Drie uit drie voor langlaufer Klæbo bij World Cup-opening, Karlsson slaat terug

In het Finse Ruka hebben de beste langlaufers ter wereld - minus de geschorste Russen - het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen afgerond. Gebaseerd op de tien kilometer klassieke stijl van zaterdag stond er een twintig kilometer lange achtervolging in de vrije stijl op het programma.

Vrouwen
Ebba Andersson won zaterdag en startte zondag dus als eerste, zes seconden voor landgenote Frida Karlsson. Katherina Hennig uit Duitsland volgde op dertien tellen, voor de Noorse Anne Kjersti Kalvå (+0:14), Krista Pärmäkoski uit Finland (+0:18) en de Noorse Heidi Weng (+0:21).

Onderweg kwam Karlsson al snel bij Andersson, zoals verwacht, waarna de Zweedse tandem echt op pad ging. Na de tweede 3,3 kilometer lange ronde had het tweetal inmiddels een kleine veertig seconden voorsprong op de achtervolgende groep, waar inmiddels tien dames een plaats in hadden gevonden.

Met zo'n zes kilometer te gaan was Jessie Diggins ook al even aangesloten bij de achtervolgende groep en de Amerikaanse, die inmiddels wat op adem was gekomen, begon het tempo daar op te voeren. Dat lukte niet echt, de groep waar men om plek drie mocht vechten was nog altijd erg groot.

Vroeg in de laatste ronde plaatste Karlsson een demarrage en Andersson had daar geen antwoord op. Ver achter hen begon Kalvå aan te vallen, gevolgd door landgenote Tiril Udnes Weng. Karlsson maakte het af voor een overtuigende zege, Andersson bolde als tweede over de streep en World Cup-leidster Tiril Udnes Weng sprintte naar een prima derde plek, voor haar nicht Heidi Weng.

Mannen
Na zijn winst op zaterdag mocht Johannes Høsfløt Klæbo zondag als eerste vertrekken, twintig tellen voor zijn Noorse landgenoot Pål Golberg en met 28 seconden voorsprong op de derde Noor, Martin Løwstrøm Nyenget. De Zweed Calle Halfvarsson volgde op 33 seconden, voor de Brit Andrew Musgrave (+0:40), de Noren Erik Valnes (+0:41) en Hans Christer Holund (+0:44) en de Duitser Janosch Brugger (+0:46).

Klæbo leek na een goede start toch wat rustiger aan te gaan doen en na ruim vier kilometer zat de flink gegroeide achtervolgende groep op een kleine vijftien seconden - op iets minder dan een derde van de wedstrijd werd hij bijgehaald en hadden we een kopgroep van ruim tien man. Dat was nog altijd zo op het moment dat de slotronde begon, het tempo bleef nog relatief laag.

De groep bleef samen tot op het laatste klimmetje, waar Klæbo de gashendel open trok en de rest volledig kansloos liet, zijn derde zege in het drieluik in Ruka. Golberg finishte als tweede, Halfvarsson hield de Italiaan Federico Pellegrino nog net van het lijf en pakte zo de derde en laatste podiumplek.