Baanrenners Lavreysen en Van der Peet sprinten naar Champions League-zeges

Op de Parijse wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines is zaterdagavond de derde avond in de Track Champions League afgewerkt, een topcompetitie in het baanwielrennen waar veel wereldtoppers meerdere weken achter elkaar bij aanwezig zijn, inclusief Nederlands succes.

Scratch vrouwen
Sophie Lewis trok halverwege ten strijde en de Britse werd door niemand teruggehaald: ze reed soeverein naar de zege. Landgenote Katie Archibald won de sprint om de tweede plek, voor de Amerikaanse Jennifer Valente, in een door een late valpartij ontregeld peloton.

Keirin vrouwen
Met Steffie van der Peet, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx stonden er drie Nederlandse dames in de finale, alleen Laurine van Riessen haalde het niet. Van der Peet reed een dijk van een finale en wist verrassend de winst te pakken, voor de Française Mathilde Gros en Kelsey Mitchell uit Canada. Braspennincx en Van de Wouw kwamen er niet aan te pas en eindigden achter Taky Marie-Divine Kouamé uit Frankrijk.

Scratch mannen
Sebastian Mora Vedri wachtte even af wat de eerste aanvalspogingen deden, maar die leverden weinig op en dat was voor de Spanjaard het teken om volle bak aan te gaan. Niemand kwam er nog bij en hij knalde naar de winst, terwijl Claudio Imhof uit Zwitserland naar plek twee reed, voor de Italiaan Matteo Donega. Matthijs Büchli en Roy Eefting eindigden als zesde en zevende.

Sprint mannen
Wederom kwam Harrie Lavreysen in de finale tegenover Matthew Richardson te staan en dit keer wist de Nederlander, op de baan waar hij onlangs wederom wereldkampioen werd, wél af te rekenen met zijn Australische plaaggeest. Jeffrey Hoogland kwam er wederom niet aan te pas en strandde ook nu in de eerste ronde.

Afvalkoers vrouwen
Katie Archibald en Jennifer Valente waren de favorieten en het werd inderdaad een Brits-Amerikaanse strijd, nadat de Canadese Maggie Coles-Lyster als voorlaatste afgevallen was. Archibald zette in de slotronde nog eens aan en de Britse liet Valente achter zich voor de winst.

Afvalkoers mannen
Roy Eefting ging er vroeg uit en werd vijftiende, maar Matthijs Büchli wist de één na de ander naar de laatste plek te verdringen en dus uit koers te rijden - hij werd uiteindelijk zeer knap vierde. Claudio Imhof was de volgende die eraf ging, waarna de Brit Oliver Wood in de eindsprint tegen de Canadees Mathias Guillemette de winst pakte.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen stond gewoon weer in de finale, dit keer plaatste Jeffrey Hoogland zich ook. Hij trok de sprint aan voor Lavreysen, maar dat was net niet genoeg: de Nederlander werd tweede, achter zijn Champions League-concurrent, Matthew Richardson. Plek drie was voor de Japanner Shinji Nakano, Hoogland werd vijfde.

Sprint vrouwen
Mathilde Gros wint de ene na de andere sprint in de Champions League en dat bleef de Française doen: Martha Bayona uit Colombia moest er in de finale aan geloven. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx sneuvelden in de halve finales, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw gingen er in ronde één uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen staat Lavreysen bovenaan, vlak voor Richardson, met wie hij de eerste en tweede plekken vrijwel allemaal verdeelt. Imhof staat op één in het duurklassement, voor Guillemette en Mora Vedri. Bij de vrouwelijke sprinters staat Gros ruimschoots boevnaan, voor Bayona en Mitchell, terwijl Valente het duurklassement aanvoert en alleen Archibald in de buurt heeft.