FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 april 2021

Judobond schorst Iran na opzettelijke nederlaag

De internationale judobond IJF heeft Iran voor vier jaar geschorst. Hierdoor kan het land niet deelnemen aan internationale judowedstrijden. Reden is een opzettelijke nederlaag op het WK van 2019.

Op dat toernooi verloor Saeid Mollaei met opzet zijn halve finale. Bij winst zou hij namelijk in de finale moeten uitkomen tegen de Israëliër Sagi Muki. Aangezien Iran weigert de staat Israël te bekennen is het voor sporters uit Iran onmogelijk om tegen sporters uit Israël te komen. Vaak resulteert het in plotselinge afzeggingen of blessures maar Mollaei besloot dus opzettelijk te verliezen.

De straf voor Iran gaat met terugwerkende kracht in vanaf 18 september 2019 waardoor het land deze zomer ook niet aan de Olympische Spelen zal kunnen deelnemen.

Handballers dicht bij EK na ruime zege op Turkije

De Nederlandse handballers zijn na een overwinning op Turkije weer een stap dichter bij het EK gezet. In Eskisehir won Oranje met 24-32 van de Turken, waardoor Nederland steviger op de tweede plaats in de kwalificatiepoule. Die plaats geeft rechtstreekse plaatsing voor het EK in 2022.

Als koploper Slovenië later donderdag wint van Polen, is plaatsing al zeker. Gebeurt dat niet, dan moeten de handballers zondag winnen van Polen.

Nederland begon uitstekend aan de partij tegen de Turken. Oranje liep snel uit naar een 3-9 voorsprong en leek het een makkelijke partij te worden tegen Turkije. De Turken waren bij rust al teruggekomen tot 12-15 en na de rust maakte de thuisploeg het nog spannender door tot 19-20 terug te komen.

In het slot van de wedstrijd was het verzet van de al uitgeschakelde Turken gebroken en liep naar Nederland uit naar een ruime overwinning. Mocht Slovenië winnen van Polen is Oranje al geplaatst, en anders moet het zondag winnen van Polen om zeker te zijn van het EK in 2022.

Kritiek op nieuwe expositie IHC

Opnieuw is het Indisch Herinneringscentrum (IHC) onderwerp van kritiek. Ditmaal is een nieuwe expositie over de “dekolonisatie” van voormalig Nederlands-Indië onderwerp van debat. Critici vrezen een politieke manifestatie.

Begin deze week maakte het IHC bekend een tentoonstelling in Museum Sophiahof op te zetten over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. De expositie, die als titel heeft ‘Ons Land – Dekolonisatie, generaties, verhalen’, zou enkele jaren te bezoeken moeten zijn. Twee hoogleraren moeten het project begeleiden, waaronder de zeer uitgesproken Remco Raben, die tevens verbonden is aan het grote Indië-onderzoek. Raben is niet onomstreden. Zijn activisme deed eerder al menig wenkbrauw fronsen, bijvoorbeeld toen de hoogleraar medio 2020 de oproep deed om vooral een petitie vóór het verwijderen van Nederlandse standbeelden te tekenen. Zijn collega Anne-Lot Hoek riep juist op om straten en pleinen te vernoemen naar Soekarno. In dat laatste zag Raben geen bezwaar. Of Raben hier dan ook de juiste man op de juiste plek is, wordt door diverse ingewijden sterk betwijfeld.

De keuze voor Raben versterkt het beeld dat het IHC vooral op het Indonesische perspectief is gericht en maar weinig oog heeft voor de grote groep (Indische) Nederlanders, waarvoor het IHC aanvankelijk is opgericht. Daarnaast klinkt er ook al langer kritiek dat het IHC onevenredig veel aandacht besteedt aan het perspectief van diverse minderheidsgroepen uit Nederlands-Indië. Dat naast Raben ook een hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur de expositie moet begeleiden bevestigt die indruk. Volgens de laatste beschikbare cijfers zijn er in Nederland tussen de 1.5 en 2 miljoen Indische Nederlanders, tegenover 70.000 Molukkers. Wie het IHC bezoekt krijgt echter een geheel andere indruk, iets dat in eerdere tentoonstelling treffend werd geïllustreerd door de aanwezigheid van de Indonesische, Molukse en Papoea’s vlag, terwijl die van Nederland geheel ontbrak.

Het is niet de eerste keer dat het IHC onder vuur licht. Eerder was er ook al ophef over de expositie ‘Vechten voor Vrijheid’, omdat daarin het Bersiap-geweld gepleegd door Indonesiërs werd aangeduid als verzet en werd vergeleken met het verzet tegen Nazi-Duitsland en Japan. Koning Willem-Alexander moest die expositie uiteindelijk openen, iets dat in de wandelgangen werd beschouwd als een schoffering. Daarnaast was er rumoer rondom een polariserende tentoonstelling over Depok. Ook de exorbitant hoge toegangsprijzen en Indonesische kledingvoorschriften, die het centrum voor dagprogramma’s bleek te hanteren, leidden tot ergernis onder Indische Nederlanders. Er zijn soortgelijke geluiden over de invloed van het IHC in Museum Bronbeek. Het is een publiek geheim dat diverse gidsen, bezoekers en anderen zich daar om vergelijkbare redenen niet langer vertonen.

Titelverdedigster Bertens begint in Madrid met winst

Kiki Bertens heeft haar eerste op de WTA-tour te pakken. In Madrid waar de Nederlandse titelverdedigster is won ze met 6-4, 6-0 van de pas 15-jarige Victoria Jiménez Kasintseva.

De pas 15 jaar oude Andorrese Jiménez was met een wildcard toegelaten aan het toernooi in Madrid en in de eerste set bood ze goed tegenstand tegen Bertens. De Nederlandse gaf twee keer een break voorsprong weg, maar ze won de openingsset alsnog met 6-4. In de tweede set kwam Bertens wat beter in haar spel en won de tweede set met 6-0.

Bertens had nog niet de goede vorm te pakken dit seizoen. Na achillespeesoperatie kwam Bertens drie keer in actie op de WTA-tour, maar telkens ging ze kansloos onderuit. Ook gaf de nummer tien van de wereld aan dat het bewegen op de baan nog niet super was.

Colbrelli sprint in lastige rit naar zege in RomandiŽ

Sonny Colbrelli heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië op z'n naam geschreven. De Italiaan van Bahrain Victorious was de snelste in de sprint van een kleine groep. Rohan Dennis blijft aan de leiding staan.

Een dag na de ritzege van Peter Sagan leek het parcours er een te zijn voor de klimmers in de Ronde van Romandië. Met zes beklimmingen op het parcours, waarvan de laatste klim, een klim van de eerste categorie, in de laatste twintig kilometer lag.

Lange tijd reden zes man vooruit met daarbij de Nederlander Antwan Tolhoek. De renner van Jumbo-Visma werd op de voorlaatste klim bijgehaald door het peloton. Op dat moment reed alleen nog Rein Taaramae voorop. De Est van Intermarché Wanty Gobert hield vol tot aan de laatste klim, maar toen werd ook hij ingerekend door het peloton, waar team Ineos een strak tempo reed.

