FOK! Wat een weer: jaja, regen! Hoera!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Jaja, dat zal schrikken worden voor de meeste mensen morgenochtend! Geen strakblauwe lucht en lekker buitenzit-weer, maar iets totaal anders. De regenliefhebbers hebben even geduld moeten hebben, maar ik denk dat heel veel van hen morgen wel op hun wenken bediend zullen worden.  

Op de weerkaart zagen we vandaag een klein lagedrukgebiedje van Engeland naar Frankrijk schuiven en tegelijkertijd trok en trekt er een veel actiever systeem van de Azoren naar Frankrijk. Deze leverde de afgelopen dagen en eigenlijk nu nog steeds, zware regen- en onweersbuien op in delen van Spanje en Portugal.

Dit lagedrukgebied is nu noordwaarts aan het trekken. Tegelijkertijd vormt zich er een verbond met het lagedrukgebied uit Engeland. Op de satellietbeelden zien we momenteel al iets dergelijks gebeuren. Het oostelijke deel lijkt nu nog het meest actief, maar het westelijke gedeelte is zich nu ook aan het organiseren. 

In ons land zagen we de voorbodes al. De dag begon overal zonnig, maar er trokken ook al voorlopers van de depressie over. Dit in de vorm van dikkere bewolking en die waren gerangschikt in lijnen. Sterker nog, er vielen hier en daar een paar spetters regen uit! Daarachter klaarde het ook weer op. 

We zien nu inderdaad dat de Spaanse depressie nu richting Duitsland koerst, terwijl de Britse depressie nog een beetje staat te trappelen om ook verder te trekken. Inmiddels ontstaan er ook wat buien in de onstabiele lucht vóór het systeem uit.

Wat gaan we krijgen? In de loop van de avond neemt de kans op een bui in het zuiden toe en geleidelijk breiden die buien zich noordwaarts uit en worden het er steeds meer. Een klap onweer is daarbij zeker wel mogelijk, maar niet grootschalig. In het noorden blijft het nog lang droog en koelt het nog af tot een graad of 1. Elders blijft het met 4 tot 6 graden zachter. 

Morgen trekt dan die golvende storing over ons land. De modellen worstelen nog steeds met de hoeveelheid neerslag. Het zwaartepunt lijkt over het noordwesten en noordoosten te liggen. Maar met golvende storingen weet je het maar nooit, In een groot gebied van ons land kan wel zo'n 10 tot 15 mm gaan vallen. Uitschieters tot 25 mm of nog meer zijn ook mogelijk. Dit kan dus op verschillende locaties gebeuren, met een voorkeur voor het westen en noordoosten.

De wind is noordelijk en daarmee zal opnieuw uitermate frisse lucht worden aangevoerd, zeker in combinatie met doorvallende neerslag. Als we in die gebieden 10 graden halen is het bijzonder. In opklaringen kan het in het zuidoosten nog 14 graden worden. 

Tegelijkertijd lijken er in het zuidoosten nog opklaringen voor te komen, en ontstaan er daar pas in de middag enkele flinke buien. Ik denk wel dat het zwaardere werk voor Duitsland zal zijn. Onweer is overal wel mogelijk.

Uiteindelijk zal het vanuit het zuidwesten wel wat gaan opklaren, maar een strakblauwe lucht zoals we die zagen de afgelopen tijd? Nee, dat zit er morgen zeker niet in. 

En daarna zitten we weer een paar dagen in een noordwestelijke stroming met uitermate frisse lucht. Op langere termijn lijkt er wel iets te veranderen, maar dat is nog te vroeg om het over te hebben. 

Geniet van de regen morgen!  

VolleSm (Foto: Pukeko)
De volle maan in Purmerend in combinatie met wolkenvelden. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.