FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 november 2022

AI Picture Gallery #54

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #792

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Riiber zegeviert in World Cup noordse combinatie, Fransman Baud stunt

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen in de noordse combinatie afgerond. Na de korte openingswedstrijd van vrijdag stonden er nog twee wedstrijden op het programma en die leverden op verschillende wijzen de nodige spanning op.

Zaterdag
Ryota Yamamoto was op de schans weer ruimschoots de beste, de Japanner pakte 31 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar ten opzichte van de Oostenrijker Stefan Rettenegger. De in voorgaande jaren dominante Noor Jarl Magnus Riiber gaf 42 seconden toe en werd gevolgd door de Fransman Laurent Muhlethaler (+0:52), de Noor Jens Lurås Oftebro, Mario Seidl uit Oostenrijk en de Japanner Yoshito Watabe (allen +0:54). Ook gevaarlijk waren onder meer de Duitse winnaar van vrijdag, Julian Schmid (+0:56) en het Oostenrijks-Duitse duo Franz-Josef Rehrl (+1:29) en Manuel Faisst (+1:31).

Op de langlauflatten mocht Yamamoto zijn voorsprong gaan verdedigen, maar na een kleine vier kilometer waren Rettenegger en Riiber toch echt gearriveerd bij de Japanner. Na ruim vijf kilometer begonnen Oftebro en Schmid ook in de buurt te komen van het leidende trio, waar Riiber vroeg in de slotronde de aanval opende en Yamamoto én Rettenegger liet staan. Zij werden gegrepen door Schmid en Oftebro en dat kwartet streed om plek twee, ruim achter de ongenaakbare Riiber. Die strijd werd gewonnen door Schmid, voor Oftebro en Yamamoto, terwijl de jonge Rettenegger met plek vijf zijn beste prestatie ooit neer wist te zetten.

Zondag
Op de slotdag was de boel omgedraaid: we begonnen met tien kilometer langlaufen in massastartformat. Zoals altijd zorgde dat ervoor dat er bij het langlaufen weinig verschillen werden gemaakt en dat de goede schansspringers een groot voordeel hadden. Riiber sprintte overtuigend naar de langlaufwinst, vlak voor Oftebro, de Duitser Johannes Rydzek, Lamparter, Faisst en diens landgenoot Vinzenz Geiger. Kristjan Ilves werd een gevaar: de Est kwam keurig als zevende binnen en is een uitstekende schansspringer.

Bij het schansspringen opende Mario Seidl, 47e op de langlauflatten en een van de weinigen die echt op achterstand werd gezet, met een ijzersterke sprong. Julian Schmid, op korte afstand 21e bij het langlaufen, was de eerste die Seidl kon passeren, terwijl de jonge Fransman Matteo Baud na hem de leiding pakte. Yamamoto won het schansspringen twee keer en met plek dertien bij het langlaufen had hij een uitstekende kans op een topresultaat, maar zijn sprong viel lichtjes tegen: de Japanner kwam achter Baud terecht.

Ilves maakte het vervolgens niet waar en viel zelfs acht plekken terug, Geiger bakte er helemaal weinig van en Faisst kwam op de vierde plek terecht. Lamparter nam achter hem plaats, Rydzek moest het doen met plek vijftien, met nog twee Noren te gaan. Oftebro deed het uitstekend en nam plek drie in, terwijl Baud met ongeloof keek hoe hij met alleen Riiber te gaan nog altijd op één stond. De Noor ging er wel overheen en pakte weer eens een zege, terwijl Baud, die met een elfde en zevende plek deze week al zijn beste resultaten ooit boekte, zijn eerste World Cup-podium pakte - Yamamoto werd derde.

Volop spanning in Groep E na gelijkspel tussen Duitsland en Spanje

Duitsland heeft zondag een punt overgehouden tegen Spanje op het WK voetbal. In een wedstrijd van hoog niveau speelde de beide landen met 1-1 gelijk, waardoor er nog niks is beslist in groep E.

Vanaf de eerste minuten was het een wedstrijd van een hoog niveau en Dani Olmo was in de openingsfase dicht bij de openingsgoal, maar zijn inzet eindigde op de lat. Aan de andere kant leek Duitsland vijf minuten voor rust op voorsprong te komen via Antonio Rüdiger, maar de Duitse verdediger stond buitenspel en werd het doelpunt afgekeurd, waardoor het bij rust 0-0 was.

In de tweede helft zorgde invaller Álvaro Morata voor de 1-0 voor de Spanjaarden. De ingevallen spits werkte een lage voorzet van Jordi Alba binnen. Duitsland leek op weg naar de tweede nederlaag op rij dit WK, maar dankzij Niclas Füllkrug werd het alsnog gelijk. De ingevallen spits haalde keihard uit liet de Spaanse doelman kansloos.

Politie: nog geen enkel spoor van dader viervoudige moord Idaho VS

Zondag 13 november werden 4 studenten van de Universiteit van Idaho dood aangetroffen in een woning nabij de campus van Idaho University. De politie van Moscow zei dat ze de studenten dood aantroffen op de tweede en derde verdieping in een woning net ten zuiden van de campus rond het middaguur van 13 november, nadat de agenten waren afgekomen op een melding over een mogelijk bewusteloos persoon.

De studenten zijn geïdentificeerd als Ethan Chapin, Xana Kernodle, Kaylee Goncalves en Madison Mogen. De moord werd vooralsnog 'een crime passionel' genoemd. Volgens de politie gebruikte de moordenaar "een scherp wapen zoals een mes". De patholoog anatoom zou naar verluidt een moord-zelfmoord hebben uitgesloten. Autoriteiten zeggen dat er geen risico is voor andere studenten op de campus, hoewel de moordenaar nog steeds vrij rondloopt.

Het kantoor van de lijkschouwer van Latah County heeft vrijdag 18 november de resultaten van de autopsies van de studenten vrijgegeven en bevestigde dat hun dood als moord door steekpartij werd beschouwd. De slachtoffers sliepen waarschijnlijk toen ze werden aangevallen, en sommigen vertoonden tekenen dat ze probeerden de aanvaller te bevechten. Ze werden allemaal meerdere keren neergestoken en bij de autopsies werden geen sporen van aanranding aangetroffen.

