FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 april 2021

Random Pics van de Dag #294

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lees de volledige geheime kabinetsnotulen over de toeslagenaffaire

De notulen - in totaal 37 pagina’s - van de ministerraadsvergaderingen in 2019 waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire zijn vanavond openbaar gemaakt.

Lees bij het AD de notulen.

Lees ook: Kluis ministerraad gaat straks open: wat moest er geheim blijven?

Terrassen bijna open: '2000 liter bier en extra bitterballen'

Woensdag om 12.00 uur is het eindelijk zo ver: de terrassen mogen weer open! Café-eigenaren bereiden zich voor op volle terrassen. Zo ook een aantal terrassen in Amsterdam. AT5 ging langs.


Zuipuhhh in de zon! (Foto: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images)

"Wij hebben in ieder geval 2.000 liter kelderbier in huis gehaald", vertelt café-eigenaar David André. "En we hebben zelfs extra bitterballen ingekocht", vult mede-eigenaar Frits de Haes aan. "Zodat iedereen bij het biertje ook van een lekkere snack kan genieten."

Terrassen zijn al sinds half oktober vorig jaar gesloten, maar aan deze lange periode komt een einde. Horeca-eigenaren mogen straks tussen 12.00 en 18.00 uur maximaal vijftig gasten tegelijk verwelkomen.

Aan een tafel mogen maximaal 2 personen zitten op 1,5 meter afstand, of meer als ze uit hetzelfde huishouden komen. Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers mét een mondkapje op naar binnen.

Jort Vos is eigenaar van Café De Blaffende Vis, en is maar al te blij dat hij weer aan het werk kan. "Nu in de take-away hebben we best wat mensen die koffie komen halen, maar die stuur je daarna weg. Dat je eindelijk tegen je gasten mag zeggen: 'Neem lekker plaats', en dat je met een glimlach weer je vak kan uitoefenen. Daar heb ik het meeste zin in."

Dat het aantal opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis hun top nog niet bereikt heeft, mag volgens Jorts collega Bob Brockhoff de pret niet drukken. Hij is er van overtuigd dat zijn terras veilig open kan. "Dus we gaan ervoor. We gaan zorgen dat mensen hier coronaproof een gezellige middag kunnen hebben."

Edelherten Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen mag doorgaan tot 31 december 2023. De provincie Flevoland heeft terecht een ontheffing en een vergunning verleend die het afschot mogelijk maken, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

Een aantal natuurstichtingen was het niet eens met de verleende ontheffing en vergunning en stapte naar de bestuursrechter.

Aantal terugbrengen naar 500
De vorige opdracht tot het afschieten van de herten liep tot 1 januari 2020. De provincie besloot deze nieuwe ontheffing en vergunning af te geven om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar 500. Tegen de eerdere opdracht tot het afschieten van de edelherten is tot de hoogste bestuursrechter geprocedeerd, die uiteindelijk ook concludeerde dat de provincie de opdracht mocht verlenen.

Anticonceptie en inteelt
Omdat edelherten beschermde diersoorten zijn is voor het terugbrengen van de populatie – afschot dus – een ontheffing nodig. In deze nieuwe procedure vindt de rechtbank ook dat de ontheffing verleend mocht worden omdat die eigenlijk om dezelfde redenen als de eerdere opdracht uit 2018 is verleend. De provincie mocht deze ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming verlenen. De edelherten vallen onder de Wet natuurbescherming, omdat het wilde dieren zijn, en geen gehouden dieren zoals in de procedure is aangevoerd. Een te grote populatie edelherten is schadelijk voor de natuur. Dat geldt ook voor de Oostvaardersplassen, daar is de populatie te groot geworden voor het gebied waarin zij leven. Zo is er te weinig voedsel voor alle herten, waardoor er in de winter veel sterfte is. Daarnaast is er op dit moment geen goed alternatief voor het afschieten van de dieren. Het beperken van de groei door middel van anticonceptie is momenteel nog niet mogelijk. Ook heeft de provincie voldoende aangetoond dat het risico op inteelt bij een populatie van 500 herten niet aan de orde is. Tot slot heeft de provincie voorwaarden aan de ontheffing gekoppeld zodat het afschieten op een goede manier gebeurt.

Geen effect op aantal vogels
Naast de ontheffing is ook een vergunning nodig omdat de Oostvaardersplassen een Natura-2000 gebied is. De leefgebieden van bepaalde vogelsoorten moeten worden beschermd om te voorkomen dat het aantal vogels afneemt. Een vergunning kan alleen worden verleend als zeker is dat de natuur in dat gebied daardoor niet zal worden aangetast. Volgens de natuurstichtingen gaven de ecologische rapporten van de provincie die zekerheid niet. De rechtbank vindt dat die zekerheid wel wordt geboden. Er is goed onderzocht wat de gevolgen zijn van een kleiner aantal herten. Het zal wél leiden tot veranderingen in de leefgebieden van sommige vogels, omdat er minder gegraasd zal worden. Maar uit de rapporten blijkt dat die verandering geen effecten zullen hebben op het aantal vogels dat behouden moet blijven in de Oostvaardersplassen.

Edelhert kalf (Pixabay)
Edelhert kalf (Pixabay)

Dirk van Duijvenbode pakt eerste titel bij PDC na Hollandse finale

Dirk van Duijvenbode heeft maandag zijn eerste toernooi bij de PDC gewonnen. Op de derde dag van de PDC Super Series versloeg hij Martijn Kleermaker met 8-6 na een Nederlandse Players Championship-finale.

De 28-jarige Katwijker was dit seizoen in de Super Series al drie keer doorgedrongen tot de kwartfinales, maar telkens bleek dat ook het eindstation. Vandaag viel het eindelijk wel de goede kant op voor de verrassende kwartfinalist van het afgelopen WK. De nummer dertig van de wereld klopte achtereenvolgens David Evans (6-3), Jelle Klaasen (6-2), Jeff Smith (6-4), Krzysztof Ratajski (6-4), Scott Mitchell (6-4) en Andy Boulton (7-5). Kleermaker rekende af met John Henderson (6-3), Gabriel Clemens (6-5), Luc Peters (6-4), Michael Smith (6-3), Ritchie Edhouse (6-5) en Brendan Dolan (7-5).

In een spannende finale verdedigde Van Duijvenbode constant een nipte voorsprong, al lukte het hem maar niet om de nummer 63 van de wereld definitief van zich af te schudden. Pas op 7-6 wist hij te voorkomen dat het aan zou komen op een vijftiende en beslissende leg. 

