FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 april 2021

Random Pics van de Dag #296

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eis OM in hoger beroep: Tot 5,5 jaar cel voor woningoverval op 78-jarige vrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen twee mannen uit Amsterdam langdurige gevangenisstraffen geëist. Het OM vindt dat een 44-jarige man een gevangenisstraf van 5,5 jaar moet worden opgelegd. De andere verdachte (34) zou een celstraf van 5 jaar moeten krijgen volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

De mannen worden verdacht van een zeer brutale woningoverval in Almere. Volgens het OM hebben zij een 78-jarige vrouw in haar huis overvallen. Daarbij deden zij zich voor als pakketbezorgers van DHL. “De vrouw werd op de grond gesmeten en gekneveld”, aldus de AG in zijn requisitoir. Er is veel geld buitgemaakt, zo’n 600.000 euro.

No Surrender
De verdachten, leden van de voormalige motorclub No Surrender, zijn door de rechtbank in Lelystad op 23 november 2018 veroordeeld tot 4,5 en 4 jaar. De officier van justitie had tegen beiden een jaar meer gevangenisstraf geëist. Tegen de oudere verdachte is een hogere straf geëist en opgelegd omdat hij in het bezit was van een pistool. Beide verdachten zijn in hoger beroep gegaan.

Onopgeloste moord
Een paar maanden na de overval wordt een stoffelijk overschot gevonden in het Veluwemeer. De politie doet onderzoek. In dat onderzoek komt informatie naar boven over de woningoverval. Ook blijkt de dode vrouw de ex van de zoon van het slachtoffer in deze zaak te zijn. “Hoewel de moord nog niet is opgelost, is wel duidelijk wie er achter de overval hebben gezeten”, zegt de AG, “beide verdachten, een 37-jarige vrouw en de vrouw die dood is aangetroffen in het Veluwemeer.”

Getuige
Het OM wilde naast de beide verdachten ook de 37-jarige vrouw vervolgen voor de overval. Maar de rechter heeft in oktober 2020 bepaald dat het OM dat niet mag. De reden daarvan is dat een agent de vrouw onschendbaarheid had toegezegd, in ruil voor informatie over de dood van de vrouw in het Veluwemeer. Wel is zij vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden gehoord als getuige over de woningoverval.

Bewijs
Onder meer uit haar verklaring blijkt de betrokkenheid van de twee verdachten zegt de AG. “Maar niet alleen daaruit. Ook uit telefoongesprekken, een chatgesprek, de financiële gegevens van de verdachten na de overval, hun gedrag en de opgenomen gesprekken.”

Laf
Hoe dan ook is er sprake van een zeer laffe overval op een hoogbejaarde vrouw, waarbij de daders het slachtoffer hebben vastgebonden en hulpeloos hebben achtergelaten. “De overval was goed en professioneel voorbereid.”

Het gerechtshof in Leeuwarden maakt na de inhoudelijke zitting bekend wanneer het uitspraak doet.

Gezellig druk, applaus voor terraspersoneel tijdens eerste dag na coronacoma

De coronaversoepelingen werden vandaag met open armen ontvangen. Lange rijen voor de Primark en IKEA en de terrasjes zaten lekker vol. Onder andere in Utrecht stonden er zelfs rijen om lekker in de zon een drankje geserveerd te krijgen.

In Groningen werd het barpersoneel zelfs op een applaus getrakteerd, terwijl op het Leidseplein en Rembrandtsplein in Amsterdam de terrasjes maar langzaam gevuld werden. Op de Neude in Utrecht stonden bij elk terras toch al wel gauw tien tot vijftien man te wachten tot ze aan de kouwe klats konden.

Ook de winkelstraten werden weer goed gevonden door de Nederlanders. Eindelijk kon men weer zonder reservering winkelen en aan de lange rijen voor de Primark, Zara, JD Sports en andere ketens te zien waren heel veel mensen blij om weer eens lekker zonder tijdsdruk te neuzen en te passen.