Nog geen spoor, politie openbaart weinig details over de moorden
Ambtenaren lieten afgelopen vrijdag weten meer dan 260 online tips te hebben ontvangen via het online tipformulier van de FBI voor de zaak. De politie zei ook dat ze 113 bewijsstukken hebben verzameld die nader zullen worden onderzocht. De geruchten dat Goncalves een stalker had kon de politie nog niet bevestigen. Ook geruchten over een gerelateerde auto-inbraak, een gedode hond en dat de slachtoffers lagen vastgebonden heeft de politie ontkracht.

De politie heeft nog geen verdachten op het oog en houdt in belang van de zaak veel details achter. Deze moorden nabij de Universiteit van Idaho vertonen gelijkenissen met steekpartijen die plaatsvonden in Oregon en Washington maar zijn bewijstechnisch niet aan elkaar te linken.

Wat weten we over de laatste uren van de slachtoffers?
Chapin en Kernodle waren op een feest op de campus geweest, en Mogen en Goncalves waren in een bar in het centrum geweest en langs een foodtruck gegaan voordat ze allemaal rond 1:45 uur terugkeerden naar de woning van de meiden. De politie zei dat ze alle vier met een mes zijn neergestoken, hoewel ze geen mes op het plaats delict hebben aangetroffen. Het is niet bekend of bij alle vier de slachtoffers hetzelfde mes is gebruikt.

Er was geen spoor van inbraak in de woning en er leek niets te ontbreken.

Twee andere huisgenoten waren thuis toen de aanslagen plaatsvonden, volgens de politie. Ze gingen afzonderlijk uit in Moscow in de nacht van de moorden en keerden rond 1 uur 's nachts thuis terug en werden later die ochtend wakker. De huisgenoten en andere vrienden waren in de woning aanwezig toen agenten 's middags op de melding afkwamen. De politie zei dat de melding afkomstig was van de mobiele telefoon van een van de kamergenoten en dat ze niet denken dat de kamergenoten bij de misdaad betrokken waren.

Wat weten we over de slachtoffers?
Chapin, een eerstejaarsstudent uit Conway, Washington, studeerde recreatie-, sport- en toerismebeheer. Kernodle, een junior uit Post Falls, Idaho, en Mogen, een senior uit Coeur d'Alene, Idaho, waren marketingstudenten. Goncalves was een senior uit Rathdrum, Idaho, waar hij algemene studies volgde. Allen waren lid van een dispuut of broederschap.

Chapins ouders, Stacy en Jim Chapin, vertelden aan KING-TV dat hun zoon deel uitmaakte van een drieling die naar de Universiteit van Idaho ging. Ethan Chapin speelde graag volleybal en voetbal en reisde graag, zeiden zijn ouders.

Kernodle, die met Chapin aan het daten was, was een harde werker en een zeer sociaal persoon, zei haar zus in een eerbetoon op Instagram. "Ze was echt een once-in-a-lifetime type persoon", schreef Jazzmin Kernodle.

Uit de autopsie bleek dat Kernodle heeft geprobeerd aan haar moordenaar te ontkomen, vertelde haar vader, Jeffrey, aan KTVK/KPHO . 'Ze had diverse kneuzingen en messteken. Ze heeft hard gevochten'. Hij had rond middernacht nog met zijn dochter had gesproken, een paar uur voordat ze werd vermoord. Het huis dat ze met haar kamergenoten deelde, wordt automatisch vergrendeld met een code, zei Jeffrey Kernodle. 

Zijn ze slachtoffer van een seriemoordenaar?
Dr. Casey Jordan, een van de beste criminele profilers van het land, onderzoekt de mysterieuze moord op vier studenten van de Universiteit van Idaho. Ze zegt dat de moordenaar een potentiële seriemoordenaar kan zijn die er al heel lang over fantaseert om dit te doen. Maar Jordan zegt dat er een andere mogelijkheid is dat de moordenaar een kennis van de studenten was. Ze gelooft ook dat de twee huisgenoten die sliepen tijdens de aanval niets met de moord te maken hadden. 

Dit item is geplaatst op het nieuwe Misdaad en True Crime forum op FOK!, en wordt daar verder geupdate en bediscussieerd door users.

KroatiŽ schakelt Canada uit op WK voetbal

Met nog één groepswedstrijd te gaan is Canada uitgeschakeld voor de volgende ronde van het WK voetbal. De Canadezen moest minimaal één punt halen tegen Kroatië om zicht te houden op de volgende, maar tegen Kroatië werd er vrij kansloos met 4-1 verloren.

Canada begon nog goed aan het duel tegen Kroatië. Na twee minuten stonden de Noord-Amerikanen al met 1-0 voor na een rake kopbal van Alphonso Davies, dat was ook direct het eerste WK-doelpunt op een WK.

Kroatië was daarna veel sterker en boog de achterstand voor rust nog om in een voorsprong door doelpunten van Andrej Kramaric en Marko Livaja. Na rust zouden de Kroaten nog uitlopen na een ruime winst. Kramaric maakte halverwege de tweede helft zijn tweede van de avond, waarna Lovro Majer in de extra tijd voor de 4-1 zorgde.

Door de zege gaat Kroatië aan de leiding in groep F. De Kroaten hebben evenveel punten als Marokko, maar met een beter doelsaldo. België staat één punt achter de beide landen.

'OekraÔense colonne' rijdt Russische stad Tver binnen

Toen de inwoners van  het Russische Tver, een stad 160 kilometer ten noorden van Moskou, vanmorgen wakker werden, schrokken ze van een colonnes militaire voertuigen die onder Oekraïense vlag door de stad reden.

Hun eerste gedachte was dat ze waren binnengevallen door Oekraïne. "Ik moet zeggen dat dit echt onwerkelijk is", zei een chauffeur die beelden van de colonne online plaatste. De waarheid was banaler. Een Russische filmcrew was opnames aan het maken voor een film over de oorlog in Oekraïne. 'Musician' wordt de eerste film over de 'speciale militaire missie', die aanving toen Rusland in februari Oekraïne binnenviel. De verwarring in Tver werd snel opgepikt op social media.

Attje Kuiken: 'Forum voor Democratie ondermijnt daadwerkelijk de democratie'

Volgens Attje Kuiken (PvdA) is Forum voor Democratie een belangrijke veroorzaker van intimidatie en bedreigingen richting artsen, politici, wetenschappers en journalisten. Volgens Kuiken heeft Nederland te maken met een sterke ondermijning van de democratie. Meer hierover bij WNL.

