Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken sterft 'plotseling'

Er is sprake van een 'plotseling overlijden', maar er zijn geen details bekend: de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej is op 64-jarige leeftijd overleden. Soms werd hij genoemd als mogelijke opvolger van dictator Loekasjenko.

Volgens het staatspersbureau Belta is de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej overleden. Belta meldde dat Makej 64 jaar oud is geworden. Het rapport spreekt van een 'plotselinge dood' zonder verdere details te geven. Over ziektes was niets bekend. De diplomaat was sinds 2012 minister van Buitenlandse Zaken onder president Alexander Loekasjenko. Voor zijn tijd als minister was hij sinds 2008 hoofd van zijn presidentiële administratie en werd hij soms ook genoemd als mogelijke opvolger van Loekasjenko.

Makej voert al lang campagne voor een verbetering van de betrekkingen van zijn land met het Westen en heeft ook kritiek geuit op bondgenoot Rusland. Hij trok zich echter terug van deze koers na massale volksprotesten tegen de presidentsverkiezingen in 2020. Hij beschreef de protesten als een campagne van westerse agenten. Deze week woonde Makej een top bij van de door Moskou geleide Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Wit-Rusland, de naaste bondgenoot van zijn buurland Rusland, is door westerse staten bestraft wegens mensenrechtenschendingen en onderdrukking van oppositieleden. Het land steunt Rusland in zijn oorlog tegen het gemeenschappelijke buurland Oekraïne, maar neemt zelf niet deel aan de invasie.

Er kwamen eerste condoleancebetuigingen binnen uit Rusland. "We zijn geschokt door de berichten over de dood van de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken", zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Loekasjenko is al meer dan een kwart eeuw aan de macht in de voormalige Sovjetrepubliek.