ME ontruimt opnieuw demonstratie Museumplein in Amsterdam: 28 aanhoudingen

De politie in Amsterdam heeft vanmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden, volgens een woordvoerster van de politie. Zo meldt het AD.

De demonstranten kwamen evenals voorgaande weken op het plein bij elkaar om ‘koffie te drinken’. Ze droegen gele paraplu’s bij zich met daarop de tekst ‘liefde en vrijheid’ en ballonnen in de vorm van hartjes. Volgens de Amsterdamse politie waren er op het hoogtepunt circa 700 mensen aanwezig op de demonstratie vanmiddag.

De gemeente Amsterdam besloot de bijeenkomst te verbieden toen het te druk werd op het Museumplein en de mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Kort daarna werd er door de politie ingegrepen waarop veel 'koffiedrinkers' vrij snel het plein verlieten. Rond 16 uur deed de politie een oproep waarna de ME in linie het plein overliep om de mensen te verdrijven. Rond 17.30 uur was de rust weergekeerd op het Museumplein.

Uit beelden op social media bleek dat verschillende bekenden van de politie zich onder de koffie drinkende demonstranten aanwezig waren op het Museumplein.Tinus Koops, voorman van de anticorona-beweging Nederland in Opstand, was terplaatse net als de rechts-radicale activist Ben van der K., die een veroordeling op zijn naam heeft wegens het beledigen van Sylvana Simons.