Op de markt viel de drukte nog mee, inmiddels mogen ook kraampjes die niet-essentiële producten verkopen zich weer vertonen. "Ik denk dat alle ondernemers met een grote lach uit bed zijn gesprongen en het heel fijn vinden weer op de markten te mogen staan, zeker met dit mooie weer”, zegt voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel.

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de veiligheid van winkelmedewerkers door de drukte die ontstaat rondom winkels. "Wij drukken werkgevers en klanten op het hart om de coronaveiligheidsregels in acht te nemen, achter elk mondkapje zit een mens!", zo meent FNV-bestuurder Linda Vermeulen.

Winkeliersorganisatie INretail was gelukkig positiever. "In enkele winkelcentra is drukte, maar over het algemeen zijn de rijen met wachtende klanten goed te handhaven. Het overall-beeld geeft een erg positieve indruk."

Turkije vervangt Canada op Formule 1-kalender

De Grote Prijs van Canada gaat ook dit Formule 1-seizoen niet door. De race wordt op 13 juni vervangen door de Grote Prijs van Turkije.

Het is het tweede jaar op rij dat er vanwege de coronamaatregelen niet kan worden geracet op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Vanwege de strenge coronamaatregelen in Canada, waar je eerst verplicht twee weken in quarantaine moet, is volgens de Formule 1-organisatie een race houden onmogelijk.

Vanwege het niet doorgaan van de race in Canada krijgt Turkije, net zoals afgelopen jaar, een plekje op de kalender. Vorig seizoen pakte Lewis Hamilton op het circuit aan Istanbul Park zijn zevende wereldtitel. Hij won de race voor Sergio Perez en Sebastian Vettel. Max Verstappen werd toen zesde.

Sagan sprint naar winst in eerste etappe Ronde van Romandië

Peter Sagan heeft de eerste rit in de Ronde van Romandië gewonnen. De 31-jarige Slovaak van Bora-hansgrohe was in Martigny de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Rohan Dennis, winnaar van de proloog dinsdag, blijft leider.

Zes renners wisten vroeg in de etappe weg te rijden uit het peloton, met daarbij de Nederlander Thymen Arensman. De renner van team DSM had het gezelschap van de Italianen Manuele Boara (Astana) en Filippo Conca (Lotto Soudal), de Fransman Alexis Gougeard (AG2R-Citroën), de Australiër Robert Power (Qhubeka-ASSOS) en de Zwitser Joel Suter, die deze ronde uitkomt voor de Zwitserse selectie.

Op iets meer dan twintig kilometer van de streep liet Arensman op de beklimming van Produit zijn medevluchters achter, maar daarna werd hij ook snel bijgehaald door een uitgedund peloton. In de laatste twintig kilometer waren er nog enkele uitvallen, maar niemand raakte uiteindelijk weg, waardoor we een sprint kregen van tachtigtal renners. In die sprint was Peter Sagan de snelste van het pak. Voor de voormalig wereldkampioen was het zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij eerder ook een rit wist te winnen in de Ronde van Catalonië.

Zoetermeerder veroordeeld tot taakstraf wegens huiselijk geweld en verzet bij aanhouding

Een 20-jarige Zoetermeerder is vandaag door de politierechter veroordeeld tot 140 uur taakstraf. Hij heeft op 11 februari 2021 aan de Mainstroom zijn vriendin mishandeld. Toen de politie hem daarvoor wilde aanhouden, verzette hij zich waardoor een van de agenten lichtgewond raakte.

Die donderdagavond kwam de politie voor de derde keer binnen twee dagen af op een melding van huiselijk geweld op het adres. Dit keer zou de verdachte zelfs met een vuurwapen hebben lopen zwaaien.

Ter plekke verschafte de politie zich toegang tot de woning. Daar bleek inderdaad dat de man zijn vriendin had geslagen. Een vuurwapen werd niet gevonden. Wel wist de man bij zijn aanhouding tegen het gezicht van een van de agenten te schoppen.