Gino Vos, Ron Meulenkamp en Luc Peters kenden ook een prima dag met een plek in de derde ronde. Vos had in de tweede ronde nog voor een verrassing gezorgd door Michael van Gerwen met 6-1 te verslaan. Voor Van Gerwen was het de derde dag op rij dat hij niet voorbij de tweede ronde wist te komen. 

Raymond van Barneveld trok zich op dag 3 terug. De 54-jarige Hagenaar voelde zich niet lekker en koos ervoor om in de tweede ronde niet meer aan te treden tegen de Pool Krzysztof Ratasjski. Wat Van Barneveld precies mankeert, is nog niet bekend. Wel zakte hij in maart van dit jaar ook al een keer in elkaar tijdens een van de Players Championship-toernooien. 

Players Championship 11 - Laatste 32
Chas Barstow 6 | 0 Boris Koltsov
Andy Boulton 6 | 2 Jack Main
Chris Dobey 6 | 1 Stephen Bunting
Damon Heta 6 | 2 Jamie Hughes
Scott Mitchell 6 | 1 Devon Petersen
Robert Thornton 6 | 3 Madars Razma
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Simon Whitlock
Dirk van Duijvenbode 6 | 4 Jeff Smith
Jason Lowe 6 | 1 Gino Vos
Rob Cross 6 | 1 Kim Huybrechts
Mensur Suljovic 6 | 2 Ron Meulenkamp
Brendan Dolan 6 | 5 Martin Lukeman
Michael Smith 6 | 2 Adam Hunt
Martijn Kleermaker 6 | 4 Luc Peters
Lewis Williams 6 | 3 José Justicia
Ritchie Edhouse 6 | 4 Mickey Mansell

Laatste zestien
Andy Boulton 6 | 1 Chas Barstow
Damon Heta 6 | 5 Chris Dobey
Scott Mitchell 6 | 2 Robert Thornton
Dirk van Duijvenbode 6 | 4 Krzysztof Ratajski
Rob Cross 6 | 5 Jason Lowe
Brendan Dolan 6 | 5 Mensur Suljovic
Martijn Kleermaker 6 | 3 Michael Smith
Ritchie Edhouse 6 | 1 Lewis Williams

Kwartfinale
Andy Boulton 6 | 5 Damon Heta
Dirk van Duijvenbode 6 | 4 Scott Mitchell
Brendan Dolan 6 | 5 Rob Cross
Martijn Kleermaker 6 | 5 Ritchie Edhouse

Halve finale
Dirk van Duijvenbode 7 | 5 Andy Boulton
Martijn Kleermaker 7 | 5 Brendan Dolan

Finale
Dirk van Duijvenbode 8 | 6 Martijn Kleermaker

Ogier wint Rally van KroatiŽ, maar crasht op de weg

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft een weekeinde met ietwat gemengde gevoelens achter de rug. De Franse Toyota-coureur, veelvoudig wereldkampioen, schreef de Rally van Kroatië op zijn naam, maar kwam ook in de problemen op de openbare weg.

Ogier was zondagochtend op de openbare weg op pad naar de start van de eerste proef van de slotdag, maar besloot rechts even te parkeren...precies op het moment dat een fors doorrijdende BMW ernaast reed. Dat ging dan ook niet goed, hoewel gelukkig niemand gewond raakte.

Voor Ogier begon de tijd te dringen: hij tapete de boel aan elkaar en met een agent bijna op zijn motorkap ging hij er vandoor. Na afloop liet de Fransman weten dat hij netjes zijn papieren had laten zien en dat één agent hem vertelde dat hij kon rijden, waar de andere agent het mogelijk nog niet mee eens was.

Het hele gebeuren heeft Ogier vooralsnog één wedstrijd schorsing en zevenduizend euro boete van de organisatie gekost: vijfduizend euro voor het ongeval en tweeduizend voor het negeren van een rood stoplicht.

In de rally verloor Ogier zondagochtend de leiding aan merkgenoot Elfyn Evans, maar die pakte hij in de laatste proef terug: Evans maakte in de laatst bocht een foutje, ging door het gras en verloor de rally aan Ogier met 0,6 seconden. De Belg Thierry Neuville werd in zijn Hyundai op 8,1 seconden derde.

Cannabispsychose vrijbrief voor moord op joodse vrouw

Een bijzonder staaltje strafrecht in Frankrijk, waar een moordenaar vrijuit gaat omdat hij psychotisch was ten tijde van de moord. De dader, een moslim uit Mali werd psychotisch na het roken van een aantal jointjes en dus hoeft hij zich niet te verantwoorden voor een rechter, hij werd uiteindelijk ook door het Hof van Cassatie ontoerekeningsvatbaar verklaard.


Demonstranten eisen gerechtigheid voor Sara Halimi (Foto: Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images)

Kobili Traoré raakte in 2017 volledig buiten zinnen nadat hij veel had geblowd. Zijn 65-jarige buurvrouw Sara Halimi werd zijn slachtoffer. De dader riep luidkeels 'Allahu Akbar' en noemde de joodse vrouw 'de duivel', waarna hij haar uit het raam gooide.

Twintigduizend demonstranten verzamelden zich zondag in Parijs op het Trocadéro om te protesteren tegen het besluit om Traoré niet te vervolgen. Velen noemen de moord een teken van het nieuwe anti-semitisme in Frankrijk en hielden borden omhoog met teksten als: ’Roken schaadt de gezondheid van Joden’ of ’Bob Marley rookte vijftig joints per dag, maar heeft nooit iemand vermoord’.

"Toen in 1990 grafschennis werd gepleegd op een Joods kerkhof door neonazi’s in Carpentras, kregen we steun uit het hele land. Deze moord is een voorbeeld van het ’nieuwe antisemitisme. Traoré is een radicale moslim, maar dat benoemen is taboe", aldus een demonstrant.

Zondag werd eenzelfde demonstratie gehouden voor het Franse ambassade in Den Haag, net als in Miami, Londen, Rome en Los Angeles.

Badloe voor derde keer op rij wereldkampioen windsurfen

Windsurfer Kiran Badloe heeft voor het derde jaar op rij de wereldtitel veroverd. Met alleen nog de medalrace te gaan dinsdag kan de 26-jarige windsurfer niet meer worden achterhaalt door de concurrentie.