Bij WNL Op Zondag vertelde Kuiken dat afgelopen dinsdag een gesprek heeft plaatsgevonden met het merendeel van de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Hier is onder meer gesproken over Forum voor Democratie en hun rol in het voeden van anti-overheidsdenken. Ze vindt dat Forum er over in gesprek moet gaan met de overige partijen, als dat nergens toe leidt zou Den Haag in het uiterste geval kunnen denken aan het verbieden van FvD, aldus Kuiken. 

Drie uit drie voor langlaufer Klśbo bij World Cup-opening, Karlsson slaat terug

In het Finse Ruka hebben de beste langlaufers ter wereld - minus de geschorste Russen - het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen afgerond. Gebaseerd op de tien kilometer klassieke stijl van zaterdag stond er een twintig kilometer lange achtervolging in de vrije stijl op het programma.

Vrouwen
Ebba Andersson won zaterdag en startte zondag dus als eerste, zes seconden voor landgenote Frida Karlsson. Katherina Hennig uit Duitsland volgde op dertien tellen, voor de Noorse Anne Kjersti Kalvå (+0:14), Krista Pärmäkoski uit Finland (+0:18) en de Noorse Heidi Weng (+0:21).

Onderweg kwam Karlsson al snel bij Andersson, zoals verwacht, waarna de Zweedse tandem echt op pad ging. Na de tweede 3,3 kilometer lange ronde had het tweetal inmiddels een kleine veertig seconden voorsprong op de achtervolgende groep, waar inmiddels tien dames een plaats in hadden gevonden.

Met zo'n zes kilometer te gaan was Jessie Diggins ook al even aangesloten bij de achtervolgende groep en de Amerikaanse, die inmiddels wat op adem was gekomen, begon het tempo daar op te voeren. Dat lukte niet echt, de groep waar men om plek drie mocht vechten was nog altijd erg groot.

Vroeg in de laatste ronde plaatste Karlsson een demarrage en Andersson had daar geen antwoord op. Ver achter hen begon Kalvå aan te vallen, gevolgd door landgenote Tiril Udnes Weng. Karlsson maakte het af voor een overtuigende zege, Andersson bolde als tweede over de streep en World Cup-leidster Tiril Udnes Weng sprintte naar een prima derde plek, voor haar nicht Heidi Weng.

Mannen
Na zijn winst op zaterdag mocht Johannes Høsfløt Klæbo zondag als eerste vertrekken, twintig tellen voor zijn Noorse landgenoot Pål Golberg en met 28 seconden voorsprong op de derde Noor, Martin Løwstrøm Nyenget. De Zweed Calle Halfvarsson volgde op 33 seconden, voor de Brit Andrew Musgrave (+0:40), de Noren Erik Valnes (+0:41) en Hans Christer Holund (+0:44) en de Duitser Janosch Brugger (+0:46).

Klæbo leek na een goede start toch wat rustiger aan te gaan doen en na ruim vier kilometer zat de flink gegroeide achtervolgende groep op een kleine vijftien seconden - op iets minder dan een derde van de wedstrijd werd hij bijgehaald en hadden we een kopgroep van ruim tien man. Dat was nog altijd zo op het moment dat de slotronde begon, het tempo bleef nog relatief laag.

De groep bleef samen tot op het laatste klimmetje, waar Klæbo de gashendel open trok en de rest volledig kansloos liet, zijn derde zege in het drieluik in Ruka. Golberg finishte als tweede, Halfvarsson hield de Italiaan Federico Pellegrino nog net van het lijf en pakte zo de derde en laatste podiumplek.

Als Rutte geen minister-president meer is wil hij verder in het onderwijs

Na zijn politieke carrière als minister-president wil Rutte fulltime gaan lesgeven. Zo sprak hij vandaag op Den Haag FM. Hoewel Rutte nog niet denkt aan stoppen ziet hij voor zichzelf wel een rol als full-time docent. 

Sinds zijn aantreden 2010 als minister-president geeft Rutte wekelijks als gastdocent een paar uurtjes les op een middelbare school in Den Haag. Hiervoor had hij al enkele jaren ervaring opgedaan als leraar. Meer hierover bij de NOS.

Marokko verslaat tegenvallend BelgiŽ

Marokko heeft zijn derde overwinning ooit op het wereldkampioenschap voetbal geboekt. Na een 3-1 zege op Portugal in 1985 en 3-0 tegen Schotland in 1998 werd het nu 2-0 tegen een tegenvallend België.

In de eerste helft speelden beide ploegen slordig en waren er nauwelijks kansen te noteren. Er waren mogelijkheden voor Batshuayi,De Bruyne en Meunier maar die deden hier niks mee. Op slag voor rust leek Marokko ineens op voorsprong te komen. Ziyech scoorde maar Saïss hinderlijk buitenspel stond werd de goal afgekeurd.

In de tweede helft bleven de Belgen slordig en Marokko ging steeds meer lef tonen. Ziyech schoot recht op Courtois af en een schot van Boufal ging voorlangs. Een kwartier voor tijd viel de Marokkaanse goal alsnog. een vrije trap van Sabiri vloog erin. België probeerde met de ingevallen Lukaku nog op jacht te gaan naar de gelijkmaker maar het werd geen moment dreigend. Uiteindelijk was het Aboukhlal die in de blessuretijd de wedstrijd beslistte.

België

0 - 2

Marokko

     73' Sabiri
 90+2' Aboukhlal
 
 Gele kaart: Onana, (België), Sabiri, (Marokko)
 
Stadion:  Al Thumamastadion, Doha
Toeschouwers: 43.738
Arbiter: Ramos (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Meunier (Lukaku/81)
Alderweireld
Vertonghen
Castagne
De Bruyne
Onana (Tielemans/60)
E.Hazard (Mertens/60)
Witsel
T.Hazard (Trossard/75)
Batshuayi (De Ketelaere/ 75)
  Munir
Hakimi (Attiyallah/68)
Aguerd
Saïss
Mazraoui
Ounahi (El Yamiq/ 78)
Amrabat
Amallah (Sabiri/67)
Ziyech
En-Nesyri (Hamdallah/73)
Boufal (Aboukhlal/73)

Costa Rica verrast Japan op WK voetbal

Costa Rica heeft zich goed herstelt van de 7-0 nederlaag tegen Spanje op het WK voetbal. Tegen Japan wonnen ze verassend van Japan met 1-0, dat eerder nog van Duitsland had gewonnen. Door de zege van Costa Rica ligt het weer volledig open in groep E.

