UFC: gruwelijke blessure doet MMA-spektakel vergeten

Drie titelgevechten op één avond trok 15.000 man in het corona-liberale Florida, voor het eerst sinds tijden raasde het gejoel van het uitzinnige publiek weer over de octagon. MMA-gala UFC 261 bracht ongekend spektakel, maar ook de meest gruwelijke blessure die een sporter kan krijgen.

De hoofdpartij ging tussen weltergewichtkampioen Kamaru Usman en uitdager Jorge Masvidal. Masvidal is een echte straatvechter die in zijn jonge jaren furore maakte als vechter in de illegale achertuingevechten. Usman is een ijzersterke kampioen die sinds zijn MMA-debuut in 2012 nog maar één verliespartij heeft geïncasseerd, in 2013 verloor hij door een wurggreep.


Usman vs Masvidal (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Usman heeft inmiddels al weer vier succesvolle titelgevechten achter de rug en Masvidal zou de vijfde moeten worden. Maar Masvidal begon brutaal aan het gevecht. Flink afgetraind en vol zelfvertrouwen sprong hij de al veertien gevechten ongeslagen Nigeriaan tegemoet. 

Usman hield zich koel en bestudeerde Masvidal nauwkeurig in die eerste ronde. De snelheid en beweeglijkheid van Masvidal zorgde voor terughoudendheid bij de kampioen. Totdat de eerste minuut in de tweede ronde voorbij was... 

Vanuit het niets kwam een keiharde rechtse directe en die sloeg al het zweet van, inclusief het bewustzijn uit, Masvidal's hoofd. Twee, drie hammer fists waren daarna voldoende om het goud weer omgehangen te krijgen.

Zhang Weili vs. Rose Namajunas
Namajunas is de tweede die kampioen Zhang mag uitdagen, nadat de kampioen in 2019 de kampioensgordel overnam van Jessica Andrade en die daarna éénmaal in een bloederig gevecht verdedigde tegen de Poolse hardhitter Joanna Jedrzejczyk.

Andrade had de titel overgenomen van Namajunas, dus zij was extra gemotiveerd om die titel weer  terug te pakken tegen de sterke Chinese, die in de kooi inmiddels ook al weer zeven jaar ongeslagen is.

Het gevecht duurde niet lang en een high kick van Namajunas landde precies en keihard in de nek van Zhang. Zij stortte buiten bewustzijn op het canvas, probeerde op te staan, maar het lichaam weigerde. Zo kreeg Namajunas de kampioensgordel na bijna twee jaar weer omgehangen.

Valentina Shevshenko vs Jessica Andrade
Andrade vecht tegenwoordig in het vlieggewicht en in haar titelgevecht tegen Shevshenko had ze niets in te brengen. Het sterke punt van Andrade, het grondwerk, was totaal onzichtbaar. De striker Shevshenko domineerde het grondgevecht zelfs volledig.

Een moegestreden Andrade werd zelfs in een crucifix gelegd, waarna de ellebogen van Shevchenko het gezicht bombardeerde met voltreffers. Gelukkig was de scheidsrechter alert en verloste Andrade van het vooruitzicht van nog meer schade. Shevchenko blijft de onbevreesde kampioen.

Horrorblessure
Dan de horrorblessure van Chris Weidman. Uriah Hall was zijn tegenstander gedurende zeventien seconden. Daarna trapte Weidman keihard op de verdedigende scheen van Hall, waardoor Weidman zijn onderbeen brak. Als reflex zocht hij steun op zijn gebroken been, waarna deze net zo hard weer dubbel klapte. Woorden schieten tekort bij het aanzicht van zo'n pijnlijke blessure.

Jimmy Crute onderging ook een flinke pijniging tegen Anthony Smith. De trappen van Smith waren dermate effectief dat de zenuwen in het been van Crute begonnen te protesteren. Het linkerbeen van Crute weigerde dienst. Crute wilde wel verder, maar de spontaan ontstane klapvoet van Crute besloot anders en de scheids was het daar mee eens.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!

Volledige uitslag UFC 261:
Kamaru Usman verslaat Jorge Masvidal na knockout (stoten, ronde 2)
Rose Namajunas verslaat Weili Zhang na knockout (head kick, ronde 2)
Valentina Shevchenko verslaat Jéssica Andrade na TKO (stoten, ronde 2)
Uriah Hall verslaat Chris Weidman na TKO (blessure, ronde 1)
Anthony Smith verslaat Jimmy Crute na TKO (blessure, ronde 1)
Randy Brown verslaat Alex Oliveira na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Dwight Grant verslaat Stefan Sekulić na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Brendan Allen verslaat Karl Roberson na opgave (straight ankle lock, ronde 1)
Pat Sabatini verslaat Tristan Connelly na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Danaa Batgerel verslaat Kevin Natividad na TKO (stoten, ronde 1)
Rodrigo Vargas verslaat Rongzhu na jurybesluit (30-26, 29-28 x2)
Jeff Molina verslaat Aoriqileng na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Ariane Carnelossi verslaat Na Liang na TKO (stoten, ronde 2)