Vollering klopt Van Vleuten en wint Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Ze won de sprint van een kopgroep van vijf. Annemiek van Vleuten werd tweede, voor Elisa Longo Borghini.

Op 35 kilometer van de streep werd de finale geopend. Op de Côte de la Redoute wisten Cecili Ludwig Uttrup (FDJ) Ashleigh Moolman (SD-Worx) en Lucinda Brand (trek-Segafredo) weg te rijden uit het peloton. De drie rensters namen een dertigtal seconden voorsprong, waarachter verschillende ploegen de achtervolging leidde. Vlak voor de Côte de la Roche-aux-Faucons werd de kopgroep ingerekend.

Op de Côte de la Roche-aux-Faucons, de laatste beklimming van de dag, bepaalde wereldkampioene Anna van der Breggen het tempo. Marianne Vos bleef er lange tijd aan hangen, maar met nog 150 meter tot de top moest ze alsnog afhaken. Vos wist toch nog terug te komen, maar op de uitloper na een aanval van Annemiek van Vleuten moest ze definitief eraf.

Er zou een kopgroep van vijf overblijven: Van der Breggen, Demi Vollering, Van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini. Van der Breggen had met Vollering een ploeggenote erbij en de wereldkampioene trok volledig de kaart van haar. Tot aan de laatste 300 meter hield ze het tempo hoog, waarna Vollering het met overtuiging afmaakte, voor Van Vleuten. Longo Borghini maakte het podium vol in de jubileumeditie van Luik-Bastenaken-Luik.