In negen races eindigde Badloe deze week vier keer als eerste, twee keer als tweede en twee keer als derde. Zijn elfde plek in de derde race was zijn slechtste resultaat, maar die uitslag is een schrapresultaat voor de 26-jarige windsurfer. Hij heeft na negen races een score van veertien punten en heeft een voorsprong van 26 punten op de Griek Byron Kokkalanis. Voor Badloe is het zijn derde wereldtitel op rij en vorige maand won hij ook het Europees kampioenschap

"Drie op een rij! Daar ben ik superblij mee", reageerde Badloe uitgelaten. "Ik heb de afgelopen dagen mooie resultaten kunnen varen. De concurrentie heeft het laten liggen. Er stond deze week veel wind, en dat ligt mij wel. Ook vandaag was het weer lekker knallen: op het laatst lagen er wel een paar te zwemmen. Zelf ben ik ook een keer koppie ondergegaan. Maar gelukkig kon ik op tijd herstellen."

Bij de vrouwen staat Lilian de Geus aan de leiding. De Nederlandse heeft met de medalrace te gaan drie punten voorsprong op Charline Picon. Ook Katy Spychakov en Zofia Klepacka maken met nog één race te gaan kans op de gouden medaille.

Indiase coronavariant is in Nederland, Koopmans spreekt van 'topje van ijsberg'

Vanavond gaat het vliegverbod voor passagiers uit India om 18.00 uur in, maar het kan de Indiase coronavariant niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier. In Nederland is de mutatie tot nog toe twee keer opgedoken in de zogeheten kiemsurveillance. Als een virusvariant in positieve testen opduikt, is dat ‘het topje van de ijsberg’, zegt viroloog Marion Koopmans. Ook in andere Europese landen is variant B.1.617 al herhaaldelijk waargenomen. Meer hierover in de Stentor.

Kluis ministerraad gaat straks open: wat moest er geheim blijven?

Vanavond stuurt het kabinet ‘brisante’ vergaderverslagen naar de Tweede Kamer die eigenlijk nog twintig jaar in de kluis hadden moeten blijven. Maar om het onderlinge vertrouwen op het Binnenhof terug te winnen, worden de geheime notulen alsnog openbaar. Wat staat er op het spel? Meer hierover in het AD.

Lintjesregen 2021

2832 burgers zijn vandaag koninklijk gedecoreerd vanwege bijzondere verdiensten voor de samenleving.

  • Er zijn 2746 vrijwilligers gedecoreerd en 156 personen met bijzondere verdiensten in hun betaalde baan.
  • Van alle gedecoreerden zijn er 2438 personen (86%) nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
  • Er zijn 998 vrouwen gedecoreerd, wat neerkomt op 35%. Het aantal mannen bedraagt 1834.
  • In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste lintjes uitgedeeld, namelijk 504. In Noord-Brabant zijn er  dat 481 en in Gelderland 405 lintjes.

Nu de belangrijkste vraag, zijn er FOKKERS die een koninklijk lintje horen te ontvangen?

Lintjesregen 2021
Lintjesregen 2021


EU sleept AstraZeneca voor de rechter om trage levering vaccins

De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen vaccinmaker AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmaceut levert al maanden veel minder coronavaccins dan is afgesproken, zo licht een commissiewoordvoerder het besluit toe. De commissie en de 27 EU-landen willen dat de farmaceut zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert.

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal voldoet de Brits-Zweedse fabrikant bij lange na niet aan zijn verplichtingen. Vrees om de verstandhouding met de farmaceut op het spel te zetten is er volgens een EU-bron niet. Die is al voorgoed verzuurd. Meer hierover op Skipr.

De diverse feestdagen in Animal Crossing: New Horizons

Nintendo heeft een update aangekondigd voor Animal Crossing: New Horizons voor 28 april. Als deel van deze update worden enkele feestdagen herzien, voor een frisse ervaring.

Van 29 april tot 7 mei is het tijd voor 'May Day'. Dit jaar reizen spelers naar een nieuwe locatie, zodat elke spelers iets nieuws te zien krijgt. Van 18 tot 31 mei is het 'International Museum Day', waarin we weer stempels mogen verzamelen in het museum. Dit jaar doet ook de art gallery mee.

Van 1 tot 30 juni is het weer het 'Wedding Season', waarin je Reese en Cyrus moet helpen met het maken van mooie trouwfoto's. De feestdagen gaan gepaard met nieuwe items om te verzamelen en ook worden er nieuwe seizoensitems toegevoegd. Dit wordt gedaan voor onder andere: Japan's Children's Day, Cheese Rolling Even, Moedersdag en Vadersdag.

Ani

Donderdag nieuwe State of Play

Naast de gameplay-trailer voor Ratchet & Clank: Drift Apart heeft Sony ook een State of Play aangekondigd. In deze State of Play krijgen we een uitgebreide blik op Draft Apart, maar ook updates over enkele aanstaande indie-titels.

De State of Play wordt aanstaande donderdag om 23:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Nieuwe gameplay voor Ratchet & Clank: Rift Apart

Sony heeft een gameplay-trailer vrijgegeven voor Ratchet & Clank: Rift Apart. Veel valt er niet over te zeggen, behalve dan dat het er ontzettend mooi uitziet allemaal.

In Rift Apart moet je de strijd aangaan tegen een robotische keizer die zijn zinnen heeft gezet op multidimensionale heerschappij. Samen met Rivet moeten Ratchet en Clank hem tegenhouden.

Ratchet & Clank: Drift Apart komt uit op 11 juni, exclusief voor PlayStation 5.

COVID-19: 6257 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 1.467.337 en 17.062

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6257 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.467.337 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 212 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1759 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 35 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 813 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 13 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.062 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: acroniem als ontbijt

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Talloze mensen ontbijten met Brinta maar wist je dat de naam van het product een afkorting is? En het is nog niet eens zomaar een afkorting maar zelfs een acroniem. Brinta staat namelijk voor Breakfast instant tarwe en werd in de oorlogsjaren uitgevonden door de Groninger Frederik André Möller.

Het nutteloze feitje van de dag: acroniem als ontbijt (WikiCommons/Alf van Beem)
Het nutteloze feitje van de dag: acroniem als ontbijt (WikiCommons/Alf van Beem)

China censureert Oscarwinnares Chloť Zhao en haar film 'Nomadland'

Nadat de film "Nomadland" afgelopen nacht drie Oscars in ontvangst mocht nemen, zijn artikelen over de in Peking geboren regisseur Chloe Zhao verdwenen uit de Chinese online netwerken.