De officier van justitie eiste 200 uur taakstraf tegen de Zoetermeerder. De politierechter veroordeelde hem tot 140 uur wegens huiselijk geweld, bedreiging met een vuurwapen en verzet bij aanhouding. Ook moet hij zich van de rechter voor zijn problemen laten behandelen en begeleiden.

Moederbedrijf Bavaria neemt brouwerij Uiltje over

Swinkels Family Brewers heeft de Haarlemse bierbrouwerij Uiltje overgenomen. Daarmee krijgt het brouwersconcern uit Lieshout er weer een extra merk bij. 

Uiltje Brewing Company staat bekend als eigenzinnige bierbrouwerij, met een sterk merk dat naam maakte met opvallende illustraties op het blik. Door de toevoeging van deze craft bierbrouwerij wordt het totale bierportfolio van Swinkels Family Brewers verder versterkt. Voor Uiltje Brewing Company zelf betekent het dat de brouwerij gebruik kan maken van de kennis en ervaring van het familie en zich kan toeleggen op kwaliteit en creativiteit. Een grote wens van oprichter Robbert Uyleman. 

Hij richtte de Haarlemse brouwerij in 2012 op. De brouwerij brouwt inmiddels 10.000 hectoliter bier per jaar en er zijn 27 mensen werkzaam. Uiltje Brewing Company biedt tientallen bieren aan en brengt bijna elke week een nieuw bier uit. Bekende bieren van de brouwerij zijn onder andere Bird of Prey, Trackdown, Dikke Lul 3 Bier! en de alcoholarme Superb-Owl. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid willen de partijen niet bekendmaken.

Swinkels Family Brewers is al het moederbedrijf van bierbrouwerijen Bavaria, Palm, De Hoorn, Rodenbach en De Molen. Daarnaast heeft de brouwer haar positie vergroot door de overname van Bier&cO, een van de grootste speciaalbierimporteurs van Europa.

Ruben Korthuis, Algemeen Directeur van Uiltje Brewing Company: “Wij verheugen ons enorm om onderdeel te worden van Swinkels Family Brewers, een mooi familiebedrijf met een ontzettend lange bierhistorie. We zien zoveel kansen en willen graag verder groeien. Met Swinkels Family Brewers halen we zoveel technische kennis in huis. Want de keuze voor deze grote stap is niet in de laatste plaats een keuze voor groei, maar een keuze voor kwaliteit en creativiteit. Via Bier&cO zijn wij met Swinkels Family Brewers in contact geraakt en was het wederzijds vertrouwen een essentieel element. Daarnaast weten we dat Swinkels Family Brewers een sterke ondernemersgeest heeft waarbij we ons erg thuis voelen: voor ons een perfecte match.”

Regering Biden overweegt verlaging nicotinegehalte sigaretten, tabaksaandelen kelderen

In één dag is Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, bijna 5 miljard euro minder waard geworden op de beurs. Ook andere tabaksfabrikanten verloren waarde. De aanleiding is een rapport waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid het nicotinegehalte in sigaretten wil verlagen. Staatssecretaris Blokhuis noemde deze maatregel eerder ‘hoopvol’ en ‘interessant’. Zo meldt TabakNee.

De regering Biden is voornemens het nicotinegehalte in tabak verplicht zo te verlagen dat sigaretten minder verslavend worden. Dat meldde The Wall Street Journal op 19 april op basis van bronnen die dicht tegen het besluitvormingsproces aan zouden zitten. Ook overweegt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een verbod op menthol in te voeren, zodat die smaak de scherpe tabakssmaak niet meer maskeert. Daarover zal de FDA voor 29 april besluiten.