Op de klim kregen we een paar kleine versnellingen van Michael Woods en Sepp Kuss, alleen werden die weer snel bijgehaald door het kleine peloton. Op de top van de laatste beklimming was het peloton nog veertig man groot, met daarbij Sonny Colbrelli. De snelle Italiaan had de slotbeklimming overleefd, waarna hij het eenvoudig in de sprint afmaakte voor Patrick Bevin. Wilco Kelderman mengde zich ook in de sprint en de Nederlander werd zesde.

Star Wars Jedi: Fallen Order krijgt PS5- en Xbox Series X|S-versie

Star Wars Jedi: Fallen Order krijgt deze zomer een PS5- en Xbox Series X|S-versie. Ontwikkelaar Respawn Entertainment meldt alleen nog dat de nieuwe versies een aantal technische verbeteringen krijgen. Als je de game al in je bezit hebt voor PS4 of Xbox One krijg je tevens een gratis upgrade.

Star Wars Jedi: Fallen Order is een actie-game die veel inspiratie ontleent van Dark Souls-achtige games. Het kwam eind 2019 uit en werd door pers en publiek positief ontvangen.

Ghost 'n Goblins Resurrection komt op 1 juni naar andere platforms

Ghost 'n Goblins Resurrection is vanaf 1 juni beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc. De game kwam eerder dit jaar al uit voor de Nintendo Switch. Lees onze recensie van de game hier. De game heeft een opvallende nieuwe grafische stijl, maar de gameplay is zoals vanouds arcade en erg pittig. Het spel heeft een adviesprijs van veertig euro.

NVWA op vingers getikt om illegale vangmethode

Wakker Dier heeft vandaag gelijk gekregen in een kort geding tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het op illegale wijze vangen van kippen aan de poten. NVWA weigert tot nu toe hiertegen op te treden, ondanks een verzoek van Wakker Dier. Het gevolg is dat veel kippen botbreuken en ernstige kneuzingen oplopen. De rechter (CBb) draagt de NVWA op om het handhavingsverzoek van Wakker Dier niet langer te negeren.

In de vee-industrie worden kippen die naar de slachterij moeten, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij meestal ondersteboven aan de poten opgetild en - in trossen van drie tot vijf kippen per hand - in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa bij wet verboden is. Sjoerd van de Wouw: “Het is absurd dat er een rechter aan te pas moet komen om de NVWA te vertellen dat ze de wet moeten volgen.”

Ernstig dierenleed
De omstreden vangmethode veroorzaakt veel dierenleed. Jaarlijks worden 600 miljoen kippen gevangen en afgevoerd naar een slachterij. Miljoenen van hen lopen tijdens het vangen breuken of ernstige kneuzingen op. NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, en langzaam stikken. “Daar komt nog bij dat kippen ondersteboven amper kunnen ademhalen. Ze hebben geen middenrif, waardoor hun organen op de longen drukken als ze ondersteboven hangen,” aldus Van de Wouw.

NVWA-optreden beperkt
Toch grijpt NVWA pas in wanneer meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot twaalf miljoen ernstig gewonde dieren per jaar. De autoriteit sprak eerder uit strenger te zullen controleren op botbreuken en ander gevolgen van het vangen. Maar ze weigert de verboden vangmethode zelf aan te pakken. Sjoerd van de Wouw: “De wet is helder: dit mag gewoon niet. Bovendien zijn er diervriendelijkere alternatieven.”

Procedure Wakker Dier
Wakker Dier wil dat de verboden vangmethode niet meer wordt gebruikt. Daarom diende zij in december 2020 een handhavingsverzoek in. NVWA gaf hieraan geen gehoor. Wakker Dier startte daarop een kort geding om handhaving af te dwingen. Ondanks het verzet van NVWA stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk. Binnen zes weken moet NVWA een besluit nemen over het handhavingsverzoek. Sjoerd van de Wouw: “Het kan niet anders dan dat de sector hierna zal moeten stoppen met deze wrede vangmethode.”

CL: City zet stap naar finale na ommekeer tegen PSG

Manchester City heeft een uitstekende stap gezet naar de eerste Europese finale voor de club sinds de gewonnen Europa Cup II-finale van 1970. In Parijs werd Paris Saint-Germain met 1-2 geklopt na een heuse ommekeer.

De eerste minuten waren veelbelovend en na een kwartier werd dat al waarheid: Angel Di Maria wist de bal perfect op het hoofd van aanvoerder Marquinhos te plaatsen, die de 1-0 binnen kon koppen. De 20-jarige Nederlander Mitchel Bakker stond in de basis bij Parijs, wat hij waar wist te maken met prima spel.

PSG-keeper Keylor Navas maakte in de eerste helft bijna een kostbare blunder, maar Phil Foden's schot werd door een uiterste poging van Leandro Paredes uit het doel gehouden. Foden kreeg kort voor rust nog een kans, maar dit keer deed Navas wat hij moest doen en stompte hij de bal weg.

In de tweede helft nam City de touwtjes in handen, vooral onder leiding van aanvoerder Kevin De Bruyne. Uitgerekend op een wat rustig moment kwam daar ineens de gelijkmaker: De Bruyne lepelde een voorzet het strafschopgebied in, wat door alles en iedereen - inclusief Navas - gemist werd.

Een paar minuten later was de ommekeer zelfs al compleet: bij een vrije trap stond iedereen klaar om De Bruyne's poging te weren, maar het was Riyad Mahrez die de 1-2 door de muur heen jakkerde. Het leverde wat frustratie op bij PSG en vooral Idrissa Gueye kon daar niet mee omgaan: hij ramde zijn voet vol op het onderbeen van Ilkay Gündogan en kreeg een dikverdiende rode kaart, uiteindelijk het slotstuk van de wedstrijd.

COVID-19: 7344 nieuwe besmettingen en 20 doden, totaal 1.488.594 en 17.124

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7344 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.488.594 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 236 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1891 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 813 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 20 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.124 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: tieners in de bus

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tieners in de bus zijn meestal leerlingen of studenten op weg naar hun lessen, maar wist je dat er ook in die leeftijdscategorie al buschauffeurs zijn? Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er eind 2020 21 tieners in ons land in het bezit waren van een busrijbewijs.

Het nutteloze feitje van de dag: tieners in de bus (WikiCommons/Stadsbus)
Het nutteloze feitje van de dag: tieners in de bus (WikiCommons/Stadsbus)

Avondklok had grote impact op politiemedewerkers

Na ruim drie maanden liep afgelopen woensdag om 04.30 uur de avondklok af. Deze maatregel van het kabinet om het aantal coronabesmettingen in te dammen, had een behoorlijke impact op de samenleving en vanzelfsprekend ook op het politiewerk. ‘Er is een groot beroep gedaan op politiemedewerkers die te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis.’

