langer bekend, zoals vlakke emoties, misselijkheid en toename in gewicht. Waarom nemen vrouwen alle bijwerkingen voor lief, maar komt een mannenpil niet van de grond?

Ineke van der Vlugt, programma-manager anticonceptie & abortus bij Rutgers, legt uit: "Het zit aan twee kanten. Aan de ene kant is het onderzoek ingewikkeld, complex en duur. Aan de andere kant ziet ze in de samenleving dat mannen de verwachting hebben dat vrouwen het wel regelen".

Toch is het gek dat het al zo lang duurt, want over het algemeen kost de ontwikkeling van een geneesmiddel niet meer dan tien tot vijftien jaar. "Er ligt blijkbaar geen prioriteit bij de farmaceutische industrie én ook niet bij de samenleving", voegt seksuoloog NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) Ylanga van der Geld toe. 

Mannen aan de anticonceptie
Want zouden mannen zo'n pil wel slikken als deze bestond? De Amsterdammers die wij spreken wisselen van mening. Veel zeggen wel open te staan voor een mannenpil, maar twijfelen vanwege de bijwerkingen. "Als het veilig is wil ik er zeker aan meewerken." Een ander is er heilig van overtuigd hem niet te gaan slikken: "Ik wil geen hormonen in mijn lichaam." 

Niet zo'n gek punt, want wie wil er nou zomaar hormonen in zijn of haar lijf. Maar seksuoloog van der Geld ziet dat deze mogelijke bijwerkingen bij vrouwen als een minder groot probleem worden gezien. Ze gaan soms al jong aan de pil, met alle gevolgen van dien. "Vaak zijn jonge vrouwen al aan de pil voordat ze echt seksueel actief zijn. Dan denken ouders dat het maar vast geregeld is. Maar dat kan invloed hebben op je eigen verlangen, zin hebben in seks en openstaan voor prikkels. Soms weten vrouwen niet eens hoe ze zijn zonder die pil." 

Twee jonge vrouwen die we spreken vinden dat de mannenpil er wel eens mag komen: "Wij moeten nog een hele bevalling doen, dan vind ik dat zij wel die pil mogen fiksen." Een andere Amsterdamse zegt: "Je hebt toch samen seks, dus waarom vrouwen wel aan de pil en mannen niet?"

Leukere seks
Van der Vugt is hoopvol over de komst van de mannenpil, maar er moet volgens haar nog wel wat gebeuren. Wel is anticonceptie een belangrijke voorwaarde voor leuke seks vertelt seksuoloog Van der Geld. "Als je tijdens seks je druk maakt over of je zwanger wordt, dan is het minder aangenaam: dus gelijkwaardigheid in bed brengt leukere seks."

Gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden voor doodschieten Bas van Wijk

Een 23-jarige man die in 2020 Bas van Wijk doodschoot is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging op. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) was 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.   

Gebeurtenissen aan de Nieuwe Meer
Op 8 augustus 2020 was Bas van Wijk met een groep vrienden op een recreatiesteiger aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Ook de verdachte was daar met drie anderen. Nadat eerder onenigheid tussen de beide groepen ontstond over het over en weer naar elkaar kijken, liep de verdachte naar de andere groep toe. Hij haalde daar een pistool uit de zak van zijn zwembroek en zei tegen één van de vrienden uit de groep van Bas van Wijk dat die zijn horloge moest afgeven. De jongen weigerde dit echter. De verdachte laadde het pistool vervolgens door en schoot langs de knie van een tweede jongen, terwijl een derde jongen daar vlakbij stond. De verdachte werd daarop aangesproken door Bas van Wijk, waarna de verdachte tweemaal op hem schoot, in diens linkerbeen en vervolgens in diens bovenlijf. Vervolgens dwong de verdachte de jongen met het horloge dit alsnog af te geven. Met het horloge in zijn bezit vluchtte de verdachte. Bas van Wijk overleed even later in het ziekenhuis als gevolg van de schotverwondingen.

Bas van Wijk probeerde die dag de boel te sussen en wilde de verdachte aanspreken op zijn gedrag. Dit moest hij met de dood bekopen. De verdachte heeft de nabestaanden van Bas van Wijk enorm leed aangedaan. Tijdens de zitting in hoger beroep is gebleken welke immense leegte zijn dood heeft achtergelaten. Hun leven is volledig ontwricht. Ook op de drie genoemde jongens hadden de gebeurtenissen een enorme impact.

Geen nietige dagvaarding
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. De rechtbank veroordeelde de verdachte voor de minder zware doodslag. Zij vond namelijk dat de dagvaarding ten aanzien van de gekwalificeerde doodslag nietig was, omdat de pleegdatum en de pleegplaats niet waren vermeld. Deze beslissing van de rechtbank vindt het hof niet juist. Ten onrechte is hierdoor in de media aan het OM het verwijt gemaakt dat de verdachte een lagere straf kreeg vanwege een vormfout.

