Riiber zegeviert in World Cup noordse combinatie, Fransman Baud stunt

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen in de noordse combinatie afgerond. Na de korte openingswedstrijd van vrijdag stonden er nog twee wedstrijden op het programma en die leverden op verschillende wijzen de nodige spanning op.

Zaterdag
Ryota Yamamoto was op de schans weer ruimschoots de beste, de Japanner pakte 31 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar ten opzichte van de Oostenrijker Stefan Rettenegger. De in voorgaande jaren dominante Noor Jarl Magnus Riiber gaf 42 seconden toe en werd gevolgd door de Fransman Laurent Muhlethaler (+0:52), de Noor Jens Lurås Oftebro, Mario Seidl uit Oostenrijk en de Japanner Yoshito Watabe (allen +0:54). Ook gevaarlijk waren onder meer de Duitse winnaar van vrijdag, Julian Schmid (+0:56) en het Oostenrijks-Duitse duo Franz-Josef Rehrl (+1:29) en Manuel Faisst (+1:31).

Op de langlauflatten mocht Yamamoto zijn voorsprong gaan verdedigen, maar na een kleine vier kilometer waren Rettenegger en Riiber toch echt gearriveerd bij de Japanner. Na ruim vijf kilometer begonnen Oftebro en Schmid ook in de buurt te komen van het leidende trio, waar Riiber vroeg in de slotronde de aanval opende en Yamamoto én Rettenegger liet staan. Zij werden gegrepen door Schmid en Oftebro en dat kwartet streed om plek twee, ruim achter de ongenaakbare Riiber. Die strijd werd gewonnen door Schmid, voor Oftebro en Yamamoto, terwijl de jonge Rettenegger met plek vijf zijn beste prestatie ooit neer wist te zetten.

Zondag
Op de slotdag was de boel omgedraaid: we begonnen met tien kilometer langlaufen in massastartformat. Zoals altijd zorgde dat ervoor dat er bij het langlaufen weinig verschillen werden gemaakt en dat de goede schansspringers een groot voordeel hadden. Riiber sprintte overtuigend naar de langlaufwinst, vlak voor Oftebro, de Duitser Johannes Rydzek, Lamparter, Faisst en diens landgenoot Vinzenz Geiger. Kristjan Ilves werd een gevaar: de Est kwam keurig als zevende binnen en is een uitstekende schansspringer.

Bij het schansspringen opende Mario Seidl, 47e op de langlauflatten en een van de weinigen die echt op achterstand werd gezet, met een ijzersterke sprong. Julian Schmid, op korte afstand 21e bij het langlaufen, was de eerste die Seidl kon passeren, terwijl de jonge Fransman Matteo Baud na hem de leiding pakte. Yamamoto won het schansspringen twee keer en met plek dertien bij het langlaufen had hij een uitstekende kans op een topresultaat, maar zijn sprong viel lichtjes tegen: de Japanner kwam achter Baud terecht.

Ilves maakte het vervolgens niet waar en viel zelfs acht plekken terug, Geiger bakte er helemaal weinig van en Faisst kwam op de vierde plek terecht. Lamparter nam achter hem plaats, Rydzek moest het doen met plek vijftien, met nog twee Noren te gaan. Oftebro deed het uitstekend en nam plek drie in, terwijl Baud met ongeloof keek hoe hij met alleen Riiber te gaan nog altijd op één stond. De Noor ging er wel overheen en pakte weer eens een zege, terwijl Baud, die met een elfde en zevende plek deze week al zijn beste resultaten ooit boekte, zijn eerste World Cup-podium pakte - Yamamoto werd derde.