Nadat deze berichten naar buiten kwamen, stortte de waarde van de aandelen van tabaksfabrikanten in. Altria (het moederbedrijf van Philip Morris dat in de Verenigde Staten Marlboro op de markt brengt) werd volgens Bloomberg in één klap 6 miljard dollar (omgerekend ruim 4,9 miljard euro) minder waard. British American Tobacco verloor 6,6 procent van zijn waarde en Imperial Brands verloor 5 procent.

5 miljoen Amerikaanse levens redden
In december 2020 schreef het toonaangevende tijdschrift The Atlantic al dat Joe Biden de levens van 5 miljoen Amerikanen kan redden door het verplicht stellen van nicotinereductie. Nu rookt nog 15 procent van de Amerikanen. Door de maatregel in te stellen daalt dat aantal naar minder dag 1 procent. Volgens The Atlantic voorkomt de maatregel ook dat er voor het eind van de eeuw 33 miljoen mensen zullen gaan roken en redt het voor de volgende eeuw zelfs 8,5 miljoen levens, tegen zo goed als geen overheidskosten. Het ziet ernaar uit dat Biden het artikel heeft gelezen en op een idee is gebracht.

Geschiedenis van nicotinereductie
Nicotinereductie heeft al een langere geschiedenis in de Verenigde Staten. De FDA stoeide in 2017 met het idee en maakte toen bekend dat het onderzocht of het mogelijk was om het nicotinegehalte in sigaretten verplicht te verlagen. Toen het plan gelanceerd werd, daalden de aandelen van de tabaksindustrie ook, toen met maar liefst 20 procent.

Lynn Hull, farmacoloog bij de FDA, zei destijds dat nicotinereductie dé manier is om tabaksgebruik te ontmoedigen. In de VS bleek er ook genoeg draagvlak voor deze maatregel te zijn. Onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention wees uit dat maar liefst 80 procent van de bevolking vóór nicotinereductie was. In augustus 2019 maakte de FDA bekend erover met het grote publiek in dialoog te willen gaan. Maar in november 2019 meldde Bloomberg prompt dat de FDA de maatregel toch had laten vallen. Waarom was volgens Bloomberg niet duidelijk. Het vermoeden was dat Trump bang was dat het hem kiezers zou kosten. Nu Biden aan het roer staat, blijkt de maatregel uit de ijskast te zijn gehaald.

Blokhuis wil het ook in Europa en Nederland
Demissionair staatssecretaris Blokhuis is ook voor nicotinereductie in Europa en daarmee in Nederland. Hij heeft in januari van dit jaar gezegd dat het onderdeel van de herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn zou moeten worden. “De mogelijkheid de sigaret zijn verslavende karakter te ontnemen vind ik een interessante en hoopgevende ontwikkeling,” schreef Blokhuis in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Laatstgenoemde had naar aanleiding van berichtgeving op TabakNee en het artikel in The Atlantic middels Kamervragen aan Blokhuis voorgelegd of nicotinereductie ook hier haalbaar is. Blokhuis antwoorde dat dit in potentie kan leiden “tot een grote verbetering van de volksgezondheid en ik kijk met grote interesse wat er gebeurt in de Verenigde Staten op dit gebied”.

Hij heeft de samenleving alvast achter zich staan. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond in 2018 bleek 74 procent van alle Nederlanders voor een verlaging van het nicotinegehalte te zijn. Met nicotinereductie zou de rookvrije generatie die staatssecretaris Blokhuis met zijn Preventieakkoord beoogt, niet pas in 2040 worden bereikt, maar al vele jaren eerder.

Explosievenopruimingsdienst rukt uit voor sekstoy

In een bos in Neder-Beieren (Duitsland) vond een vrouw tijdens het joggen een doorzichtige tas met verschillende voorwerpen erin, een voorwerp zag er uit als een granaat dus waarschuwde ze de politie. Deze liet de expolsieveropruimingsdienst komen om elk risico uit te sluiten en de zaak grondig uit te zoeken.

