Vierschansentournee geopend met thuiszege Geiger

In het Duitse Oberstdorf is de Vierschansentournee geopend. Dat gebeurde inclusief de Poolse ploeg: een positieve COVID-19-test van Klemens Muranka zorgde ervoor dat ze de kwalificatie niet mochten springen, maar na dubbele negatieve tests mocht de gehele ploeg alsnog meedoen en werd de kwalificatie van maandag door het putje gespoeld om dat te faciliteren.

Kersverse vader en thuisspringer Karl Geiger noteerde in de eerste ronde de beste sprong van iedereen, maar de Noor Marius Lindvik en de Oostenrijker Philipp Aschenwald - maandag winnaar van de uiteindelijk nutteloze kwalificatie - volgden hem op de voet. Ook de Pool Kamil Stoch, de Oostenrijker Stefan Kraft, Ziga Jelar uit Slovenië en de derde Oostenrijker Jan Hörl zaten nog dicht in de buurt - de gaten in de hele top-30 waren uiterst klein.

De twee favorieten voor de eindzege moesten nog op gang komen: de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud stond op plek negen, diens concurrent Markus Eisenbichler haalde het met plek 27 nog maar net. Robert Johansson viel zwaar tegen: de Noorse nummer drie in de World Cup bleef steken op de 39e plek, kon deelname aan de finaleronde zo vergeten en kan de Vierschansentournee na één van de acht wedstrijdsprongen al op zijn buik schrijven, net als onder meer zijn landgenoot Johann André Forfang en de Duitse oud-topper Richard Freitag.

Eisenbichler noteerde een dijk van een tweede sprong en met nog tien man te gaan stond de Duitser nog altijd aan de leiding. Granerud stootte hem van die plek af, Hörl en Jelar haalden het niet. De van een rugblessure herstelde oud-winnaar Kraft kwam achter het topduo terecht, maar Stoch ging er ruim overheen en nam de leiding over met nog drie man te gaan.

Aschenwald leverde zes plekken in met een wat mindere sprong, Lindvik deed het beduidend beter: de Noor zette een fraaie landing neer en nestelde zich tussen Stoch en Granerud. Thuisheld Geiger sloot de openingswedstrijd af, waarbij hij flink uit zijn ritme werd gehaald door de wind. Zijn sprong was indrukwekkend en het leverde de kersverse wereldkampioen skivliegen zijn eerste zege op in een wedstrijd in de Vierschansentournee, voor Stoch en Lindvik en met Granerud en Eisenbichler nog volop in de strijd om de eindwinst.

Donderdag gaat de tournee verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar vrijdag de tweede wedstrijd van de tournee gesprongen wordt.