Gevangenisstraf en tbs
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag, afpersing, twee bedreigingen en het voorhanden hebben en overdragen van vuurwapens. Vanwege de ernst van de feiten, maar ook rekening houdend met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt het hof een gevangenisstraf van 12 jaar passend. Vanwege de te lange duur van de procedure in hoger beroep legt het hof een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. Ook krijgt de verdachte tbs met dwangverpleging opgelegd. Er is bij hem sprake van een ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Hij moet hiervoor langdurig worden behandeld om het risico op toekomstig gewelddadig gedrag te beperken.   

Russische kapotte tank op Leidseplein roept veel verschillende emoties op

Op het Amsterdamse Leidseplein staat sinds donderdag een Russische tank, die vorig jaar kapot is gemaakt door Oekraïense soldaten. Debatcentrum De Balie wil hiermee het gesprek aanwakkeren over democratie en hoe fragiel die is. Hoewel veel voorbijgangers de tank indrukwekkend vinden, is niet iedereen er blij mee. "Het gesprek komt op gang, dat is goed." Zo meldt AT5.

De tank is onderdeel van het festival 'Forum on European Culture' van De Balie. Het thema van dit jaar is democratie. "De democratie staat aan alle kanten onder druk", zegt directeur van het debatcentrum Yoeri Albrecht. "Door coronamaatregelen, door internetontwikkelingen, maar ook door dictators." Volgens Albrecht is het belangrijk om het gesprek hierover aan te gaan. De tank is daar een middel voor, omdat het de fragiliteit van de democratie aantoont.

'Indrukwekkend'
De tank is kapotgemaakt in het dorpje Dmytrivka, bij de slag om Kiëv, ook in de buurt van Bucha, waar een groot aantal mensen is vermoord. Sommige voorbijgangers vinden de tank indrukwekkend. "Als je een boodschap wil overbrengen, lukt het wel op deze manier."

Burgemeester Halsema opende het expositiestuk officieel met een toespraak, en dan wordt vrij snel duidelijk dat niet iedereen blij is met de oorlogsmachine op het plein. Door haar speech wordt 'boe' geroepen en geschreeuwd dat de tank 'oorlogspropaganda' is. Halsema: "Het plaatsen van deze tank is geen gebaar van triomf. Integendeel. Het is een gebaar van pijn, verdriet en geknakte democratie."

Bloemenzee
De tank stond eerder in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Daar werden Russische vlaggetjes neergezet en werd de tank beklad. Ook werden er bloemen neergelegd, die het museum steeds weghaalde. Dat vertelde de directeur aan Omroep Gelderland. Het museum wil namelijk niet dat het 'historisch object' uitgroeit tot een monument.

In Amsterdam is de tank na de speech van Halsema een ware bloemenzee en er ontstaat discussie, maar dat vindt Albrecht dus niet erg. "Het gesprek komt op gang. Het is hartstikke goed dat we hier het recht hebben om ons uit te spreken. Laten we ons bewust zijn van het feit dat dat een groot goed is." Ook voorziet hij geen moeilijkheden nu de tank op zo'n publiekelijke plek staat als het Leidseplein.

De tank is op het plein te zien tot en met zondag 4 juni. Daarna gaat de tank terug naar Groesbeek.

DJMO nam voor de Frontpage een kijkje bij de tank:

Russische tank op het Leidseplein Amsterdam (Beeld: DJMO) (Foto: DJMO)
Russische tank op het Leidseplein Amsterdam (Foto: DJMO)

Akkoord over Amerikaans schuldenplafond?

Volgens berichten in de media staan de Democraten en Republikeinen in de VS op het punt een compromis te bereiken in het geschil over de schuldlimiet. Dit zou een insolventie van de Amerikaanse regering en een wereldwijde financiële crisis kunnen voorkomen.

In het geschil over de verhoging van de Amerikaanse schuldlimiet lijkt een akkoord op handen te zijn. Democratische en Republikeinse onderhandelaars zijn begonnen met het opstellen van de bijbehorende wetgeving. Dat meldt het persbureau Reuters en de 'New York Times' en verwijst naar onderhandelingskringen. 

Volgens de berichten zal het schuldplafond worden verhoogd van de huidige $ 31,4 biljoen voor twee jaar - d.w.z. tot na de presidentsverkiezingen in november 2024. In ruil daarvoor zullen de overheidsuitgaven voor alles behalve het leger en veteranen in deze periode worden verlaagd.

Al weken proberen Democraten en Republikeinen in moeizame onderhandelingsrondes een compromis te vinden over het verhogen van de schuldlimiet. De Democraten van de Amerikaanse president Joe Biden hebben hiervoor de steun nodig van de Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. In ruil daarvoor willen ze bezuinigingen doorvoeren, bijvoorbeeld in de sociale sector. De Democraten beweren dat het geld geen nieuwe uitgaven zal financieren - het zal dienen om reeds gedane toezeggingen na te komen.

