FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 november 2022

AI Picture Gallery #55

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #793

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Subsidie voor steun Caribische studenten en starters op de arbeidsmarkt

De stichting WeConnect krijgt tot 2027, jaarlijks subsidie voor de steun van Caribische studenten en starters op de arbeidsmarkt. In 2023 gaat het om een bedrag van ongeveer 200.000 euro. Nederland stelt dit bedrag via het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beschikbaar, om studenten en starters te helpen na hun studie aan de slag te gaan in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit is hard nodig omdat op de eilanden grote behoefte is aan professionals.

Studenten die uit het Caribisch deel van het Koninkrijk afkomstig zijn, lopen tegen grote uitdagingen aan. Zowel op sociaal, financieel en cultureel gebied. Na hun studie blijven Caribische starters op de arbeidsmarkt vaak in Nederland werken. Dit is vaak aantrekkelijker, onder meer omdat de lonen in het Caribisch gebied relatief laag zijn, terwijl starters vaak een hoge studieschuld hebben opgebouwd.

Bovendien kunnen werkgevers en potentiële werknemers elkaar vaak moeilijk vinden, door de ervaren afstand tussen Europees Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hierdoor stromen starters vaak moeilijk in op de Caribische arbeidsmarkt. Dit laatste is een belangrijke oorzaak van de capaciteitsproblemen waarmee de overheden in het Caribisch deel van Koninkrijk geconfronteerd worden.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Alexandra van Huffelen: “Het is belangrijk dat we oog hebben voor deze groep studenten en beginnend werkenden. Voor hun eigen toekomst, maar ook voor het versterken van de eilanden. Tijdens mijn bezoeken aan de eilanden heb ik gezien dat de overheden grote behoefte hebben aan goede vakmensen. En daarom willen we het aantrekkelijker maken voor mensen om terug te gaan en zich in te zetten voor hun geboorte-eiland.”

Stichting WeConnect heeft tot doel het Caribisch gebied te verbinden met Europees Nederland via onder meer educatieve projecten. Zij zetten zich in voor de bevordering van studiesucces en welzijn van Caribische studenten in Nederland. Dit doen ze door hen onder meer een netwerk te bieden, budgettraining te geven, bijeenkomsten te houden en informatie te verstrekken op scholen in het Caribisch gebied. Ook stimuleert de stichting beginnend werkenden om in het Caribisch gebied aan het werk te gaan en zo de ambtelijke uitvoeringskracht van de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk te versterken.

Fernandes schiet Portugal naar achtste finales WK voetbal

Portugal heeft zich maandag als derde land geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Tegen Uruguay wonnen de Portugezen met 2-0 dankzij twee treffers van Bruno Fernandes.

Na rust zette Bruno Fernandes op voorsprong. De aanvallende middenvelder gaf de bal en in eerste instantie leek Cristiano Ronaldo de bal te verlengen, maar de aanvoerder van Portugal raakte de bal niet aan en kwam het niemand op naam van Fernandes.

Na de 1-0 ging Uruguay op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook verschillende kansen daarop, de Zuid-Amerikanen raakte onder meer de paal. Vlak voor tijd besliste Portugal uiteindelijk de wedstrijd via een strafschop. De VAR zag een handsbal van Uruguay-verdediger José Maria Giménez in het strafschopgebied, waarna Fernandes vanaf elf meter raak schoot.

Door de zege is Portugal zeker van de volgende ronde. Uruguay maakt ook nog kans op de achtste finales. De Zuid-Amerikanen moeten dan vrijdag om 16.00 uur winnen tegen Ghana, al zijn ze ook afhankelijk wat Zuid-Korea doet tegen Portugal.

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet.

Het aantal verkeersongevallen binnen de politie-eenheid Noord-Holland is hoog. De eerste tien maanden van dit jaar vielen er al 1401 ziekenhuisgewonden en 58 dodelijke slachtoffers. Omdat afleiding in de auto een belangrijke oorzaak is van verkeersongevallen, werd hier een week lang extra op gecontroleerd.

971 boetes voor afleiding
Naast inzet van reguliere (burger)surveillance, groepscontroles en de monocam, maakte Team Verkeer gebruik van een touringcar. Vanuit de bus kon goed worden bekeken of vrachtwagenchauffeurs en automobilisten een mobiele telefoon gebruikten. Collega’s reden in de buurt om de heterdaadgevallen meteen van de weg te halen.

In totaal werden 971 boetes uitgeschreven voor afleiding en 175 voor overige verkeersovertredingen.

Marine doet in NAVO-verband mee aan Finse oefening

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en mijnenjager Zr.Ms. Makkum doen sinds gisteren mee aan een grote door Finland georganiseerde oefening. Die speelt zich af in de Oostzee aan de Finse zuidkust. Beide schepen maken momenteel deel uit van een NAVO-vlootverband.

Het is voor het eerst dat de NAVO deelneemt aan de jaarlijkse oefening Freezing Winds. Finland zit samen met Zweden in het proces om toe te treden tot de NAVO. Het is daarom belangrijk dat (toekomstige) bondgenoten met elkaar leren samenwerken.

Maritieme oorlogsvoering
Met 23 schepen en 5.000 militairen beoefent Freezing Winds alle aspecten van maritieme oorlogsvoering. Denk aan bestrijding van oppervlaktedoelen, mijnenbestrijding, amfibische operaties en luchtverdediging. Het gebied met veel kleine eilanden is een uitdagende omgeving om te opereren. Daarbij doen de extreem lage temperaturen een beroep op het aanpassingsvermogen van de eenheden.

Invalshoek Finland
Zr.Ms. Tromp is dit jaar vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 en staat onder leiding van commandeur Jeanette Morang. Volgens haar is de samenwerking met de Finse marine erg goed. “Natuurlijk zijn er uitdagingen op het gebied van communicatie, maar daarom trainen we ook.” Morang zegt te willen leren over de Finse invalshoek op mogelijke dreigingen in de regio. Verder noemt ze de oefening belangrijk om elkaar en de regio te leren kennen.

Zr.Ms. Makkum is onderdeel van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1.