Alle huidige berichten die de naam van Zhao of haar bekroonde film "Nomadland" bevatten, zijn om onduidelijke redenen niet meer terug te vinden in de online dienst van Weibo. Er wordt aangenomen dat ze zijn verwijderd door de autoriteiten. Er is ook geen melding gemaakt van de Oscar-overwinning van Zhao in de staatsmedia.

De regisseusse werd door de Chineze  media volop geroemd voor haar succes bij de Golden Globes in maart. Toen internetgebruikers daardoor ook oudere interviews van Zhao verspreidden waarin ze kennelijk kritiek had op haar geboorteland, besloten diverse Chinese bioscopen de geplande release niet door te laten gaan. In haar Oscar-toespraak leek Zhao op de mogelijke censuur in China te zinspelen: "Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over hoe ik verder moet gaan als het moeilijk wordt", zei ze. Talloze gebruikers vierden Zhao 's ochtends op Weibo voordat hun inzendingen uit het online netwerk verdwenen.

"Nomadland" was de grote winnaar tijdens de prijsuitreiking van dit jaar in Los Angeles: Het sociale drama over werknomaden in de VS won ook de Oscar voor beste film. De hoofdactrice Frances McDormand viel ook in de prijzen.

IsraŽl verbiedt Palestijnen te vissen in de Gazastrook

Na de aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook heeft Israël de Palestijnen verboden voor de kust van de Middellandse Zee te vissen.

Het bevoegd gezag heeft laten weten dat de maatregel tot nader order van toepassing is. Volgens het leger waren de afgelopen nacht verschillende raketten afgevuurd, waarvan er één ontplofte in de Gazastrook zelf, een andere raket viel op open terrein in Israël en twee raketten werden onderschept.

Dit betekent dat sinds vrijdagavond ongeveer 40 projectielen op Israël zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. Eerder hebben al gewelddadige botsingen plaatsgevonden tussen Palestijnen en de Israëlische politie in Jeruzalem.

Flatgebouw in Enschede geŽvacueerd na brand op negende etage

Op de negende etage van flatgebouw De Merelhof in Enschede is afgelopen nacht brand uitgebroken. Alle bewoners van de flat moesten worden geëvacueerd. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. Zo meldt Tubantia

De brand ontstond op het balkon van een appartement. Bij aankomst van de hulpdiensten waren er al vlammen zichtbaar. De hulpdiensten hebben hierop de flat ontruimd. Daarbij werd geschreeuwd dat iedereen zo snel mogelijk naar buiten moest. Verschillende bewoners namen hun huisdier met zich mee. De oorzaak van de brand is niet bekend, wel is het duidelijk dat er heel wat schade is ontstaan door de vlammen en de rook.

Gisteren kwamen bij een brand in een wooncomplex in Delden twee mensen om het leven.

'Drugsbendes infiltreren massaal in rederijen in Rotterdamse haven

Criminele drugsbendes hebben op grote schaal handlangers in dienst bij internationale rederijen die werken in de Rotterdamse haven. "De corruptie in de haven beperkt zich allang niet meer tot de douane en is veel groter dan mensen denken”, stelt districtschef Jan Janse van de Zeehavenpolitie vandaag in NRC. Zo meldt het AD.

Janse is van mening dat de georganiseerde misdaad handlangers positioneert op belangrijke plekken in rederijen. De criminelen infiltreren er continu en op grote schaal, zodat ze drugssmokkel van dienst kunnen zijn. De drugsmaffia richten zich bij voorkeur op grote rederijen zoals MSC, Maersk, Hapag Lloyd en CMA CGM die op Zuid-Amerika varen.

Start megazitting liquidatieonderzoeken Amsterdam en Zaanstreek woensdag 28 april

Op woensdag 28 april 2021 begint de inhoudelijke behandeling van meerdere liquidatieonderzoeken bij de rechtbank Noord-Holland op Schiphol. Er staan in totaal negen verdachten terecht in de leeftijd van 26 tot 44 jaar. Zij worden allen verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Daarnaast staat een aantal van hen terecht voor (voorgenomen) liquidaties in Amsterdam en Zaanstreek. Vanwege de onderlinge samenhang tussen de onderzoeken en de daarin aangemerkte verdachten, hebben de onderzoeken onder gezamenlijke leiding gestaan van de officieren van justitie van het Openbaar Ministerie Amsterdam en Noord-Holland (OM).

Criminele organisatie
Alle negen verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie verweten. Verdachten behoorden volgens het OM tot eenzelfde crimineel samenwerkingsverband, met als oogmerk het plegen van levensdelicten en wapenbezit. Op basis van verkregen onderzoeksinformatie is het OM van oordeel dat de liquidaties en de voorbereidingshandelingen dusdanig nauw met elkaar samenhangen, dat sprake is geweest van een crimineel samenwerkingsverband.

Liquidatieonderzoeken
De zaken die komende periode op zitting worden behandeld zijn een samenvoeging van meerdere onderzoeken. Het OM is van oordeel dat dezelfde dadergroep betrokken was bij meerdere moorden en voorbereidingen daartoe. Het betreft volgens het OM drie voltooide moorden en twee voorgenomen moorden. Deze delicten moeten worden geplaatst tegen de achtergrond van een breder onderwereldconflict, dat vanaf 2012 in en rond Amsterdam plaatsvond, en waar liquidaties over en weer plaatsvonden.

Himalaya
Onderzoek Himalaya betreft een moord die op 20 februari 2014 in Zaandam is gepleegd. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor zijn organiserende rol in het beramen van deze liquidatie. Het OM verdenkt de eveneens 33-jarige Gökhan C. van het besturen van de vluchtauto van de schutter. De schutter is op 3 september 2014 zelf vermoord in Amsterdam (onderzoek Theezeef, zie hierna).

Dollar
Onderzoek Dollar betreft een vergismoord op 12 juli 2014 in Amsterdam op een volstrekt onschuldig slachtoffer. De verkregen onderzoeksinformatie onderstreept deze fatale en schrijnende misser: het beoogde doelwit reed in eenzelfde merk auto en woonde in dezelfde straat als het slachtoffer. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor deze moord. Twee andere verdachten, waaronder de vermoedelijke schutter, zijn overleden.

Theezeef
Onderzoek Theezeef betreft de al genoemde moord op 3 september 2014 in Amsterdam. Het OM is van oordeel dat het slachtoffer de uitvoerder was van zowel de liquidatie in Zaandam (Himalaya) als de vergismoord in Amsterdam (Dollar). Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en de 36-jarige Khalid J. verantwoordelijk voor (de voorbereiding van) de moord in onderzoek Theezeef. De identiteit van de schutter(s) is niet vastgesteld kunnen worden.

