FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 september 2021

'Vocht vasthouden' bleek een eierstoktumor van 10 kilo

Een 73-jarige vrouw uit Villach raadpleegde haar huisarts over, wat zij dacht, vocht vasthouden in haar buik. Het bleek een enorme tumor te zijn. Deze werd met succes verwijderd in de Klagenfurt Clinic.

Na de diagnose ging de patiënt onmiddellijk naar de afdeling chirurgie van de Klagenfurt-kliniek. "We hebben een tumor verwijderd met een gewicht van 10,2 kilogram en een diameter van 30 centimeter. Het histologische onderzoek toonde een vroeg stadium van eierstokkanker die volledig in gezonde toestand was verwijderd. De patiënt heeft daarom geen chemotherapie of bestralingstherapie nodig", legt Reinhard Mittermair uit. Hoofd Algemene en Viscerale Chirurgie van de Klagenfurt-kliniek, legde de procedure uit. 

Inkapseling maakte chirurgie gemakkelijker
Mittermair is al acht jaar in functie en heeft nog nooit een tumor van deze omvang gezien. Het was moeilijk om in de buik te komen zonder de tumor te beschadigen. De operatie zelf was relatief eenvoudig omdat de tumor was ingekapseld.

Vijf dagen later weer thuis
De patiënte, die anoniem wil blijven, kon al vijf dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Ze vertelt: "Toen ik na een CT-scan in mijn buik de diagnose kreeg dat ik een grotere buiktumor had, schrok ik in eerste instantie. Opeens verandert alles, wat doe je in zo'n situatie?" Gelukkig voor haar kon de chirurgische afdeling van het Abdominal Tumor Center van de Klagenfurt-kliniek haar van de tumor afhelpen. 

De patiënte zei: “Voor mij was het de juiste beslissing. Nogmaals hartelijk dank aan het hele team, ik kan het alleen maar van harte aanbevelen.” En wat ze aan iedereen mee wil geven: “Ga alsjeblieft naar de dokter als je klachten hebt en wees niet bang om in deze tijd naar het ziekenhuis te gaan”.

Spaanse bisschop uit ambt gegaan omdat hij verliefd is op schrijfster van erotiek

Spanje smult van de ontwikkelingen rond een jonge, zeer conservatieve, maar ook heel mediagenieke bisschop. Hij is vrijwillig door de paus uit het ambt gezet omdat hij verliefd is geworden op een vrouw, eentje die bovendien enkele ‘erotische en satanische’ boeken heeft geschreven. Zo meldt het AD.

Xavier Novell verraste vriend en vijand door op 23 augustus zijn ontslag aan te kondigen als bisschop van Solsona, in Lleida. Hij deed het om 'strikt persoonlijke' redenen, waarover hij verder geen details gaf. Nu, bijna twee weken na het ontslag, is gebleken dat de reden was dat de ex-bisschop een liefdesrelatie onderhoudt met Silvia Caballol, een psycholoog en schrijster uit Bagenca.

De voormalige bisschop en zijn partner schelen 14 jaar in leeftijd. Novell, die op 41-jarige leeftijd in 2010 de jongste bisschop van Spanje werd, is nu 52 jaar oud, terwijl Caballol in 1983 in Súria (Bages) werd geboren.

Het stel woont momenteel in Manresa en Novell is al op zoek naar werk als agronoom.

Caballol van haar kant heeft een graad in psychologie van de Autonome Universiteit van Barcelona (UAB), een universiteit waar ze ook een postdoctorale graad in gezondheidspsychologie heeft behaald. Daarnaast heeft ze uitstapjes gemaakt in de literaire wereld en heeft ze minstens twee romans met een erotisch thema geschreven, waarvan één met satanische referenties. Het gaat over 'Amnesia Trilogy' en 'The Hell in Gabriel's Lust'. Caballol is moeder van twee kinderen uit een eerdere relatie.

Xavier Novell, 52, was revealed to be romantically involved with a 38-year-old Barcelona-based psychologist and erotic novelist named Silvia Caballol. #XavierNovell #SilviaCaballolhttps://t.co/FF0u2qrAs0

Pieter Omtzigt wil niet terug naar CDA, komt 15 september als éénmansfractie terug

Pieter Omtzigt sluit een terugkeer naar 'zijn' CDA uit. Hij hervat op 15 september zijn werk als Tweede Kamerlid na afwezigheid van een halfjaar door een burn-out. Hij komt onafhankelijk terug in de Tweede Kamer als 'Groep Omtzigt'. "Ik heb een weloverwogen besluit genomen”, zegt Omtzigt in het eerste interview dat hij gaf sinds hij in maart ziek werd. Zo meldt Tubantia (Premium).