SNMG1 met midden voor Zr.Ms. Tromp (Afbeelding: Defensie)
SNMG1 met midden voor Zr.Ms. Tromp (Afbeelding: Defensie)

Poliovirus gevonden in riool Science Park Bilthoven

Deze maand is op het Utrecht Science Park in Bilthoven poliovirus in het riool gevonden. Het gaat om een wildtype-variant van het virus die gebruikt wordt voor de productie van poliovaccin.

Het virus zat in een monster dat op 15 november is genomen uit het rioleringssysteem van het terrein. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus vandaan komt. De IGJ is in Nederland aangewezen als de autoriteit (National Authority for Containment, NAC) om toe te zien op het werken met het poliovirus.

Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zitten vier organisaties die met het poliovirus kunnen werken. Elke drie weken worden er daar monsters uit het riool genomen om te controleren of er geen actief poliovirus in terecht is gekomen. Hoewel niet alle organisaties lozen op de put waar het virus nu is aangetroffen, richt het IGJ-onderzoek zich in eerste instantie wel op alle vier de organisaties.

Rioolzuivering verwijdert poliovirus
Er zijn twee manieren waarop een actief wildtype-virus in het riool terecht kan komen: rechtstreeks via een afvoer uit een organisatie die met het virus werkt, of door een besmette medewerker (via de wc).

Nederland heeft gesloten rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus verwijdert. Dat systeem voldoet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit betekent dat verspreiding via de riolering praktisch niet mogelijk is, dus geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Alleen als een mens besmet is, kan die het poliovirus in eigen kring wel aan anderen overbrengen. Dan is er wel een risico voor mensen die niet tegen polio zijn ingeënt. Omdat besmette mensen het virus in hun ontlasting hebben, zijn er controles op verspreiding in de rioolstelsels in gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is. De vondst van het virus in het riool in Bilthoven wordt ook gemeld aan de WHO. Daarnaast geven laboratoria in heel Nederland een eventueel geval van poliobesmetting onmiddellijk door.

12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doden 14-jarig meisje

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man uit Leiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van een 14-jarig meisje. Op 30 december 2021 was het meisje 's avonds niet op tijd thuisgekomen en werd zij als vermist opgegeven bij de politie. Haar levenloze lichaam werd in de ochtend van oudejaarsdag door voorbijgangers aangetroffen in een parkje in Leiden.

De man is diezelfde middag aangehouden. Hij bleek ruim een jaar een relatie met haar te hebben gehad. Hij had het meisje leren kennen tijdens een stage op haar school. Op haar iPad werden seksueel getinte berichten tussen hen gevonden. Volgens de man was het meisje op 30 december bij hem thuis en hadden zij ruzie gekregen. Er is toen een stoeipartij ontstaan, waarbij hij een arm om haar keel had. Hierna constateerde hij dat zij was overleden. Hij verklaart zich niet te kunnen herinneren wat er op dat moment precies gebeurd was. Daarna heeft hij geprobeerd de sporen die naar hun relatie leidden te wissen. Haar lichaam heeft hij achterop haar fiets naar het parkje gebracht. Tijdens het politieonderzoek is kinderporno op zijn laptop en telefoon gevonden.

Gevangenisstraf
De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, het wegvoeren van haar lichaam, ontucht en het bezit van kinderporno. Hij wordt vrijgesproken van moord, omdat niet bewezen is dat hij het meisje met voorbedachten rade heeft gedood. Er zijn geen aanwijzingen dat hij van tevoren een plan had gemaakt om haar om het leven te brengen.

De rechtbank heeft er bij het vaststellen van de hoogte van de straf rekening mee gehouden dat de nabestaanden van het meisje diep leed is aangedaan en de rechtsorde ernstig is geschokt. Het is voor de nabestaanden extra pijnlijk geweest dat het lichaam van het meisje bij een boom in een park, op een openbare plek, is achtergelaten.

Tbs
Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat de verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft en een seksuele voorkeur voor meisjes in de puberleeftijd. Volgens het advies van de psychiater en psycholoog is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar, is er gevaar voor herhaling en moeten zijn persoonlijkheidsproblemen worden behandeld. De rechtbank heeft het advies overgenomen en de verdachte naast de gevangenisstraf tbs met dwangverpleging opgelegd.

De rechtbank heeft de gevangenisstraf niet bekort om de tbs-behandeling zo snel mogelijk te kunnen laten beginnen. Ook heeft de rechtbank in het vonnis niet geadviseerd om op een eerder tijdstip met de dwangverpleging te beginnen, zoals de verdachte heeft gevraagd. Volgens de rechtbank zouden de doelen van de gevangenisstraf, vergelding en normbevestiging, dan onvoldoende tot gelding komen. Ook zou bij een eerder begin van de tbs-behandeling de mogelijkheid bestaan dat de opgelegde gevangenisstraf uiteindelijk wordt bekort. Dat vindt de rechtbank niet wenselijk.

Schadevergoeding nabestaanden
De rechtbank heeft de ouders van het meisje schadevergoeding toegekend. Het gaat onder andere om een vergoeding van affectieschade en de kosten van de uitvaart.

Politieagent die man met hakbijl neerschoot ontslagen van rechtsvervolging

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een politieagent ontslagen van alle rechtsvervolging. De politieagent schoot op 28 mei 2020 een man neer die in Scheveningen op straat met een bijl zwaaide en eerder met de bijl vernielingen had gepleegd, mensen had bedreigd en een persoon had mishandeld. De man heeft als gevolg van het schietincident een dwarslaesie opgelopen en is blijvend invalide. De politieagent werd vervolgd voor poging tot doodslag.

Op donderdag 28 mei 2020 ontving de meldkamer meerdere 112-meldingen dat op de Neptunusstraat in Scheveningen een man met een bijl liep te zwaaien. De man zou ook met de bijl achter mensen aan zijn gegaan en een persoon met de bijl hebben geslagen. Bij de man liep een agressieve hond los rond. Meerdere politie-eenheden zijn naar de Neptunusstraat gegaan en hebben hun vuurwapens op de man gericht. Er werd meerdere malen tegen de man geroepen dat hij de bijl moest laten vallen. De man deed dit echter niet, waarna een waarschuwingsschot is gelost. Nadat de man ook hier niet op reageerde en met de bijl in de hand rond bleef lopen, hiermee zwaaide en in de richting van een aantal politieagenten liep, is de man neergeschoten.

