Gjerdalen soleert naar zege in langlaufklassieker Vasaloppet

Het is één van dé klassiekers in de sportwereld: de Vasaloppet, negentig kilometer door de Zweedse bossen langlaufen in de klassieke stijl, van Sälen naar Mora. Zondag was het weer zover, dit keer met alleen elitelanglaufers en uiteraard niet de vele duizenden recreanten die de loipes doorgaans bevolken.

In de tweede helft van de wedstrijd, na de bergprijs halverwege in Evertsberg, ontstond een groep van vier koplopers: de Noorse veteraan Tord Asle Gjerdalen, zijn landgenoot Vetle Thyli, de Zweed Anton Karlsson en de Rus Emil Vokuev. Het kwartet pakte grofweg een minuut voorsprong, met nog tien kilometer te gaan moest Thyli afhaken.

De andere drie gingen door en in de slotfase voerde Gjerdalen het tempo op. Karlsson en Vokuev konden het niet meer aan, de Noor bleef stampen en soleerde zo naar zijn eerste Vasaloppetzege. Karlsson finishte op een dikke halve minuut als tweede, Vokuev werd derde op een goede minuut.

Bij de vrouwen ontstond al vrij snel een groepje, met daarin de Noorse legende Marit Bjørgen, die haar debuut maakte. Vanaf Oxberg, twintig kilometer voor de finish, was ze samen met Lina Korsgren over en de Zweedse bleek te sterk: ze ging er vandoor en soleerde naar de winst, 42 seconden voor Bjørgen en bijna vijf minuten voor de nummer drie, landgenote Ida Dahl.