Vijfde overwinning van het seizoen voor Van der Poel

De Ethias Cross in het Belgische Bredene is gewonnen door Mathieu van der Poel. De Nederlander kwam na bijna een uur wedstrijd met een ruime voorsprong over de finish. Bij de vrouwen won de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Zonder zijn grootste concurrenten Wout van Aert, Eli Iserbyt en Tom Pidcock aan de start was Van der Poel de favoriet. In de openingsfase ontstond een kopgroep van vier renners: Van der Poel, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch.

Vanthourenhout viel letterlijk weg door een valpartij en voor Vermeersch lag het tempo te hoog. Aerts bleef in het wiel van de regerend wereldkampioen, door een lekke band voor de Belg moest hij echter ook afhaken.

Na bijna een uur wedstrijd kwam de Nederlander als winnaar over de finish. De tweede plaats was voor Aerts. In de strijd voor plaats drie trok Vanthourenhout aan het langste eind.

In de wedstrijd voor de vrouwen ontbraken de Nederlandse toppers. In de openingsfase nam Vas de leiding over van Sanne Cant. Voor de Belgische lag het tempo te hoog en ze moest lossen bij Vas. De Hongaarse nam een grote voorsprong en reed onbedreigd naar de overwinning.

De strijd voor de tweede plaats draaide uit op een strijd tussen Cant, Alicia Franck en de Amerikaanse Clara Honsinger. Waar Franck lange tijd op weg leek naar de tweede plaats werd ze in de slotfase ingehaald door voormalig wereldkampioene Cant. De Amerikaanse viel net buiten het podium.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Gianni Vermeersch (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Diether Sweeck (BEL)
7. Nicolas Cleppe (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Yentl Bekaert (BEL)
10. Anton Ferdinande (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Kata Blanka Vas (HUN)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Alicia Franck (BEL)
4. Clara Honsinger (USA)
5. Aniek Van Alphen (NED)
6. Marion Norbert Riberolle (FRA)
7. Anna Kay (GBR)
8. Christine Majerus (LUX)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Rebecca Fahringer (USA)