Is sprake van een poging tot doodslag?
De eerste vraag die de rechtbank moet beantwoorden, is of sprake is van een poging tot doodslag. De rechtbank beantwoordt deze vraag bevestigend. De politieagent had niet de bedoeling om de man dood te schieten. Hij wilde het gevaar dat van de man uit ging, stoppen. Echter door op de man te schieten, was de kans dat hij zou komen te overlijden aanmerkelijk en die kans heeft de politieagent aanvaard. Daarom is de rechtbank van oordeel dat sprake is van een poging tot doodslag.

Mocht de politieagent in deze omstandigheden ook op de man schieten?
De tweede vraag die de rechtbank moet beantwoorden, is of de politieagent in deze omstandigheden een beroep op een rechtvaardigingsgrond toe komt en zo ja, welke. Met andere woorden, mocht de politieagent in deze omstandigheden op de man met de bijl schieten?

Oordeel van de rechtbank
Ook deze vraag beantwoordt de rechtbank bevestigend. De rechtbank is van oordeel dat de politieagent werd geconfronteerd met een man die al een persoon met de bijl had geslagen, niet reageerde op bevelen om de bijl te laten vallen en ook niet reageerde op een waarschuwingsschot en die zich zwaaiend met de bijl in de richting van politieagenten begaf. De politieagent heeft zijn dienstwapen gebruikt binnen de regels die daarvoor gelden volgens de Politiewet en de Ambtsinstructie voor het gebruik van geweld door de politie. Dit betekent dat de politieagent heeft gehandeld ter uitvoering van een wettelijk voorschrift en dat rechtvaardigt dat hij heeft geschoten. De politieagent wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

Kabinet draagt maximaal 50 miljoen euro bij aan privaat energienoodfonds voor kwetsbare huishoudens

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een tijdelijk noodfonds energie aangekondigd als onderdeel van een omvangrijk pakket aan maatregelen gericht op het dempen van de negatieve gevolgen van de hoge energieprijzen. Dit noodfonds heeft tot doel om te voorkomen dat financieel kwetsbare huishoudens ondanks deze maatregelen toch problematische schulden bij hun energieleverancier opbouwen. Het fonds is door energieleveranciers en maatschappelijke organisaties opgericht en zal naar verwachting begin januari 2023 in werking kunnen treden. Het kabinet wil het fonds eenmalig ondersteunen met maximaal 50 miljoen euro. Dat schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het omvangrijke koopkrachtpakket van het kabinet, zoals het prijsplafond, zal het aantal huishoudens dat in de knel dreigt te komen door de hoge energienota naar verwachting beperkt kunnen worden. Toch zullen er ook huishoudens zijn die ondanks deze kabinetsmaatregelen niet in staat zullen zijn de (volledige) energienota te betalen. Het gaat dan om huishoudens met een laag of middeninkomen en een hoge energierekening, voor wie alle mogelijkheden van maatschappelijk verantwoorde incasso zijn uitgeput. Dat betekent onder meer dat er een coulante betalingsregeling is aangeboden en dat de leverancier in contact is met de cliënt over een oplossing van de betalingsproblemen. Het fonds denkt daarbij specifiek aan het ondersteunen van huishoudens in de problemen met een inkomen tot 200% van het bruto sociaal minimum, in combinatie met een hoge energienota.

Het tijdelijk noodfonds energie bouwt voort op het actieplan energiearmoede dat een aantal energieleveranciers en maatschappelijke organisaties in maart 2022 hebben gepresenteerd. Dit actieplan, dat een initiatief is van Eneco, Vattenfall, Essent, Green Choice, SchuldenlabNL en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), is er gekomen om huishoudens via verschillende mogelijkheden te helpen financieel gezond te blijven. Het noodfonds loopt in principe in april volgend jaar af. Het is nog niet mogelijk om aan te melden voor het fonds. Hierover zal binnenkort nadere informatie volgen vanuit de initiatiefnemers.

Brazilië in slotfase voorbij Zwitserland op WK voetbal

Brazilië is zeker van de achtste finales op het WK voetbal. Tegen Zwitserland hadden de Brazilianen het lang moeilijk, maar dankzij een late goal van Casemiro won Brazilië met 1-0.

Brazilië had het erg lastig met Zwitserland en creerde maar weinig tegen de Zwitsers. Na ruim een uur spelen leken de Brazilianen toch op voorsprong te komen dankzij Vinícius Júnior, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel nadat eerder in de aanval Richarlison buitenspel stond.

Toch zou Brazilië de winst pakken. In de 83ste minuut zou Casemiro na een goede combinatie in de verre hoek raak schieten. Daarmee was het verzet van Zwitserland gebroken en een plek in de achtste finales voor Brazilië een zekerheid.

Brazilië heeft nu zes punten uit twee wedstrijden en Zwitserland volgt op drie punten, terwijl Servië en Kameroen na twee wedstrijden één punt heeft in groep G.

Versterkte aanpak dreigingen van andere landen

Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) heeft vandaag namens acht bewindspersonen een versterkte aanpak van statelijke dreigingen naar de Tweede Kamer gestuurd. Die dreiging neemt namelijk steeds verder toe zoals uit het Dreigingsbeeld Statelijke Actoren 2 (DBSA 2) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt.

Nederland heeft een open samenleving en een open economie met veel hoogwaardige kennis. Maar de wereld verandert. Het geopolitieke klimaat in de wereld is onmiskenbaar guurder en instabieler geworden. Samenwerking met bepaalde staten levert kansen op, maar ook risico’s. Zo stellen statelijke actoren op steeds assertievere wijze eigen belangen centraal. Daarbij gebruiken ze diverse middelen die de welvaart, stabiliteit en openheid van onze samenleving bedoeld of onbewust kunnen aantasten.