Zowel Biden als de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, spraken gisteren hun optimisme uit dat de verschillende standpunten uiteindelijk kunnen worden overbrugd. Het Witte Huis zei dat de gesprekken met de Republikeinen vruchtbaar waren. Maar er zijn nog steeds ernstige meningsverschillen, de president vecht voor zijn prioriteiten. Biden benadrukte dat hij een aanbod had gedaan om de overheidsuitgaven te verlagen. McCarthy zei dat het niet gemakkelijk was, maar dat ze aan een oplossing werkten. 

In de Verenigde Staten beslist het parlement hoeveel geld de staat maximaal mag lenen. Een akkoord moet zowel door het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden als door de door de Democraten gecontroleerde Senaat worden goedgekeurd om van kracht te worden.

Volgens prognoses van het Amerikaanse ministerie van Financiën dreigt vanaf begin juni een historisch ongekende insolventie van de regering. Dit zou het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld schaden en zou kunnen leiden tot een wereldwijde financiële en economische crisis. Alleen al in de VS zouden hierdoor miljoenen mensen hun baan kunnen verliezen.

Verbod op gratis plastic verpakkingen bij 'meeneem' producten per 1 juli

Per 1 juli moeten klanten gaan betalen voor ‘to go’ plastic wegwerpverpakkingen. Het advies: 25 cent voor bekers, 50 cent voor maaltijdverpakkingen en 5 cent voor portieverpakkingen. Dit is echter een advies, geen vaste minimale prijs. 

De regels zijn als volgt. Per 1 juli mogen de plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis worden verstrekt. Klanten moeten een toeslag betalen voor deze verpakking die apart terugkomt op de kassabon. Daarnaast moeten de afhaalgelegenheden een herbruikbaar alternatief aanbieden en/of bring your own faciliteren. De extra prijs voor wegwerp moet ervoor zorgen dat er een verschuiving ontstaat naar herbruikbaar.

Vergelijkbaar met richtlijn voor prijs plastic tasjes
De aanpak is vergelijkbaar met de aanpak van de plastic tasjes in 2016. Ook toen kwam het Rijk met een richtlijn en geen vaste meerprijs. Het advies was 25 cent voor een simpel tasje. In 2018 gingen deze hemd- en lustasjes voor respectievelijk 9 en 15 cent over de toonbank: flink lager dan geadviseerd. Desondanks logen de resultaten er niet om: 80 procent minder verkoop en 60 procent minder draagtassen in het zwerfafval.

'Wilt u er een bekertje bij?'
Er is alleen één groot verschil. Voor het plastic tasje krijg je bij de kassa de vraag ‘of je er een tasje bij wilt’ van zeg 15 eurocent. De vraag “Wilt u er een beker bij” is vrij onlogisch bij een koffiebestelling. Het zou dus niet alleen verplicht moeten zijn om een herbruikbaar alternatief aan te bieden, maar ook om ernaar te vragen bij de uitgifte: “Wilt u een wegwerpbekertje of liever herbruikbaar?”

Stiekem voor 1 cent op de kassabon
Met de huidige aanpak is er een risico dat de wegwerpbekertjes stilzwijgend voor 1 cent extra op de kassabon terechtkomen. Volgens onderzoek heeft een meerprijs lager dan 14 cent voor een bekertje echter geen effect. Om de verschuiving naar herbruikbaar daadwerkelijk te realiseren is het dus van belang de verpakkingen niet te ver onder de adviesprijs te verkopen én klanten hier actief op te wijzen.

Het doel: 40 procent minder plastic bakjes en bekers
In 2024 worden de eerste resultaten van het beleid geëvalueerd. Dit zal onder andere uitwijzen of de keuze voor een adviesprijs net als bij de tasjes het gewenste resultaat heeft geleverd. In 2026 moet het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes met 40 procent zijn verminderd ten opzichte van 2022.

Motorfiets met waterstoftechnologie een stap dichterbij

De ontwikkeling van waterstoftechnologie voor onder meer motorfietsen gaat de volgende fase in. Het Japanse Ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie heeft namelijk goedkeuring gegeven voor de oprichting van het technologisch onderzoeksorgaan HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology). HySE spant zich onder meer in voor het ontwikkelen van verbrandingsmotoren op waterstof.

In de HySe-samenwerking bundelen Suzuki, Kawasaki, Yamaha en Honda hun kennis. Ook Toyota maakt deel uit van het onderzoekconsortium. Het hoofddoel van de samenwerking is een bijdrage leveren aan een koolstofarme samenleving. Daar is een strategie met meerdere trajecten voor nodig om verschillende vraagstukken in de mobiliteitssector aan te pakken.