Avondklok
Het kabinet stelde 23 januari de avondklok in om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen ’s avonds tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wie tussen 21.00 uur en 4.30 uur zonder geldige verklaring op straat was, riskeerde een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.

Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er weer een avondklok actief werd. De maatregel gold als een beperking van de bewegingsvrijheid en vergde een hoop van onze samenleving. Desondanks heeft het overgrote deel van de bevolking zich aan de maatregel gehouden.

Tegelijkertijd zet dit soort vrijheidsbeperkende maatregelen de verbindende taak van de politie onder druk. Zo hebben agenten de afgelopen maanden vaker repressief moeten optreden dan gebruikelijk. Dat is onder meer terug te zien in de ruim 95.000 boetes die in totaal zijn uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Daarbij heeft de politie ook moeten ingrijpen bij diverse coronademonstraties, waarbij het in incidentele gevallen uitliep op hevige rellen.

De extra inzet die nodig is om de coronamaatregelen te handhaven, trekt een zware wissel op de politieorganisatie en -medewerkers. Vanaf de invoering van de avondklok hebben agenten fors meer uren gewerkt. In de eerste drie maanden van 2021 zijn er in totaal ruim 212.000 overuren gemaakt, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Aantal demonstraties verdubbeld
Vooral het grote aantal inzetten rond demonstraties leidde tot veel extra gewerkte uren. De politie registreerde in de periode januari tot en met april ruim vijftienhonderd demonstraties. Dat is een verdubbeling vergeleken met de protesten in de eerste vier maanden van 2020, en twintig procent meer dan de ruim dertienhonderd demo’s in dezelfde periode van 2019.

Meer demonstraties betekent ook meer politie-inzet. Vooral medewerkers uit de basisteams die actief zijn bij de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid (AE) draaiden veel extra uren. Ze werkten langere diensten en ook vaak meerdere weekenden achter elkaar. De gaten in de roosters die hierdoor zijn ontstaan moesten weer overgenomen worden door de basisteams. ‘Daarmee is een enorm beroep gedaan op politiemedewerkers die daardoor te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis’, zegt Willem Woelders, Nationaal Commandant Corona. ‘De samenleving mag van de politie verwachten dat wij de openbare orde en veiligheid handhaven. Dat doen we dus ook, ondanks dat dit een behoorlijke druk legt op onze mensen.’

'Vermoeidheid slaat toe'
Hoofdagent Adriaan van Amerongen van basisteam Zeist merkt dat de coronamoeheid ook binnen de politie om zich heen grijpt. ‘Onder collega’s die lange dagen maken of ieder weekend aan de beurt zijn, slaat letterlijk de vermoeidheid toe.’ Daarnaast ervaart hij dat de toenemende maatschappelijke onvrede over de coronamaatregelen en de handhaving steeds vaker leidt tot discussies met burgers op straat. ‘Dat maakt het werk soms complexer. Kijk, wij werken weliswaar in uniform, maar zijn ook gewoon mens. Zodra wij na een dienst ons pakkie uittrekken, ondervinden ook wij net zoveel last van alle coronamaatregelen waar iedereen zich aan moet houden.’

Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar het moment dat het dagelijkse werk minder draait om de coronamaatregelen. ‘Wie bij de politie komt werken, wil iets betekenen voor de samenleving. De afgelopen tijd lijkt het beeld te zijn ontstaan dat we tegenover de maatschappij kwamen te staan. Dat beeld zou snel kunnen verdwijnen als we ons meer bezig kunnen houden met onze primaire taak: boeven vangen.’

COVID-19: Geen supporters meer welkom bij Eredivisie

Afgelopen weekend was er een landelijke pilot om supporters weer toe te laten bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Dat bleek eenmalig te zijn gezien het kabinet de KNVB heeft laten weten het Fieldlab-experiment weer stop te zetten.

De KNVB hoopte juist dat de wedstrijden waar supporters met een toegangstest aanwezig konden zijn in de stadions kon worden verlengd. In de hoop dat de proef door zou gaan had de bond zelfs een wedstrijd van vrijdag naar zaterdag verplaatst om supporters te kunnen ontvangen. De voetbalbond noemt het besluit zeer teleurstellend en vindt het jammer dat de pilot slecht een eenmalige losse flodder was.

Het besluit betekent onder meer dat Ajax zondag de kampioenwedstrijd tegen FC Emmen (aftrap 14.30 uur) zonder de aanwezigheid van supporters moet afwerken. De Amsterdammers hebben aan een punt genoeg om voor de 35e keer in de historie landskampioen te worden.

In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen op 30 april in beperkte mate publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de betreffende pilot en is ook slechts eenmalig. In de Eredivisie staan nog vier en de Keuken Kampioen Divisie nog drie reguliere speelrondes, zonder publiek, op het programma.

Politie op zoek naar 4 verdachten in verband met MH-17

De politie is op zoek naar vier verdachten in verband met het neerhalen van vlucht MH-17 op 17 juli 2014 waarbij 298 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen.  Het gaat om Leonid Volodomyrovych Kharchenko (alias Krot), geboren op 10-01-1972 met de Oekraïense nationaliteit; Sergey Nikolayevich Dubinskiy (alias Khmuriy), geboren 09-08-1962 met de Russische nationaliteit; Oleg Yuldashevich Pulatov (alias Giurza), geboren op 24-07-1966 met de Russische nationaliteit en Igor Vsevolodovich Girkin (alias Strelkov en/of Perviy), geboren op 17-12-1970 eveneens met de Russische nationaliteit. 

Alle vier de verdachten staan zowel nationaal als internationaal gesignaleerd. De politie vraagt mensen die hen hebben gezien of weten waar deze personen nu verblijven, de verdachten niet zelf te benaderen, maar direct contact op te nemen met de politie via nummer 031-886624600. Ook bellen met het Team Criminele Inlichtignen (TCI) is mogelijk, via 031-886617734. Tot slot kan er een tipformulier worden ingevuld of kan er een tip via WhatsApp worden gegeven. De meest acutele informatie is te vinden via deze pagina. 

ISD-maatregel opgelegd voor diefstal na seksdate en afpersing lachgasbezorger

De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een 33-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld tot plaatsing in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel).

Pinpas gestolen na seksdate
De man heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal en diefstal met valse sleutel, door na afloop van een seksdate een pinpas te ontvreemden. Vervolgens heeft hij diverse betalingen verricht met de gestolen pinpas. Daarnaast heeft verdachte een bezorger van lachgas afgeperst door hem op straat onder bedreiging van een mes te dwingen zijn portemonnee af te staan. Het is niet de eerste keer dat verdachte zich schuldig maakt aan strafbare feiten. Uit zijn strafblad blijkt dat hij de afgelopen jaren vaak is veroordeeld voor onder andere (winkel)diefstallen, belediging, fraude en afpersing.