Tienshan
Onderzoek Tienshan ziet op een voorgenomen liquidatie die in de periode juli-augustus 2014 is voorbereid. Onder de auto van het doelwit was een baken geplaatst op basis waarvan zijn locatie voortdurend bekend was. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en Gökhan C. en de 26-jarige Hamza el H. verantwoordelijk voor de voorbereidingshandelingen.

Reek
Onderzoek Reek betreft eveneens voorbereidingshandelingen voor een moord begin oktober 2015 in Amsterdam. Het OM verdenkt meerdere leden van de organisatie, waaronder de 44-jarige Roderick P., van betrokkenheid bij dit misdrijf. De 44-jarige P. wordt ervan verdacht één of meer onbekend gebleven personen te hebben aangestuurd, die het slachtoffer buiten een shisha-lounge opwachtten.

Planning
De start van de inhoudelijke behandeling is op woensdag 28 april. Gedurende anderhalve week zullen de vijf verschillende onderzoeken ter zitting worden besproken. Op dinsdag 25 mei volgt naar verwachting het requisitoir, waarin het OM de strafeisen tegen alle verdachten zal uitspreken. Gedurende de eerste drie weken van juni komen de advocaten van de verdachten aan het woord, alsmede de advocaten van de slachtoffers en nabestaanden. Repliek, dupliek en het laatste woord van verdachten volgt in de laatste week van juni. Naar verwachting zal de rechtbank uitspraak doen op 30 augustus.

Ondernemingskamer grijpt in bij Limburgse omroep L1 wegens interne machtsstrijd

De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een onderzoek gelast naar het beleid en de gang van zaken bij de Limburgse regionale omroep L1. Ook treft de Ondernemingskamer tijdelijke maatregelen ter versterking van de raad van commissarissen (RvC) en het bestuur. De Ondernemingskamer benoemt een tweede bestuurder van L1 en voegt een commissaris toe aan de RvC. Die commissaris heeft binnen de RvC een beslissende stem. Deze maatregelen gelden voor de duur van de procedure en zijn gericht op normalisatie van de verstandhoudingen binnen L1. De Ondernemingskamer zal de onderzoeker, bestuurder en commissaris naar verwachting later deze week bekend maken.

De RvC en de bestuurder van L1 hebben verzocht om een onderzoek en het treffen van tijdelijke maatregelen. Zij menen dat er binnen L1 een strijd om de macht gaande is en dat de ondernemingsraad en de hoofdredactie daarin een belangrijke rol spelen.

De ondernemingsraad vindt ook dat er moet worden ingegrepen. Volgens de ondernemingsraad zijn de problemen binnen L1 te wijten aan gebrekkig functioneren van de RvC en een autoritaire wijze van leiding geven door de bestuurder, die begin september 2020 is aangetreden. De ondernemingsraad heeft aangedrongen op vervanging van deze bestuurder door een tijdelijke door de Ondernemingskamer te benoemen bestuurder en op benoeming van een tijdelijke commissaris.

Het onderzoek
De Ondernemingskamer constateert in haar beschikking dat de problemen binnen L1 in sterke mate samenhangen met een ongezonde dynamiek tussen enerzijds de RvC en het bestuur en anderzijds de ondernemingsraad en de hoofdredactie. De verhoudingen tussen deze partijen zijn grondig verstoord en gevreesd moet worden dat zowel de medewerkers van L1 als de publieke functie van L1 daaronder te lijden hebben. Een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1 is noodzakelijk om orde op zaken te stellen.

De maatregelen
De Ondernemingskamer constateert dat de rol van de RvC, in het bijzonder rondom de introductie van de huidige bestuurder en de werving en selectie van een tweede bestuurder, vragen oproept. De RvC is bovendien op dit moment niet bij machte zelf effectief in te grijpen. De benoeming van een vierde commissaris beoogt de slagkracht van de RvC te vergroten.

De Ondernemingskamer constateert daarnaast dat de ondernemingsraad en de hoofdredactie zich tegen de bestuurder hebben gekeerd op een wijze die niet overeenstemt met de taak van de ondernemingsraad als medezeggenschapsorgaan en met de journalistieke verantwoordelijkheid van de hoofdredactie. Mede gelet op de aard van de ondernemingsraad als gekozen medezeggenschapsorgaan heeft de Ondernemingskamer niet ingegrepen in de samenstelling van de ondernemingsraad. Ook heeft de Ondernemingskamer de hoofdredacteur vooralsnog niet geschorst.

De Ondernemingskamer oordeelt dat tot nu toe niet is gebleken dat de bestuurder heeft bijgedragen aan de escalatie van de interne verhoudingen. De Ondernemingskamer heeft de bestuurder dan ook niet geschorst. De Ondernemingskamer benoemt wel, zoals alle partijen hebben verzocht, tijdelijk een tweede bestuurder. Daarmee wil de Ondernemingskamer, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek, normalisatie van de verstandhoudingen tussen partijen bevorderen.

Nomadland wint bij de Oscars

Chloé Zhao's Nomadland heeft bij de uitreiking van de Academy Awards afgelopen nacht de meeste beeldjes meegenomen; van de zes nominaties werden er drie verzilverd, voor beste film, regie en de hoofdrol, gespeeld door Frances McDormand. 

Nomandland wint beste film
Chloé Zhao bij het accepteren van de prijs voor beste film

Met haar winst voor regie werd Zhao de tweede vrouw en de eerste vrouw van kleur in Oscargeschiedenis om deze prijs te winnen. Een record werd ook gebroken door Anthony Hopkins, die voor zijn rol in The Father de prijs voor beste acteur won en daarmee, met 83 jaar, de oudste ontvanger van die prijs werd. Het is zijn tweede winst na die voor Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Hopkins' winst betekent dat Chadwick Boseman niet postuum geëerd wordt voor zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom.

De ceremonie werd vannacht in aangepaste vorm georganiseerd; ook in de VS is het coronavirus nog niet onder controle en dus was een grote samenkomst van de (Amerikaanse) filmwereld niet wenselijk. De show had alleen de genomineerden en presentators uitgenodigd; anderen moesten dit jaar thuis blijven.

Een overzicht van de winnaars in de belangrijkste categorieën. Onder alle winnaars zie je de overige genomineerden.