Fundamenteel onderzoek
Kenji Komatsu, kandidaat-voorzitter van HySE, zegt: “We zijn zeer verheugd dat we de oprichting van de vereniging nu kunnen aankondigen. Er zijn veel uitdagingen bij de ontwikkeling van motoren op waterstof, maar we hopen dat de activiteiten van de vereniging het fundamentele onderzoek bevorderen om die uitdagingen het hoofd te bieden. We zijn toegewijd om het gebruik van verbrandingsmotoren te behouden waarin onze voorgangers op grote schaal hebben geïnvesteerd.”

Uitdagingen van waterstof
Toepassing van waterstof brengt technische uitdagingen met zich mee, zeker bij gebruik in een verbrandingsmotor. De snelle ontbrandingstijd en een breed ontstekingsspectrum resulteert in een onstabiele verbranding. Ook de beperkte capaciteit van de brandstoftank bij motorfietsen vormt een uitdaging. Binnen HySE zijn kennis en expertise van alle leden waardevol om al deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Technologische blauwdruk
Het doel is om een technologische blauwdruk te realiseren voor een waterstof- aangedreven motor. Ook kijken de onderzoekers naar commerciële aspecten en dus de betaalbaarheid van motoren op waterstof. Alleen dan ontstaat een goede basis om de toepassing van waterstoftechnologie bij motorfietsen in een stroomversnelling te krijgen.

Eigen verantwoordelijkheden
Binnen HySE heeft elk merk zijn eigen onderzoeks- en ontwikkelingsgebieden. Suzuki voert onder meer een deelstudie uit naar de functionaliteit, prestaties en betrouwbaarheid van waterstofmotoren. Andere leden leggen zich toe op het onderzoeken van de vereisten voor een waterstoftanksysteem en waterstoftanks voor kleine voertuigen. Ook wordt gekeken naar de benodigde hulpapparatuur die nodig is voor een veilig brandstoftoevoersysteem van de brandstoftank naar de waterstofinjectoren bij de cilinders.

Waterstofmotoren
Het gebruik van verbrandingsmotoren op waterstof is niet alleen interessant voor kleinere voertuigen, maar ook voor volwaardige personenauto’s. Daarom investeert HySE ook in experimenten, analyses en het daadwerkelijk ontwerpen van grote krachtbronnen op waterstof voor grotere voertuigen. Onder ‘kleine mobiliteit’ vallen niet alleen motorfietsen maar ook minivoertuigen in Japan, kleine vaartuigen, bouwmachines, drones en meer.

Minister Kaag twijfelt over politieke toekomst na oproep dochters

De dochters van D66-leider Sigrid Kaag zijn bang dat hun moeder iets overkomt. Dat vertelden zij in een interview met het KRO-NCRV-programma College Tour dat aankomende zondag wordt uitgezonden. Minister Kaag raakte zichtbaar geëmotioneerd door de uitspraken van haar dochters en zegt te twijfelen over haar politieke toekomst.

De dochters van Kaag verwezen in het interview naar de vermoorde Els Borst (D66) die in 2014 door een 'verwarde' man bij haar woning om het leven werd gebracht. Ze waren ontdaan dat Kaag door alle bedreigingen de straat niet meer op kan. "Het land verdient haar niet en we hopen dat ze een andere baan zoekt."

Kaag weet niet of ze meedoet aan de volgende verkiezingen, "Mijn dochters zeggen: 'Het is mooi geweest, mam'."

Zo vergroot jij je winkansen tijdens een avondje casino

Ben je voornemens om binnenkort naar het casino toe te gaan, dan wil je natuurlijk wel winnen. Los van het feit dat een bezoekje aan het casino een avond uit is en door de prachtige sfeer en ambiance ook zonder gokken alleen al leuk is, is het vooral voor mannen een geweldige manier om indruk te maken op hun partner. Handig is het dan wel dat je onder andere de regels kent, maar ook weet hoe je bepaalde spellen het beste kunt spelen. Wel is het goed te weten dat het casino natuurlijk een plek blijft om te gokken en de kans bestaat dat je je inleg verliest. Speciaal daarom hebben we een aantal tips, waarmee je je winkansen aanzienlijk kunt vergroten.


Ken de regels

Het is belangrijk om de regels van het spel te kennen voordat je begint te spelen. Daarnaast kan het leren van de juiste strategieën je winkansen vergroten. Bijvoorbeeld, bij blackjack kan het toepassen van de basisstrategie de winkansen verhogen van ongeveer 46% naar 50%. Zoek daarom naar gidsen en tutorials voor de spellen die je wilt spelen, en bestudeer de regels en strategieën zorgvuldig. Wat ook handig is om te doen, is om eens een kijkje te nemen bij de verschillende Nederlandse online casinos, om daar alvast te oefenen. Zo kun je met vaak wat lagere bedragen beginnen en kun je zelf ook met ‘speelgeld’ aan de slag. Ideaal dus voor wanneer je bepaalde spellen eerst wat beter onder de knie wilt krijgen.