Maar de experts zagen ter plaatse al snel dat het loos alarm was: in plaats van explosieve wapens vonden ze alleen condooms en glijmiddel en een rubberen dummy-granaat in de tas. "Het naspeuren op internet bevestigde hun vermoeden. Er zijn seksspeeltjes in de vorm van handgranaten. En dit was zo'n seksspeeltje", aldus de politie. "Waarschijnlijk wilde iemand de spullen gewoon weggooien maar uit angst voor ontdekking niet in de eigen vuilnisbak gooien".

Bekijk de launchtrailer voor Returnal

Housemarque en Sony hebben de launchtrailer voor Returnal vrijgegeven. De game komt aanstaand vrijdag uit en staat nadrukkelijk in de aandacht. Het is sinds launch de eerste écht grote PlayStation 5-exclusive.

De verwachtingen van de game zijn dan ook hoog. Beoordeel zelf of dat terecht is na het zien van de onderstaande trailer. Of speel de game zelf, want twee dagen is natuurlijk niet zo lang meer om te wachten.

China vestigt dependance van elitaire Fudan-universiteit in Hongarije

De Fudan-universiteit in Shanghai gaat een dependance vestigen in Hongarije. De overeenkomst met het Hongaarse Ministerie van Innovatie is al getekend en bepaalt dat de Hongaarse vestiging in Boedapest plaats aan 6.000 tot 8.000 studenten en 500 docenten zal bieden. Het onderwijs zou op zijn vroegst in 2024 aanvangen. Er zullen sociale wetenschappen, natuurwetenschappen, geesteswetenschappen, technische en medische studierichtingen worden aangeboden.

Het project is omstreden in Hongarije. Fudan University wordt beschouwd als een wereldwijde elite-universiteit, maar staat onder controle van de Chinese Communistische Partij. Critici vrezen dat China de universiteit zal gebruiken om zijn autoritaire wereldbeeld op Hongaarse bodem te verspreiden.

COVID-19: 8713 nieuwe besmettingen en 11 doden, totaal 1.481.323 en 17.104

LET OP: Vanwege een storing bij het RIVM afgelopen dinsdag kunnen de besmettingscijfers afwijkend zijn ivm correcties.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8713 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.481.323 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 232 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1797 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 814 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 11 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.104 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Rusland zet zeven EU diplomaten het land uit

Rusland heeft zeven EU-diplomaten uitgezet omdat de landen solidair waren met Tsjechië. Zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in Moskou aankondigde, zijn vier diplomaten uit de Baltische staten en drie anderen uit Slowakije het land uitgezet. Rusland heeft momenteel een ernstig geschil met Tsjechië, dat de Russische geheime dienst ervan beschuldigt achter twee explosies te zitten in een militair depot in het oosten van Tsjechië, waarbij in 2014 twee mensen om het leven kwamen. Het Kremlin ontkent met klem deze beschuldigingen.

Tsjechië wordt bij dit conflict gesteund door zijn NAVO-partners. "De bondgenoten spreken hun diepe bezorgdheid uit over de destabiliserende maatregelen die Rusland blijft doorvoeren in het Euro-Atlantische gebied (...)", aldus een verklaring van de NAVO-landen die donderdag in Brussel is gepubliceerd. "We staan in volle solidariteit aan de zijde van Tsjechië." Hier zijn de Russen niet blij mee. 

Het conflict tussen de geheime diensten van Rusland en Tsjechië houdt de gemoederen al dagenlang bezig. In solidariteit met de regering in Praag hadden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen al enkel Russische diplomaten uitgezet. Hongarije, Polen en Slowakije hebben inmiddels aangegeven ook achter Tsjechië te staan in dit geschil. Tsjechië en Rusland zelf hebben bij aanvang van de beschuldiging elkaars diplomaten al uitgewezen.