Uitstekend Nederlands elftal overklast Turkije

Het Nederlands elftal heeft goede zaken in de WK-kwalificatie. In eigen huis won Oranje met maar liefst 6-1 van Turkije en neemt daardoor de koppositie over van de Turken in poule G.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Turkije. Al na één minuut spelen kwam Oranje op voorsprong. Na een fraaie combinatie in de zestien tussen Davy Klaassen en Memphis Depay maakte Klaassen de 1-0. Ook de tweede treffer van het Nederlands elftal mocht er zijn. Opnieuw was er een goede combinatie tussen Memphis en Klaassen en ditmaal maakte eerste genoemde de treffer en dus stond het Nederlands elftal na een kwartier spelen al op 2-0.

Oranje bleef ook na de 2-0 goed spelen en gaf Turkije geen kans; het was wachten op de 3-0 en die zou er ook komen. Opnieuw waren Klaassen en Memphis betrokken bij het doelpunt. Klaassen werd in de zestien onderuit gehaald, waarna Memphis vanaf elf meter via een 'panenka' de 3-0 op het scorebord zette. Vlak na de 3-0 moest Turkije ook nog verder met tien man en was de wedstrijd wel beslist.

Na een grote Turkse kans meteen na rust nam Nederland weer over. Het was wachten op het volgende doelpunt van het Nederlands elftal en dat kwam er ook. Memphis zorgde na tien minuten in de tweede helft voor zijn derde treffer van de avond, waarna bondscoach Louis van Gaal een aantal reservespelers de kans gunde.

Guus Til, Donyell Malen, Ryan Gravenberch en debutant Devyne Rensch werden ingebracht en bij rust was ook Teun Koopmeinders ingevallen. Vier van de vijf invallers hadden een rol in de laatste twee doelpunten van het Nederlands elftal. Koopmeinders zette Til vrij voor het doelpunt, waarna de Feyenoord-middenvelder voor de 5-0 zorgde. Rensch gaf een fraaie assist op Malen, die voor de 6-0 tekende. Dat leek ook de eindstand te worden, maar Turkije maakte toch nog een eretreffer door slordigheden in de Nederlandse verdediging.

Van de Zandschulp ziet sprookje op US Open in kwartfinale tegen Medvedev eindigen

Het sprookje van Botic van de Zandschulp op de US open is voorbij. In de kwartfinale verloor hij in vier sets van de nummer twee van de wereld Daniil Medvedev: 3-6, 0-6, 6-4 en 5-7.

De eerste twee sets gingen gemakkelijk naar Medvedev. De nummer twee van de wereld had dit toernooi nog geen set verloren en in de eerste twee sets was de Rus veel te sterk voor Van de Zandschulp.

Vanaf de derde set kwam Van de Zandschulp beter in de wedstrijd ondanks een blessurebehandeling aan zijn bovenbeen na de tweede set. De Nederlander wist zijn servicegames te behouden en wist zelfs de servicegame van zijn Russische tegenstander te breken en zou de derde set met 6-3 winnen.

Van de Zandschulp hield ook in de vierde set zijn goede vorm van de derde set vast en kon lang mee met Medvedev. Ondanks dat hij het moeilijk had in de servicegame van de nummer twee van de wereld ging het lange tijd gelijk op, maar in de twaalfde game ging het op het tweede wedstrijdpunt van Medvedev mis voor de Nederlander.

Toch kan Van de Zandschulp terugkijken op een geweldig toernooi. Het was voor het eerst in achttien jaar dat een Nederlander een kwartfinale wist te halen op een grandslamtoernooi. Dankzij zijn kwartfinale stijgt hij richting de top zestig van de wereld, de hoogste ranking in zijn carriere.

Random Pics van de Dag #409

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste blik op nieuwe map voor Warzone

Naast de multiplayer trailer van Vanguard, komt Activision met nog een aankondiging. Warzone, de immens populaire Battle Royale-game van Call of Duty, krijgt dit jaar nog een nieuwe map.

Het betreft de 'Pacific Map' en dat betekent natuurlijk maar één ding: grote, groene omgevingen en veel natuurlijke elementen. Denk aan watervallen, grotten en natuurlijk nog veel meer. De beelden vind je hieronder.

De nieuwe map komt 'kort na Vanguard' beschikbaar, dus ergens na 5 november.

Multiplayer trailer voor Call of Duty: Vanguard

Activision heeft een trailer vrijgegeven voor Call of Duty: Vanguard, die in een kleine 3 minuten meer toont van de multiplayer van de game.

