Pogacar de beste in Luik-Bastenaken-Luik

De 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door Tadej Pogacar. In een millimetersprint was hij net iets sneller dan wereldkampioen Julian Alaphilippe. David Gaudu mocht mee op het podium in Luik.

De eerste uren in Luik-Bastenaken-Luik deed het peloton zoals verwacht rustig aan, waardoor een kopgroep meer dan tien minuten kreeg van het peloton. Jumbo-Visma, Deceuninck Quick-Step, UAE en Movistar deden om beurten het kopwerk in het peloton, waardoor de voorsprong van de kopgroep langzaam aan zakte.

Maar het was Ineos dat de koers hard maakte. Op La Redoute, op iets meer dan dertig kilometer van de streep, trok de Britse ploeg hard door en er ontstond een kopgroep van vijftien, met allemaal grote namen. Alleen Julian Alaphilippe had de slag gemist en zijn ploeg zette de scheve situatie recht.

Op de volgende beklimming, de Cote des Forges, was het opnieuw Ineos dat aanvallend koerste. Het lukte uiteindelijk om Richard Carapaz vooruit te sturen en begon de slotbeklimming met een twintigtal seconden voorsprong, maar op de La Roche-aux-Faucons werd hij snel gegrepen, al had dat voor Carapaz weinig uitgemaakt want na afloop werd hij gediskwalificeerd vanwege illegaal dalen.

Op de La Roche-aux-Faucons zou er uiteindelijk vijf renners overblijven: Alaphilippe, Tadej Pogacar, Michael Woods, David Gaudu en Alejandro Valverde en die bleven tot aan de streep vooruit. Valverde begon als eerste aan de sprint. De Spanjaard, die vandaag 41 werd, begon de sprint van veel te ver en zag al snel Alaphlippe over zich heen komen. De wereldkampioen mocht even hopen op zijn eerste winst in Luik-Bastenaken-Luik, maar vlak voor de meet ging Pogacar hem voorbij, die daarmee zijn eerste monument pakte in zijn jonge carriere.