Franse anti-terrorisme eenheid neemt onderzoek moord door moslim over

Een politieagente is deze week in het Zuidwesten van Parijs vermoord. De moordenaar, een 36-jarige moslim uit Tunesië, leefde nog maar kort in het westerse Frankrijk en is bij de aanslag doodgeschoten door de politie. Inmiddels heeft de anti-terreur-aanklager het dossier overgenomen.

Frankrijk ligt al langer onder vuur van moslimterroristen. Het land heeft daarom ook grote plannen om moslimextremisten hard aan te pakken, vooral na de onthoofding van leraar Samuel Paty door een moslim in 2020. Een paar dagen daarna stak een moslim drie kerkgangers neer. Subsidies aan twijfelachtige moskeeën zijn stopgezet en de regering onder leiding van Emmanuel Macron broedt op meer acties.

De 49-jarige agente werd bij de ingang van een politiebureau neergestoken. Getuigen melden dat de dader geruime tijd buiten het bureau telefonerend rondliep. Toen de ongewapende agente de deur uitkwam stak hij haar met een mes in de nek, ondertussen de door terroristen beroemd gemaakte leus Allah Akbar schreeuwend.

De anti-terreureenheid zegt het onderzoek overgenomen te hebben vanwege het gedrag van de dader rondom de moord, wat de dader schreeuwde en het feit dat een politieagente werd aangevallen. De dader was nog niet bekend bij de politie, het slachtoffer is volgens bronnen een moeder van twee kinderen.

Frankrijks minister van Binnenlandse Zaken reageerde met afschuw op de moord. "Onze vastberadenheid om terrorisme in al zijn vormen te bestrijden is even vastberaden als altijd", aldus Jean Castex.