De game lanceert met maar liefst twintig maps, heeft verwoestbare omgevingen en bevat de nieuwe 'Champion Hill' modus. Uiteraard kun je jouw wapens aanpassen hoe je zelf wil en zijn er nieuwe perks, operators, upgrades en meer.

Uiteindelijk is het gewoon weer Call of Duty met extra's, maar daar is niks mis mee. Bekijk de trailer hieronder. Vanguard komt 5 november uit voor last gen en current gen.

De Europese zomer van 2021 was de heetste ooit

Volgens EU-gegevens uit het aardobservatieprogramma Copernicus beleefde Europa in 2021 de heetste zomer ooit. De gemiddelde temperatuur van begin juni tot eind augustus lag bijna één graad boven het gemiddelde van de jaren 1991 tot 2020.

Het programma verwees onder meer naar de in augustus behaalde recordtemperaturen in de door langdurige bosbranden getroffen mediterrane landen. Met de gemeten temperaturen was deze zomer zelfs warmer dan de vorige recordzomers in 2010 en 2018, volgens Copernicus uit. Het verschil is echter slechts 0,1 graad Celsius.

Binnen Europa werden er soms flinke verschillen gemeten. De waarden in Noord-Europa lagen onder het gemiddelde, in het oosten boven het gemiddelde en rond de Middellandse Zee werden er temperaturen ver boven het gemiddelde gemeten.

Chaotisch coronaprotest bij ingang Tweede Kamer, politie blokkeert de toegang

Enkele honderden demonstranten tegen de coronamaatregelen hebben zich vanmorgen voor het gebouw van de tijdelijke Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg verzameld. Agenten staan in een linie opgesteld en blokkeren zo de ingang van het gebouw. Volgens de gemeente Den Haag is de demonstratie niet van te voren aangekondigd. "De politie zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Demonstranten worden naar een naastgelegen grasveld verwezen.” Meer hierover bij het AD.

Rond 11.45 uur trokken de stoet 'andersdenkenden' richting de binnenstad en het Centraal Station. De politie heeft toen de toegang tot de Herengracht afgesloten met bussen en paarden. De demonstranten keerden hierop terug naar het gebouw van de tijdelijke Tweede Kamer.

Ineos wint ploegentijdrit Ronde van Groot-Brittannië

De ploegentijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Ineos Grenadiers. In de omloop over 18,2 kilometer bleef de ploeg Deceuninck voor met 17 seconden. De kopman van Ineos, Ethan Hayter, neemt de leiderstrui over van Robin Carpenter.

Deceuninck lag halverwege nog een seconde voor op Ineos, maar de Britse ploeg versnelde in het laatste deel en pakte de zege. Jumbo-Visma werd derde op 20 seconden achterstand van Ineos. Kopman Wout Van Aert staat nu derde in het algemeen klassement achter Rohan Dennis. Pascal Eenhoorn van Jumbo is met plek zes de beste Nederlander.

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers trainen voor interventiemacht

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers bereiden zich voor op eventuele inzet van de snelle interventie-eenheid van de NAVO. De eenheden staan in 2023 stand-by voor de zogenoemde flitsmacht, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Tot en met 17 september trainen ze gezamenlijk tijdens oefening "Cerberus Knife" in Limburg en Noord-Brabant.

De Duitse luchtverdedigers vertrokken afgelopen week uit Oldenburg in Holstein met veel materieel per trein. Hun zogenoemde LeFlaSys-luchtverdedigingswapensysteem wordt gezamenlijk ingezet met het Nederlandse NASAM-systeem (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile). LeFlaSys is bedoeld voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het NASAMS schakelt luchtdreigingen op middellange afstanden uit met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Privévliegtuigje als doelwit
Er wordt getraind bij Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel. In laatstgenoemde plaats is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) gelegerd. Tijdens de oefening worden besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en luchtverdedigingsoperaties gezamenlijk gedaan. De militairen gebruiken drones en zelfs een privévliegtuigje. Dat fungeert als doelwit.

De meeste luchtverdedigingsoefeningen worden gesimuleerd. Daarvoor worden wel eerst de wapensystemen en het commando-element opgebouwd. De gesimuleerde luchtverdedigingsoperaties gebeuren vanuit ‘blik’. Dit zijn de containers met apparatuur waarin de militairen werken. Oefenmunitie wordt alleen gebruikt in militaire oefenterreinen, niet in civiel gebied. In oktober vuren de eenheden echt met de wapensystemen op een schietterrein op Kreta.