Geen volledig zicht op wie gevaccineerd is, OMT roept op gegevens aan te leveren

Op dit moment is maar 70 procent van alle vaccinatiegegevens bij het CIMS bekend. Die gegevens gaan over wie welk vaccin wanneer heeft gekregen en komen binnen via de 28 systemen van ziekenhuizen, GGD, zorginstellingen en huisartsenpraktijken. Van die 70 procent is ongeveer 90 procent van de GGD’s.

Daarom roept het OMT met klem andere partijen op om hun vaccinatiecijfers door te geven. Dit meldt NOS

Bijwerkingen monitoren
Dat de vaccinatiegegevens nog niet compleet en tijdig aan het CIMS aangeleverd worden, bemoeilijkt de monitoring, evaluatie, en bijsturing van het vaccinatieprogramma. Terwijl juist een betrouwbaar zicht op de vaccinatiegraad en vaccineffectiviteit naar bijvoorbeeld regio en leeftijd essentieel is. Maar ook om te monitoren hoe vaak bijwerkingen voorkomen is een compleet gevuld landelijk vaccinatieregister noodzakelijk. Verder is er nu onvoldoende zicht op het aantal positieve coronatests na vaccinatie. Het OMT adviseert om te onderzoeken hoe een volledig COVID-19-vaccinatieregister snel bewerkstelligd kan worden, zoals dit ook in andere Europese landen is gerealiseerd, en roept daartoe alle betrokken partijen op gegevens aan te leveren. Meer hierover op Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: daar komt denim vandaan

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Bij een spijkerbroek denken velen meteen aan de VS, maar wist je dat de term denim helemaal niet daar vandaan komt. Sterker nog het komt uit Europa, uit Frankrijk namelijk. Denim is een afkorting van de oorspronkelijke Franse benaming 'serge de Nîmes'. In de stad Nîmes werd de spijkerstof namelijk voor het eerst vervaardigd.

Het nutteloze feitje van de dag: daar komt denim vandaan (WikiCommons/Nikodem Nijaki)
Het nutteloze feitje van de dag: daar komt denim vandaan (WikiCommons/Nikodem Nijaki)

Linkse Italiaanse terroristen in Frankrijk opgepakt

De politie in Frankrijk heeft in Parijs zeven voormalig leden van Italiaanse extreemlinkse terroristische organisaties opgepakt die in de jaren 70 en 80 actief waren. Ze worden waarschijnlijk uitgeleverd aan Italië, waar ze tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Vier van hen kregen levenslang voor medeplichtigheid aan moord en ontvoering.

Er zijn onder andere vijf voormalige leden van de communistische Rode Brigades opgepakt. Die terreurgroep hield zich in de jaren 70 en 80 bezig met onder andere moord, ontvoering, overvallen en sabotage. Hun bekendste wapenfeit is de ontvoering en moord op de christendemocratische Italiaanse ex-premier Aldo Moro in 1978.

Om vervolging te ontlopen vluchtten de zeven en ook zo'n 200 medestanders naar Frankrijk. In 1985 kregen ze te horen dat ze mochten blijven onder de voorwaarde dat ze geen geweldsmisdrijven hadden begaan. De zeven die nu zijn opgepakt, waren toen nog niet veroordeeld.

Nu de veroordeling eindelijk is uitgesproken en Italië herhaaldelijk om hun uitlevering heeft gevraagd wil de Franse regering eindelijk meehelpen. De Franse politie is nog op zoek naar drie andere leden van de Rode Brigades die ook in Italië veroordeeld zijn.

Kabinet: voedselaanbod voor de voedselbanken op peil houden

Het beroep op de voedselbanken neemt toe onder invloed van de coronacrisis, terwijl het aanbod van voedsel vanuit supermarkten en groothandels terugloopt. Het kabinet heeft eerder aangegeven vanwege de uitzonderlijke situatie bereid te zijn de voedselbanken financieel te ondersteunen om de voedselvoorziening op peil te houden. Het kabinet wil deze middelen onder meer gebruiken voor het op termijn inrichten van nieuwe voedselstromen voor de voedselbanken. Dit melden minister Koolmees (SZW) en minister Schouten (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft Voedselbanken Nederland (VBNL) vorig jaar ondersteund met vier miljoen euro noodsubsidie en biedt ruimte om dit bedrag breder in te zetten. Een nieuw op te richten stichting kan met deze middelen het benodigde voedsel inkopen. In aanvulling op deze subsidie is het kabinet bereid om circa twaalf miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF+) in te zetten voor materiële hulp, zoals voedsel.