Nationale veiligheid onder druk
De dreiging vanuit staten kan zich op verschillende manieren manifesteren. Van het verspreiden van desinformatie tot aan de inzet van (digitale) middelen voor spionage en sabotage. Dit heeft invloed op de nationale veiligheid. Het DBSA 2 gaat bijvoorbeeld in op een verhoogde dreiging van een agressiever Rusland dat meermaals nucleaire retoriek heeft geuit. China is steeds assertiever en wil de internationale rechtsorde in zijn voordeel veranderen. De Russische oorlog in Oekraïne heeft in het bijzonder laten zien dat ons open en internationale karakter ons ook kwetsbaar kan maken. Daarnaast is de dreiging van ongewenste inmenging in diasporagemeenschappen onverminderd aanwezig.

“We moeten de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde in ons land zo goed mogelijk beschermen. Deze staan onder druk, zeker met een oorlog op het Europese continent. Het is daarom noodzakelijk dat we onze aanpak van statelijke dreigingen uitbreiden en flink versterken om die dreiging het hoofd te bieden. Een robuuste aanpak, die de inzet van overheidspartijen, bedrijfsleven en kennisinstellingen verbindt, en zich richt op het beschermen van onze publieke belangen en het versterken van het vermogen om dreigingen te detecteren, aan te pakken en waar nodig te voorzien van een reactie,” aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Versterkte aanpak
Om deze dreiging het hoofd te bieden is er een aanpak opgesteld op basis van vier belangrijke accenten:

 1. Proactief optreden wanneer Nederlandse publieke belangen worden geschaad,
 2. Bevorderen en beschermen van de economische veiligheid, waaronder kennisveiligheid,
 3. Tegengaan van ongewenste buitenlandse inmenging, en
 4. Beschermen van democratische processen en instituties.

"Nederland moet proactief optreden wanneer onze belangen worden geschaad. Dat doen we door een Rijksbreed responskader op te stellen waardoor we snel terug kunnen duwen tegen een kwaadwillende statelijke actor. Het doel hiervan is om af te schrikken maar ook om het effect van bepaalde acties zo klein mogelijk te maken. Daarnaast gaan we onze kennis verder opbouwen door verder onderzoek te doen naar bijvoorbeeld hybride dreigingen.

Verder is belangrijk om onze economische veiligheid te beschermen. Dit doen we door sterk in te zetten op verhoging van de bewustwording en een stevig pakket aan maatregelen om de weerbaarheid te verhogen, onder meer door spionage verder strafbaar te stellen. Een wetsvoorstel daarvoor zal op korte termijn aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. Ook gaan we de risico’s van strategische afhankelijkheden van bijvoorbeeld technologie en grondstoffen verkleinen en beschermen we de vitale infrastructuur beter. Verder nemen we maatregelen om ongewenste kennis- en technologie overdracht te voorkomen, op het terrein van inkoop en aanbesteding en willen we misbruik van de kennismigrantenregeling en het erkend referentschap tegengaan.

Ook het is het belangrijk om ongewenste buitenlandse inmenging tegen te gaan. Bewustzijn hierover moet verhoogd worden. Extra inzet is nodig op ongewenste inmenging door China maar andere landen worden zeker niet uit het oog verloren. Daarnaast zal in aanvulling op de bestaande inzet meer worden ingezet op bewustwording binnen gemeenschappen, bij politieke ambtsdragers en medewerkers van overheden.

Tot slot staat ook het beschermen van democratische processen en instituties voorop. Hiervoor is er bijvoorbeeld de rijksbrede aanpak van desinformatie."

Meer vertrouwen en hulp richting werk voor bijstandsgerechtigden

Vandaag geeft minister Schouten invulling aan ruim 20 maatregelen die de Participatiewet meer in balans moeten brengen. Zo wordt de opstap naar werk gemakkelijker, mogen bijstandsgerechtigden giften ontvangen tot € 1.200,- en komen er ruimere mogelijkheden voor het geven van mantelzorg.

De Participatiewet is een wet die bijstandsgerechtigden vaak goed ondersteunt, maar waarvan regels in de praktijk af en toe niet uitpakken zoals deze zijn bedoeld. De afgelopen periode is er uitvoering gesproken met bijstandsgerechtigden, gemeenten en andere professionals over de invulling van de in juni gepresenteerde maatregelen in het beleidsplan Participatiewet in Balans. Dat heeft geresulteerd in concrete stappen om vertrouwen centraal te stellen en gerichte hulp richting werk te bieden.

Minister Schouten: “Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het liefst via werk. Voor wie dat niet mogelijk is, moet er een goed vangnet zijn. Binnen dit vangnet moeten we vervolgens realistisch kijken naar wat mensen kunnen. Persoonlijke hulp werkt het beste. Daar bieden de voorstellen de mogelijkheden toe. Ook komt er meer ruimte voor een helpende hand uit de omgeving.”

Bijverdienen, giften en mantelzorg
Zo moet de opstap naar werk vanuit de uitkering gemakkelijker worden. Op dit moment gelden er verschillende regels rond bijverdienen. Dat zorgt voor verwarring. Daarom komt er één duidelijke regeling: voor iedereen geldt een volledig jaar dat bijverdiensten voor 15% buiten beschouwing blijven. Wie door individuele omstandigheden zoals een medische beperking of mantelzorgtaken niet meer uren kan werken, kan een verlenging krijgen van deze regeling.

Daarnaast moet de ‘boete op compassie’ verdwijnen, vindt minister Schouten. Een bijstandsgerechtigde moet niet direct gekort worden op de uitkering na het in ontvangst nemen van hulp – denk aan een storting van een familielid om zo toch de huur te kunnen betalen of een boodschappentas. Met het laten vervallen van deze strenge maatregel mag een bijstandsgerechtigde straks giften aannemen, gedacht wordt aan €1.200,- per jaar, zonder meldplicht.

