Akkoord over Amerikaans schuldenplafond?

Volgens berichten in de media staan de Democraten en Republikeinen in de VS op het punt een compromis te bereiken in het geschil over de schuldlimiet. Dit zou een insolventie van de Amerikaanse regering en een wereldwijde financiële crisis kunnen voorkomen.

In het geschil over de verhoging van de Amerikaanse schuldlimiet lijkt een akkoord op handen te zijn. Democratische en Republikeinse onderhandelaars zijn begonnen met het opstellen van de bijbehorende wetgeving. Dat meldt het persbureau Reuters en de 'New York Times' en verwijst naar onderhandelingskringen. 

Volgens de berichten zal het schuldplafond worden verhoogd van de huidige $ 31,4 biljoen voor twee jaar - d.w.z. tot na de presidentsverkiezingen in november 2024. In ruil daarvoor zullen de overheidsuitgaven voor alles behalve het leger en veteranen in deze periode worden verlaagd.

Al weken proberen Democraten en Republikeinen in moeizame onderhandelingsrondes een compromis te vinden over het verhogen van de schuldlimiet. De Democraten van de Amerikaanse president Joe Biden hebben hiervoor de steun nodig van de Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. In ruil daarvoor willen ze bezuinigingen doorvoeren, bijvoorbeeld in de sociale sector. De Democraten beweren dat het geld geen nieuwe uitgaven zal financieren - het zal dienen om reeds gedane toezeggingen na te komen.

Zowel Biden als de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, spraken gisteren hun optimisme uit dat de verschillende standpunten uiteindelijk kunnen worden overbrugd. Het Witte Huis zei dat de gesprekken met de Republikeinen vruchtbaar waren. Maar er zijn nog steeds ernstige meningsverschillen, de president vecht voor zijn prioriteiten. Biden benadrukte dat hij een aanbod had gedaan om de overheidsuitgaven te verlagen. McCarthy zei dat het niet gemakkelijk was, maar dat ze aan een oplossing werkten. 

In de Verenigde Staten beslist het parlement hoeveel geld de staat maximaal mag lenen. Een akkoord moet zowel door het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden als door de door de Democraten gecontroleerde Senaat worden goedgekeurd om van kracht te worden.

Volgens prognoses van het Amerikaanse ministerie van Financiën dreigt vanaf begin juni een historisch ongekende insolventie van de regering. Dit zou het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld schaden en zou kunnen leiden tot een wereldwijde financiële en economische crisis. Alleen al in de VS zouden hierdoor miljoenen mensen hun baan kunnen verliezen.