Overwegingen van de rechtbank
Gezien de aard en ernst van de feiten en de geschiedenis van verdachte acht de rechtbank oplegging van de ISD-maatregel aangewezen. Daarbij heeft de rechtbank allereerst in aanmerking genomen dat is voldaan aan de eisen die de wet daaromtrent stelt. Verder moet er gelet op de documentatie en het reclasseringsrapport ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte wederom een misdrijf zal begaan. In het reclasseringsrapport komt naar voren dat verdachte delicten veelal onder invloed van drugs pleegt om zijn (hard)drugsverslaving te financieren. Verder heeft verdachte op diverse leefgebieden problemen. Vanwege het hoge recidiverisico is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van personen of goederen het opleggen van de ISD-maatregel eist. Gezien de mislukte interventies in het verleden acht de rechtbank oplegging van de ISD-maatregel voorts niet in strijd met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.

30% minder soa-testen uitgevoerd bij de Centra Seksuele Gezondheid in 2020

De Centra Seksuele Gezondheid (CSG's) hebben vorig jaar 30% minder soa-testen (seksueel overdraagbare aandoeningen) uitgevoerd dan in eerdere jaren. Tijdens de eerste COVID-19 golf en lockdown konden cliënten alleen terecht voor noodzakelijke zorg. In de tweede helft van 2020 werd de soa-zorg weer opgeschaald, maar het aantal bezoekers bleef lager dan in 2019. Dat blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid.

Minder seksuele gezondheidszorg
In 2020 waren er in totaal 105.936 soa-consulten bij de CSG’s. Door COVID-19 konden minder mensen gebruik maken van seksuele gezondheidszorg bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten. Aan het begin van 2020, vóór COVID-19, testten de CSG’s gemiddeld 3.000 personen per week. Tijdens de eerste COVID-19 golf en de lockdown van 13 maart t/m 31 mei waren er alleen spreekuren voor essentiële zorg. Bijvoorbeeld voor cliënten met (ernstige) soa-klachten, cliënten die een behandeling nodig hadden, PrEP (pre-expositie profylaxisis) zorg, cliënten die een partnernotificatie ontvingen en cliënten die te maken hadden met seksueel geweld. Hierdoor daalde het aantal consulten naar gemiddeld 800 per week.

Vanaf juni werden veel coronamaatregelen versoepeld en werd ook de zorg bij de CSG’s weer opgeschaald. In de tweede helft van 2020 nam daarom het aantal consulten weer toe tot gemiddeld 2.000 per week.

Hoger percentage positieve testen
Doordat er in 2020 minder mensen zijn getest, zijn er ook minder soa-diagnoses vastgesteld. Maar het percentage positieve uitslagen was juist hoger dan in eerdere jaren. Dit komt omdat er, vanwege de afgeschaalde zorg, naar verhouding meer personen zijn getest met een hoog risico op soa. Het percentage positief was 18,1% bij vrouwen, 23,3% bij heteroseksuele mannen en 22,5% bij mannen die seks hebben met mannen. Dat betekent dat ruim 1 op de 6 vrouwen en 1 op de 5 mannen die zich liet testen een soa had.

Effect COVID-19 maatregelen op verspreiding van soa
Het is niet bekend wat het effect van de coronamaatregelen op de verspreiding van soa is. Aan de ene kant was er minder kans op verspreiding omdat mensen minder seksuele contacten hadden. Aan de andere kant hebben minder mensen zich kunnen laten testen of behandelen voor soa, wat de kans op verspreiding vergroot. Het is niet duidelijk welke van deze verschillende effecten – gedragsverandering of gemiste soa-diagnoses – het grootst is.

Badr Hari keert terug in de kickboksring

Badr Hari keert op 17 juli terug in de kickboksring. Hij neemt het dan in het Rotterdamse Ahoy op tegen het Poolse zwaargewicht Arkadiusz Wrzosek, zo melden onze collega's van AT5. 

Hari verloor afgelopen december zijn gevecht tegen Roemeen Benny Adegbuyi door een knock-out. Het was toen zijn eerste partij sinds zijn nederlaag tegen Rico Verhoeven in 2019. Volgens organisator GLORY wil Hari nu wraak nemen om te laten zien dat hij nog steeds een van de beste vechtsporters ter wereld is.

Hari's tegenstander Wrzosek is de huidige nummer acht op de GLORY-ranglijst. Met zijn lengte van twee meter zal de ‘Hightower’ er volgens de GLORY alles aan doen om een statement te maken tegen Hari.

In 2018 verloor Wrzosek van Adegbuyi tijdens GLORY 62 via een unanieme beslissing. Nog geen jaar later leverde Wrzosek een indrukwekkende prestatie tijdens GLORY 71 toen hij zijn tegenstander Demoreo Dennis versloeg via een TKO in de tweede ronde.

COVID-19: Recordaantal besmettingen in India

Al ruim een week zit het aantal besmettingen met COVID-19 in India boven de 300.000 meldingen per dag. Afgelopen etmaal werd het 'wereldrecord' wederom verbroken met bijna 380.000 meldingen. Ook het aantal coronadoden is met 3647 meldingen binnen 24 uur weer flink gestegen.

Bij zowel het aantal besmettingen als het aantal doden komt de kanttekening van het ministerie van Volksgezondheid dat de cijfers in werkelijkheid nog veel hoger liggen. Door gebrekkige registratie en overvolle ziekenhuizen blijven veel meldingen onder de radar. In de ziekenhuizen is inmiddels een groot tekort aan bedden, zuurstof en geneesmiddelen ontstaan.

Vanaf komende zaterdag wil de regering beginnen met het vaccineren van alle inwoners van 18 jaar en ouder. Maar de app waarmee mensen zich konden aanmelden ging vrijwel direct na de lancering ervan plat vanwege de grote stroom aan aanmeldingen. Nadat het euvel was verholpen kon er in de app echter geen afspraak worden gemaakt.

Besmettingscijfers India (Worldometers.com)
Besmettingscijfers India (Worldometers.com)

Raad voor Cultuur adviseert positief over publieke omroepen ZWART en ON!

De Raad voor Cultuur adviseert demissionair minister Slob (Media) om nieuwkomers ON! en ZWART een voorlopige erkenning te geven voor het publieke omroepbestel. Ook aanvragen van de overige publieke omroepen krijgen een positief advies. De raad plaatst wel kritische kanttekeningen bij de regels voor toelating. Een open bestel is alleen houdbaar als er duidelijke en eenduidige criteria komen voor toe- en uittreding, waarschuwt de raad.

NPO Omroepen
De raad hecht er sterk aan dat de publiek omroep een podium blijft waar alle mogelijke stemmen gehoord worden. De nieuwe omroepen ON! en ZWART zijn volgens de raad van toegevoegde waarde, omdat zij een herkenbare stroming vertegenwoordigen, nieuwe doelgroepen bedienen en de verscheidenheid van het aanbod vergroten. De raad wijst daarbij wel expliciet op het belang van journalistieke waarden voor het vertrouwen in het publieke omroepbestel. Daarin past het om op basis van feiten andere visies en opinies te brengen. Maar het is volgens de raad van belang dat ON! zich distantieert van de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening.