De wedstrijd was het aanzien amper waard. In de eerste helft was er geen enkel schot op doel. Na rust waren de Japanners wel duidelijk beter dan Costa Rica en kreeg het ook de nodige kansen om de scoren te openen, maar de goal viel niet voor Japan.

Waar Japan niet tot scoren kwam viel de goal wel aan de andere kant. Tien minuten voor tijd maakte Keysher Fuller het doelpunt voor Costa Rica met het schot op doel van dit WK. Na het doelpunt probeerde Japan nog op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar het zou 1-0 blijven in het voordeel van Costa Rica.

Door de verassende zege van Costa Rica is alles weer mogelijk in groep E. Mede dankzij de verrassende uitslag is er volop spanning in groep E. Spanje, Japan en Costa Rica hebben drie punten. Spanje en Duitsland spelen zondag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) tegen elkaar.

Van der Poel wint direct bij rentree in het veld

Mathieu van der Poel heeft direct zijn eerste zege te pakken van het seizoen. De Nederlandse alleskunner op de fiets moest halverwege het veld starten, maar al snel was hij vooraan in het veld te vinden en zou uiteindelijk solo winnen in Hulst.

Mathieu Van der Poel moest als 25ste van start, maar al snel zat de 27-jarige Nederlander al snel vooraan. Na een paar kleine valpartijen viel Van der Poel wat terug in de tweede ronde. Vanaf de derde ronde zette hij de turbo aan en zou vrij snel aansluiten bij de wereldkampioen Tom Pidcock, die samen met Laurens Sweeck een kleine voorsprong had opgebouwd.

Vrij snel daarna zou Van der Poel afstand nemen van Pidcock en Sweeck, al bleef de wereldkampioen nog wel het dichtst bij de Nederlander. In de laatste ronde was het verschil tussen Van der Poel opgelopen tot boven de tien seconden, waarna Pidcock net na de materiaalpost kreeg te maken met een bandbreuk en de strijd moest staken. Van der Poel reed onbedreigd naar de zege in Hulst, voor Sweeck. Wereldbekerleider Eli Iserbyt legde beslag op de derde plaats, vlak voor Nederlands kampioen Lars van der Haar.

Results powered by FirstCycling.com

Pieterse wint ook wereldbeker veldrijden in Hulst

Puck Pieterse heeft haar tweede overwinning in de Wereldbeker veldrijden op rij geboekt. Nadat ze vorige week de sterkte was in Overijse won ze ditmaal in Hulst. Fem van Empel zat halverwege de cross nog bij Pieterse, maar na een val moest ze genoegen nemen met een tweede plaats, Shirin van Anrooij legde beslag op de derde plaats.

Pieterse kende in Hulst de beste start. De 20-jarige Nederlandse had vrij snel een kleine voorsprong op Ceylin del Carmen Alvarado en Fem van Empel. Van Empel wist in de eerste ronde het gat naar Pieterse te dichten en het was duidelijk dat de twee Nederlandse veldrijdsters er duidelijk bovenuit steken.

Van Empel maakte daarna een technisch foutje, waardoor Pieterse weer een kleine voorsprong had, maar halverwege de cross kon ze weer aansluiten en nam daarna vrij snel over van Pieterse. Daarna ging Van Empel opnieuw in de fout in een afdaling en kende daarna ook technische problemen met haar fiets, waarna Pieterse een voorsprong had van één minuut op Van Empel.

Desondanks reed Van Empel nog steeds op de tweede plaats, doordat het verschil met de rest al sterk was opgelopen. Pieterse kon onbedreigd naar de overwinning rijden, voor haar de tweede op rij in de wereldbeker. Van Empel werd op driekwart minuut tweede. Shirin van Anrooij kwam als derde over de finish, wel op bijna twee minuten van Pieterse. Ook de nummer vier en vijf kwamen uit Nederland met Alvarado en Lucinda Brand.

Results powered by FirstCycling.com

SkiŽr Kilde wint eerste afdaling van het World Cup-seizoen

In het Canadese Lake Louise is eindelijk de eerste afdaling van het World Cup-seizoen in het alpineskiën afgewerkt. Men zou eind oktober en begin november al in actie komen op de Zwitsers-Italiaanse grens, maar wegens sneeuwgebrek gingen de wedstrijden in Cervinia/Zermatt niet door.

In het prachtige Lake Louise, wat helaas op de schopstoel van de World Cup zit, stonden de mannen een dag later dan gepland aan de start. Vrijdag zou een afdaling gehouden worden, met op zaterdag en zondag een super-G, maar wegens hevige sneeuwval en slecht zicht werd de afdaling van vrijdag verplaatst naar zaterdagavond (Nederlandse tijd), terwijl nu alleen zondag een super-G op de planning staat.

Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken, want men ging eindelijk van start. De zesde man die naar beneden ging was Aleksandr Aamodt Kilde, de Noor die vorig seizoen het eindklassement in de World Cup op de afdaling won. Hij noteerde ruimschoots de snelste tijd, hoewel de Oostenrijker Daniel Hemetsberger hem kort daarop tot op zes honderdste van een seconde naderde.

Ook Matthias Mayer kwam in de buurt, maar de Oostenrijker strandde op 0,37 seconden, waarna World Cup-kampioen Marco Odermatt uit Zwitserland aan de beurt was. Ook hij kwam erg dicht bij Kilde in de buurt, maar op het onderste gedeelte leverde hij toch wat in: derde op 0,10 seconden, waar het verder ook bij bleef. Veteranen Dominik Paris (ITA), Beat Feuz (SUI) en Johan Clarey (FRA) waren snel, maar Paris ging onfortuinlijk onderuit en Feuz (+0,63) en Clarey (+0,88) moesten genoegen nemen met de vijfde en zesde plek.

Spannende reuzenslalom Killington gewonnen door Gut-Behrami

In het Amerikaanse Killington komen 's werelds beste skiesters op de technische disciplines dit weekeinde in actie in de World Cup alpineskiën. Zaterdag stond de eerste wedstrijd op het programma, een reuzenslalom, en dat werd gelijk een spannende strijd.

De Zweedse olympisch kampioene Sara Hector was in de eerste run de snelste en pakte 0,38 seconden voorsprong op Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen. Met 0,43 seconden zat ook de Zwitserse Lara Gut-Behrami er nog goed bij, net als Petra Vlhova uit Slowakije (+0,46) en de Italiaanse Marta Bassino (+0,59). Katharina Liensberger uit Oostenrijk zat al op 0,94 seconden, thuisfavoriete Mikaela Shiffrin moest het doen met plek tien op 1,36 seconden.

