Herta oppermachtig in saaie IndyCar-race, Van Kalmthout 9e

In de straten van St Petersburg in Florida is zondagavond de tweede race van het IndyCar-seizoen verreden. Dat leverde bepaald niet de spannendste race ooit, maar Colton Herta liet wel een indrukwekkende staaltje dominantie zien.

De race ging van start met polesitter Colton Herta en Jack Harvey op de eerste rij, Josef Newgarden en Simon Pagenaud op de tweede rij en Rinus van Kalmthout vanaf plek zeven. De eerste vier coureurs hielden hun plek vast, Van Kalmthout startte lekker en nam Pato O'Ward te grazen.

Na zestien ronden reed NASCAR-legende Jimmie Johnson zijn auto tegen de bandenstapel. Veel schade had hij niet, maar hij kreeg de auto er niet weg en gelijk kwamen er een paar naar binnen voor een pitstop, anticiperend op een mogelijke caution, die na een paar minuten dan toch kwam.

Het gros van het veld kwam geen pitstop maken tijdens de caution, dus bij de herstart reden Herta en Harvey weer voorop, voor Newgarden, Pagenaud, Bourdais en Van Kalmthout, die het zwaar had en gepasseerd werd door Graham Rahal. De Nederlander had het niet makkelijk, ook Alexander Rossi ging er na een stevig duel voorbij.

Veelvoudig kampioen Scott Dixon had ook weinig moeite met Van Kalmthout, net als O'Ward een ronde later - die werd echter teruggepakt en Takuma Sato nam ze beiden te grazen. Na dertig ronden kwam de Nederlander broodnodige nieuwe banden halen, voorin ging Newgarden voorbij aan Harvey, die steeds meer tijd begon te verliezen.

De top van het veld maakte een paar ronden later ook de eerste stop, waarna Rossi zijn auto na een duel met Rahal tegen de banden zette. Hij kon wel door, maar was zo goed als kansloos voor een fatsoenlijk resultaat. Herta had na de eerste pitstopronde de leiding gewoon weer in handen, voor Newgarden, Pagenaud en Harvey - Van Kalmthout reed op plek acht.

Marcus Ericsson kwam halverwege de race kijken bij Van Kalmthout en ging er vrij soepel langs, de Nederlander kwam met ruim dertig ronden te gaan in principe voor het laatst binnen, waarbij hij een plek verloor aan Scott McLaughlin. De rest kwam rond dat moment ook binnen, Herta behield zonder problemen de leidende positie.

Een nieuwe schuiver voor Johnson zorgde voor de eerste safety car-situatie van de race, waardoor Herta's voorsprong in het niks verdween. Bij de herstart hield hij wel de leiding vast, Newgarden, Pagenaud en Harvey volgden en Van Kalmthout reed op plek negen. Ed Jones zorgde voor een korte volgende caution en dus een nieuwe herstart.

Herta kwam opnieuw niet in de problemen en dit keer reed hij in één streep door naar een bijzonder overtuigende overwinning, voor Newgarden en Pagenaud - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als negende.