Schansspringer Lanisek pakt World Cup-zege in Ruka

De World Cup schansspringen is neergestreken in het hoge Finse noorden, waar in Ruka twee wedstrijden op het programma staan. Na enige vertraging in het schema - de Duitsers hadden hun materiaal nog niet, dankzij een fout van een vliegmaatschappij - werd zaterdag de eerste wedstrijd afgewerkt.

Anze Lanisek was in de eerste ronde de beste, de Sloveen werd gevolgd door Stefan Kraft uit Oostenrijk en de Noor Halvor Egner Granerud. Met Piotr Zyla, Manuel Fettner, Dawid Kubacki en Daniel Tschofenig volgden nog twee Pools-Oostenrijkse tandems, terwijl de Duitsers Stephan Leyhe en Karl Geiger - met Daniel André Tande uit Noorwegen daar ook nog bij - de top-10 completeerden.

Geiger behield in de tweede ronde in elk geval zijn positie, Tande kwam samen met landgenoot Marius Lindvik achter de Duitser terecht. Leyhe leverde veertien posities in, Tschofenig beperkte de schade tot zes verloren plekken en Kubacki nam de leiding over. Fettner kwam net tekort om Kubacki te kloppen, maar Zyla ging er wél overheen. Granerud zakte tot achter de twee Polen terug, met nog twee mannen te gaan. Kraft vloog ruim naar de leiding, maar zag hoe Lanisek het nog net iets beter deed. Lanisek won, voor Kraft en Zyla.