Verstappen crasht op weg naar pole, Hamilton profiteert

De kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië is voor de Nederlandse fan niet helemaal geëindigd zoals gehoopt. Max Verstappen reed de snelste 97 procent van een ronde van het hele veld, maar hing zijn Red Bull vervolgens in de muur.

In de eerste sessie noteerden de secondanten van de titelrivalen de snelste tijden: Sergio Perez was de snelste, Valtteri Bottas was net iets langzamer. Daniel Ricciardo volgde, voor Carlos Sainz, Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris, Pierre Gasly en Lewis Hamilton.

Hamilton trok het gashendel in de tweede sessie open met een ronde van 1:27,712 minuten, waar Verstappen dik twee tienden op toe moest geven - Perez was zelfs nog enkele duizendsten sneller dan de Nederlander.

In de beslissende derde sessie noteerde Verstappen weer een rappe tijd, zijn 1:27,653 leek een serieuze gooi naar pole. Bottas ging met 1:27,622 echter sneller en Hamilton dook er met 1:27,511 nog wat verder onder. Verstappen moest het mes tussen de tanden zetten en dat deed hij.

Met een zelden vertoonde hoeveelheid risico en controle raasde Verstappen over de onnoemelijk snelle 'straten' van Jeddah, waar hij meerdere keren tot op enkele centimeters van de muur kwam. Hij was bijna een kwart seconde sneller dan Hamilton, met nog één bocht te gaan...maar bij het uitkomen van die bocht ging het fout.

Verstappen kwam te wijd uit doordat hij zich iets verremde en kwam met de achterkant tegen de muur aan: ophanging kapot. De Nederlander mag wel als derde starten, maar of dat zondag ook gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag, in verband met het mogelijke vervangen van de versnellingsbak.