Arrestatie zwarte man escaleert: politie Rotterdam onderzoekt mogelijk racisme

De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden, bevestigt de politie na uitgebreide omschrijving van het voorval door het NRC. De advocaat van het gezin heeft inmiddels aangifte gedaan. Zo meldt de Gelderlander.

Update 17.05 uur: De advocaat van het gezin (zwarte vader, witte moeder en zoon) heeft inmiddels aangifte gedaan wegens racisme en andere strafbare feiten.  

Volgens Marcel Haenen, journalist van het bewuste artikel, heeft de Rotterdamse politie 'uiteraard afstand' genomen van gedane racistische uitspraken. 'Hij doet afbreuk aan een politie die we willen zijn'. Agent mag wel doorwerken. 'Op voorhand de collega schorsen vinden wij, gelet op de gewenste en benodigde zorgvuldigheid, niet opportuun'.

Een interview over de kwestie met Haenen, waarbij hij de situatie omschrijft is bij het AD te zien. Er zijn tot nu toe geen beelden of geluidsfragmenten van het incident vrijgegeven.

De politie Rotterdam is vanmiddag met de volgende verklaring gekomen op Politie.nl:

Berichtgeving aanhouding Dordrecht
Dordrecht - Diverse media berichten vandaag over een incident in Dordrecht begin deze maand. De uitspraak die is gedaan past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van. Op 5 december zijn agenten in Dordrecht verwikkeld geraakt in een vechtpartij met een gezin. In de situatie zijn de agenten geconfronteerd met ernstig geweld. Meerdere leden van het gezin zijn aangehouden. Een van de gezinsleden heeft twee weken in hechtenis gezeten wegens poging tot doodslag op een agent. De zaak tegen de verdachte wordt op 14 januari aanstaande behandeld.

In de dagen na de aanhouding ontving de politie het bericht dat de familie aangifte wilde doen en een raadsman in de arm wilde nemen. Wij hebben hen aangemeld bij slachtofferhulp. Die aangifte is nadat de politie op 17 en 24 december contact opgenomen heeft met de raadsman, gisterenavond ontvangen. Er is aangifte gedaan van meerdere strafbare feiten.

Het incident is gefilmd door een camera die bevestigd is aan het flatgebouw. Er zijn beeld- en geluidopnames van het incident vastgelegd. Op basis van deze signalen en beelden, heeft de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart waarbij de situatie en het optreden van de agenten onderzocht wordt. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurd is, welke uitlatingen er gedaan zijn, door wie en onder welke omstandigheden. De politie heeft dinsdagavond 29 december de aangiften ontvangen van de raadsman.

De politie kan nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek en de zitting van de verdachten die op 14 januari plaatsvindt. Vanzelfsprekend wordt dit onderzoek met zorgvuldigheid en voortvarendheid opgepakt.

Eerdere berichtgeving:

Op politie.nl is over het incident op 5 december in Dordrecht het volgende verslag gepubliceerd:

Vader en zoon belagen agenten Dordrecht
Een aanhouding voor belediging liep zaterdagnacht op de Beekmanstraat compleet uit de hand toen twee mannen en een vrouw de dronken verdachte probeerden te ontzetten. De vader en zoon deelden rake klappen en trappen uit en vader, een 45-jarige Dordtenaar, ging bovenop een politievrouw zitten en probeerde haar te verstikken. Uiteindelijk konden de drie worden aangehouden. De man die met zijn beledigingen de aanstichter van het geweld was, wist te ontkomen. De agenten maken het naar omstandigheden redelijk.

Agenten gingen zaterdag rond 23.40 uur naar de Beekmanstraat na een ongeruste melding over een hond die al urenlang blafte. Bij de portiekdeur werden ze opgehouden door een dronken man. Toen ze hem wegstuurde, beledigde hij hen, waarna een van de agenten hem wilde aanhouden. De verdachte rende weg, maar werd ingehaald door de politieman. Op het moment dat hij onder controle werd gebracht, stormden er twee anderen mannen op de agent af en vielen hem aan. Zij werden bijgestaan door een vrouw. Er vielen rake klappen en trappen en ook een tweede agente werd aangevallen. Een derde agente probeerde hen te ontzetten. De 45-jarige verdachte richtte zich toen op haar, ging op haar zitten en probeerde haar te verstikken. De situatie was zo nijpend en bedreigend, dat de agente haar vuurwapen wilde trekken. Voordat zij daartoe over kon gaan, lukte het de politieman samen met zijn collega om zijn belager van zich af te schudden en haar uit de wurggreep te bevrijden.

Samen met andere collega’s die op hun noodoproep waren afgekomen wisten ze uiteindelijk de twee mannen, een vader en zoon van 45 en 18 jaar, en de 37-jarige vrouw uit Dordrecht aan te houden. De agenten liepen flinke beurse plekken en schaafwonden op.
Teamchef Joke Kajim: ‘We zijn er ten dienste van de burger. Altijd. En wat nu gebeurd is, gaat alle perken te buiten. Dat je komt voor hulpverlening, wordt uitgescholden en dat dat vervolgens uitmondt in zo’n extreme geweldsuitbarsting van omstanders, is op geen enkele manier goed te praten.’

De drie agenten zijn door hun collega's opgevangen en hebben aangifte gedaan van het geweld. Het onderzoek naar het incident loopt.

Naar het schijnt is het hele incident buiten gefilmd door een beveiligingscamera, waarop de gewelddadige arrestatie is te zien en men een politieagent de zwarte man voor 'kutneger' hoort uitschelden.