De raad toetste op verzoek van minister Slob de aanvragen om erkenning van alle publieke omroepen voor de concessieperiode 2022-2026. De raad heeft getoetst of zij op de één of andere wijze bijdragen aan de pluriformiteit en de publieke media-opdracht. Dat is het geval, vindt de raad. De raad waarschuwt wel dat wat de kijker en luisteraar in praktijk krijgt voorgeschoteld minder pluriform is, dan je op basis van de plannen zou verwachten. Ook viel op dat de plannen van de omroepen nogal verschillen; met name waar het de uitwerking en de mate van concreetheid betreft.

De huidige aspirant-omroepen PowNed, WNL en HUMAN, hebben volgens de raad de afgelopen erkenningsperiode hun toegevoegde waarde bewezen. In de nieuwe periode moeten zij een samenwerkingsomroep vormen met een van de zes reeds erkende omroepen: AVROTROS, KRO-NCRV, BNNVARA, EO, MAX en VPRO.

Volgens de raad komt de houdbaarheid van het huidige omroepbestel onherroepelijk in het geding als er geen duidelijkere criteria komen voor toe- en uittreding. De huidige criteria kunnen leiden tot versplintering van het aanbod. Het moet volgens de raad ook mogelijk zijn om naar het bestel als geheel te kijken en van daaruit afwegingen te maken. De raad wees hier al eerder op. Ook de politiek ziet inmiddels de urgentie hiervan in, maar dat heeft nog niet tot een oplossing geleid, constateert de raad.

De raad waarschuwt dat de waarden van de Publieke Omroep beschermd moeten worden. Met urgentie moet worden onderzocht hoe de borging hiervan kan worden versterkt. De raad denkt hierbij zowel aan aanscherping van de Mediawet als bijvoorbeeld aan een verplichting voor omroepen om de Raad voor Journalistiek te erkennen en verplichting voor omroepen om een meer toegespitste journalistieke code te onderschrijven.

Naast de Raad voor Cultuur brengen ook het Commissariaat voor de Media en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een advies uit. Het Commissariaat voor de Media toetst daarbij de ledeneis. Mede op basis van deze adviezen besluit minister Slob vóór 1 augustus 2021 welke omroepen een erkenning of voorlopige erkenning krijgen.

'Royale loonstijging ProRail niet uit portemonnee reiziger'

De kosten van een te royale ProRail-CAO dienen niet te worden afgewenteld op de reiziger. Dat zegt de Maatschappij Voor Beter OV. Na een werkonderbreking van het personeel ging ProRail door de knieën. Het oorspronkelijke loonbod van ProRail was al hoger dan de verwachte inflatie, en na de staking heeft ProRail aan de bonden een nog rianter bod gedaan.

De loonkosten van ProRail worden via de infraheffing (de vergoeding voor het gebruik van het spoor) voor relevante medewerkers doorberekend aan vervoerders, die deze kosten weer doorberekenen aan de reizigers. Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het gevaar ligt op de loer dat ProRail voor Sinterklaas speelt met de portemonnee van de treinpassagier.”

Zowel voor het jaar 2021 als voor het jaar 2022 heeft ProRail al een loonbod van twee maal 2% gedaan. Dat is meer dan de geraamde geharmoniseerde consumentenprijsindex (Bron: DNB tussenraming maart 2021). Deze bedraagt voor 2021 slechts 1,2% en voor 2022 slechts 1,6%.

De maximale tariefstijging die de NS via de beschermde tarieven aan reizigers in rekening mag brengen, is de eerder genoemde geraamde consumentenprijsindex (inflatie) plus de stijging van de eerdergenoemde infraheffing voorzover die de inflatie te boven gaat. Wanneer de lonen van het NS-personeel harder stijgen dan de inflatie, mag de NS dat niet aan de reiziger doorberekenen. Het is niet uit te leggen dat extra loonstijgingen bij ProRail via de infraheffing wél voor rekening van de treinpassagiers komen. Voorts gaat het bij de berekening van de loonkosten niet alleen om de inflatiegerelateerde loonstijging, maar ook om de kosteneffecten van bijvoorbeeld arbeidstijdverkorting en vroegpensioen.

Voor Beter OV overlegt vandaag met ProRail over dit probleem. Uitgangspunt daarbij is voor de reizigersorganisatie dat de loonstijging die de inflatie overstijgt niet op de treinreiziger mag worden afgewenteld.

Daling asielzoekers en nareizigers in eerste kwartaal

Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2021 een eerste asielverzoek heeft ingediend, is gedaald naar iets meer dan 2.700. De meeste eerste asielverzoeken (1.025) werden in de maand maart gedaan. Het aantal nareizigers daalde in het eerste kwartaal naar bijna 1.500. Dat meldt het CBS op basis van de laatste asielcijfers van het IND.

In het eerste kwartaal van 2021 werden er 2.735 eerste asielverzoeken gedaan, ongeveer 30 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2020 en bijna 39 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toen deden 4.470 mensen een eerste asielverzoek. De maanden januari en februari hadden toen nog een relatief hoog aantal asielverzoeken.

Halverwege maart 2020 deed de coronacrisis van zich spreken, wat leidde tot een daling van het aantal aanvragen in maart en de maanden erna. Corona bleef zeer waarschijnlijk van invloed op het aantal verzoeken. Weliswaar nam het aantal asielverzoeken in het derde kwartaal van vorig jaar weer toe, het bleef onder het niveau van 2019.

In het eerste kwartaal van 2021 bleef het aantal asielverzoeken laag. In februari was het aantal asielverzoeken het laagst in dit kwartaal (790).

Bijna 1 op de 3 asielzoekers komt uit Syrië
Net zoals in de voorgaande kwartalen vormden Syriërs ook in het eerste kwartaal van 2021 de grootste groep asielzoekers met 900 eerste aanvragen. Dat is 28 procent (345 aanvragen) minder dan in het laatste kwartaal van 2020. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder was de afname 18 procent (-195 aanvragen). Na Syriërs vormden Algerijnen en Marokkanen met 260 en 185 asielaanvragen de grootste groepen.

Van verreweg de meeste nationaliteiten nam het aantal asielaanvragen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 af. Het sterkst was de daling van het aantal eerste asielverzoeken van mensen met een Turkse nationaliteit (-60 procent) en Algerijnse nationaliteit (-34 procent).

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is de daling van asielzoekers met de Iraanse (-76 procent), Turkse (-62 procent) en Nigeriaanse (-52 procent) nationaliteit het meest in het oog springend.

Daling aantal nareizigers
Het aantal nareizigers is in het eerste kwartaal van 2021 gedaald naar 1 495, 11 procent minder dan een kwartaal eerder. Toch is het niveau hoger dan in de eerste kwartalen van 2019 en 2020 toen er 845 en 1 065 familieleden naar Nederland kwamen.