Beste Film

Nomadland Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloé Zhao
The Father David Parfitt, Jean-Louis Livi, Philippe Carcassonne
Judas and the Black Messiah Shaka King, Charles D. King, Ryan Coogler
Mank Ceán Chaffin, Eric Roth and Douglas Urbanski
Minari Christina Oh
Promising Young Woman Ben Browning, Ashley Fox, Emerald Fennell, Josey McNamara
Sound of Metal Bert Hamelinck, Sacha Ben Harroche
The Trial of the Chicago 7 Marc Platt, Stuart Besser

Beste acteur (hoofdrol)

Anthony Hopkins The Father
Riz Ahmed Sound of Metal
Chadwick Boseman Ma Rainey's Black Bottom
Gary Oldman Mank
Steven Yeun Mank

Beste actrice (hoofdrol)

Frances McDormand Nomadland
Viola Davis Ma Rainey's Black Bottom
Andra Day The United States vs. Billie Holiday
Vanessa Kirby Pieces of a Woman
Carey Mulligan Promising Young Woman

Beste acteur (bijrol)

Daniel Kaluuya Judas and the Black Messiah
Sacha Baron Cohen The Trial of the Chicago 7
Leslie Odom, Jr. One Night in Miami}
Paul Raci Sound of Metal
Lakeith Stanfield Judas and the Black Messiah

Beste actrice (bijrol)

Yuh-Jung Youn Minari
Maria Bakalova Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan
Glenn Close Hillbilly Elegy
Olivia Colman The Father
Amanda Seyfried Mank

Beste animatiefilm

Soul Pete Docter, Dana Murray
Onward Dan Scanlon, Kori Rae
Over the Moon Glen Keane, Gennie Rim, Peilin Chou
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon Richard Phelan, Will Becher. Paul Kewley
Wolfwalkers Tomm Moore, Ross Stewart, Paul Young, Stéphan Roelants

Beste cinematografie

Mank Erik Messerschmidt
Judas and the Black Messiah Sean Bobbitt
News of the World Dariusz Wolski
Nomadland Joshua James Richards
The Trial of the Chicago 7 Phedon Papamichael

Beste regie

Nomadland Chloé Zhao
Another Round Thomas Vinterberg
Mank David Fincher
Minari Lee Isaac Chung
Promising Young Woman Emerald Fennell

Beste originele scenario

Promising Young Woman Emerald Fennell
Judas and the Black Messiah Will Berson & Shaka King (scenario), Will Berson & Shaka King and Kenny Lucas & Keith Lucas (verhaal)
Minari Lee Isaac Chung
Sound of Metal Darius Marder & Abraham Marder (scenario), Darius Marder & Derek Cianfrance (verhaal)
The Trial of the Chicago 7 Aaron Sorkin

Beste bewerkte scenario

The Father Christopher Hampton, Florian Zeller
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Dan Swimer & Peter Baynham & Erica Rivinoja & Dan Mazer & Jena Friedman & Lee Kern (scenario), Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Dan Swimer & Nina Pedrad (verhaal)
Nomadland Chloé Zhao
One Night in Miami Kemp Powers
The White Tiger Ramin Bahrani

Voor alle winnaars in alle categorieën kun je een bezoek brengen aan de website van de Academy Awards.

NASCAR: Vuurbal en vliegende auto op 'Home of the Big One'

De NASCAR Cup Series streek in het weekeinde neer in Alabama, waar gereden werd op de Talladega Superspeedway, Home of the Big One. Die reden heeft het niet voor niks, want 188 ronden lang met snelheden van ver boven de 300 kilometer per uur centimeters van elkaar af rijden heeft zo zijn risico's.

Denny Hamlin had de poleposition, maar moest net als nummer drie Martin Truex Jr naar achteren vanwege overtredingen van de technische reglementen. Joey Logano en William Byron vertrokken zo vanaf front row, voor Alex Bowman en Ryan Blaney.

De eerste stage kende niet al teveel bepalende momenten, tot de laatste ronde: helemaal voorin het veld werd gestreden om posities, waarbij het fout ging met Logano. Hij kreeg een tikje van Hamlin - die zelf een tikje kreeg van Ricky Stenhouse - en werd gelanceerd, waarna hij na een flinke koprol terug op de grond smakte - ogenschijnlijk zonder persoonlijke schade.

Matt DiBenedetto won de eerste stage terwijl de ogen op Logano gericht waren, met Chase Elliott en Hamlin voorop kon de race vervolgens hervat worden. Elliott kwam met de andere Chevrolet's als eerste binnen voor een pitstop, maar die ging niet goed en dus verloor hij flink wat tijd, maar daarna ging het met Hamlin ook fout: hij reed te hard in de pitstraat en moest een drivethroughpenalty pakken...wat hij met een te hoge snelheid deed, waardoor hij er nóg één kreeg.

Richting de slotfase van stage twee volgde een nieuwe caution, dit keer doordat Kurt Busch motorproblemen had en olie op de baan lekte. Het opruimen duurde even, maar met Byron en DiBenedetto voorop kon het groen dan toch weer gezwaaid worden.

In de slotronden van stage twee werd de spanning alsmaar opgevoerd en dat ging, zoals een beetje te verwachten viel, niet goed: de op een ronde achterstand rijdende Hamlin knokte voorin het 'peloton' mee om zijn ronde ongedaan te maken, maar daarbij werd hij door Truex aangetikt. Hamlin knalde de muur in en onder meer Truex, Bowman, Elliott en Byron werden er ook de dupe van. De stage kwam zo ook tot een einde, Bubba Wallace pakte de stagewinst.

Bij de herstart, met nog een goede zestig ronden te gaan, was het Blaney die op kop reed, voor Aric Almirola, Michael McDowell en Brad Keselowski. Rondom de pitstops werd het veld enigszins uit elkaar geslagen, waarbij meerdere groepen ontstonden. De kopgroep werd aangevoerd door Ross Chastain, voor Kyle Busch, Tyler Reddick, Erik Jones en Kevin Harvick, maar een groep met onder meer DiBenedetto en Truex sloot ruim twintig ronden voor het einde aan.

Ryan Blaney had bij zijn pitstop vier in plaats van twee nieuwe banden gekregen, wat geen beste keuze leek: de extra tijd zorgde ervoor dat hij de aansluiting kwijt was en op een superspeedway kun je dan weinig anders dan toekijken hoe een groep alsmaar verder bij je weg blijft rijden, zoals voor Blaney het geval was.