NAVO-interventiemacht
De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. Ze zijn overal ter wereld inzetbaar binnen 5 tot 30 dagen. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers behoren tot het snelst inzetbare deel. Om de 12 maanden staan er andere eenheden stand-by.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het DGLC verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vijandelijke vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (foto: ministerie van Defensie)
Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (foto: ministerie van Defensie)

COVID-19: 2.501 positief getesten en 8 doden, totaal 1.958.804 en 18.048

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.501 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.958.804 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 52 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 463 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 9 patiënten opgenomen, er liggen nu 215 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.048 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM COVID-19 weekcijfers 7 september 2021 2
RIVM COVID-19 weekcijfers 7 september 2021 (RIVM)

Alan Wake Remastered officieel aangekondigd

Gisteren berichtten we nog over de mogelijke release date van Alan Wake Remastered. Het blijkt snel te kunnen gaan, want vandaag is de game officieel aangekondigd.

Hoewel de game nog geen release date heeft ontvangen, hebben we wel een release window: de herfst. De gelekte release date van 5 oktober is dus zeker een kanshebber. De aankondiging gaat gepaard met een open brief van creative director Sam Lake.

In de open brief, die hij bewust postte op community website 'The Sudden Stop', geeft Lake aan dat de remaster niet zou komen zonder de jarenlange liefde die ze hebben gevoeld vanuit de fanbase. De game bevat dezelfde content, maar met herziene graphics en cutscenes.

Meer informatie moet snel volgen. De game komt in ieder geval naar pc, Xbox One, Xbox Series X|S en voor het eerst ook naar de PlayStation-familie.

Screenshot van het origineel

Gasly en Tsunoda ook volgend jaar bij AlphaTauri

Waar er bij andere teams de nodige rijderswisselingen plaats vinden blijft bij Scuderia AlphaTauri alles bij het oude. Ook volgend jaar zullen Pierre Gasly en Yuki Tsunoda achter het stuur zitten van het tweede team van Red Bull.

Gasly, die afgelopen weekend vierde werd bij de Grand Prix van Nederland denkt dat het team veel potentie heeft. "Ik ben erg blij om met Scuderia AlphaTauri nog een seizoen in de Formule 1 door te gaan, vooral na het zien van de vooruitgang die we als team hebben geboekt sinds ik in 2017 voor het eerst bij het team kwam. Gezien de prestaties die we dit seizoen tot nu toe hebben laten zien, denk ik dat we nog geweldige dingen kunnen bereiken dit seizoen en volgend jaar, vooral met de komende veranderingen in de Formule 1 volgend jaar."

Voor Tsunoda is het met vlagen een moeizaam seizoen, toch krijgt hij de ruimte van het team om zich komend seizoen te bewijzen. "Ik kijk er naar uit om voor een tweede seizoen bij Scuderia AlphaTauri te rijden. Het is een ongelooflijke kans en ik ben het team en dr. Marko dankbaar dat ze de kans geven me verder te ontwikkelen in de Formule 1. Ik heb een zeer goede relatie met Pierre, ik heb dit jaar al veel van hem geleerd en zijn ervaring heeft me geholpen mijn eigen vaardigheden te blijven ontwikkelen, dus het is geweldig om mijn F1-reis met hem voort te zetten. Ik ben onlangs verhuisd naar Faenza en voel me thuis binnen het team en ik kijk uit naar het komende seizoen", aldus de Japanner.

Gasly en Tsunoda ook volgend jaar bij AlphaTauri (Aron Suveg / Red Bull Content Pool)
Gasly en Tsunoda ook volgend jaar bij AlphaTauri (Aron Suveg / Red Bull Content Pool)

Het nutteloze feitje van de dag: gebied dat geen land wil

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je de wereldkaart bekijkt lijkt het alsof de hele wereld al is verdeeld, maar dat is niet zo. Dus is er hoop voor mensen als Thierry Baudet die graag een eigen land willen. Want wist je dat tussen Egypte en Soedan een gebied van 2060 km² ligt dat door geen enkel land opgeëist wordt? Hoe kan dat, zul je je afvragen. Bir Tawil, zoals het stuk woestijn heet, is onderdeel van een groter grensconflict waarbij beide landen aanspraak maken op de nabijgelegen en veel grotere Hala'ib-driehoek.

Door geklungel van de Engelsen in de koloniale tijd is er al lang ruzie tussen Soedan en Egypte over aan wie de Hala'ib-driehoek toebehoort. En aangezien het stuk land aan de Rode Zee ligt en er olie onder de grond zit, willen beiden dat stuk land graag hebben. Onderdeel van het grensconflict is dat als de grens wordt geaccepteerd, dat de Hala'ib-driehoek aan de één toebehoort, en het waardeloze stukje ontoegankelijke stuk woestijn van Bir Tawil aan de ander toevalt. Maar andersom geldt dus dat als iemand het waardeloze stukje woestijn claimt hij automatisch de claim op het veel meer interessante stuk land langs de zee verliest.

