Suzanne Schulting wint ook 1000 meter en prolongeert allround wereldtitel

Suzanne Schulting heeft zondag haar allroundwereldtitel in het shorttrack geprolongeerd. De 23-jarige Nederlandse bleef ongeslagen in Dordrecht door ook de 1.000 meter te winnen.

Schulting pakte zaterdag al goud op de 1.500 en 500 meter. Ze heeft met nog één afstand te gaan - de 3.000 meter superfinale - zo'n grote voorsprong in het klassement, dat ze niet meer in te halen is door haar tegenstanders. Ze won al haar twaalf races. Meestal had ze na haar inmiddels beroemde versnelling op de streep een grote voorsprong op haar tegenstanders.

In de finale op de kilometer bleef Schulting haar Belgische trainingsgenoot Hanne Desmet voor. Het brons ging naar de Canadese Courtney Sarault. Selma Poutsma, de tweede Nederlandse in de eindstrijd, werd vierde. Xandra Velzeboer haalde de finale niet. Ze strandde in de kwartfinales.

Bij die laatste twee Europese kampioenschappen won ze ook de 500, 1.000 én 1.500 meter. Bij de WK van 2019, de editie van 2020 ging niet door vanwege corona, pakte Schulting brons op de 500 meter en goud op de 1.000 meter. Dat was de eerste wereldtitel uit haar carrière.

Update 16.15 uur

Suzanne Schulting heeft ook de 3000 meter superfinale op haar naam geschreven. Ze kwam daarmee op de perfecte score van 136. Courtney Sarault uit Canada werd tweede in de superfinale en ook tweede in het eindklassement. Arianna Fontana had aan een vijfde plek genoeg om het brons veilig te stellen. Ze kwam uit op 39 punten. Selma Poutsma werd derde in de superfinale, maar moest uiteindelijk overall genoegen nemen met plek vier (37 punten).

Xandra Velzeboer kreeg een penalty en werd met vijftien punten uiteindelijk zesde in de overallklassement.