Welten leidt Oranje met twee goals naar 3-0 winst op Duitsland

Het Nederlands hockeyelftal heeft zondagmiddag in het Wagener Stadion het dubbelweekend in de Pro League overtuigend afgesloten met een 3-0 winst op Duitsland, op papier één van de grootste uitdagers van Oranje in Tokio. Dribbelkoningin Lidewij Welten maakte indruk en was met twee doelpunten één van de beste speelsters binnen de lijnen.

Met nog vierenhalve maand tot het begin van de Olympische Spelen in Tokio kijk je tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal behalve naar het wedstrijdbeeld ook met een schuin oog naar de wedstrijdselectie, de afgelopen jaren een redelijk gesloten bastion. Aanvaller en SCHC-speelster Pien Dicke drukte wat dat betreft meteen haar stempel in de openingsfase van de wedstrijd. Binnen twee minuten wist het grote talent van 21 jaar met een tip-in te scoren, na een voorzet van Marloes Keetels, die eerst door Lidewij Welten tegen keepster Julia Sonntag was getipt.

Vooral in de voorhoede, met ogenschijnlijke Tokio-zekerheidjes als Lidewij Welten, Frédérique Matla en Laurien Leurink, lijkt een vrij grote groep speelsters met Marijn Veen, Pien Dicke, Ginella Zerbo, Kyra Fortuin en Felice Albers met elkaar te concurreren. Het zijn degenen tussen wie bondscoach Alyson Annan in de Pro League het meest rouleert, ook dit dubbelweekend weer.

Opvallend was bijvoorbeeld het spelen van aanvaller Freeke Moes, die haar eerste interland sinds 26 april 2019 hockeyde, bijna twee jaar geleden. Vrijwel uitgesloten is de kans dat de spits van Amsterdam meegaat naar Tokio, omdat ze niet tot de olympische trainingsgroep hoort. Ze is met het oog op de toekomst door Annan aangewezen als potential. Tegen Duitsland speelde ze een goede wedstrijd.

Afwezig in vergelijking met zaterdag was aanvaller Ginella Zerbo, die een aantal weken geleden nog van een voetblessure herstelde. Internationals Marijn Veen en Felice Albers waren de twee speelsters die zowel zaterdag als zondag allebei niet in actie kwamen. Kyra Fortuin keerde deze tweede wedstrijd tegen Duitsland terug in de selectie en Pien Dicke speelde beide duels.

Dicke liet zich aan het begin van het tweede kwart opnieuw gelden, door een bal op een Duitse voet te leggen en de eerste strafcorner van de wedstrijd te halen. Met een man minder op de lijn bij Duitsland wegens een te vroeg uitgelopen verdediger pushte Caia van Maasakker te hoog op het been van de uitloopster.

Kansen waren er voor rust vervolgens voor Frédérique Matla, Lidewij Welten en opnieuw voor Van Maasakker, die de tweede corner van Nederland op de paal pushte. Over enkele periodes verspreid en vaak het gevolg van onnodig balverlies in de verdediging van Nederland zette Duitsland de Oranje Dames wel een aantal keer onder druk. Eén keer moest Josine Koning, na rust afgewisseld door Anne Veenendaal, een redding verrichten.

Vanaf het derde kwart nam Nederland – veel scherper dan zaterdag – snel afstand van Duitsland, de nummer drie van de wereldranglijst. Met haar backhand en na een pass van Malou Pheninckx schoot Lidewij Welten de bal steenhard door de benen van keepster Sonntag tegen de plank: 2-0.

Toen de dribbelkoningin van Den Bosch vervolgens na een snelle counter en een combinatie met Frédérique Matla voor de 3-0 tekende, was de wedstrijd precies 24 minuten voor het eindsignaal al lang en breed beslist. Met haar stick sloeg Duitsland-spits Charlotte Stapenhorst even later gefrustreerd en hard tegen de boarding aan, een veelzeggend beeld. Oranje was veel beter dan Duitsland.

De score had nog verder kunnen oplopen, toen Van Maasakker een strafcorner tegen de lat pushte. Met een soort honkbalslag raakte aanvoerder Eva de Goede vervolgens in de rebound de paal, waardoor de 4-0 uitbleef. De enige twee grote kansen in het vierde kwart waren voor Frédérique Matla, waarvan er één hard over ging en de ander werd gered. Dat het uiteindelijk 3-0 bleef mocht Oranje zichzelf aanrekenen, maar desalniettemin was het spel een stuk overtuigender dan zaterdag.