Geen erkenning Taliban door de EU, wel diplomatieke vertegenwoordiging in Kabul

Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen, hebben Europese landen hun ambassadeurs uit Afghanistan terug getrokken. De Franse president Macron heeft nu aangekondigd dat hij met andere landen zal werken aan een nieuwe diplomatieke vertegenwoordiging. Dit is echter geen concessie aan de Taliban.

Volgens president Emmanuel Macron werkt Frankrijk samen met andere Europese landen aan het opzetten van een gezamenlijke diplomatieke basis in Afghanistan. Dit moet de landen in staat stellen hun ambassadeurs snel terug te zenden na het terugtrekken na de machtsovername door de radicaal-islamitische Taliban in augustus, zei Macron tijdens een bezoek aan Doha, de hoofdstad van Qatar.

De opening van de gezamenlijke ambassade moet zo snel mogelijk gepland, maar heeft niets te maken met een eventuele politieke erkenning van de Taliban-regering, benadrukte Macron. Er moeten nog een hoop veiligheidsissues worden opgehelderd. Het is nog onduidelijk welke andere Europese landen bij de plannen betrokkenzijn. De Europese Unie had onlangs ook aangekondigd dat zij binnenkort een diplomatieke vertegenwoordiging in de Afghaanse hoofdstad Kabul zou openen, zonder dit te koppelen aan de erkenning van de Taliban-regering.

Vlak voor deze uitspraak van Macron had Frankrijk, met de hulp van Qatar, nog eens meer dan 300 mensen uit Afghanistan gehaald met een nieuwe evacuatievlucht. Onder hen waren 258 Afghanen die als journalisten of als burgerhelpers voor de Franse strijdkrachten hadden gewerkt, alsmede elf Franse staatsburgers en ongeveer 60 Nederlandse staatsburgers en hun gezinnen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs vrijdagavond.