Met nog acht dames te gaan in de tweede run stond Maryna Gasienieca-Daniel aan de leiding, nadat de Poolse in run één de twintigste tijd noteerde. Tessa Worley nam die leiding met 0,06 seconden over en zag hoe Liensberger 0,29 seconden onder haar tijd door dook. Bassino was nog eens 0,48 tellen sneller, Vlhova kwam 0,39 tekort en Gut-Behrami pakte met zeven honderdsten de leiding. Mowinckel zakte vier plekken terug (+0,61) en zo stond alleen Hector nog boven. De Zweedse hield net geen stand: ze kwam op 0,20 seconden binnen en werd zo derde, achter Gut-Behrami en Bassino.

Speciale aandacht was er voor Lara Colturi: de pas 16-jarige Italiaanse, dochter van olympisch kampioene Daniela Ceccarelli, komt sinds dit seizoen uit voor Albanië, op voorwaarde dat haar moeder de volledige controle heeft over het Albanese team - Colturi dus. Italië wilde haar nog niet laten starten in de World Cup, maar in het allereerste seizoen waarin ze überhaupt mag starten pakte Colturi in Killington gelijk een indrukwekkende zeventiende plek.

Eenzijdig ongeval: 5 kinderen gewond, bestuurster (27) aangehouden voor rijden onder invloed

Op de Rondweg in Zaamslag vond zaterdagmiddag rond 12.26 uur een eenzijdig ongeval plaats. Daarbij belandde een 27-jarige vrouw uit Hulst met haar auto in een droge sloot. In de auto zaten ook vijf kinderen die allemaal gewond raakten.

Na het ongeval namen agenten een blaastest bij de vrouw af. Deze wees uit dat ze mogelijk onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Ze is aangehouden, haar rijbewijs is ingevorderd en ze is meegenomen naar het politiebureau. Een arts nam daar bloed bij de vrouw af voor verder onderzoek. Er zal ook onderzocht worden of ze onder invloed van drugs verkeerde.

De kinderen zijn afkomstig van verschillende adressen en tussen de 2 en 7 jaar oud. Ze wonen allemaal in Hulst. Het gaat om drie jongens en twee meisjes. Ze zijn allemaal overgebracht naar het ziekenhuis. De toestand van de gewonde kinderen is onbekend. De vrouw is na bloedafname en verhoor in vrijheid gesteld. Twee van de vijf kinderen zijn haar eigen kinderen.

Wie is de Mol? Kandidaten komend seizoen naar Zuid-Afrika

Met het openen van vijf kisten op vijf verschillende locaties in Nederland zijn de kandidaten en het land van het 23e seizoen van Wie is de Mol? zaterdag bekend geworden. Na uren puzzelen en samenwerken is het fans gelukt om te onthullen dat hoofdredacteur Anke de Jong, acteur/cabaretier Annick Boer, onderzoeksjournalist Daniël Verlaan, presentator Froukje de Both, presentator Jurre Geluk, acteur Nabil Aoulad Ayad, Olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo, presentator Sander de Kramer, acteur/zangeres Sarah Janneh en presentator/acteur Soy Kroon de kandidaten zijn. In het prachtige Zuid-Afrika starten deze tien kandidaten onder leiding van presentator Rik van de Westelaken vanaf zaterdag 7 januari 2023 de zoektocht naar de Mol.

In Weert, IJsselstein, Deventer, Middelburg en Haarlem (023) is de dag begonnen met een afgesloten kist. Al enkele dagen zijn de fans op scherp gezet dat zij dit jaar zelf verantwoordelijk zijn voor de bekendmaking van de kandidaten. Op de vijf vooraf bekend gemaakte locaties hebben zij massaal hun krachten gebundeld om de sloten van de kisten te openen. Door samen te werken en de juiste verbanden te leggen, zijn er cijfercodes gekraakt en zijn uiteindelijk de sleutels van de vijf kisten gevonden. Sleutels die in het bezit waren van oud-kandidaten Lakshmi Swami Persaud, Rob Dekay, Thomas van Luyn, Tina de Bruin en Sanne Wallis de Vries. Via een livestream op wieisdemol.nl werd er online geholpen bij het oplossen van de opdrachten en droegen de mensen thuis ook bij aan de onthulling. Een op tijd geopende kist onthulde een video met unieke beelden van twee kandidaten. Met deze tien exclusieve video’s bij elkaar, waarin de kandidaten nog voordat het spel begint vertellen of zij de Mol willen zijn, start officieel de zoektocht naar de Mol. Wie van de tien kandidaten beschikt over stalen zenuwen en een uitmuntende pokerface? Wie is de Mol?

Zuid-Afrika
Het decor voor het 23e seizoen van Wie is de Mol? is Zuid-Afrika. Rik van de Westelaken neemt de kandidaten mee naar de provincie West-Kaap voor een bezoek aan de wereldstad Kaapstad met haar kleurrijke wijk Bo-Kaap. Het avontuur gaat verder via de adembenemende bergen bij de Tulbagh Vallei, de uitgestrekte halfwoestijn Karoo en de wonderschone kustplaats Wildernis.

Ook dit jaar kun je weer terecht in het vertrouwde Wie is de Mol? Forum

Van journalist naar treinmonteur: statushouders aan de slag bij de NS

De Amsterdammers Mohammed (26) uit Iran en Roohullah (37) uit Afghanistan zijn twee van de vijftien statushouders die sinds drie maanden in dienst zijn bij de NS als treinmonteur. In de strijd tegen personeelstekort, zag hun nieuwe werkgever deze groep arbeidskrachten lange tijd over het hoofd. De weg van architect, journalist of zelfs archeoloog naar treinmonteur blijkt een gouden greep voor beide partijen, zo meldt AT5.

"Mijn droom is om een belangrijk persoon te worden die mensen makkelijker en blijer laat leven. Bijvoorbeeld door te werken aan treinen zonder wielen, die rijden zonder energie of zonder motor, dat soort dingen." De voormalig architect Mohammed Bovyri Monjei vluchtte zesenhalf jaar geleden vanuit Iran naar Nederland en is ambiteus. Na een toelatingstest waarbij hij een hoofdschakeling moest aansluiten, werd hij aangenomen bij de NS als leerling-monteur.