Van de nareizigers in het eerste kwartaal 2021 had ongeveer de helft de Syrische nationaliteit (760). Daarnaast werden vooral asielvergunningen verleend aan nareizigers met de Jemenitische (195) en Turkse (175) nationaliteit. Het aantal nareizigers met de Turkse nationaliteit is daarmee bijna 9 keer zo groot als een kwartaal eerder en 3 keer zo groot als in hetzelfde kwartaal van 2020.

FOK! Wat een weer: jaja, regen! Hoera!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Jaja, dat zal schrikken worden voor de meeste mensen morgenochtend! Geen strakblauwe lucht en lekker buitenzit-weer, maar iets totaal anders. De regenliefhebbers hebben even geduld moeten hebben, maar ik denk dat heel veel van hen morgen wel op hun wenken bediend zullen worden.  

Op de weerkaart zagen we vandaag een klein lagedrukgebiedje van Engeland naar Frankrijk schuiven en tegelijkertijd trok en trekt er een veel actiever systeem van de Azoren naar Frankrijk. Deze leverde de afgelopen dagen en eigenlijk nu nog steeds, zware regen- en onweersbuien op in delen van Spanje en Portugal.

Dit lagedrukgebied is nu noordwaarts aan het trekken. Tegelijkertijd vormt zich er een verbond met het lagedrukgebied uit Engeland. Op de satellietbeelden zien we momenteel al iets dergelijks gebeuren. Het oostelijke deel lijkt nu nog het meest actief, maar het westelijke gedeelte is zich nu ook aan het organiseren. 

In ons land zagen we de voorbodes al. De dag begon overal zonnig, maar er trokken ook al voorlopers van de depressie over. Dit in de vorm van dikkere bewolking en die waren gerangschikt in lijnen. Sterker nog, er vielen hier en daar een paar spetters regen uit! Daarachter klaarde het ook weer op. 

We zien nu inderdaad dat de Spaanse depressie nu richting Duitsland koerst, terwijl de Britse depressie nog een beetje staat te trappelen om ook verder te trekken. Inmiddels ontstaan er ook wat buien in de onstabiele lucht vóór het systeem uit.

Wat gaan we krijgen? In de loop van de avond neemt de kans op een bui in het zuiden toe en geleidelijk breiden die buien zich noordwaarts uit en worden het er steeds meer. Een klap onweer is daarbij zeker wel mogelijk, maar niet grootschalig. In het noorden blijft het nog lang droog en koelt het nog af tot een graad of 1. Elders blijft het met 4 tot 6 graden zachter. 

Morgen trekt dan die golvende storing over ons land. De modellen worstelen nog steeds met de hoeveelheid neerslag. Het zwaartepunt lijkt over het noordwesten en noordoosten te liggen. Maar met golvende storingen weet je het maar nooit, In een groot gebied van ons land kan wel zo'n 10 tot 15 mm gaan vallen. Uitschieters tot 25 mm of nog meer zijn ook mogelijk. Dit kan dus op verschillende locaties gebeuren, met een voorkeur voor het westen en noordoosten.

De wind is noordelijk en daarmee zal opnieuw uitermate frisse lucht worden aangevoerd, zeker in combinatie met doorvallende neerslag. Als we in die gebieden 10 graden halen is het bijzonder. In opklaringen kan het in het zuidoosten nog 14 graden worden. 

Tegelijkertijd lijken er in het zuidoosten nog opklaringen voor te komen, en ontstaan er daar pas in de middag enkele flinke buien. Ik denk wel dat het zwaardere werk voor Duitsland zal zijn. Onweer is overal wel mogelijk.

Uiteindelijk zal het vanuit het zuidwesten wel wat gaan opklaren, maar een strakblauwe lucht zoals we die zagen de afgelopen tijd? Nee, dat zit er morgen zeker niet in. 

En daarna zitten we weer een paar dagen in een noordwestelijke stroming met uitermate frisse lucht. Op langere termijn lijkt er wel iets te veranderen, maar dat is nog te vroeg om het over te hebben. 

Geniet van de regen morgen!  

VolleSm (Foto: Pukeko)
De volle maan in Purmerend in combinatie met wolkenvelden. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Random Pics van de Dag #297

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Meer maatwerk nodig bij IC-opname 80-plussers

Dat concluderen intensivist Lenneke van Lelyveld en UMC Utrecht hoogleraar Intensive Care Diederik van Dijk in hun promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Beiden pleiten voor een zorgvuldiger afweging of je een oudere op de IC moet opnemen of niet.

Nederland vergrijst en dat heeft zijn weerslag op onze gezondheidszorg. Hoewel op dit moment minder dan vijf procent van de Nederlanders tachtig jaar of ouder is, zijn zij verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de ziekenhuisopnames en vijftien procent van de IC-opnames. Van Lelyveld startte haar onderzoek zo’n vijf jaar geleden. Het laat zien dat ouderen op de IC twee keer zo vaak sterven als jongeren. Ook na de IC-opname is hun sterftekans veel groter en hebben zij een grotere kans op fysieke en cognitieve achteruitgang. Oudere patiënten hebben daardoor vaak minder te winnen met een IC-opname dan jongeren.

Maar  een IC-opname kán voor een oudere wel zinvol zijn, zelfs voor een 90-plusser. Uit het onderzoek van Lenneke blijkt dat niet alleen de leeftijd en de aard van de medische aandoening invloed hebben op de kans om een IC-opname goed te doorstaan, maar ook de mate van kwetsbaarheid. “Ik wil dus helemaal niet concluderen dat we ouderen niet meer op de IC moeten opnemen, maar wel dat we de voor- en nadelen per persoon goed met patiënten en hun naasten moeten bespreken.” Meer hierover op Skipr.

Spaanse komiek Juan Joya Borja, bekend om zijn 'slappe lach', is overleden

Spaanse media melden dat Juan Joya Borja (65) is overleden. De komiek werd een internetsensatie door een interview waarin hij slap van het lachen zijn verhaal probeerde te doen. Het filmpje dateert al uit 2002, maar verschijnt elk jaar wel weer in een aangepaste uitvoering. 

Borja was al langere tijd aan het sukkelen met zijn gezondheid, hij zou volgens Spaanse media al sinds 2020 in het ziekenhuis hebben gelegen. Uiteindelijk overleed hij deze week na een lang ziekbed, zijn exacte doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt.

27.345 vaten met DDT gevonden voor de kust van CaliforniŽ

In 2011 maakte een nieuwsgierige zeewetenschapper een reeks foto's van de oceaanbodem die hem verontrustten. Met behulp van een drone op zee documenteerde hij tientallen verroeste industriële vaten, twintig kilometer voor de kust van Los Angeles verspreid. Tests toonden later aan dat het sediment van het zeewater binnenin uitzonderlijk hoge concentraties DDT bevatte, een bestrijdingsmiddel dat in de jaren zeventig verboden was, en ander chemisch afval.

Hoe serieus zijn ontdekking was voor het zeeleven - en voor de mensen die dat zeeleven consumeren - hing er van af of hij het grootste deel van dit griezelige chemische kerkhof had ontdekt of slechts een klein stukje.

