Protestactie Wybren van Haga leidt tot sluiting café op Nieuwmarkt

Het Amsterdamse café del Mondo op de Nieuwmarkt moet van burgemeester Halsema een week dichtblijven. Dat gebeurde nadat er gisteren tot na 17.00 uur geborreld werd en de eigenaar niet naar de politie luisterde. Zo meldt AT5.

Dat bevestigt een woordvoerder van Halsema. Het gaat om een spoedbesluit.

Wegsturen
Volgens Het Parool werd in het café aan het begin van de avond geborreld door Kamerlid Wybren van Haga en vijftig medestanders. Agenten zeiden dat het café de gasten moest wegsturen, maar dat zouden de medewerkers niet gedaan hebben.

Van Haga had een eigen cameraman bij zich. Het ging om een protest tegen de aangescherpte coronaregels. Hij laat via zijn persvoorlichter Richard de Mos weten kwaad te zijn over de sluiting en noemt Halsema een 'wereldvreemde communistische burgemeester'. "Wat een gebrek aan compassie voor de zo zwaar getroffen horeca. En wat een kleinzieligheid om ludiek verzet, notabene op het afhaalterras, zo te straffen."

Waarschuwing
De eigenaar van het café, Barry van den Berg, heeft vaker geprotesteerd tegen de coronaregels. In maart kreeg hij een waarschuwing omdat hij zijn terras had geopend terwijl dat niet mocht. Hij heeft zijn zaak in november gesloten uit protest tegen de maatregelen, maar zou nog wel open zijn geweest voor afhaal.

Van den Berg wilde ook samen met andere ondernemers een groot gezamenlijk terras op de Nieuwmarkt. Dat ging, na protest van buurtbewoners, niet door.