Hij werkt vier dagen in de treinstellenhal in Haarlem en volgt één dag in de week de opleiding mechatronica aan het ROC van Amsterdam. Net als de andere statushouders die het 2-jarige leerwerktraject volgen tot treinmonteur, krijgt hij na of voor zijn dienst extra taallessen. Mohammed: "We worden zo begeleid om de werkinstructies goed te kunnen begrijpen."

De 37-jarige Roohullah Ahmadi was journalist in Afghanistan voordat hij naar Nederland vluchtte. Hoewel hij nooit eerder een technisch beroep uitoefende, is hij blij met zijn nieuwe werk. Ook al is de opleiding ver onder zijn niveau vergeleken met zijn werk als journalist in Afghanistan. "Doordat alles nieuw is, is het uitdagend voor mij en leer ik steeds iets nieuws."

Op zoek langs buurthuizen
NS-afdelingshoofd Erik Koning bedacht het leer-werktraject samen met Wendel Röntgen van uitzendbureau Randstad, die de geschikte statushouders voor het werk bij de NS vond. Röntgen fietste daarvoor de hele stad af langs buurthuizen, koffiehuizen en maatschappelijke organisaties.

Röntgen: "Ze weten de weg naar werk niet altijd te vinden." Uit cijfers van Onderzoek en Statistiek van de gemeente blijkt ook dat een kwart van de Amsterdamse statushouders die in 2019 aan het werk was, nu nog thuis zit. Voorman Erik Koning is blij dat hij vijftien van hen voor een monteursfunctie heeft weten te krijgen. "Ze hebben altijd zin om te werken en zijn heel leergierig. Het is echt uitzonderlijk."


FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius

Gemaal De Cruquius uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. Het is de grootste stoommachine ter wereld. Het gemaal is daarna nooit gemoderniseerd en in 1933 buiten werking gesteld. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Het is genoemd naar de Nederlandse waterbouwkundige Nicolaus Samuelis Cruquius, geboren als Nicolaas Kruik in 1678 te West-Vlieland. De imposante combinatie van techniek en architectuur maken dat De Cruquius een industrieel monument van wereldformaat is. Het gemaal heeft op zijn beurt de naam Cruquius gegeven aan het dorp in de nabijheid.

FOK! Zien en doen: Stoomgemaal  De Cruquius (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius (Foto: FOK!/DJMO)

FOK! Wat een weer: regen

herfstbanner

Hallo!

Het is weer zo'n dag, een dag vol regen. Er is nog niet genoeg gevallen kennelijk. In het westen is het al even aan het regenen, dit gebied trekt weg naar het oosten. Maar of het vandaag droog zal worden vraag ik mij af. Regen is de komende 48 uur het hoofdingrediënt van het weer in Nederland. Gelukkig is het niet heel koud met 8 graden, maar door de nattigheid kan het wel fris aanvoelen, de matige wind komt uit het zuiden.

Vanmiddag en vanavond valt er ook langdurig regen, in de nacht naar maandag klaart het iets op in het oosten maar daarna gaat het feest net zo verder. Pas morgenavond kunnen we wat droogte verwachten. Ik had graag beter nieuws willen geven maar helaas.

Morgen weer een nieuwe kans!

Het uitzicht vanaf de Stropera (Foto: Rob)
Het uitzicht vanaf de Stropera te Amsterdam (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

'Bambi keert terug als horrorfilm'

Producer Scott Jeffrey wil de Disney-klassieker "Bambi" opnieuw maken als horrorversie. Hij vertelde dit aan 'Dread Central'. De nieuwe versie van Bambi zou de titel 'Bambi: The Reckoning' moeten krijgen. De 31-jarige heeft al een slasher-versie van 'Winnie de Poeh' geproduceerd.

'Winnie The Pooh: Blood and Honey' staat gepland voor release op 15 februari 2023 in de VS en toont de personages uit het Honderd Bunderbos als bloeddorstige moordenaars. Dit veroorzaakte na de aankondiging afschuw bij sommige fans van de goedaardige beer. Maar er waren ook velen die enthousiast waren over het idee. Een tweede deel staat al in de planning.

'Bambi' vertelt oorspronkelijk een verhaal over liefde, het leven en het verlies van een jong hertenkalf. Het meest hartverscheurende moment van de film is wanneer Bambi's moeder wordt doodgeschoten door jagers.

Jeffrey en regisseur Rhys Frake-Waterfield willen nu blijkbaar het schattige diertje uitbeelden als een kruising tussen een hert en een mens, gebaseerd op de Netflix-film 'The Ritual'.

"De film wordt een ongelooflijk duistere versie van het verhaal uit 1928 dat we allemaal kennen en waar we van houden. Bambi wordt een wrede moordmachine die op de loer ligt in de wildernis, geïnspireerd door het ontwerp van de Netflix-film 'The Ritual'. Bereid je voor op Bambi met hondsdolheid," volgens Jeffrey. 

Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken sterft 'plotseling'

Er is sprake van een 'plotseling overlijden', maar er zijn geen details bekend: de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej is op 64-jarige leeftijd overleden. Soms werd hij genoemd als mogelijke opvolger van dictator Loekasjenko.

Volgens het staatspersbureau Belta is de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej overleden. Belta meldde dat Makej 64 jaar oud is geworden. Het rapport spreekt van een 'plotselinge dood' zonder verdere details te geven. Over ziektes was niets bekend. De diplomaat was sinds 2012 minister van Buitenlandse Zaken onder president Alexander Loekasjenko. Voor zijn tijd als minister was hij sinds 2008 hoofd van zijn presidentiële administratie en werd hij soms ook genoemd als mogelijke opvolger van Loekasjenko.

Makej voert al lang campagne voor een verbetering van de betrekkingen van zijn land met het Westen en heeft ook kritiek geuit op bondgenoot Rusland. Hij trok zich echter terug van deze koers na massale volksprotesten tegen de presidentsverkiezingen in 2020. Hij beschreef de protesten als een campagne van westerse agenten. Deze week woonde Makej een top bij van de door Moskou geleide Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Wit-Rusland, de naaste bondgenoot van zijn buurland Rusland, is door westerse staten bestraft wegens mensenrechtenschendingen en onderdrukking van oppositieleden. Het land steunt Rusland in zijn oorlog tegen het gemeenschappelijke buurland Oekraïne, maar neemt zelf niet deel aan de invasie.