Dus zowel Soedan als Egypte bedenkt zich wel twee keer alvorens ze het stukje nutteloos niemandsland willen claimen. Tal van particulieren dachten sindsdien slim te zijn en Bir Tawil te claimen om een eigen land te starten, geen van alle slaagde erin om een daadwerkelijk een eigen land van de grond te krijgen. Misschien kan Baudet het dan nog proberen met zijn Forumland.

Drie nieuwe Asterix & Obelix-games in komende 5 jaar

In de komende vijf jaar zullen er nog zeker drie nieuwe games verschijnen van Asterix & Obelix. De Franse uitgever Microids heeft hiervoor een deal gesloten met Éditions Albert René, de partij die het intellectueel eigendom van de Asterix-stripreeks in handen heeft.

Microids heeft aangegeven dat de drie aankomende titels verschillende gamegenres zullen bestrijken. Verdere details hierover zijn echter nog niet bekendgemaakt.

Los van deze drie onaangekondigde titels is Asterix & Obelix: Slap Them All!, een recent aangekondigde co-op beat 'em up-game uit de koker van Microids. Asterix & Obelix: Slap Them All! moet op 25 november verschijnen voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Bekijk de veelbelovende trailer van die game alvast hieronder.

Russell naar Mercedes als nieuwe teamgenoot van Hamilton

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier, vanochtend is namelijk bekend gemaakt dat George Russell volgend jaar voor Mercedes zal rijden. De geruchten gingen al lange tijd en nadat gisteren officieel bekend werd dat Valtteri Bottas het team zou verlaten wist iedereen het eigenlijk ook wel zeker.

Russell maakt al lange tijd uit van het programma van Mercedes en mocht in 2020 al een race invallen bij de renstal toen Lewis Hamilton ziek met corona in quarantaine moest blijven.

"Het is een bijzondere dag voor mij persoonlijk en professioneel, maar ook een dag met gemengde gevoelens. Ik kijk er naar uit en ben nederig om volgend jaar bij Mercedes te mogen werken, wat een enorme carrièrestap is, maar het betekent ook dat ik afscheid zal nemen van mijn teamgenoten en vrienden bij Williams. Het was een eer om met elk lid van het team samen te werken en een eer om de naam Williams in de F1 te vertegenwoordigen", aldus Russel.

Hamilton heette zijn teamgenoot met veel enthousiasme welkom. "Door hard werken heeft hij zijn plek terecht verdiend. Ik kijk ernaar uit om hem te zien groeien als coureur met dit geweldige team en om met hem samen te werken om Mercedes F1 naar een hoger plan te brengen."

Tripwire-baas treedt af na controverse abortus-tweet

John Gibson, topman bij ontwikkelaar/uitgever Tripwire Interactive, treedt af als CEO na de controverse die ontstond rondom zijn tweet inzake een nieuwe abortuswet die in de Amerikaanse staat Texas onlangs werd aangenomen. Kort na de tweet lieten verschillende bedrijven al weten de samenwerking met Tripwire te staken omwille van de uitspraken van Gibson.

Afgelopen weekend liet John Gibson van Tripwire in een tweet weten dat hij trots is op het Amerikaanse Hooggerechtshof, nadat deze eerder de zogenaamde Texas Heartbeat Bill goedkeurde. De wet stuitte sinds zijn introductie op 11 maart van dit jaar al op veel weerstand.

Na Gibsons tweet lieten verschillende bedrijven weten niet langer geassocieerd te willen worden met Tripwire. Onder andere Shipwright Studios, mede-ontwikkelaar bij de titels Chivalry 2 en ManEater, liet weten niet langer te willen samenwerken. Andere partijen verbraken niet zozeer de banden met Tripwire maar distantiërden zich via social media van de uitspraken. Ook enkele bekende namen uit de industrie zoals Gears of War-protégé Cliff Bleszinski en God of War-director Cory Barlog uitten hun ongenoegen over de uitspraak op twitter.

Tripwire heeft als organisatie inmiddels zelf ook gereageerd op de commotie, de volledige verklaring kun je hier lezen. Het komt er op neer dat de uitspraken van Gibson alleen van hem zijn, maar tegelijkertijd wel het bedrijf in diskrediet brengen. Derhalve treedt Gibson per direct af als eindbaas en wordt dat stokje overgenomen door mede-oprichter Alan Wilson.