Met de slotfase in zicht kwam Quin Houff na een tikje tegen de muur stil te staan: caution en het hele veld kwam weer bij elkaar. Met DiBenedetto en Jones voorop begonnen de laatste elf ronden, Blaney zat ineens ook weer voorin en ook onder meer Keselowski en Truex reden volle bak mee in de strijd om de voorste posities, terwijl ook Cup Series-debutant Harrison Burton nog erg knap in de eerste groep zat.

Truex haakte met een leeglopende achterband af, en daar bleef het niet bij: het loopvlak van zijn band kwam op de baan terecht, caution. Overtime begon met DiBenedetto en Blaney voorop, als er één ronde gereden kon worden zonder een caution zou men afstevenen op de finish.

Het veld kwam zowaar zonder problemen de eerste overtimeronde door, Keselowski nam de leiding en wist een gaatje te slaan. In de laatste halve ronde werd hard geknokt rond de vijfde plek, waardoor Jones de muur in ging en Chastain de andere kant op schoot, maar Keselowski hield vol en pakte de winst, voor Byron en McDowell.

In de ARCA Menards Series, een van de klassen onder de Cup Series, ging het op zaterdag behoorlijk fout. De 48-jarige Derrick Lancaster werd de muur in getikt en zijn auto veranderde in een rijdende vuurbal. Hij kwam tot stilstand en wist uit de auto te klimmen, maar had dusdanig veel rook ingeademd dat hij in het ziekenhuis voor zeker 48 uur aan de beademing gelegd werd. Zijn toestand wordt omschreven als 'kritiek, maar stabiel', maandagavond hoopt men hem van de beademing te halen.

FOK! Wat een weer: de H van hogedruk en de F van fris

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen!

Het weer zit behoorlijk op slot. Het is duidelijk te koud voor de tijd van het jaar en het is alweer een aardig tijdje droog. Oorzaak is een zeer krachtig en standvastig hogedrukgebied dat ten westen van ons land ligt. Daarmee is een vastgeroeste noordstroming ontstaan. Op sommige momenten is het strakblauw, maar soms glippen er toch wat wolkenvelden doorheen. Dat zagen we gisteren ook. Met name in het noorden en westen bleef het lang bewolkt. 

Aan de andere kant, als de wind uit het drogere noordoosten komt, zie je dat vooral in het binnenland uitsmerende stapelwolken ontstaan. Maar de zon speelt toch wel de hoofdrol op de meeste plaatsen. Overigens is het vermelden waard dat er gisterenochtend op de Wadden zelfs wat motregen viel uit de bewolking. Uiteindelijk klaarde het overal op. 

Het is uitermate fris, want ook gisteren was het hooguit 11 graden in Limburg. Afgelopen nacht zakte het kwik weer fors. Landinwaarts kon het zelfs weer 2 graden gaan vriezen. Aan zee en op plekken waar er wolkenvelden zijn bleef het iets minder koud.

Vandaag is er weer meer zon dan gisteren . Alleen in het noorden komen er nog wat wolkenvelden overdrijven. De wind is noordelijk en blijft matig. De maxima liggen tussen de 10 en 14 graden.

Koningsdag is het iets zachter met 12 tot 16 graden. Ook dan is het vrij zonnig en een wind die bijdraait naar het oosten. Ook woensdag zijn er nog normale temperaturen en is het droog. 

Op donderdag is er zowaar een kans dat er even wat regen van betekenis gaat vallen. Zo'n 5 tot 10 mm. En daarna koelt het gewoon weer af naar 10 tot 12 graden. 

Nee mensen, zacht lenteweer is absoluut niet in zicht. Het blijft gewoon te koud. Deze maand lijkt zo'n 3 tot 3,5 graad te koud te gaan eindigen.

Tot ziens!  

Fraaie tulpen en een boot (Foto: Pukeko)
Een heel mooie foto van Pukeko. Hollandser kan bijna niet! (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederland geeft extra bijdrage voor coronabestrijding in India

Nederland schiet India te hulp bij de bestrijding van COVID-19 in het Aziatische land. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zondag besloten hiervoor extra geld beschikbaar te stellen via het Nederlandse en het Internationale Rode Kruis.

Het gaat om een bedrag van 2,5 miljoen euro voor coronanoodhulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen voor India. Het Internationale Rode Kruis financiert daarmee het Indiase Rode Kruis, die eerste zorg verleent: van voorlichting, testen en prikken tot ziekenvervoer, zuurstof, beschermingsmiddelen en medisch personeel.

Bovenop COVAX-programma
De bijdrage komt bovenop de steun die Nederland geeft via het internationale COVAX-programma om te zorgen voor veilige, effectieve en betaalbare vaccins voor landen die daar zelf geen of onvoldoende geld voor hebben. Twee weken geleden gaf Nederland een extra bijdrage van 40 miljoen aan COVAX. Een deel van die COVAX-bijdrage komt al ten goede aan India.

Nood verlichten
In India is het aantal nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen in de afgelopen tijd snel toegenomen. Minister Kaag: ‘Het is hartverscheurend om te zien welke gevolgen corona heeft in India. We leven mee met de regering en bevolking van het land en willen op deze manier alvast helpen om de nood iets te verlichten.’ Nederland bekijkt of er daarnaast nog andere manieren zijn om India te helpen, bijvoorbeeld in Europees verband.

Zie ook: COVID-19 : India smeekt om zuurstof, patiënten sterven op straat

Wereldwijde militaire uitgaven naar recordhoogtes

De wereldwijde militaire uitgaven bereikten het afgelopen jaar een recordniveau. De VS blijft verreweg het land met het grootste wapenbudget. 

De wereldwijde uitgaven voor bewapening hebben een nieuw hoogtepunt bereikt. Volgens het Zweedse Sipri-instituut in Stockholm hebben de staten over de hele wereld vorig jaar in totaal 1,981 miljard dollar (ongeveer 1,644 miljard euro) in hun strijdkrachten geïnvesteerd. Dat is een stijging van 2,6 procent ten opzichte van 2019. Hiermee zijn de bestedingen voor het zesde jaar op rij gestegen.De Verenigde Staten, China, India, Rusland en Groot-Brittannië hebben het meest geüpgraded. Samen zijn de vijf landen goed voor 62 procent van de wereldwijde militaire investeringen. Saoedi Arabië volgt op de 6e plaats en Duitsland staat op de zevende plaats.