De minister licht ook het belang van mantelzorgers uit, volgens haar van onschatbare waarde. Niet alleen voor de mensen aan wie zij zorg verlenen, maar ook voor de samenleving als geheel. Daarom mogen bijstandsgerechtigden die (nog) niet kunnen werken voortaan zonder toestemming mantelzorg verlenen. Ook wordt er soepeler opgetreden bij gezamenlijke rekeningen tussen verzorger en verzorgde. Tijdelijk bij elkaar inwonen heeft ook geen consequenties meer voor de bijstand.

Meedoen naar vermogen
Verder komt er ook een bufferbudget, een aanpassing in de zoektermijn naar werk voor jongeren en zet de minister in op het vergroten van de vakkundigheid van professionals: hen alle ruimte bieden om náást de bijstandsgerechtigden te staan. Niet tegenover. De verschillende maatregelen moeten niet regels, maar de mens weer centraal stellen in de Participatiewet. Zodat iedereen mee kan doen naar vermogen.

Per juli 2024 moeten alle maatregelen ingaan. Woensdag 14 december debatteert de Tweede Kamer over de voorstellen van minister Schouten.

FOK! Wat een mist

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied. Op en rond het IJsselmeer en het Waddengebied komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht minder dan 200 meter, vooral langs de zuidwestkust van Friesland.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Vanavond en komende nacht kan er op meer plaatsen dichte mist ontstaan. (Bron: KNMI) 

FOK! Wat een mist (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Wat een mist (Foto: FOK!/DJMO)

Kudus schiet Ghana naar winst tegen Zuid-Korea

Mohammed Kudus heeft Ghana maandag een overwinning bezorgd tegen Zuid-Korea. Dankzij twee goals van de Ajacied won de Ghanezen met 3-2 van Zuid-Korea op het WK voetbal.

Halverwege de eerste kwam Ghana op voorsprong. Uit een vrije trap wist Mohammed Salisu binnen te werken en zorgde voor de openingstreffer. Tien minuten na eerste treffer van Ghana maakte Kudus zijn eerste op het WK voetbal. De Ajacied wist een voorzet van Jordan Ayew, die ook al de assist gaf bij de 1-0, binnen te koppen.

Gue-sung Cho zette in de tweede helft Zuid-Korea naast Ghana dankzij twee kopgoals, maar toch zou de winst naar Ghana gaan. Uit een lage voorzet kwam de bal enigzins gelukkig voor de voeten van Kudus, die vervolgens laag raak binnen schoot. Zuid-Korea ging daarna hard op zoek naar de 3-3, maar Ghana hield stand tegen de Zuid-Koreanen.

Door de zege stijgt Ghana naar de tweede plaats. De ploeg van bondscoach Otto Addo speelt in de laatste speelronde tegen Uruguay, dat om 20.00 uur nog in actie komt tegen Portugal. Zuid-Korea is de nummer laatst in groep G.

Kameroen knokt naar spectaculair gelijkspel tegen Servië

Servië en Kameroen hebben maandag in een doelpuntrijk duel gelijkgespeeld. De Afrikanen, die zonder de kwamen in de tweede helft terug van een 1-3-achterstand en zou het uiteindelijk 3-3 worden.

Na een half uur kwam Kameroen op voorsprong. Dankzij een doelpunt van Jean-Charles Castelletto kwamen de de Ontembare Leeuwen op 1-0, maar bij rust keek Kameroen tegen een achterstand aan. Nadat eerst Strahinja Pavlovic de gelijkmaker maakte, schoot Sergej Milinkovic-Savic Servië op voorsprong. Acht minuten in de tweede helft leek Servië de wedstrijd te beslissen na een doelpunt van Aleksandar Mitrovic.

De wedstrijd in het Al Janoub Stadium leek gespeeld, maar toch zou Kameroen terugkomen in de wedstrijd. Vincent Aboubakar zorgde met een schitterende lob voor de aansluitingstreffer en binnen twee minuten scoorde Kameroen opnieuw, ditmaal via Eric Maxim Choupo-Moting maakte er vlak daarna 3-3 van.

Beide ploegen hebben nu één punt in groep G en staan daarmee derde en vierde. Brazilië en Zwitserland staan boven hun en spelen om 17.00 tegen elkaar.

Gratis naar de film! Win kaarten voor Piggy

Vanaf 1 december draait de thriller Piggy in de Nederlandse bioscopen. Namens distributeur Just Entertainment mogen we zes FOK!kers blij maken met twee gratis kaarten om deze film te gaan zien.

Het is zomer in Zuid-Spanje. Plussize tiener Sara droomt ervan iemand anders te zijn. Ze werkt tegen haar zin in de slagerij van haar ouders en wordt constant gepest door een groep meiden die haar Piggy noemen. Op een dag proberen ze haar te verdrinken in het lokale zwembad. Wanneer Sara na deze nare ervaring op weg naar huis is, ziet ze hoe een vreemde man haar treiteraars op gewelddadige wijze ontvoert. Zal ze haar mond opendoen en hulp inschakelen?

Piggy: Laura Galán

Wil je deze film gaan zien? Dat kan vanaf 1 december. En het kan zelfs gratis! Onder de correct beantwoorde inzendingen van deze prijsvraag verloten we zesmaal twee kaarten voor Piggy. Het enige wat je hoeft te doen om deel te nemen is het beantwoorden van de vraag: Piggy is een Spaanstalige film. Wat is de oorspronkelijke titel?

Update

De deelnameperiode is inmiddels verlopen. De gelukkige winnaars van ieder twee vrijkaarten zijn:

 • Mutsaers__78
 • Bait00
 • Rik34
 • kaykay5
 • MatthijsPontier
 • oostland32

Gefeliciteerd! Zit je niet bij de winnaars? Geen nood, je kunt ook gewoon zelf een kaartje voor de bioscoop kopen.

"Apenpokken" racistisch

Althans, volgens een aantal klagers bij de World Health Orgganisation (WHO). Er zijn in deze wereld blijkbaar mensen die meteen aan (negers/zwarte mensen/gekleurde mensen/mensen van kleur/niet-blanken)* moeten denken als ze het woord "aap" horen en uiteraard moet dat meteen bekend gemaakt worden. De WHO heeft uiteraard meteen gebukt en de naam verandert van "apenpokken" naar "mpox", aldus Sky News.