De Texas Heartbeat Bill is het eerste abortusverbod van zes weken in de VS, en het eerste dat zich berust op civiele in plaats van strafrechtelijke handhaving. De wet stelt een systeem in waarbij leden van het publiek abortusaanbieders kunnen aanklagen, waarbij de aanklagers 10.000 dollar kunnen ontvangen, naast de gerechtskosten, als ze winnen. De wet wordt beschouwd als een de facto verbod op abortus in Texas.

Waar voor veel mensen de schoen wringt is niet zozeer de periode van zes weken, wat vaak kort is nadat een zwangere vrouw haar menstruatie heeft gemist en voordat veel vrouwen überhaupt weten dat ze zwanger zijn. Veel advocaten, commentatoren en juridische functionarissen hebben vooral hun vraagtekens bij de civiele handhaving. Er zou een "premiejagerssysteem" kunnen ontstaan, dat volgens een advocaat zelfs een verkrachter zou kunnen toestaan een arts aan te klagen voor het bezorgen van een abortus aan een overlevende van seksueel geweld, en voor de verkrachter om een financiële beloning van 10.000 dollar op te strijken.

Albert Heijn gaat 'oud' brood verkopen voor dumpprijzen

Supermarktketen Albert Heijn wil de strijd tegen voedselverspilling verder intensiveren door standaard in alle winkels goedkoop ‘Brood van gisteren’ te gaan verkopen. Het brood wordt de dag nadat het vers in de winkel lag tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Een half brood kan voor 25 cent worden gescoord, een heel brood en een zak bolletjes voor 50 cent. Lees verder bij DvhN.

Onderwijsinspectie mag rapport over 'homofoob' Gomarus publiceren

De Inspectie van het Onderwijs mag een rapport over de Gomarus Scholengemeenschap onverkort publiceren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag geoordeeld.

De Gomarus wilde publicatie van het rapport tegenhouden, maar volgens de voorzieningenrechter is de inhoud van het rapport niet onrechtmatig.

Achtergrond
In maart 2021 verscheen in NRC Handelsblad een artikel met de titel ’School duwt kinderen ongevraagd de kast uit’. Daarin ging het over ervaringen van oud-leerlingen met de wijze waarop de Gomarus (een reformatorische school) omgaat met homoseksualiteit. Dit artikel vormde aanleiding om onderzoek te doen naar de sociale veiligheid van LHBTI-leerlingen op de school. In het onderzoeksrapport heeft de Inspectie geconcludeerd dat de school voor leerlingen met een LHBTI-geaardheid onvoldoende zorgdraagt voor die veiligheid. Volgens de Gomarus geeft het rapport een onjuist beeld van de situatie en is het rapport op verschillende punten daarom onrechtmatig.

Terughoudend bij toetsing
De Inspectie heeft een grote beoordelingsruimte bij de oordelen die zij in haar rapportage velt. Dit betekent dat de voorzieningenrechter terughoudend moet zijn als hij toetst of het rapport (of delen daarvan) wel of niet onrechtmatig zijn.

Geen toereikend beleid
De voorzieningenrechter oordeelt dat de passages in het rapport over sociale veiligheid en beleid daarover aanvaardbaar zijn. Hierbij speelt een rol dat er op de school en in de gemeenschap rond de school breed gedeelde opvattingen heersen over wat op het gebied van seksuele geaardheid gewenst is. Die opvattingen brengen mee dat rekening gehouden moet worden met het welbevinden en de veiligheid van leerlingen die een andere (namelijk een LHBTI) seksuele geaardheid hebben. Ondanks incidenten in 2016 en 2019 die daarvoor aanleiding gaven heeft de Gomarus op dit punt geen toereikend beleid ontwikkeld.

Niet onrechtmatig
Tijdens interviews die de Inspectie heeft afgenomen is bovendien naar voren gekomen dat docenten zich soms niet in staat voelen om leerlingen de juiste ondersteuning wat betreft hun geaardheid te bieden en dat leerlingen met vragen over geaardheid niet in gesprek durfden te gaan met docenten. Ook deze bevindingen van de Inspectie dragen bij aan het oordeel dat de inhoud van het rapport niet onrechtmatig is.

Bezwaren van de Gomarus tegen passages in het Inspectierapport over de lesstof over seksuele diversiteit en bekostiging van een coulance-uitkering aan een oud-leerling die vindt dat zij door de school ‘uit de kast is geduwd’, leiden ook niet tot een publicatieverbod.

'Roddelpraat' hoeft niet alsnog toegelaten tot nominatieronde Televizier

De organisatie van de jaarlijkse Televizier-prijzen hoeft niet alsnog het onlineprogramma Roddelpraat van Jan Roos en Dennis Schouten toe te laten tot de nominatieronde. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist.