Een decennium later heeft wetenschapper David Valentine, een professor in biologie en aardwetenschappen aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, het antwoord. Deze week deelde een groep wetenschappers de resultaten van een uitgebreide missie gericht op het in kaart brengen van het gebied. Ze telden meer dan 25.000 vaten die volgens hen DDT-rijk industrieel afval bevatten.

Verbaasd over het aantal vaten, begonnen de wetenschappers die de sonarapparatuur gebruikten om de vaten te detecteren, tests uit te voeren om er zeker van te zijn dat de vaten niet defect waren, aldus Eric Terrill, de leider van de expeditie en directeur van het Marine Physical Laboratory bij het Scripps Institution of Oceanography.

In een interview vergeleek Terrill de zoektocht met verkenning van de ruimte. In gebieden waar ze hadden verwacht bijvoorbeeld een enkele maan te vinden, wezen de sonarbeelden op iets meer in de trant van de Melkweg.

De bevindingen, die maandag tijdens een briefing aan de Californische congresdelegatie werden gepresenteerd, zouden kunnen helpen bij het verklaren van het buitengewoon hoge aantal kankergevallen bij volwassen zeeleeuwen in het gebied, zei Valentine, die als adviseur bij de recente missie diende. De nieuwste beelden maken ook duidelijk dat er potentieel een tikkende tijdbom op de zeebodem ligt.

Sommige vaten zijn misschien al 70 jaar aan het wegteren, schatte Valentine. Maar omdat de industriële vaten van 1 bij 2 voet nu uit elkaar vallen, is het mogelijk dat het afval nu een grotere bedreiging vormt dan destijds, toen de vaten daar in de jaren '40, '50 en '60 werden gedumpt.

"Aangezien deze vaten mogelijk hun functie verliezen doordat het materiaal van de vaten aan het vergaan is, zal het chemische afval de weg vinden naar het milieu en de voedselketen," zei Dr. Terrill.


Ruimte-pionier Michael Collins (90) overleden

Ruimtevaart legende Michael Collins (90), die samen met Aldrin en Armstrong Apollo 11 vloog, is gisteren overleden.

Tijdens de Apollo 11-missie van 1969 bleef Collins in een baan om de maan terwijl de medebemanningsleden Neil Armstrong en Buzz Aldrin afdaalden naar het maanoppervlak in de maanmodule. Op 20 juli waren ze de eerste mannen die op het oppervlak van een ander planetair lichaam stapten. Collins, die 65 mijl boven hen cirkelde, werd even bijna vergeten toen de aandacht van de wereld zich richtte op zijn twee bemanningsleden beneden. Maar na de veilige terugkeer van de bemanning, hun 16 dagen in quarantaine en de rondleidingen daarna die miljoenen mensen opleverden om hen thuis te verwelkomen, werd het zelfs de meest onverschillige waarnemer duidelijk dat dit in feite een bemanning van drie man was.

De plaquette op de maan waarop stond: "We kwamen in vrede voor de hele mensheid", was ondertekend door Armstrong, Aldrin, Collins en president Richard M. Nixon.

Michael Collins werd geboren op 31 oktober 1930 in Rome, Italië. Hij studeerde af aan de Saint Albans School in Washington, DC, en studeerde in 1952 af aan de Amerikaanse Militaire Academie in West Point. Hij koos voor een carrière bij de luchtmacht. Hij was jachtpiloot en diende van 1959 tot 1963 als testpiloot op Edwards Air Force Base in Californië. Hij registreerde meer dan 4.200 vlieguren. Collins was lid van de derde groep NASA-astronauten, geselecteerd in oktober 1963.

Zijn eerste vlucht was als piloot van Gemini 10, een driedaagse missie die op 18 juli 1966 werd gelanceerd. De vlucht, onder bevel van John Young, vestigde een hoogterecord. De raket van een Agena-doeldokvoertuig waarmee ze waren aangemeerd, bracht hen naar een hoogte van 476 mijl. Met inbegrip van de Apollo 11-missie bracht Collins 266 uur in de ruimte door. 

Nasa beheerder Steve Jurczyk verklaarde gisteren het volgende over de 'vergeten' astronaut.
“Vandaag heeft de natie een echte pionier en levenslange pleitbezorger voor verkenning verloren in astronaut Michael Collins. Als piloot van de Apollo 11-commandomodule - sommigen noemden hem 'de eenzaamste man in de geschiedenis' - terwijl zijn collega's voor het eerst op de maan liepen, hielp hij ons land om een bepalende mijlpaal te bereiken. Hij onderscheidde zich ook in het Gemini-programma en als luchtmachtpiloot."

“Michael bleef een onvermoeibare promotor van de ruimte. 'Exploratie is eigenlijk geen keuze, het is een noodzaak,' zei hij. Intens nadenkend over zijn ervaring in de ruimte, voegde hij eraan toe: 'Wat de moeite waard zou zijn om te herinneren, is wat voor soort beschaving wij aardbewoners hebben gecreëerd en of we ons al dan niet naar andere delen van de melkweg waagden.'"

“Zijn eigen kenmerkende prestaties, zijn geschriften over zijn ervaringen en zijn leiderschap van het National Air and Space Museum hebben bijgedragen aan het verkrijgen van brede bekendheid voor het werk van alle mannen en vrouwen die ons land hebben geholpen om zichzelf tot grootsheid te brengen in de luchtvaart en de ruimte. Het lijdt geen twijfel dat hij een nieuwe generatie wetenschappers, ingenieurs, testpiloten en astronauten heeft geïnspireerd."

“NASA betreurt het verlies van deze volleerde piloot en astronaut, een vriend van allen die de grenzen van het menselijk potentieel willen verleggen. Of zijn werk nu achter de schermen was of in het volle zicht, zijn nalatenschap zal altijd zijn als een van de leiders die de eerste stappen van Amerika in de kosmos zette. En zijn geest zal met ons meegaan als we ons wagen aan verdere horizonten."

De familie Collins liet gisteren het volgende weten:
“Het spijt ons te moeten delen dat onze geliefde vader en grootvader vandaag is overleden, na een dappere strijd tegen kanker. Hij bracht zijn laatste dagen vredig door, met zijn gezin aan zijn zijde. Mike ging altijd met gratie en nederigheid de uitdagingen van het leven aan, en hij ging deze, zijn laatste uitdaging, op dezelfde manier aan. We zullen hem vreselijk missen. Maar we weten ook hoe gelukkig Mike was met het leven dat hij leidde. We zullen zijn wens eren dat we dat leven vieren, niet rouwen. Sluit je alsjeblieft bij ons aan in een liefdevolle en vreugdevolle herinnering aan zijn scherpe humor, zijn rustige gevoel voor doelgerichtheid en zijn wijze perspectief, zowel verkregen door vanuit de ruimte naar de aarde te kijken als door vanaf het dek van zijn vissersboot over kalm water te staren."