Er kwamen eerste condoleancebetuigingen binnen uit Rusland. "We zijn geschokt door de berichten over de dood van de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken", zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Loekasjenko is al meer dan een kwart eeuw aan de macht in de voormalige Sovjetrepubliek.

Kim Jung-Un wil dat Noord-Korea de grootste kernmacht ter wereld wordt

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen op. Nadat de Chinese president Xi het regime in het noorden van zijn steun verzekerde, fantaseert dictator Kim over massale nucleaire bewapening.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un wil van zijn land de machtigste kernmacht ter wereld maken. Kim zei dat het opbouwen van nucleaire strijdkrachten het belangrijkste doel is, meldde het staatspersbureau KCNA. "Het einddoel is om de sterkste strategische strijdkrachten ter wereld te hebben, de absoluut sterkste strijdkrachten die in deze eeuw niet hebben bestaan", zei Kim.

De recente test van een langeafstandsraket zou hebben aangetoond dat Noord-Korea over de cruciale vaardigheden beschikt om het sterkste leger ter wereld op te bouwen. Hij noemde de Hwasong-17-raket het krachtigste strategische wapen ter wereld. Het toont de vastberadenheid en het vermogen van Noord-Korea om het sterkste leger ter wereld op te bouwen. Wetenschappers hebben een "wonderbaarlijke sprong gemaakt in de ontwikkeling van technologie voor het monteren van kernkoppen op ballistische raketten", zei Kim, zonder verdere details te geven.

Kim kreeg zaterdag steun van de Chinese president Xi Jinping. Hij zei dat hij met de Noord-Koreanen wil werken aan wereldvrede. Het staatspersbureau KCNA meldde dat Xi in een bericht aan Kim aangaf dat Beijing klaar is om met Pyongyang samen te werken voor "vrede, stabiliteit, ontwikkeling en welvaart van de regio en de wereld".

Noord-Korea heeft zijn rakettesten opnieuw geïntensiveerd na de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten en heeft dit jaar al meer raketten afgevuurd dan in enig voorgaand jaar. Alleen al in deze maand zijn er waarschijnlijk 30 korte-, middellange- en langeafstandsraketten afgevuurd. Pyongyang heeft onlangs een ICBM afgevuurd. Het internationaal geïsoleerde land breidt zijn wapenprogramma al jaren uit en is daardoor onderworpen aan internationale sancties.

De VN-Veiligheidsraad heeft sinds 2006 bijna een dozijn resoluties aangenomen waarin sancties worden opgelegd aan Noord-Korea vanwege zijn nucleaire- en raketactiviteiten. Leden van de VN-Veiligheidsraad veroordeelden de laatste raketlancering van maandag, maar zagen af van het afleggen van een formele verklaring wegens tegenstand van China en Rusland. Noord-Korea wees afgelopen weekend de veroordeling van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres van de recente raketlancering van het land af en noemde Guterres een "Amerikaanse marionet".

De Amerikaanse regering gelooft dat de sleutel tot de terugtrekking van Pyongyang bij China ligt, de belangrijkste bondgenoot van het land. Volgens een hoge Amerikaanse functionaris wil Washington aan Peking verzoeken om zijn invloed over het Noord-Korea aan te wenden.

'Viruswaarheid moet stoppen als actiegroep door opgezegde bankrekening'

Actiegroep Viruswaarheid heft zichzelf op. Dat deelden Willem Engel en zijn mattie jurist Jeroen Pols vrijdag mee. Directe aanleiding hiertoe is een verloren rechtszaak waaruit bleek dat ING de bankrekening van de organisatie terecht mocht opheffen.

Viruswaarheid stopt omdat ze zonder bankrekening volgens Pols onmogelijk aan het maatschappelijk verkeer kan deelnemen. Engel gaf aan dat hij verder zou gaan als de actiegroep 'Voor waarheid'. 

Nadat Engel donaties aan Viruswaarheid voor zichzelf had gebruikt besloot ING de rekening van de actiegroep stop te zetten. De bank was van mening dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan. Engel had van de donaties zichzelf een lening verstrekt voor de aankoop van een stuk grond op Ibiza.

De actiegroep Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin) begon in 2020 met actievoeren tegen het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Engel spande legio rechtzaken aan vanwege de coronamaatregelen tegen de Nederlandse Staat, maar verloor het merendeel hiervan.

'Afrika had het nakijken, graan ging naar koeien'

Dankzij de graandeal  tussen VN, Oekraïne, Rusland en Turkije konden zeeboten vol graan de havens van Oekraïne weer uitvaren. De belofte was dat deze graandeal, naast boeren en handelaren, óók de hongerende ontwikkelingslanden zou helpen. Maar daar is bar weinig van terecht gekomen. Nieuwsuur ging in gesprek met een aantal deskundigen over ons wereldwijde voedselsysteem.

Noorse en Zweedse dominantie in World Cup langlaufen

Ook op de tweede dag van de World Cup langlaufen hebben Zweden en Noorwegen hun dominantie voortgezet. In het Finse Ruka stond zaterdag de tien kilometer klassieke stijl op het programma, voor het eerst met een gelijke afstand voor de mannen en vrouwen.

Vrouwen
Eerst waren de vrouwen aan de beurt en zoals wel ongeveer te verwachten viel ging het vooral tussen twee Zweedse dames: Frida Karlsson en Ebba Andersson. Karlsson opende weer sterk, maar Andersson deelde haar race goed in en vooral in de laatste twee kilometer trok ze de winst naar zich toe, met Karlsson op 5,7 seconden op plek twee. Het podium werd gecompleteerd door de Duitse Katharina Hennig, die op 13,3 seconden twee tienden van een seconde voor de Noorse Anne Kjersti Kalvå eindigde.

Mannen
Halverwege gingen de Zweden erg lekker, Calle Halfvarsson en William Poromää noteerden zelfs de twee snelste tijden. De Noren hadden hun wedstrijd echter beduidend beter ingedeeld en dan met name Johannes Høsflot Klæbo: hij kende een verschroeiende tweede vijf kilometer en ging van de derde plek na vijf kilometer naar winst met 20,5 seconden voorsprong op landgenoot Pål Golberg. Martin Løwstrøm Nyenget completeerde het Noorse feestje door op 28 seconden de derde tijd te noteren, voor Halfvarsson en de Brit Andrew Musgrave.

