Nederland sluit WK shorttrack af met twee wereldtitels op aflossing

Twee wereldtitels voor Nederland op de wereldkampioenschappen shorttrack in Dordrecht. Zowel de dames als de heren hebben het onderdeel aflossing op hun naam weten te schrijven. Voor de dames was het de eerste wereldtitel op de relay. Bij de heren was het na 2014 en 2017 de derde wereldtitel deze eeuw. 

Met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs reed de Nederlandse ploeg van begin tot eind aan de leiding. In het verloop van de race werd de marge op Frankrijk en het Russische kwartet groter en groter, terwijl de Italianen zichzelf na een valpartij hadden uitgeschakeld.

Ook de Russinnen gingen onderuit en Europees kampioen Frankrijk was bij lange na niet bij machte om Nederland van de wereldtitel af te houden.

Schulting had in Dordrecht al een perfect individueel toernooi achter de rug. In elke race van elke afstand eindigde ze als eerste. Het leverde haar drie wereldtitels op en daarmee ook de zege in het allroundklassement. Met ook nog eens een overwinning in de superfinale, onderschreef ze haar dominantie.

Ook bij de mannen was er goud voor de Nederlandse ploeg. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Jens van 't Wout waren te sterk voor Hongarije (zilver), Italië (brons) en Rusland. 

Regerend olympisch kampioen Hongarije kon tien ronden voor het einde de wereldtitel al vergeten door een val. De Italianen waren toen al kansloos, waardoor Oranje alleen nog de Russen achter zich moest houden. Itzhak de Laat mocht het karwei als slotrijder afmaken en dat deed hij met verve. In de laatste ronden nam hij afstand van de Russen en daarmee sloot hij zijn tegenvallende individuele toernooi af met een wereldtitel.