In hoeverre de klagers kunnen rijmen dat ze zelf meteen aan (negers/zwarte mensen/gekleurde mensen/mensen van kleur/niet-blanken)* denken bij het horen van het woord "aap", met beweren dat ze niet racistisch zijn, is een gedachtenkronkel die uw razende reporter niet kan volgen.

* - Doorhalen wat niet meer politiek correct is

Skiër Odermatt wint eerste super-G van de winter

In het Canadese Lake Louise is zondagavond de eerste super-G gehouden van het World Cup-seizoen in het alpineskiën. Na de afdaling van zaterdag kwamen de specialisten nog een keer in actie, hoewel het dit keer wat minder dicht op elkaar zat.

De tijden van de eerste mannen werden vakkundig aan de kant geblazen door de Zwitser Marco Odermatt, die als zesde naar beneden kwam. Kort na hem was de vreugde bij de Zwitsers - en de focus bij de rest - echter even weg: landgenoot Mauro Caviezel tikte een poortje aan en maakte een bijzonder nare val, waarbij hij het bewustzijn even verloor. Caviezel was uitgerekend in Lake Louise weer terug in de World Cup na bijna twee jaar, nadat hij in januari 2021 een zware hersenschudding op had gelopen en er lang uit lag. Dit keer kwam hij er beter af: in het ziekenhuis van Calgary bleek de Zwitser geen ernstige verwondingen opgelopen te hebben.

Na een onderbreking kwam Matthias Mayer naar beneden en de Oostenrijker deed het prima: 0,78 seconden achter Odermatt, goed voor plek twee. Aleksander Aamodt Kilde was de volgende kanshebber en ook de Noor ging rap, maar met 0,37 seconden kwam hij net niet aan Odermatt's tijd.

Dat was eigenlijk ook wel de laatste bedreiging voor de Zwitser, want behalve Vincent Kriechmayr (+0,86) kwam verder niemand meer binnen een seconde van zijn tijd. Odermatt pakte dus de winst, voor Kilde en Mayer.

Actie in de transportsector: voor 250.000 euro aan gestolen goederen getraceerd

In Roosendaal werd tijdens de TFOC actieweek op dinsdag 22 november voor 250.000 euro aan gestolen goederen getraceerd. Om criminaliteit in de transportsector tegen te gaan is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

Resultaten van preventie en controle
De TFOC aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Daarbij zette we afgelopen week opnieuw in op preventie en controle. In Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Terneuzen, Hulst en Sluis werden 12 transportbedrijven integraal gecontroleerd en 22 bedrijven preventief bezocht.

In Roosendaal en Terneuzen werden rondom de grens verkeerscontroles gedaan. In totaal werden 140 vrachtwagens en 75 personen auto’s en busjes gecontroleerd. In Bergen op Zoom werd hierbij 34 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen. In Roosendaal werden twee spookvoertuigen in beslag genomen en een gestolen oplegger getraceerd. Dit zijn voertuigen die niet geregistreerd staan op naam van een persoon of een bedrijf. De KMar trof tijdens de controles een vreemdeling aan die 13 jaar illegaal in België verbleef.

Douaniers en agenten gingen met tientallen chauffeurs en ondernemers in gesprek over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Tussen Terneuzen en Gent voerden we op het water met 11 schippers hetzelfde gesprek met als doel dat de branche leert signalen van criminaliteit te herkennen en te melden. Bekijk voor alle resultaten op een rij ook de factsheet.

Innovatie
Vorige jaar werd de serious game Operatie Zelos gelanceerd. Dit spel speel je door de ogen van een vrachtwagenchauffeur en planner en je krijgt op belangrijke momenten keuzes voorgelegd. Afgelopen week werd de game opnieuw onder de aandacht gebracht, dit keer onder meer via social media. Bekijk hieronder de trailer en klik hier om zelf het spel te spelen.

#stronglogistics
Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst,Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Deze aanpak wordt in heel Nederland toegepast. In juni werd de vierde TFOC actieweek in Zeeland West-Brabant gehouden. In 2020 werd deze aanpak in dezelfde regio afgetrapt.

De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Wetsvoorstel: maximale gevangenisstraf van 15 naar 20 jaar voor deelname aan een terroristische organisatie

Terrorisme vormt een ernstige bedreiging voor de democratische wereld en daarmee ook voor Nederland. Mensen die deelnemen aan terroristische organisaties zijn de afgelopen decennia bereid gebleken tot het plegen van de meest ernstige misdrijven. Zij vormen de kern van deze organisaties. Daarbij hoort een passende strafmaat, waarin de verantwoordelijkheid van deelnemers voor de ernstige feiten die worden gepleegd beter tot uitdrukking wordt gebracht. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid dat vandaag in consultatie is gegaan. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het Coalitieakkoord.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “In de afgelopen jaren hebben we gezien tot welke gruwelijke misdrijven terroristische organisaties in staat zijn. Mensen die zich willens en wetens aansluiten bij een terroristische organisatie zijn mede verantwoordelijk voor deze misdaden en hebben een cruciale rol bij het in stand houden van terroristische organisaties. Daar hoort een hoog strafmaximum bij. De verhoging van de maximale gevangenisstraf naar 20 jaar is dan ook een belangrijk signaal.”

De rol van deelnemers
De enorme aantrekkingskracht die van terroristische organisaties uitgaat beweegt mensen ertoe om zich aan te sluiten en - uit naam van deze organisatie – over te gaan tot het plegen van zeer ernstige misdrijven. Terroristische organisaties hebben vele doden op hun geweten en zijn verantwoordelijk voor verschrikkingen in terroristische strijdgebieden en voor aanslagen in landen die hun ideologische opvattingen niet delen. Het leed dat zij hebben veroorzaakt, is enorm. Voor de verwezenlijking van hun doelen zijn terroristische organisaties afhankelijk van deelnemers. Zij leveren een onmisbare – en onmiskenbare – bijdrage aan de destructieve doelen van een terroristische organisatie.

