Kim Jung-Un wil dat Noord-Korea de grootste kernmacht ter wereld wordt

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen op. Nadat de Chinese president Xi het regime in het noorden van zijn steun verzekerde, fantaseert dictator Kim over massale nucleaire bewapening.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un wil van zijn land de machtigste kernmacht ter wereld maken. Kim zei dat het opbouwen van nucleaire strijdkrachten het belangrijkste doel is, meldde het staatspersbureau KCNA. "Het einddoel is om de sterkste strategische strijdkrachten ter wereld te hebben, de absoluut sterkste strijdkrachten die in deze eeuw niet hebben bestaan", zei Kim.

De recente test van een langeafstandsraket zou hebben aangetoond dat Noord-Korea over de cruciale vaardigheden beschikt om het sterkste leger ter wereld op te bouwen. Hij noemde de Hwasong-17-raket het krachtigste strategische wapen ter wereld. Het toont de vastberadenheid en het vermogen van Noord-Korea om het sterkste leger ter wereld op te bouwen. Wetenschappers hebben een "wonderbaarlijke sprong gemaakt in de ontwikkeling van technologie voor het monteren van kernkoppen op ballistische raketten", zei Kim, zonder verdere details te geven.

Kim kreeg zaterdag steun van de Chinese president Xi Jinping. Hij zei dat hij met de Noord-Koreanen wil werken aan wereldvrede. Het staatspersbureau KCNA meldde dat Xi in een bericht aan Kim aangaf dat Beijing klaar is om met Pyongyang samen te werken voor "vrede, stabiliteit, ontwikkeling en welvaart van de regio en de wereld".

Noord-Korea heeft zijn rakettesten opnieuw geïntensiveerd na de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten en heeft dit jaar al meer raketten afgevuurd dan in enig voorgaand jaar. Alleen al in deze maand zijn er waarschijnlijk 30 korte-, middellange- en langeafstandsraketten afgevuurd. Pyongyang heeft onlangs een ICBM afgevuurd. Het internationaal geïsoleerde land breidt zijn wapenprogramma al jaren uit en is daardoor onderworpen aan internationale sancties.

De VN-Veiligheidsraad heeft sinds 2006 bijna een dozijn resoluties aangenomen waarin sancties worden opgelegd aan Noord-Korea vanwege zijn nucleaire- en raketactiviteiten. Leden van de VN-Veiligheidsraad veroordeelden de laatste raketlancering van maandag, maar zagen af van het afleggen van een formele verklaring wegens tegenstand van China en Rusland. Noord-Korea wees afgelopen weekend de veroordeling van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres van de recente raketlancering van het land af en noemde Guterres een "Amerikaanse marionet".

De Amerikaanse regering gelooft dat de sleutel tot de terugtrekking van Pyongyang bij China ligt, de belangrijkste bondgenoot van het land. Volgens een hoge Amerikaanse functionaris wil Washington aan Peking verzoeken om zijn invloed over het Noord-Korea aan te wenden.