UFC: illegaal knietje, vrouwelijke dominantie en een stugge Pool

Een prachtige card zaterdagnacht in Las Vegas tijdens MMA-gala UFC 259. Vier kampioenen die om drie titels vechten, een mogelijke dubbelkampioen en misschien iemand die het de ijzersterke kampioene Amanda Nunes lastig kan maken.

Hoofdpartij was het gevecht om de titel in het lichtzwaargewicht. De al twintig MMA-gevechten ongeslagen middengewichtkampioen en oud-Glorykickbokser Israel Adesanya durfde na het vertrek van Jon Jones de stap omhoog wel te maken. Hij dacht in LHW-kampioen Jan Blachowicz een redelijk makkelijke tegenstander te hebben, maar dat viel nog vies tegen.


Blachowicz raakt Adesanya (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

Blachowicz had namelijk een prima strategie voor de avond. Laat Adesanya in die eerste rondjes lekker zijn truukjes en showtje opvoeren, dan zorgt Blachowicz voor de punten. De laatste twee ronden ging de Pool over op zijn favoriete werk, het grondwerk. Daarmee bezegelde hij zijn eerste succesvolle titelverdediging.

Adesanya is een begenadigd kickbokser die enorm succesvol is in de MMA-kooi. Met zijn frivole vechtstijl is hij de ware publiekstrekker geworden die zich ogenschijnlijk moeiteloos naar de MW-titel heeft geslagen. Blachowicz is meer de stugge Pool met de ijzeren vuisten, die de LHW-titel pas won nadat de onverslaanbare Jon Jones naar het zwaargewicht verhuisde. Drie rondes lang gingen beide vechters gelijk op en was het per ronde moeilijk een winnaar aan te wijzen.


Adesanya raakt Blachowicz (Foto:  Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

De kampioensronden, de vierde en vijfde, leverden wel een duidelijk beeld op wie de kampioensgordel mee naar huis mocht nemen. Blachowicz speelde de vermoeidheid gemeend, maar zodra hij Adesanya op de grond kreeg was hij de duivel die je niet op je wil hebben. Adesanya was in die laatste rondes kansloos met zijn onderontwikkelde grondgevecht en Blachowicz kreeg de kampioensgordel verdiend om zijn heup.

Amanda Nunes vs Megan Anderson
De boomlange Anderson leek ergens in de verte een kans te hebben, maar na één minuut stond ook zij al te duizelen in de octagon. De keiharde klappen van de UFC-kampioene leken op die van een kerel, zo hard. Zodra Anderson op de grond terecht kwam was het snel over, een snelle armklem zorgde ervoor dat de zorgeloze Nunes met droge haartjes weer naar huis kon. 

Petr Yan vs Aljamain Sterling
Wat ging dit titelgevecht lekker! Sterling dolde de eerste twee, drie rondes rond Yan heen. De ijzersterke Rus pakte zijn punten, maar wat was de show die Sterling gaf lekker om te zien.  

Yan heeft echter loodzware vuisten en zijn verdediging is ongekend solide. Sterling raakte met zijn spectaculaire show dan toch vooral de verdediging van Yan en in de derde ronde leek de Rus de partij over te nemen van de vermoeide Sterling.


Yan (links) en Sterling (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Langzamerhand pakte Yan het initiatief over van de trager wordende Amerikaan. Het effect van de klappen leken bij Sterling driemaal zo hard aan te komen en hij leek dit titelgevecht jammergenoeg te verliezen van de constant vechtende Yan.

Totdat Yan een kapitale fout maakte. Met Sterling voor zich op zijn knieën knalde de Rus een keiharde knie op het hoofd van de Amerikaan. Een volledig illegale knie. Sterling raakte zwaar van de leg, maar nog net niet knockout. In ieder geval kon hij niet meer verder vechten, waarop scheidsrechter Mark Smith de partij beëindigde, wat resulteerde in een diskwalificatie van de kampioen.

Sterling is nu dus de nieuwe kampioen in het bantamgewicht. Yan verontschuldigde zich. "Ik was teveel gefocused op zijn handen en zag niet dat hij nog met een knie de grond raakte. Het moge duidelijk zijn dat ik dit niet expres deed."


Een niet echt blije Sterling (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC)

Ook Sterling was niet blij met deze uitkomst en direct nadat hij de kampioensgordel om had gekregend, deed hij het weer af en gooide het op de grond. in ieder geval kunnen de fans uitkijken naar een rematch!

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!!

Volledige uitslag UFC 259:
Jan Błachowicz verslaat Israel Adesanya na jurybesluit (49-46, 49-45 x2)
Amanda Nunes verslaat Megan Anderson na opgave (armklem, ronde 1)
Aljamain Sterling verslaat Petr Yan na DQ (illegale knie, ronde 4)
Islam Makhachev verslaat Drew Dober na jurybesluit (verwurging, ronde 3)
Aleksandar Rakić verslaat Thiago Santos na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Dominick Cruz verslaat Casey Kenney na jurybesluit (28-29, 29-28, 30-27)
Kyler Phillips verslaat Song Yadong na jurybesluit (29-28 x3)
Askar Askarov verslaat Joseph Benavidez na jurybesluit (30-27, 30-27, 30-26)
Kai Kara-France verslaat Rogério Bontorin na TKO (stoten, ronde 1)
Tim Elliott verslaat Jordan Espinosa na jurybesluit (30-27 x2, 30-25)
Kennedy Nzechukwu verslaat Carlos Ulberg na TKO (stoten, ronde 2)
Sean Brady verslaat Jake Matthews na opgave (verwurging, ronde 3)
Amanda Lemos verslaat Livia Renata Souza na TKO (stoten, ronde 1)
Uros Medic verslaat Aalon Cruz na TKO (stoten, ronde 1)
Trevin Jones verslaat Mario Bautista na TKO (stoten, ronde 2)