Hansen domineert bij start eerste ťchte vrouwenseizoen op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer is het eerste echte World Cup-seizoen voor vrouwen op de noordse combinatie van start gegaan. Vorig seizoen werd de allereerste World Cup-wedstrijd al gehouden, maar de rest van het seizoen viel door onder meer reisbeperkingen in het water.

Dag één
Het schansspringen werd gewonnen door de Noorse Mari Leinan Lund, die twintig seconden voorsprong bij elkaar sprong op de Italiaanse Annika Sieff en 39 seconden op landgenote Gyda Westvold Hansen. De rest mocht strijden om plek vier, zo leek het, want Silva Verbic uit Slovenië moest al 1:36 minuten wachten alvorens als nummer vier te mogen starten en verder stonden alleen de Noorse Ida Marie Hagen (+1:52) en de Oostenrijkse Lisa Hirner (+1:54) nog binnen de twee minuten van Lund.

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Lund de leiding nog gewoon in handen, Hansen volgde op inmiddels 27 seconden, terwijl Sieff de Noorse moest laten gaan - ze lag nog wel vér voor de achtervolgers, dus het podium was niet in gevaar. Een kleine kilometer later had Hansen het gat naar Lund gehalveerd, dus de strijd om de overwinning lag ineens toch nog open.

Met het stadion langzaam weer in zicht sloot Hansen aan bij Lund, die ze vervolgens op indrukwekkende wijze achter zich liet. Hansen liep naar de overwinning, Lund finishte op acht seconden en vijftig tellen later bolde Sieff als derde over de finish - Hirner kwam een kleine halve minuut later als vierde binnen, een paar seconden voor Hagen.

Dag twee
Lund sprong ook op de tweede dag het beste, maar dit keer wist ze slechts tien tellen voorsprong op Hansen bij elkaar te springen. Daarmee leek de wedstrijd eigenlijk al beslist: Sieff volgde pas op 1:07 minuten en na 1:14 minuten mocht Hirner starten, de enige die misschien nog kans kon maken om Hansen op enigerlei wijze te bedreigen. Yuna Kasai uit Japan startte 1:21 minuten na Lund, Verbic vertrok elf tellen later.

Hansen ging binnen een kilometer al voorbij Lund, terwijl Sieff bijgehaald werd door Hirner. Voor Hansen kwam de tweede overwinning geen seconde in gevaar, ze zette Lund uiteindelijk zelfs op dik vijftig seconden. Hirner kwam op anderhalve minuut als derde over de finish, de enige niet-Noorse in de gehele top-5.