Turkije begint offensief tegen PKK in Irak

Het Turkse leger is een nieuw offensief gestart tegen militante Koerden in Noord-Irak. "Heldhaftige commando's van de heroïsche Turkse strijdkrachten bevinden zich in Noord-Irak", twitterde het Turkse ministerie van Defensie, zonder details te geven over het aantal betrokken soldaten. Volgens berichten in de Turkse media landden helikoptercommando's in de Metina-regio terwijl Turkse straaljagers doelen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) bombardeerden.

Op de Turkse televisie waren parachutisten en schietende soldaten te zien. Staatshoofd Recep Tayyip Erdogan zei in een videoverbinding met het commandocentrum van "Operation Krallen-Blitz" dat de missie tot doel had de "terreurdreiging" langs de Turkse zuidgrens volledig te beëindigen. Hij wendde zich tot de PKK en zei: "Er is geen plaats voor de separatistische terreurorganisatie in de toekomst van Turkije, Irak of Syrië. Turkije zal vechten totdat we deze moorddadige bendes hebben uitgeroeid".

Turkije beschouwt Noord-Irak als een toevluchtsoord voor de PKK, die door Ankara en de meeste westerse staten wordt geclassificeerd als een "terroristische organisatie". Turkse vliegtuigen voeren regelmatig vanuit de lucht Koerdische milities aan in het bergachtige noorden van Irak. De PKK voert sinds 1984 een guerrillastrijd tegen de Turkse staat, die aanvankelijk gericht was op de Koerdische onafhankelijkheid. De Turkse veiligheidsautoriteiten reageerden met harde hand terug. In het langdurende conflict zijn al tienduizenden mensen omgekomen.