Skiester Gisin schenkt Zwitserland na 18 jaar weer slalomzege

In het Oostenrijkse Semmering hebben de beste slalomskiesters ter wereld een World Cup-slalom onder het Oostenrijkse kunstlicht afgewerkt. Dat leverde een fraai stukje geschiedenis op, met name voor Zwitserland.

In de eerste run zat het met name wat betreft de eerste twee plekken erg dicht bij elkaar: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was de snelste, maar de Zwitserse Michelle Gisin gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Het Oostenrijkse duo Katharina Liensberger (+0,32) en Katharina Truppe (+0,53) volgde, voor Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,69) en Shiffrin's Slowaakse rivale Petra Vlhova, die met 0,89 de enige was die nog binnen een seconde bleef.

Franziska Gritsch opende de top-7 in de tweede run, maar dat ging niet zo best: bij het vierde poortje ging ze de fout in. Vlhova nam vervolgens ruimschoots de leiding in handen, Holdener kwam 0,07 seconden achter haar terecht en Truppe leverde een plek in aan beide dames. Liensberger maakte vervolgens grote indruk en dook maar liefst 1,25 seconden onder de tijd van Vlhova door, waarmee ze zich in elk geval verzekerde van een podiumplek.

Gisin hield ondanks een vroeg foutje knap stand tegen Liensberger en nam met 0,11 seconden de leiding over. Zo stond alleen Shiffrin nog boven, maar de Amerikaanse maakte bovenin een foutje en noteerde de derde tijd. Gisin pakte zo de winst, na negen podiumplekken eindelijk haar allereerste individuele World Cup-zege én de eerste Zwitserse slalomzege bij de dames sinds Marlies Öster in januari 2002 in Berchtesgaden een (gedeelde) overwinning pakte.