Hoewel Roos en Schouten gelijk hebben dat de organisatie van de Televizier-Ster online videoserie onrechtmatig handelde, betekent dat niet dat het programma Roddelpraat alsnog moet worden toegelaten tot de verkiezing.

Op dag van stemmen alsnog uitgesloten
Op 7 april van dit jaar kregen Jan Roos en Dennis Schouten te horen dat hun online programma in de top 20 stond voor de Televizier-Ster online videoserie. De serie stond niet op de door de jury samengestelde longlist, maar via het open invoerveld hebben veel mensen het programma Roddelpraat ingevoerd. Hierdoor is het programma alsnog in een tussentijdse lijst opgenomen. Op 21 april is een lijst met 20 winnaars van de kwalificatieronde voor de Televizier-Ster gepubliceerd. Roddelpraat stond op die lijst. Sinds 17 augustus kan het publiek (online) stemmen op één van die 20 programma’s. Op die dag kregen de makers van Roddelpraat te horen dat zij alsnog uitgesloten waren van de verkiezing.

Onzorgvuldig, maar geen schade
Programmamakers Roos en Schouten zijn het niet eens met de gang van zaken. De voorzieningenrechter oordeelt dat de organisatie van de prijs onrechtmatig heeft gehandeld. De organisatie mag deelnemers uitsluiten, maar de manier waarop dat is gegaan is onzorgvuldig. Maar dat betekent niet dat Roddelpraat alsnog toegelaten moet worden tot de nominatieronde. Dat komt omdat niet vast is komen te staan dat de uitsluiting van de verkiezing schade voor de programmamakers tot gevolg heeft gehad.

Tijdens de zitting van afgelopen donderdag zeiden partijen snel een beslissing te willen hebben. De voorzieningenrechter heeft daarom een zogenoemd kop-staartvonnis gewezen, waarin alleen de beslissing staat. De nadere uitwerking van het vonnis komt over twee weken.

Medisch wonder: Siamese tweeling door zeldzame operatie van elkaar gescheiden

Een jaar lang leefden ze rug aan rug, zonder elkaar te kunnen zien. Maar nu hebben twee Siamese tweelingzusjes uit Israël elkaar voor het eerst in de ogen kunnen kijken, nadat ze met succes geopereerd werden aan hun samengesmolten achterhoofdjes. Zo meldt de Stentor.

De zeer complexe ingreep werd uitevoerd in het Soroka Medical Centre in Israël en duurde meer dan twaalf uur. De ingreep was maandenlang voorbereid en er waren er tientallen experts bij betrokken. "Dit was een zeldzame en complexe operatie die voor de eerste keer in Israël werd uitgevoerd", zegt Mickey Gideon, pediatrisch neurochirurg.

Tekken 7, FF7 en Kingmaker toegevoegd aan PlayStation Now

Vanaf vandaag zijn enkele nieuwe titels toegevoegd aan PlayStation Now. Onder andere Pathfinder: Kingmaker - Definitive Edition en Moonlighter zijn via de cloudgamingdienst te spelen, met andere titels die later deze maand volgen.

Ergens in september zullen ook Tekken 7 en Final Fantasy 7 beschikbaar komen op PS Now. FF7 is volgens Sony de eerste van vijf Final Fantasy-titels die in de komende maanden naar de dienst komen. Ook action/adventuregame Windbound en co-op shooter Killing Floor 2 zullen in september op PlayStation Now verschijnen. Over Killing Floor 2 was ik persoonlijk goed te spreken toen deze in 2016 uitkwam.

Tenslotte is Ghost of a Tale straks ook via PS Now te spelen. Bekijk de trailer van PlayStation Play hieronder voor een impressie van de nieuw toegevoegde titels.

Gefrituurde kip KFC niet meer in de prullenbak, maar naar daklozen

KFC gaat voedselverspilling tegen door kip die niet wordt verkocht in de restaurants voortaan te doneren aan het Leger des Heils. Op dit moment doen 28 vestigingen mee, vertelt Sophie Swagemakers, bij de keten verantwoordelijk voor fooddonatie. ‘Het is veilig en nog goed te eten.’ Zo meldt de Stentor.

