Gasprijs gedaald naar laagste niveau in 2 jaar

De marktprijs voor gas blijft maar dalen en is donderdag gezakt naar 25 euro per megawattuur. Dat is vier keer zo laag als begin dit jaar en zelfs twaalf keer lager dan in augustus 2022. Uiteindelijk zien we dat ook terug op de energierekening.

De marktprijzen daalden donderdag met nog eens 9 procent. De gasprijzen zijn al vanaf december 2022 vrijwel onafgebroken aan het dalen en de piek van 306 euro in augustus is al heel ver weg. Gas is sinds de zomer van 2021 niet zo goedkoop geweest.

Burgers en bedrijven hebben minder gas verbruikt dan voor de crisis waardoor de gasvoorraden niet zijn opgebruikt. Daarnaast wordt inmiddels veel vloeibaar gemaakt gas (LNG) via grote schepen naar Europa vervoerd.

Matthias Detremmerie, energiehandelaar bij het Belgische energieberdijf Elindus, verwacht dat de prijzen de komende maanden laag blijven. Maar op middellange termijn zijn de gasprijzen overigens nog steeds hoger dan voor de energiecrisis. Zo noteert de gasprijs voor 2024 rond de 48 euro per megawattuur. Maar de gasmarkt zal veel minder gevoelig zijn voor nieuws uit de oorlog in Oekraïne. "Met alle aankondigingen en investeringen lijkt het erop dat we daar Poetin te snel af zijn en onze eigen onafhankelijkheid bevestigd hebben," aldus Detremmerie.