Schansspringer Lanisek pakt World Cup-zege in Ruka

De World Cup schansspringen is neergestreken in het hoge Finse noorden, waar in Ruka twee wedstrijden op het programma staan. Na enige vertraging in het schema - de Duitsers hadden hun materiaal nog niet, dankzij een fout van een vliegmaatschappij - werd zaterdag de eerste wedstrijd afgewerkt.

Anze Lanisek was in de eerste ronde de beste, de Sloveen werd gevolgd door Stefan Kraft uit Oostenrijk en de Noor Halvor Egner Granerud. Met Piotr Zyla, Manuel Fettner, Dawid Kubacki en Daniel Tschofenig volgden nog twee Pools-Oostenrijkse tandems, terwijl de Duitsers Stephan Leyhe en Karl Geiger - met Daniel André Tande uit Noorwegen daar ook nog bij - de top-10 completeerden.

Geiger behield in de tweede ronde in elk geval zijn positie, Tande kwam samen met landgenoot Marius Lindvik achter de Duitser terecht. Leyhe leverde veertien posities in, Tschofenig beperkte de schade tot zes verloren plekken en Kubacki nam de leiding over. Fettner kwam net tekort om Kubacki te kloppen, maar Zyla ging er wél overheen. Granerud zakte tot achter de twee Polen terug, met nog twee mannen te gaan. Kraft vloog ruim naar de leiding, maar zag hoe Lanisek het nog net iets beter deed. Lanisek won, voor Kraft en Zyla.

Baanrenners Lavreysen en Van der Peet sprinten naar Champions League-zeges

Op de Parijse wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines is zaterdagavond de derde avond in de Track Champions League afgewerkt, een topcompetitie in het baanwielrennen waar veel wereldtoppers meerdere weken achter elkaar bij aanwezig zijn, inclusief Nederlands succes.

Scratch vrouwen
Sophie Lewis trok halverwege ten strijde en de Britse werd door niemand teruggehaald: ze reed soeverein naar de zege. Landgenote Katie Archibald won de sprint om de tweede plek, voor de Amerikaanse Jennifer Valente, in een door een late valpartij ontregeld peloton.

Keirin vrouwen
Met Steffie van der Peet, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx stonden er drie Nederlandse dames in de finale, alleen Laurine van Riessen haalde het niet. Van der Peet reed een dijk van een finale en wist verrassend de winst te pakken, voor de Française Mathilde Gros en Kelsey Mitchell uit Canada. Braspennincx en Van de Wouw kwamen er niet aan te pas en eindigden achter Taky Marie-Divine Kouamé uit Frankrijk.

Scratch mannen
Sebastian Mora Vedri wachtte even af wat de eerste aanvalspogingen deden, maar die leverden weinig op en dat was voor de Spanjaard het teken om volle bak aan te gaan. Niemand kwam er nog bij en hij knalde naar de winst, terwijl Claudio Imhof uit Zwitserland naar plek twee reed, voor de Italiaan Matteo Donega. Matthijs Büchli en Roy Eefting eindigden als zesde en zevende.

Sprint mannen
Wederom kwam Harrie Lavreysen in de finale tegenover Matthew Richardson te staan en dit keer wist de Nederlander, op de baan waar hij onlangs wederom wereldkampioen werd, wél af te rekenen met zijn Australische plaaggeest. Jeffrey Hoogland kwam er wederom niet aan te pas en strandde ook nu in de eerste ronde.

Afvalkoers vrouwen
Katie Archibald en Jennifer Valente waren de favorieten en het werd inderdaad een Brits-Amerikaanse strijd, nadat de Canadese Maggie Coles-Lyster als voorlaatste afgevallen was. Archibald zette in de slotronde nog eens aan en de Britse liet Valente achter zich voor de winst.

Afvalkoers mannen
Roy Eefting ging er vroeg uit en werd vijftiende, maar Matthijs Büchli wist de één na de ander naar de laatste plek te verdringen en dus uit koers te rijden - hij werd uiteindelijk zeer knap vierde. Claudio Imhof was de volgende die eraf ging, waarna de Brit Oliver Wood in de eindsprint tegen de Canadees Mathias Guillemette de winst pakte.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen stond gewoon weer in de finale, dit keer plaatste Jeffrey Hoogland zich ook. Hij trok de sprint aan voor Lavreysen, maar dat was net niet genoeg: de Nederlander werd tweede, achter zijn Champions League-concurrent, Matthew Richardson. Plek drie was voor de Japanner Shinji Nakano, Hoogland werd vijfde.

Sprint vrouwen
Mathilde Gros wint de ene na de andere sprint in de Champions League en dat bleef de Française doen: Martha Bayona uit Colombia moest er in de finale aan geloven. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx sneuvelden in de halve finales, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw gingen er in ronde één uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen staat Lavreysen bovenaan, vlak voor Richardson, met wie hij de eerste en tweede plekken vrijwel allemaal verdeelt. Imhof staat op één in het duurklassement, voor Guillemette en Mora Vedri. Bij de vrouwelijke sprinters staat Gros ruimschoots boevnaan, voor Bayona en Mitchell, terwijl Valente het duurklassement aanvoert en alleen Archibald in de buurt heeft.

Messi leidt ArgentiniŽ naar winst op Mexico

Argentinië heeft zaterdag mede dankzij een goal van Lionel Messi met 2-0 gewonnen van Mexico. Door de zege van de Argentijnen is nog alles mogelijk in Groep C, waar Polen aan de leiding gaat.

Argentinië moest winnen van Mexico om nog een reële kans te houden op de volgende ronde op het WK voetbal nadat in de openingswedstrijd met 1-2 werd verloren van Saoedi-Arabië. Argentinië wist wat ze te doen stond maar in de eerste helft konden de Argentijnen niet overtuigen.

In de tweede helft tegen Mexico ging het wat beter en in de 64ste minuut zorgde Messi voor de belangrijke openingsgoal. De aanvoerder van het Argentijnse team schoot van net buiten de zestien meter hard laag binnen en liet de Mexicaanse doelman kansloos. Vlak voor tijd werd het via invaller Enzo Fernandez 2-0 na een assist van Messi.

Door de overwinning staat Argentinië met drie punten tweede in groep C. Bij een overwinning in de laatste groepswedstrijd tegen Polen, dat vrijdag met 2-0 van Saoedi-Arabië won, is een plek in de achtste finales een feit voor de Argentijnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1287
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
©FOK.nl e.a.