FOK! Wat een weer: warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend zijn er eerst enkele wolkenvelden en zeer lokaal komt er nog een enkele mistbank voor. In de loop van de ochtend komen er zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van 22°C in het noordelijk kustgebied tot 27°C in het zuiden. De wind is zwak uit een richting tussen oost en zuid. Aan de westkust kan in de middag een zwakke tot matige wind van zee gaan waaien.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 16°C aan zee tot 12°C lokaal in het oosten. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Woensdag overdag is het zonnig en wordt het op veel plaatsen zomers warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 23°C op de Wadden tot 28°C in het zuiden. De oostelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

 
Werken in Oostenrijk (Foto: Schoonvader van Charged)
De schoonvader van Charged is op werkbezoek in Oostenrijk. (Foto: Schoonvader van Charged.)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In hoger beroep 14 jaar cel geëist in cold casezaak Miriam Sharon

Een man met een missie. Zo schetste de advocaat-generaal de verdachte van een gruwelijke moord in Den Haag, inmiddels 31 jaar geleden. De 36-jarige Miriam Sharon werd in haar woning aan de Regentesselaan op een vreselijke manier om het leven gebracht. Het OM eiste vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar, tegen de 57-jarige verdachte uit Israël.

Aan het begin van de avond op 8 oktober 1990 ziet het 7-jarige dochtertje van het slachtoffer hoe een Israëlische man in huis komt. Daarna wordt het kind door haar moeder naar bed gestuurd. Wanneer de bovenbuurvrouw later op de avond, door een schreeuw gealarmeerd, gaat kijken treft zij Miriam Sharon met doorgesneden keel aan in de gang. Haar dochtertje ligt nog in bed. Er is verder niemand meer in huis; wel wordt een zwarte leren jas gevonden. Het dochtertje verklaart later dat jas van de onbekende man is.

Cold case onderzoek
In 2015 wordt besloten deze moord opnieuw te laten onderzoeken door het Haagse cold caseteam. In 1990 is al uitvoerig onderzoek naar de moord gedaan en komen twee verdachten in beeld. Toch werd de zaak uiteindelijk niet opgelost. Het dossier bevat bewijsstukken die met de nieuwe onderzoeksmethoden van deze tijd misschien tot een doorbraak kunnen leiden.

In 1990 werd in de woning een sigarettenpeuk aangetroffen. Het merk van die peuk kwam overeen met het pakje sigaretten dat in de leren jas zat. In 2015 wordt een DNA-profiel verkregen van die sigarettenpeuk en ook van een nagelschaartje dat in 1990 in beslag was genomen. Het DNA-profiel dat op de peuk wordt aangetroffen blijkt te matchen met één van de verdachten die in 1990 al in beeld was.

Overige aanwijzingen
Dankzij het DNA spoor is de verdachte nu via een reeks aanwijzingen aan de moord te linken. In de leren jas werd in 1990 ook een ticket gevonden van een kluisje in het bagagedepot van station Brussel, dat een aantal uren voor de moord bleek afgestempeld. In dat kluisje worden onder meer het identiteitsbewijs van verdachte en spullen met zijn vingerafdrukken erop aangetroffen.

Missie
Uit het dossier blijkt dat verdachte kort voor de moord zijn bagage bij het depot heeft afgegeven en op 9 oktober, een dag na de moord, weer is vertrokken uit België. Uit niets is gebleken dat verdachte en slachtoffer elkaar kenden. Toch gaat verdachte vanuit Israël, via Turkije en Brussel, linea recta naar de woning van het slachtoffer. Anderhalf uur na zijn aankomst is zij overleden en is verdachte op de terugweg. “Deze omstandigheden leiden tot de conclusie dat verdachte een man met een missie was, en die missie had ten minste te maken met Miriam. En dat klopt dan weer helemaal met de verklaring van het dochtertje, die verklaarde dat de man zei dat hij “gestuurd” was”, zo maakt de advocaat-generaal duidelijk in haar requisitoir.

Moord of doodslag
Verdachte werd in eerste aanleg door de rechtbank voor moord veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar. In hoger beroep komt opnieuw het punt of sprake is van moord dan wel doodslag aan de orde. In 1990 gold voor doodslag nog een verjaringstermijn, die is inmiddels verlopen. Wat het OM betreft is bewezen dat verdachte met voorbedachten raad naar Nederland is gekomen en Miriam heeft omgebracht. De advocaat-generaal eiste bevestiging van het vonnis en hield vast aan de 14 jaar gevangenisstraf. Bij de hoogte van de strafeis werd rekening gehouden met het overschrijden van de redelijk termijn voor de zaak.

De advocaat-generaal vroeg het gerechtshof Den Haag eveneens om, mocht het hof de voorbedachte raad niet bewezen zien, zich dan in het arrest expliciet uit te laten over de vraag of zij verdachte wel als (mede) verantwoordelijk acht aan de dood van Miriam Sharon. Dit in het belang van de kinderen van Miriam Sharon, voor wie bovenop het verdriet om hun moeder nog immer de vraag leeft wie verantwoordelijk is voor haar dood.

Het hof doet uitspraak op 4 oktober 2021.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.