World Cup-leiding voor skeletonster Bos na 6e plek

De derde World Cup-wedstrijd voor de heren en dames skeletonners is vrijdag afgewerkt. Dat gebeurde in het Duitse Altenberg, nadat de twee openingswedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck gehouden werden. Twee totaal verschillende banen: in Innsbruck is de start van groot belang, in Altenberg ligt de nadruk meer op de stuurkunsten.

Vrouwen
Na de moeizame openingswedstrijden in Innsbruck stonden de Duitse dames er in Altenberg wat beter bij. Vooral Tina Hermann was goed, na één run had ze de leiding te pakken met drie honderdsten voorsprong op landgenote Hannah Neise. Alina Tararychenkova uit Rusland was op 0,21 seconden de leidster in de strijd om plek drie, voor de Nederlandse Kimberley Bos (+0,23), de Belgische Kim Meylemans (+0,25), Janine Flock uit Oostenrijk (+0,28) en de Russische Yulia Kanakina (+0,29).

Kanakina behield haar positie met een baanrecord in de tweede run, Flock dook er met een nieuw baanrecord 0,12 seconden onder. Meylemans moest vijf honderdsten toegeven op de Oostenrijkse, waarna Bos (+0,11) ook achter de Belgische terecht kwam. Met een sterke run pakte Tararychenkova met 0,06 seconden de leiding en was ze zeker van haar eerste World Cup-podium, waarna Neise (+0,10) twee plekken inleverde. Op Hermann stond echter geen maat: met een nieuw baanrecord en 0,31 seconden voorsprong pakte ze de winst, voor Tararychenkova en Flock - Bos werd zesde en is door de elfde plek van Elena Nikitina de nieuwe leidster in de World Cup.

Mannen
Ook hier stonden de Duitsers er prima bij na één run: dubbel wereldkampioen Christopher Grotheer noteerde de snelste tijd, Axel Jungk gaf 0,10 seconden toe op zijn landgenoot. De Letse broers Martins (+0,28) en Tomass Dukurs (+0,40) duelleerden om plek drie, met onder meer de Brit Matt Weston (+0,43), Samuel Maier uit Oostenrijk (+0,52), de Rus Vladislav Semenov (+0,56) en de Duitser Alexander Gassner (+0,57) ook nog als serieuze kandidaten op eremetaal.

Met de Rus Nikita Tregubov aan de leiding kwam Gassner 0,14 seconden tekort om zijn plek te behouden, Semenov bleef twee honderdsten voor zijn landgenoot. Maier crashte bijna en verloor zeven plekken, wat Weston daarna ook deed. Tomass Dukurs leverde drie plekken in, broer Martins pakte met 0,41 seconden de leiding over. Thuisfavoriet Jungk ging nog eens 0,45 seconden sneller, waarna het aan Grotheer was. Die kreeg het echter niet voor elkaar en met 0,11 seconden voorsprong ging de winst naar Jungk, voor Grotheer en Martins Dukurs.