President Joe Biden na 100 dagen al populairder dan Donald Trump

Joe Biden zit al bijna 100 dagen in het Witte Huis. Hij heeft veel te doen met de gevolgen van COVID-19 in zijn land, maar ook met de massale migratie vanuit Mexico. Een nipte meerderheid van de Amerikanen vindt dat hij goed bezig is. Dat is meer dan Trump, maar veel minder dan Obama na 100 dagen presidentschap.

Na bijna 100 dagen in functie is de meerderheid van de Amerikanen tevreden over hun nieuwe president. Volgens een onderzoek van de Washington Post en de omroep Abc News is de 78-jarige Biden populairder dan zijn voorganger Donald Trump in dezelfde periode vier jaar geleden, maar minder populair dan Obama en Bush. Volgens het onderzoek is 52 procent tevreden met Biden. Bij Trump was dat maar 42 procent. In een vergelijkbaar onderzoek behaalde George W. Bush een tevredenheidscore van 63 procent en Barack Obama 69 procent.

Biden wordt vooral geprezen om zijn aanpak van de COVID-19 crisis in zijn land, dit wordt gesteund door 64 procent van de ondervraagden. De Verenigde Staten boekt  elke dag aanzienlijke vooruitgang in hun coronavaccinatiecampagne. Het aantal dagelijks geregistreerde nieuwe infecties ligt nog wel op een hoog niveau, maar de vrees voor een vierde golf is tot dusver niet uitgekomen.

Biden's aanpak van migratie aan de zuidgrens met Mexico wordt kritisch bekeken. 53 procent van de ondervraagden uitten hun negatieve mening in de enquête, slechts 37 procent was voorstander van de koers van Biden. De nieuwe regering wil het migratiebeleid menselijker maken dan Trump, maar staat onder druk doordat het aantal binnenkomende migranten en vluchtelingen uit Latijns-Amerika recent dramatisch is gestegen.

Biden zal aanstaande donderdag 100 dagen in functie zijn. In de verkiezingscampagne beloofde hij onder meer het diep verdeelde land te verenigen. De politieke fronten staan echter nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. De Republikeinen zijn kritisch over grote projecten zoals een grootschalig infrastructuurprogramma waarmee Biden de Amerikaanse economie wil stimuleren. In het geval van het COVID-19-stimuleringspakket van een biljoen dollar, gebruikten de Democraten een bemiddelingsproces voor begrotingswetten om het zonder de toestemming van de Republikeinen te kunnen doorvoeren.