Kies de juiste spellen

Niet alle casinospellen hebben dezelfde winkansen. Sommige spellen, zoals blackjack en craps, hebben een relatief laag huisvoordeel, wat betekent dat de kans om te winnen hoger is. Andere spellen, zoals gokkasten en roulette, hebben een hoger huisvoordeel, wat betekent dat de kans om te winnen lager is. Kies dus spellen met een lager huisvoordeel om je winkansen te vergroten. Overigens is het daarnaast ook aan te raden, voor wanneer je online speelt, te kiezen voor online casinos met de beste uitbetalingen. Zo weet je namelijk niet alleen zeker dat je je winkansen verhoogd, maar dat je ook een hogere uitbetaling krijgt.


Verlies de realiteit niet


Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben wanneer je naar het casino gaat. Hoewel het mogelijk is om te winnen, is het waarschijnlijker dat je verliest. Stel daarom een doel voor jezelf, zoals het winnen van een klein bedrag, en stop met spelen zodra je dit doel hebt bereikt. Zo voorkom je dat je te lang blijft spelen en meer geld verliest dan je je kunt veroorloven. Ook is het aan te raden om van tevoren een bedrag met jezelf af te spreken, zodat je zeker weet dat je niet meer opmaakt dan nodig. Je pinpas thuis laten is dan misschien weer net iets teveel van het goede, maar verstandig is het misschien wel. Wanneer je je aan bovenstaande houdt, vergroot je de kans om te winnen natuurlijk maar minimaal. De verhouding tussen het casino en de speler veranderen er namelijk niet door. Wat vooral belangrijk is, is dat je er een leuke avond van maakt en geniet van sfeer.


Magistrale Van Gerwen pakt 7e Premier League-titel na winst op Price

In The O2 in Londen is donderdagavond de finaleavond van de Premier League Darts afgewerkt. Na zestien weken in het reguliere speelseizoen werkte de top-4 de playoffs af, met als inzet een van de majors in de dartswereld.

Halve finales
Gerwyn Price, de winnaar van het reguliere seizoen, en nummer vier Jonny Clayton namen het in een Welsh onderonsje tegen elkaar op. Price opende weer ijzersterk en kwam rap op een 5-0 voorsprong, waarna Clayton eindelijk een leg pakte. Dat deed hij op 8-1 zowaar nog eens, maar Price maakte het kort daarop met een heerlijke 131-finish af: 10-2.

Michael Smith en Michael van Gerwen begonnen eveneens lekker en verdeelden de eerste vier legs netjes, waarna de Nederlander een eerste break plaatste. Dat zette hij vervolgens door en na een paar indrukwekkende legs ging hij met een 7-3 voorsprong de pauze in. Na de pauze pakte Smith een break terug voor 8-6, maar Van Gerwen vond nog een extra versnelling en kwam op 9-7 op matchpoint. Via een 123-finish - na een gemiste matchdart van Van Gerwen - kwam Smith terug tot 9-8, maar Van Gerwen maakte het met zijn vierde matchdart alsnog af: 10-8.

Finale
Price en Van Gerwen stonden in het begin vooral de dubbels lekker te raken en speelden zich gestaag naar 2-2, maar met onder meer een 170-finish kwam Van Gerwen snel op 4-2. De Nederlander stoomde achter elkaar door en een 128-finish leverde hem een 6-2 voorsprong op - bijzonder detail: tijdens de negende leg stonden Price en Van Gerwen op exáct hetzelfde gemiddelde van 98,64 punten, niet wat de finale betreft, maar voor de gehele competitie over zo'n vier maanden.

Van Gerwen maakte er 7-2 van, waarna Price met een strakke 161-finish wel met legwinst de pauze in dook. Na die pauze kon Price wat beter mee, maar een 150-finish bracht Van Gerwen 'gewoon' op 10-5 en dus matchpoint. Price liet in die leg wat kansen liggen en via dubbel-9 maakte Van Gerwen het dan af: 11-5 en zijn zevende Premier League-titel was een feit, waarmee hij Phil Taylor definitief achter zich laat.

1 op de 6 scholen start met schoolmaaltijden voor leerlingen

1302 scholen in het basis-en voortgezet onderwijs beginnen met het uitgeven van gratis schoolmaaltijden voor leerlingen. Dit betekent dat 1 op de 6 scholen in Nederland maaltijden verzorgt, omdat kinderen regelmatig met een lege maag naar school gaan. Door het schoolmaaltijdenprogramma krijgen duizenden leerlingen een gratis maaltijd via het Jeugdeducatiefonds of een boodschappenkaart, verzorgd door het Rode Kruis. Voor het programma stelde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) 100 miljoen euro beschikbaar. Leerlingen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat de koelkast goed is gevuld, krijgen zo een maaltijd.