De hernieuwde stijging vond plaats op hetzelfde moment dat het wereldwijde bruto binnenlands product met 4,4 procent daalde, vooral als gevolg van de COVID-19-pandemie. Volgens Sipri kwam het totale bedrag aan militaire uitgaven vorig jaar overeen met een aandeel van 2,4 procent van de wereldwijde economische output. Ten opzichte van 2019 was dat een stijging van 0,2 procent en tegelijkertijd de grootste stijging binnen een jaar sinds de wereldwijde financiële crisis in 2009. De VS hebben weer verreweg het grootste budget voor bewapening. Dienovereenkomstig groeiden de Amerikaanse uitgaven vorig jaar tot $ 778 miljard. Dat was een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2019 en komt overeen met een wereldaandeel van 39 procent.

Op de tweede plaats staat China, dat vorig jaar naar schatting 252 miljard dollar aan bewapening heeft uitgegeven. Ten opzichte van 2019 was dat een stijging van 1,9 procent. Ten opzichte van 2011 betekent dit een stijging van 76 procent. De militaire uitgaven van Peking stegen voor het 26e achtereenvolgende jaar. Het wordt gevolgd door India, dat zijn defensie-investeringen met 2,1 procent verhoogde tot bijna 73 miljard dollar. De Russische uitgaven (vierde plaats) stegen met 2,5 procent tot 61,7 miljard dollar. Groot-Brittannië (vijfde plaats) investeerde vorig jaar $ 59,2 miljard. Dat was 2,9 procent meer dan een jaar eerder, maar 4,2 procent minder dan in 2011.

Eerste wolf in West-Brabant gespot

De eerste wolf in West-Brabant is gesignaleerd. Amateurfotograaf Hans-Peter Nouwen spotte het dier zondag rond 7.20 uur nabij de Boompjesdijk in Dinteloord. Leo Linnartz van Wolven in Nederland heeft na het zien van de foto’s geen enkele twijfel. ,,Dit is een prachtige jonge wolf.” Zo meldt BN de Stem (premium)

Diederik Gommers: negeren basisregels leidt tot piek op IC, niet de versoepelingen

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat de basisregels zoals afstand houden, handen wassen etc. belangrijk blijven en dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat "alles nu voorbij is”. Meer hierover bij DvhN.

Vannacht de 93ste Oscaruitreiking in Los Angeles

De 93ste uitreiking van de Oscars (officieel: de Academy Awards of Merit) zal op 25 april 2021 plaatsvinden in het Dolby Theatre en Union Station (Los Angeles).

Dit jaar is de uitreiking voor het eerst te volgen bij FOX Nederland. Men start om 00.30 uur met de glamoureuze red carpet, waar de sterren perfect gekleed en gestyled zullen arriveren, gevolgd om 02.00 uur door de ceremonie waar bekend wordt gemaakt wie en welke film de hoogste onderscheidingen zal ontvangen. Indien een livestream beschikbaar is, wordt deze hier geplaatst.

De prijsuitreiking stond oorspronkelijk gepland voor 28 februari 2021, maar omwille van de impact van de coronapandemie op de bioscoop- en filmindustrie werd de ceremonie in juni 2020 met twee maanden uitgesteld. Daardoor werd ook de periode waarin films in aanmerking konden komen voor een Oscarnominatie verlengd. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences besloot bovendien om tijdelijk niet alleen films met een traditionele bioscooprelease toe te laten, maar ook films die enkel via streaming, video on demand of een drive-inbioscoop werden uitgebracht. 

Oscars 2021
Oscars 2021 ( Pixabay)

Oscars 2021: alle nominaties op een rij

Beste film (met link naar trailer)
The Father
Judas and the Black Messiah
Mank
Ma Rainey’s Black Bottom
Minari
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste actrice
Viola Davis - Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day - The United States vs. Billie Holiday
Vanessa Kirby - Pieces of a Woman
Frances McDormand - Nomadland
Carey Mulligan - Promising Young Woman

Beste acteur
Riz Ahmed - Sound of Metal
Chadwick Boseman - Ma Rainey’s Black Bottom
Anthony Hopkins - The Father
Gary Oldman - Mank
Steven Yeun - Minari

Beste animatiefilm (met link naar trailer)
Onward
Over the Moon
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Soul
Wolfwalkers

Beste regisseur
Lee Isaac Chung - Minari
Emerald Fennell - Promising Young Woman
David Fincher - Mank
Chloe Zhao - Nomadland
Thomas Vinterberg - Another Round

Beste cinematografie
Judas and the Black Messiah
Mank
News of the World
Nomadland
The Trial of the Chicago 7

Beste productie design
The Father
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
News of the World
Tenet

Beste geluid
Greyhound
Mank
News of the World
Soul
Sound of Metal

Beste visuele effecten
Love and Monsters
The Midnight Sky
Mulan
The One and Only Ivan
Tenet

Beste film edit
The Father
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste internationale kenmerken
Another Round
Better Days
Collective
The Man Who Sold His Skin
Quo Vadis, Aida?

Beste korte documentaire
Colette
A Concerto is a Conversation
Do Not Split
Hunger Ward
A Love Song For Latasha

Beste documentaire
Collective
Crip Camp
The Mole Agent
My Octopus Teacher
Time

Beste originele scenario
Judas and the Black Messiah
Minari
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste vrouwelijke bijrol
Maria Bakalova - Borat Subsequent Moviefilm
Glenn Close - Hillbilly Elegy
Olivia Colman - The Father
Amanda Seyfried - Mank
Yuh-Jung Youn - Minari

Beste mannelijke bijrol
Sacha Baron Cohen - The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah
Leslie Odom Jr. - One Night in Miami
Paul Raci - Sound of Metal
LaKeith Stanfield - Judas and the Black Messiah

Beste korte animatiefilm
Burrow
Genius Loci
If Anything Happens I Love You
Opera
Yes People

Beste korte live actie film
Feeling Through
The Letter Room
The Present
Two Distant Strangers
White Eye

Beste kostuumdesign
Emma
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
Mulan
Pinocchio

Beste haar en make-up
Emma
Hillbilly Elegy
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
Pinocchio

Beste originele score
Da 5 Bloods
Mank
Minari
News of the World
Soul

Beste originele muziek
Husavik (My Hometown) - Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Fight for You - Judas and the Black Messiah
Io Se (Seen) - The Life Ahead
Speak Now - One Night in Miami
Hear My Voice - The Trial of the Chicago 7

Beste bewerkte scenario
Borat Subsequent Moviefilm
The Father
Nomadland
One Night in Miami
The White Tiger

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.