Wegens mogelijk datalek tijdelijk geen meldingen via CoronaMelder

CoronaMelder stuurt vanaf vandaag tijdelijk geen waarschuwingen van mogelijke besmetting van Nederlandse besmette gebruikers naar andere gebruikers van CoronaMelder. Hiertoe heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge vandaag besloten. Het stopzetten van de meldingen heeft te maken met het onveilig opslaan van de codes van CoronaMelder op Android-telefoons. Met het stopzetten wordt voorkomen dat gebruikers van de app in Nederland gekoppeld kunnen worden aan gegevens die toegankelijk zijn voor derden via het systeem van Google.

CoronaMelder maakt gebruik van het Google Apple Exposure Notification (GAEN) framework om ontmoetingen te detecteren. Het framework maakt gebruik van steeds wisselende willekeurige codes die worden uitgewisseld wanneer twee telefoons dichtbij elkaar zijn. Zo kan worden vastgesteld of iemand in contact is geweest met iemand die achteraf besmet bleek. Dit is een privacyvriendelijke manier om ontmoetingen bij te houden.

Mogelijk datalek
Derden zouden deze codes niet moeten kunnen verzamelen en inzien. Op telefoons die gebruik maken van het Google Android operating systeem is dit wel mogelijk. Apps die meegeleverd werden met een telefoon konden vaststellen of de telefoon in bezit is van iemand die eerder als besmet is gemeld in CoronaMelder en welke ontmoetingen met besmette personen hebben plaatsgevonden. Hiervoor moeten deze codes gecombineerd worden met andere databronnen, wat in strijd is met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19.

Minister De Jonge: “De privacy van gebruikers staat altijd voorop. Hoewel de oplossing van het probleem bij Google ligt, kan ik wel de gevolgen beperken. Daarom nemen we dit besluit.”

Technisch onderzoek
Nederland is op 22 april op de hoogte gebracht van het probleem via het Europese eHealth Netwerk. Na ontvangst van de melding is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport direct een technisch onderzoek gestart om de gevolgen in kaart te brengen. Op maandag 26 april is vervolgens de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld van het mogelijke datalek van Google.

Oplossing
Woensdag 28 april gaf Google aan het probleem te hebben verholpen. Om hier zeker van te zijn worden de komende 48 uur geen codes van Nederlandse gebruikers van CoronaMelder die zich besmet hebben gemeld gedeeld met andere gebruikers van CoronaMelder. Deze tijd wordt gebruikt om te onderzoeken of Google het lek daadwerkelijk heeft gedicht.

Zodra Google het probleem heeft opgelost, ontvangen CoronaMelder-gebruikers weer meldingen en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderhoudt hierover intensief contact met andere lidstaten en Google en informeert de Autoriteit Persoonsgegevens over de voortgang van het oplossen van het probleem.

Marcouch en politie verontwaardigd over 'online heksenjacht' op agent met losse handjes

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is kwaad over de kritiek welke op social media wordt geuit op een Arnhemse agent die geweld gebruikte bij de ontruiming van een feest gisteravond in het Sonsbeekpark. Marcouch vindt het bijzonder ‘kwaadaardig’ dat er oproepen worden gedaan om de agent thuis op te zoeken. Zo meldt de Gelderlander.

"Deze jongen is naar voren gestapt om onze veiligheid te beschermen. Hij stelt zich dienstbaar op voor ons land en voor onze stad. Dat verdient respect en waardering.” volgens burgemeester Marcouch.

De beelden van de politieagent die tijdens de ontruiming iemand met zijn vuist vol in het gezicht slaat zijn kort na het incident 'viral' gegaan. Er ontstond dinsdagavond een chaotische situatie in het Sonsbeekpark, waar honderden mensen aan het feesten waren voor Koningsdag.

Toen de politie arriveerde rond 20.00 uur, vertrokken de meeste mensen uit zichzelf naar elders, maar enkele feestgangers boden verzet. Hierbij zijn twee aanhoudingen verricht. De politie is nog op zoek naar een man die de ruiten ingooide van een passerende ambulance.

Update 29 april 01.30 uur: Zowel politie Gelderland-Midden als burgemeester Marcouch hebben gisteravond nog een reactie gegeven.

Van politie.nl: 
"De jacht op een politieagent na het optreden in het Arnhemse Sonsbeekpark tijdens Koningsdag is onacceptabel en tevens strafbaar. Dat stelt sectorhoofd Naomi Hoekstra van het district Gelderland-Midden. ''Collega’s staan daar voor de veiligheid van mensen in en om het park.''De politie moest dinsdagavond rond 20:00 uur optreden aangezien het te druk werd in het park. Het overgrote deel van de aanwezigen gaf gehoor aan de oproep om te vertrekken, maar een klein deel bleef toch. Politieagenten werden uitgescholden, belaagd en bekogeld met onder meer flessen. Een voorbijrijdende ambulance werd eveneens bekogeld.

Na meerdere verzoeken om te vertrekken moest uiteindelijk gepast geweld worden gebruikt door de politie. Dit geweld is gefilmd en wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Daarbij ook specifieke beelden van een collega. ''Kritiek hebben op de politie mag en het delen van beelden hoort bij deze tijd. Maar de manier waarop er over deze collega gesproken wordt is opruiend en teksten bevatten in sommige gevallen smaad en laster. De impact op collega’s en hun familieleden is enorm. Dat accepteren we niet'', aldus Hoekstra. Opruiing is net als smaad en laster strafbaar.

In 2020 was er een toename van 86% zichtbaar van het aantal keren dat politiemensen op sociale media werden belaagd en bedreigd; namelijk 108 keer. Dit fenomeen kan niet los gezien worden van het opzettelijk achterhalen van privégegevens met als doel intimidatie en bedreiging, ook wel doxing genoemd. Ook niet-politiemensen hebben hier in toenemende mate last van. Denk aan journalisten, politici en opiniemakers.

''Agressie en geweld lijken op te schuiven naar het digitale domein. Dit baart zorgen. Het raakt de persoonlijke levenssfeer van mensen en gaat echt een grens over.''

Kom je excuus aanbieden aan de politie en de Arnhemmers! En stuur zelf je naam en adres op; held op sokken!

— Ahmed Marcouch (@ahmedmarcouch) April 28, 2021

''Agressie en geweld lijken op te schuiven naar het digitale domein. Het raakt de persoonlijke levenssfeer en gaat echt een grens over'', aldus @naomi_hoekstra over berichten op sociale media na het politie-optreden in #Arnhem op Koningsdag. https://t.co/SxNXLdFHhO pic.twitter.com/vMZ5bsewC4

— Politie Gelderland (@POL_Gelderland) April 28, 2021

Eerdere berichtgeving:

 

 Op verzoek van enkele users de tweets aangepast.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #308
review
Famicom Detective Club
special
Vijf gametips voor de maand mei
preview
Shin Megami Tensei Nocturne HD Remaster
special
Random Pics van de Dag #307
special
Random Pics van de Dag #306
©FOK.nl e.a.