Sinds eind maart kunnen scholen zich aanmelden voor het programma Schoolmaaltijden. Scholen komen in aanmerking voor het programma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen.

Maaltijden op school
Scholen kiezen zelf hoe ze leerlingen een gratis schoolmaaltijd aanbieden. Twee derde van de scholen kiest voor een gratis maaltijd op school, waarbij de school 9 euro per leerling per week krijgt en zelf een maaltijd verzorgt. Scholen zijn hierin vrij hoe zij dit organiseren. Sommige scholen kiezen ervoor om een lunch of ontbijt te verzorgen met vrijwilligers, andere werken samen met lokale ondernemers.

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds: “We zijn blij met het programma, voldoende eten is een basisvoorwaarde voor leren. Maar onze ambitie reikt verder. Dat alle kinderen een bed hebben, of muziekles kunnen volgen. We willen als Jeugdeducatiefonds daarom graag veel tijd, geld en energie om te werken aan gelijke kansen voor alle kinderen en dat gaat niet op een lege maag.”

Boodschappenkaarten
Een derde van de scholen kiest voor een maaltijd thuis, in de vorm van een boodschappenkaart ter waarde van 11 euro per kind per week. Op scholen waar gebruik wordt gemaakt van de boodschappenkaart benaderen de scholen zelf de ouders of verzorgers van de leerlingen, met hulp van het Rode Kruis. De eerste kaarten zijn al uitgedeeld. Inmiddels hebben zo’n 3.000 leerlingen een boodschappenkaart ontvangen.

Heleen van den Berg, plaatsvervangend directeur Nationale Hulp bij het Rode Kruis: "We horen van ouders dat ze geen geld hebben om fruit voor hun kinderen te kopen, terwijl de kinderen verplicht zijn dat mee te nemen naar school. De boodschappenkaart helpt hierbij, ook omdat mensen zelf kunnen kiezen wat hun kind nodig heeft. Of het nu fruit is of een warme, voedzame maaltijd”

Vooral in Noord- en Zuid-Holland
Het grootste deel van de deelnemende scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238). In die provincies zijn ook de meeste scholen die aan de voorwaarden voor het programma Schoolmaaltijden voldoen. Scholen kunnen zich nog altijd aanmelden. Het programma loopt tot 31 december 2023. Meer informatie staat op www.schoolmaaltijden.nl.

Giro: Etappe 19 - De laatste en zwaarste bergrit

De Giro d'Italia, het is een groot spel van wachten geweest dit jaar. Gisteren werd João Almeida gedropt door Geraint Thomas en Primoz Roglic, waardoor Roglic opschoof naar plek twee in het klassement, maar dat was meer een kwestie van het afhaken van Almeida dan echt aanvallen door de rest. Vandaag de laatste kans op vuurwerk, maar het valt te betwijfelen.

De heren starten in Longarone, waar een 183 kilometer lange monsterrit begint. Een aanloop van enkele tientallen kilometers zorgt ervoor dat we toch alvast een paar honderd meter omhoog gaan, zonder dat men het echt zal merken. Met een kilometer of 120 te gaan barst het dan los: non-stop klimmen en dalen tot we bij de finish zijn, een vlak stukje zit er niet meer tussen, ook niet als overbrugging.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we alle details over de beklimmingen: de Passo Campolongo opent het bal met bijna vier kilometer aan zeven procent, hoewel de weg ruim daarvoor ook al omhoog loopt. Vervolgens de Passo Valparola, dik veertien kilometer aan bijna zes procent, maar met een tweede helft waarin het gemiddelde eerder op zo'n acht procent ligt.

Na die afdaling wordt het nog weer een pak zwaarder, zeker omdat we opnieuw ruim boven de twee kilometer hoogte komen: de Passo Giau, waar we het twee jaar geleden moesten doen met livestreams van toeschouwers op Facebook. Tien kilometer aan ruim negen procent, met vooral onderin regelmatig dubbele cijfers. We gaan dan uiteraard weer naar beneden en dan kan het slotstuk echt beginnen.

Eerst de klim vanuit het olympische Cortina d'Ampezzo, waar de volgende Winterspelen gehouden worden, over de Passo Tre Croci - acht kilometer, zeven procent, en eigenlijk een opwarmer. Het gaat vervolgens wat op een neer, gevolgd door een kort edoch lomp steil muurtje, die ook weer afgedaald wordt. Daarna begint de slotklim naar de finish op de Tre Cime di Lavaredo: dik zeven kilometer aan bijna acht procent, maar de laatste paar kilometer gaan dik in het rood aan meer dan twaalf procent omhoog, pijnlijk.