De overheid voert dan ook op meerdere terreinen een actief beleid om de dreiging en aantrekkingskracht van terroristische organisaties te verminderen. Ook het strafrecht speelt hierbij een belangrijke rol. Hoewel de eerste inzet van de overheid is om terroristisch geweld te voorkomen, is het van belang dat wanneer desondanks een terroristisch misdrijf is gepleegd, verdachten worden vervolgd en een straf opgelegd krijgen die recht doet aan de ernst van de feiten die zij hebben gepleegd, het leed dat zij hebben veroorzaakt en de verantwoordelijkheid die zij daarvoor dragen.

Strafmaximum van twintig jaar
Op dit moment geldt een strafmaximum van 15 jaar voor deelname aan een terroristische organisatie. Dat strafmaximum is sinds 2004 niet meer gewijzigd, ondanks de ontwikkelingen die zich de afgelopen circa twintig jaar hebben voorgedaan. Terroristische organisaties hebben zich in aard, omvang en propagandaverspreiding sterk ontwikkeld. Bij deze ontwikkelingen hoort een passend strafmaximum, waarin de verantwoordelijkheid van deelnemers aan een terroristische organisatie beter tot uitdrukking wordt gebracht. Het verhoogde strafmaximum van 20 jaar komt overeen met de strafmaat die geldt voor poging of medeplichtigheid aan de meest ernstige levensdelicten.

Het strafmaximum voor het geven van leiding aan een terroristische organisatie wordt niet verhoogd. Daarvoor geldt immers al het hoogste strafmaximum (levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van ten hoogste 30 jaar).

Internetconsultatie
Wilt u meedenken over dit onderwerp? Het ministerie van Justitie en Veiligheid nodigt belanghebbenden uit om te reageren op het wetsvoorstel. Met deze input kan het wetsvoorstel verder worden verbeterd. De internetconsultatie staat open tot en met 23 januari 2023.

Meer dan 140 aanhoudingen tijdens actie tegen mobiel banditisme

Tijdens de zeventiende editie van de internationale actie Trivium zijn er, onder coördinatie van de Nederlandse politie en in samenwerking met zeventien andere landen, minimaal 148 verdachten aangehouden en 59 voertuigen in beslag genomen.

Trivium, een actie die zich richt op de aanpak van rondtrekkende dadergroepen die zich bezig houden met georganiseerde vermogenscriminaliteit (mobiel banditisme), wordt gecoördineerd en georganiseerd door de Dienst Infrastructuur, met ondersteuning van de Dienst Landelijke Informatie Organisatie en de Dienst Landelijk Operationeel Centrum van de Landelijke Eenheid. Tijdens deze zeventiende editie, die plaats vond van dinsdag 22 t/m donderdag 24 november 2022, namen naast Nederland nog zeventien andere Europese landen deel. De meeste van deze landen hadden een vertegenwoordiger naar het hoofdbureau van de Nederlandse politie in Den Haag gestuurd voor de real-time informatie uitwisseling. Tijdens deze editie van Trivium is 311 maal informatie uitgewisseld op deze manier.

Trivium XVII
Tijdens de drie actiedagen van Trivium XVII werkten achttien Europese landen samen om een vuist te maken tegen mobiel banditisme. In totaal hebben honderden politieagenten zich bezig gehouden met tientallen verschillende interventies, verspreid over heel Europa, die waren gericht op observaties, inbeslagnemingen en informatie-uitwisselingen. In totaal zijn er tijdens Trivium in heel Europa meer dan 48000 personen gecontroleerd, waarvan veel op basis van indicaties van mobiel banditisme en bij grenscontroles.

Als gevolg van deze controles zijn er minimaal 59 voertuigen in beslag genomen, minimaal 148 verdachten aangehouden en zijn er tevens veel andere goederen in beslag genomen, waaronder wapens, geld en verdovende middelen. In Nederland zijn tijdens deze actie meer dan 25 verdachten aangehouden voor verschillende strafbare feiten. Dit was onder andere voor zakkenrollen, winkeldiefstal, bagagediefstal en rijden in een gestolen auto.

Tijdens Trivium is er een unieke mogelijkheid voor landen om internationaal real-time informatie onderling uit te wisselen. Naast Nederland namen ook Albanië, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden deel aan Trivium XVII.

Korridor Fahndung
Tijdens Trivium XVII vond op donderdag 24 november 2022, zoals gebruikelijk tijdens Trivium, de Korridor Fahndung plaats. Eén van de doelen van deze internationale controleactie is de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit en het vergroten van de (verkeers)veiligheid langs de Nederland/Duitse grens. Van het noorden tot het zuiden en in het achterland aan beide zijden van de grens kwamen zowel de Nederlandse als Duitse, de Koninklijke Marechaussee, Douane en diverse andere opsporingspartners in actie.

Mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak.

EMPACT
Onder de vlag van EMPACT-OPC (Organized Property Crime) wordt op internationaal niveau mobiel banditisme aangepakt en informatie uitgewisseld en worden internationale opsporingsonderzoeken uitgevoerd. EMPACT zijn samenwerkingsverbanden binnen de EU waarbij de EU Lidstaten structureel samenwerken bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. EMPACT is een afkorting voor: European Multidisciplinary Platform Against Crime Threats. De EMPACT projecten worden ondersteund door Europol en Eurojust.

Aanhoudingen in Dubai vanwege internationale drugshandel

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn in Dubai twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel. Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek worden gedaan.

De aanhoudingen maken deel uit van een door Europol gecoördineerde internationale operatie. Daarbij zijn behalve Nederland ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de VAE en de Verenigde Staten betrokken. Bij de aanhoudingen werkten de opsporingsdiensten intensief en succesvol samen met de Dubai Police Force en met de in de VAE gestationeerde Liaison Officers van de betrokken landen. In Nederland doen de Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche) en de recherche van Eenheid Rotterdam het opsporingsonderzoek.

Duizenden kilo’s
Een van de verdachten is een 37-jarige man met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt door het OM Rotterdam vervolgd vanwege de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. Het onderzoek naar hem begon met ontsleutelde berichten van Sky-cryptofoons.

