Duitse schansspringers wereldkampioen na fraaie afsluiting WK

In het Duitse Oberstdorf is het wereldkampioenschap schansspringen afgesloten met de landenwedstrijd op de grote schans. Dat werd een spannende strijd, die pas bij de allerlaatste sprong beslist werd.

De Duitsers deden het erg goed in de eerste ronde: Pius Paschke, Severin Freund, Markus Eisenbichler en Karl Geiger pakten de leiding. Met Philipp Aschenwald, Jan Hörl en een ietwat tegenvallende Daniel Huber en Stefan Kraft zat Oostenrijk er net achter, vlak voor het Polen van Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Kamil Stoch en Dawid Kubacki en de Japanners Yukiya Sato, Naoki Nakamura, Keiichi Sato en Ryoyu Kobayashi. Met de gebroeders Cene, Peter en Domen Prevc en Anze Lanisek deed ook Slovenië nog volop mee, Noorwegen viel flink tegen en stond op afstand zesde.

In de finaleronde sprong Aschenwald de Oostenrijkers naar de leiding, Zyla hielp Polen ook nipt langs het Duitsland van Paschke en Sato hield Japan in de strijd - Slovenië en Noorwegen leken af te haken. Stekala sprong Polen vervolgens naar de leiding, Hörl hield Oostenrijk volop in de race en Nakamura deed dat voor Japan. Duitsland liep na een matige sprong van Freund wat achterstand op, maar de kansen waren zeker nog niet verkeken.

Een uithaal van Eisenbichler bracht Duitsland weer volledig terug in de strijd om het goud, hoewel Stoch Polen wel op kop hield. Huber leverde voor Oostenrijk wat punten in en Keiichi Sato's sprong leek Japan de das om te doen met alleen de slotspringers te gaan.

Kobayashi sprong de vierde plek binnen voor Japan, Kraft verzekerde Oostenrijk van minstens brons en Geiger sprong Duitsland naar in elk geval zilver. Kubacki moest de strijd afsluiten...en deed dat met een bijzonder matige sprong. De Vierschansentourneewinnaar bezweek onder de druk en het goud ging zo tóch naar Duitsland, voor Oostenrijk en Polen.