Om 11.35 uur beginnen de renners aan de helse tocht, een kwartier later is dan de echte start. Eurosport is natuurlijk gelijk live, de finish staat ergens tussen kwart voor vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Barbie verkent de echte wereld in nieuwe trailer

Na een aantal stijl- en humorvolle teasers voor Barbie is er in de nieuwe trailer voor het eerst een vleug van het verhaal van Greta Gerwigs satirische film te zien.

De trailer toont hoe Barbie (Margot Robbie) een existentiële crisis ondergaat, zich niet meer op haar plek voelt in de Barbiewereld en de echte wereld opzoekt, waar haar aanwezigheid nogal wat losmaakt.

Barbie is te zien vanaf 19 juli.

FOK! Wat een weer: hoge druk

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is rustig in de atmosfeer en dat is niet voor het eerst, de zon is de gehele dag aanwezig en het wordt 14 graden op de wadden tot 20 in het zuiden bij een matige noordoosten wind. En dat was het alweer..

Maar waarom is het zo rustig weer? Dat komt door een hoge drukgebied. In dit gebied daalt de lucht snel waardoor het niet opwarmt en er geen condenstatie en dus geen wolken ontstaan, hierdoor is het droog en zonnig weer. Vervolgens wordt deze dalende lucht gecomprimeerd door de toenemende luchtdruk en warmt het op om vervolgens nabij de grond uit te zetten. Doordat de lucht uitzet, kan het meer waterdamp vasthouden, waarbij het droger wordt en de wolken oplossen.

Goed, nu weten we dus waar dit vandaan komt, wil je er mee over lezen? Deze website legt alles mooi uit.

Dan door naar de komende dagen: we blijven te maken hebben met dat hoge drukgebied, het blijft dus droog en de zon is veel te zien, de temperatuur doet niet onder voor het gemiddelde, het zit er 1 tot 3 graden boven, dinsdag is de meest frisse dag maar eerst hebben we nog een lang pinksterweekend voor de boeg.

Tot morgen!

De kerk in Wognum (Foto: DJMO)
De kerk in Wognum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Britse dierenactivisten 'redden' lammetjes van Charles III

Een groep dierenrechtenactivisten zegt te hebben ingebroken op het landgoed Sandringham Estate van koning Charles III om drie lammetjes te 'redden' van de slacht.

Sarah Foy, 23, Rosa Sharkey, 23 en Rose Patterson, 33, zeiden dat ze zichzelf op een politiebureau in Windsor hebben aangegeven voor het stelen van de schapen als onderdeel van wat zij een "reddingsmissie" noemden.

Het trio - van de veganistische actiegroep Animal Rising - vertelden dat ze woensdagavond Appleton Farm in Norfolk waren binnengedrongen om de dieren weg te halen. Nadat ze de dieren in veiligheid hadden gebracht hebben ze zich bij de politie gemeld.

Politie: recordaantal meldingen overlast door verwarde personen in 2022

De politie kreeg in 2022 een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. In totaal registreerde de politie vorig jaar 138.000 meldingen, in 2014 waren dat er nog zo’n 60.000. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP. In bijna de helft van alle gemeenten kwam vorig jaar een recordaantal klachten binnen.

De precieze oorzaak van de toename moet volgens de politie nog worden onderzocht. Volgens een woordvoerder zijn "onrustige tijden, tekorten in de geestelijke gezondheidszorg en eenzaamheid" mogelijke factoren. Ook valt het de politie op dat aan verward gedrag vaak financiële problemen ten grondslag liggen. Lees verder bij Skipr.

Het is onduidelijk welke groepen mensen met verward gedrag voor overlast zorgen. Ook is er maar een kleine groep mensen met ingewikkelde psychische problemen die herhaaldelijk hinder veroorzaakt, aldus de beroepsvereniging de Nederlandse ggz.

De organisatie benadrukt dat de recordstijging van het aantal meldingen van overlast door verwarde personen het afgelopen jaar niets zegt over een eventuele stijging van het aantal verwarde personen in Nederland.

Één jaar cel en rijontzegging voor roekeloos rijgedrag in Gemeente West Betuwe

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Culemborg tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van 36 maanden.

Hij veroorzaakte een verkeersongeval waarbij het slachtoffer gewond raakte. De man reed zonder rijbewijs. 

1e politieachtervolging
Op 17 december 2021 veroorzaakte de man een verkeersongeluk in Geldermalsen. Tijdens een politieachtervolging negeerde de man de stoptekens van politie. Hij wilde aan de politie ontkomen, omdat hij reed zonder geldig rijbewijs. Hij reed in het donker zonder verlichting, op te hoge snelheid en zonder richting aan te geven. Bij een kruising van de Thorbeckestraat met de Kuyperstraat reed de man te hard op een afzetting af, waar meerdere mensen stonden. Hij reed daar tegen een vrouw aan. Na zijn aanhouding gaf politie hem het bevel om deel te nemen aan een bloedonderzoek vanwege het vermoeden van rijden onder invloed. Hij weigerde dit. Bovendien bleek dat de auto waarin de man reed niet verzekerd. 