Het gaat om ernstige strafbare feiten die wijzen op internationale drugshandel vanuit overwegend Zuid-Amerika via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De aangehouden man wordt verdacht van een belangrijke coördinerende rol bij de invoer van cocaïne. Hij stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

Sky-berichten
De andere in Dubai aangehouden verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook burger is van Bosnië Herzegovina. Ook tegen hem startte een opsporingsonderzoek op basis van onderschepte Sky-berichten. Officieren van Justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie behandelen de strafzaak tegen hem.

De man wordt niet alleen verdacht van de invoer van omvangrijke partijen cocaïne. Hij wordt ook verdacht van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen en hadden een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

De verdachte heeft vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland.

Vanwege de Sky-chats bestaat ook het vermoeden dat de man als organisator, makelaar en financier betrokken was bij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam.

Lees hier het persbericht van Europol.

Skiester Holdener wint na 30 podiumplekken eindelijk slalom en deelt zege met Swenn Larsson

De World Cup alpineskiën in het Amerikaanse Killington heeft zondagavond voor een mooi resultaat gezorgd op de slalom. Er was niet één nieuwe winnares, maar twee, hoewel de Amerikaanse thuisfans minder blij waren met het resultaat.

Mikaela Shiffrin was in de eerste run weer de snelste: de Amerikaanse was voor eigen publiek 0,21 seconden rapper dan de Zwitserse Wendy Holdener, die Katharina Liensberger uit Oostenrijk één honderdste van een seconde achter haar had. De vierde tijd was voor de Slowaakse Petra Vlhova (+0,31), voor de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,38), terwijl Lena Dürr uit Oostenrijk op 0,65 seconden de laatste was die de schade nog beperkt hield tot minder dan een seconde.

In de tweede run ging Dürr flink in de fout, waardoor ze 23 plekken inleverde, gevolgd door Swenn Larsson die met 0,22 seconden de leiding pakte. Vlhova zat er 0,44 seconden achter en verloor twee plekken, terwijl Liensberger zelfs de finish niet haalde. Holdener hield deels stand: ze kwam precies op gelijke hoogte met Swenn Larsson terecht. Shiffrin mocht het afmaken, maar dat lukte zowaar niet: vijfde op 0,59 seconden. Swenn Larsson pakte haar allereerste World Cup-zege en voor Holdener was het na dertig (!) podiumplekken haar allereerste zege ooit op de slalom - plek drie was voor Katharina Truppe, achtste na run één.

Bobsleeër Friedrich weer dominant, Duitse slee kapot door remprobleem

In het Canadese Whistler is het eerste weekeinde van het World Cup-seizoen in het bobsleeën afgerond. Dat gebeurde met een wedstrijd in de tweemansbob voor de vrouwen en de grote viermansbob bij de mannen, waarbij het vooral bij de vrouwen spannend was.

Tweemansbob vrouwen
Melanie Hasler uit Zwitserland opende samen met remster Nadja Pasternack met een bijzonder sterke eerste run, die zelfs de snelste tijd opleverde. De Duitse teams van Kim Kalicki en remster Anabel Galander (+0,02) en Laura Nolte met Tamara Seer (+0,04) zaten er bovenop, en verder had vooral de Amerikaanse Kaillie Humphries met Emily Renna (+0,19) nog kans op een podiumplek.

Humphries behield in de tweede run haar positie ruimschoots en ging met 0,11 seconden voorbij aan Nolte, die een paar flinke fouten maakte. Met 0,41 seconden pakte Kalicki wel ruim de leiding, met alleen de Zwitserse slee van Hasler en remster Pasternack nog te gaan. Hasler maakte echter een flinke fout en gaf zo de zege weg: tweede op 0,20 seconden, achter Kalicki/Galander en Humphries/Renna.

Viermansbob mannen
De Duitse slee van Francesco Friedrich was in de eerste run weer eens de snelste, er bleven er eigenlijk maar twee in de buurt: Taylor Austin en zijn Canadese team stond op 0,10 seconden, terwijl de Britse slee van Brad Hall op 0,15 seconden van Friedrich en co stond. De Duitse slee van Christoph Hafer kende een flink probleem: de rem werkte niet en de slee schoot door en kwam op de parkeerplaats terecht. Iedereen was in orde, maar vooral de grofweg tienduizend euro kostende ijzers van de slee konden bij het oud vuil geknikkerd worden.

Met een uitstekende tweede run verdedigde Hall in elk geval de positie van de Britten, die met 0,51 seconden de leiding pakten. Austin en zijn eveneens nog onervaren kompanen gingen minder lekker naar beneden en zaten met 0,39 seconden ruim achter de Britten, hoewel ze wel zeker waren van een podiumplek. Friedrich en zijn geweldige team van Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller waren weer ongenaakbaar: de Duitse slee snelde naar de zege met 0,42 seconden voorsprong op de Britten, de eerste dubbelslag van het nieuwe seizoen - hij won ook de tweemanswedstrijd - was alvast een feit.

FOK! Wat een weer: nog meer regen

herfstbanner

Vanochtend is het bewolkt. Op veel plaatsen regent het van tijd tot tijd. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het grijs met op veel plaatsen lichte regen of motregen. In het zuiden en westen wordt het langzaam droog. Het wordt ongeveer 8°C. Er staat weinig wind.

Vanavond wordt het op steeds meer plaatsen droog. In de tweede helft van de avond kan plaatselijk dichte mist ontstaan, vooral in het westen en zuiden. Er staat weinig wind.

Komende nacht kan er in het noordoosten nog wat regen vallen, in de rest van het land blijft het vrijwel droog. Op meerdere plaatsen kan er dichte mist ontstaan. De mist kan hinderlijk zijn voor het verkeer. De minimumtemperatuur komt uit tussen 4°C in het zuidwesten tot 7°C in het noordoosten. Het is bijna windstil.

Het uitzicht vanaf de Stropera (Foto: Rob)
Het uitzicht vanaf de Stropera te Amsterdam (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
Random Pics van de Dag #846
special
AI Picture Gallery #108
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.