Nieuwe voedselstromen
Het aanbod voor de voedselbanken vanuit lokale supermarkten en groothandels stagneert, omdat de winkels met succes voedselverspilling weten te voorkomen. Zij doen dit bijvoorbeeld door producten die nog beperkt houdbaar zijn tegen gereduceerd tarief te verkopen. Het kabinet kijkt daarom samen met VBNL, gemeenten, voedselproducenten, leveranciers en distributeurs naar het op peil houden van de voedselvoorziening via nieuwe voedselstromen.

Hulp van de voedselbank
Er zijn ruim 170 voedselbanken in Nederland aangesloten bij de Vereniging Voedselbanken Nederland, met tien distributiecentra en meer dan 500 uitgiftepunten. Of iemand in aanmerking komt voor hulp is onder meer afhankelijk van het bedrag dat er maandelijks overblijft, na aftrek van alle kosten, voor eten en drinken. Voedselbanken Nederland heeft een rekenhulp om in te schatten of iemand een beroep kan doen op de voedselbank.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man neergestoken en vastgebonden bij woningoverval

Bij een woningoverval afgelopen nacht is een man gewond geraakt toen hij werd overvallen in zijn woning aan de Rijksweg N278 in Wittem.

Tussen 01:00 uur en 02:00 uur lukte het 3 gemaskerde mannen de woning van het slachtoffer binnen te dringen. Met een steekwapen verwondden zij het slachtoffer. Het slachtoffer werd daarna vastgebonden en opgesloten. Later in de ochtend rond 08:00 uur is het slachtoffer door familie gewond aangetroffen in de woning. Hierna is alarm geslagen en zijn de hulpdiensten aangestuurd. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Wat er is buitgemaakt en wat het motief is geweest voor deze overval wordt nog onderzocht. De politie doet onderzoek naar sporen in en rondom de woning.

Getuigenoproep
Heeft er iemand iets opvallends gezien tussen 01:00 en 02:00 uur vannacht? Ieder detail kan helpen in de zoektocht naar de verdachten van deze woningoverval. Ook komt de politie graag met u in contact als u een videodeurbelsysteem heeft of een camera aan de gevel heeft hangen. Heeft u informatie of tips? Bel 0900-8844 of meld misdaad anoniem via 0800-7000

CL: Real en Chelsea blijven steken op gelijkspel

De eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League heeft weinig opgeleverd. Real Madrid ontving Chelsea, maar na anderhalf uur voetbal had de kijker slechts twee keer op kunnen veren van de stoel.

Het begon lekker voor Chelsea, want na minder dan een kwartier werkte Christian Pulisic zich om Real-keeper Thibaut Courtois heen om zo de 0-1 te kunnen maken. Een kwartiertje later sloeg de thuisploeg al terug: uit een corner kwam de bal op het hoofd van Karim Benzema, die deze voor zichzelf klaarlegde en 'm er kneiterhard in ramde.

In de tweede helft volgden nog wat kansen, maar een vrije trap van Hakim Ziyech werd door Courtois net gestopt, terwijl Raphaël Varane er net niet in slaagde de Spanjaarden de winst te bezorgen.

FOK! Wat een weer: saai, iets warmer maar na morgen..

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vannacht is het overwegend helder en droog. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 3°C bij een zwakke tot matige wind uit een oost- tot noordoostelijke richting.