Gevolgen slachtoffer
Het slachtoffer raakte door het ongeluk gewond. Zo liep zij niet alleen verschillende botbreuken in haar schouder op, maar ook beenletsel, een litteken aan de wenkbrauw en een zogenoemde triggerfinger. In haar dagelijkse bezigheden heeft zij nog steeds last van deze verwondingen. 

2e politieachtervolging
Op 19 mei 2022 vond een tweede politieachtervolging plaats in de gemeente West Betuwe. De man negeerde opnieuw de stoptekens van de politie. Hij reed met te hoge snelheid door de bebouwde kom, ook op fietspaden en in woonwijken, wederom in het donker zonder verlichting. Toen de man hard een kruising over reed veroorzaakte hij bijna een botsing met een van rechts komende bestelauto. Ook dwong de man de politieauto toen die hem wilde inhalen naar links, in de berm, door zijn auto naar links te sturen toen de politie hem links wilde inhalen. Tot slot gooide hij een voorwerp uit het raam dat in kleine stukjes uiteen spatte.  

Roekeloos rijgedrag
Volgens de rechtbank is bewezen dat de man beide keren roekeloos reed. Hij schond opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate. Op 17 december vond door zijn schuld het verkeersongeval plaats. Op 19 mei is een ernstig ongeluk ternauwernood uitgebleven. Volgens de rechtbank kan niet worden volstaan met een taakstraf in combinatie met een kortdurende celstraf zoals de advocaat van de man bepleit. De rechtbank weegt mee dat de man eerder is veroordeeld voor verkeersdelicten en nu 2 keer ernstig in de fout is gegaan. De rechtbank houdt er anderzijds ook rekening mee dat de man inmiddels hulp heeft voor zijn psychische problemen en zijn leefstijl lijkt te willen veranderen. 

Stok achter de deur
Het zeer onverantwoordelijk rijgedrag van de man en de gevolgen voor de vrouw die hij aanreed rechtvaardigen dat er naast een lange rijontzegging een forse gevangenisstraf wordt opgelegd.

Mede gezien de jonge leeftijd van de man legt de rechtbank de helft van de opgelegde celstraf  (1 jaar) voorwaardelijk op. Dit betekent dat hij 12 maanden vast zit, maar met een proeftijd van 3 jaar als stok achter de deur.

EU-Raad: munitie Oekraïne, opschaling productie en nieuwe defensieprojecten

De militaire steun aan Oekraïne, opschaling van productiecapaciteit en nieuwe defensieprojecten. Onder meer hierover spraken de EU-ministers van Defensie van de week in Brussel. Nederland draagt met €260 miljoen bij aan een gezamenlijke munitie-aanschaf voor Oekraïne, liet minister Kajsa Ollongren weten.

Het gaat om 155mm munitie. Voor dit doel was in maart al besloten de krachten te bundelen.

Via de EU Military Assistance Mission worden grote aantallen Oekraïense militairen opgeleid. Tot eind mei zijn dat er al zo’n 15.200, waarvan Defensie een deel voor haar rekening nam. Sinds vorige week draagt Nederland, op verzoek van Duitsland, met 10 militairen bij aan een bataljonstraining. Later dit jaar staat nog een grote bataljonstraining op stapel. Die verzorgen 200 Nederlandse militairen in augustus in Duitsland.

Voorstel Breton
De defensieministers spraken ook over het recente voorstel van EU-commissaris Thierry Breton. Dat voorziet in een EU-budget van €500 miljoen. Het omvat onder meer maatregelen om de Europese defensie-industrie te helpen hun productiecapaciteit op te schalen. Dat is hard nodig om de militaire steun aan Oekraïne voort te zetten en de eigen voorraden aan de vullen.

PESCO-projecten
Onder de noemer Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO) werken EU lidstaten samen in meer dan 60 projecten. De defensieministers besloten 11 nieuwe op te starten. Nederland gaat deelnemen aan projecten op het gebied van anti-torpedo, anti-artilleriesystemen en onbemande grondsystemen. Bij een aantal andere projecten is Nederland waarnemer. Die gaan onder meer over training voor luchttransportvliegers, geïntegreerde lucht- en raketverdediging en de ontwikkeling van sensoren en communicatiemiddelen voor het opereren onder arctische omstandigheden.

Denemarken werd als nieuwe deelnemer verwelkomd in het PESCO-verband. Het land is van plan om snel aan te sluiten bij het door Nederland geleide project over militaire mobiliteit. Ollongren liet weten daar blij mee te zijn.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.