Het is vandaag opnieuw overwegend zonnig op enkele dunne wolkenvelden na. In de loop van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit langzaam toe en in de avond is er in het zuiden kans op een bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 20°C in het zuiden. De oostelijke wind is matig. In de loop van de dag draait de wind naar een noord- tot noordoostelijke richting en neemt aan zee en boven het IJsselmeer toe naar vrij krachtig, 5 Bft.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komen er in het midden en zuiden buien voor terwijl het (uiterste) noorden meest droog blijft. Met name in het zuiden kan er ook lokaal onweer bij de buien voor komen. Het koelt af naar ongeveer 5°C in het noorden en 8°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is landinwaarts zwak, in de kustgebieden matig en aan zee en boven het IJsselmeer overwegend krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

DJMO liep naar de wadden onder een strakblauwe lucht (Foto: DJMO)
DJMO liep naar de wadden onder een strakblauwe lucht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis komt nu ook met kraskaarten voor meer vrolijkheid onder ouderen

‘Opgekrast met de coronasleur’, zo heten de kraskaarten die het Rode Kruis vanaf woensdag 28 april gaat uitdelen aan ouderen (60-plus). Daarmee wil de hulporganisatie ook ouderen motiveren om met meer positiviteit uit de coronacrisis te komen. De 60-plussers krijgen de kraskaart onder andere op diverse vaccinatielocaties tijdens het kwartiertje wachten na de prik. Daarnaast krijgen ruim 322.000 leden van seniorenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant de kaarten bij hun ledenmagazines.

Rode Kruis-psycholoog Esmée Pluijmers licht toe: “We zijn tot de kraskaart gekomen na gesprekken met ouderen en adviezen van de ouderenbonden. Het idee komt in grote lijnen overeen met de zevendaagse #skipdecoronadip challenge, die vooral op jongeren is gericht. De bedoeling is dat je iedere dag een vakje openkrast. Onder elk vak vind je een kleine uitdaging waarmee je een glimlach op je gezicht kunt toveren. Je kunt de opdrachten ook samen met iemand uitvoeren.”

Al eerder gevaccineerd
Het Rode Kruis deelt de kraskaarten uit op locaties waar de hulporganisatie actief is. Zoals verzorgingshuizen of de diverse de vaccinatiestraten waar ze met EHBO’ers en prikkers ondersteunt bij het vaccineren. Zolang er nog 60-plussers worden gevaccineerd en zolang de voorraad strekt. Ouderen die bijvoorbeeld al eerder zijn gevaccineerd, en ook de kraskaart willen ontvangen, kunnen via de website van het Rode Kruis de ‘Weg met de coronasleur’ kaart (laten) downloaden. Het is dezelfde kaart, maar zonder kraselement.

Veel reacties op motivatiecampagnes
Eerder startte het Rode Kruis motivatieacties gericht op jongeren: de #skipdecorondip challenge in februari en sinds april de #skipdecoronadip-themamaand. Tussen de vele reacties die de hulporganisatie kreeg op die campagnes, zaten veel verzoeken om speciaal voor ouderen iets te ontwikkelen. Daarom komt de organisatie nu met de kraskaart met zeven uitdagingen voor meer vrolijkheid in coronatijd. Een voorbeeld van een zo’n uitdaging is: bereid iets waar je goede herinneringen aan hebt, zoals oma’s appeltaart; of het toetje van die bijzondere vakantie.

Onderzoek en telefonische coaching
Het Rode Kruis is de skipdecoronadip motivatiecampagnes gestart nadat uit onderzoek bleek dat 72 procent van de jongeren van 16 tot en met 30 jaar opziet tegen de komende maanden waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben. Voor de eerste challenge ontving de organisatie ruim 12 duizend aanmeldingen, en verzoeken voor een ouderen-versie. Daarom komt de organisatie naast de themamaand in april nu met de kraskaarten. Ook blijft het Rode Kruis naast de motivatiecampagnes via de organisatie BlijfOvereind coaching aanbieden aan jong en oud tijdens de coronatijd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.